Maskrossirap! Stimulerar och aktiverar hela kroppen!

En mycket nyttig ört i naturens apotek!

En mycket nyttig ört i naturens apotek!

Det vimlar av maskrosor och dom flesta tittar på växten som ett ogräs! Som något som bara är i vägen och dyker upp överallt. Kanske blomman är så frekvent för att den är nyttig för oss människor. Skulle tro det! Här kan du göra vin på blomman och här lite annan nyttig info angående växten.
Idag ska vi göra maskrossirap! Det är gott. Mycket gott. Har tittat runt lite på nätet på olika recept. Alla silar sin kokning från blommorna. Det gör inte jag. I dom flesta recept används vitt socker. Jag änvänder råsocker eller rårörsocker. Sist kokade jag på ekologiskt rårörssocker och det blev en lite tjockare sirap. Kokade båda omgångarna 40 minuter så det var sockret som gjorde skillnaden.

Koktiden varierar också i recepten – från 10 minuter till 90 minuter. Man får helt enkelt hålla kolla på sitt kok. Ju längre man kokar desto tjockare blir sirapen. I dom flesta recept kokar man upp vatten och blommor och silar sen ifrån blommorna och häller i socker och kokar.

I det här receptet som är gammalt silar man inte ifrån blommorna. Allt är en smaksak. Men blommorna stör inte. Man kan peta bort dom när man ringlar sin sirap på pannkakor, glass eller gröt eller vad man nu tänker servera den till. Denna sirap smakar som honung står det lite här och där. Det stämmer! Klara, 11 år, som åt den på amerikanska pannkakor för ett tag sedan sa spontant: Det smakar som honung! Och det gör det verkligen. Mycket gott! En liten sked då och då är bra för matsmältningen. Sirapen aktiverar och stimulerar hela kroppen.

Sirap från maskrosor är mera känd som ”fattigmans honung”. Den var vanlig i forna tiders torpstugor och man gjorde den ganska lättrinnande så att den skulle räcka till många. Användes som pålägg på smörgåsar bl a. Här kommer ett recept där man inte silar ifrån blommorna.

Maskrossirap (receptet kan fördubblas)

I liter maskrosblommor
1 liter vatten
500 gram rårörssocker
Saft av en pressad citron
En liten skiva av ingefära

Kokas tillsammans minst 10 minuter. Rör då och då. Till slut bildas en sirapsliknande konsistens. Fyll på fina burkar. Sila ifrån blommorna om så önskas.

…….

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck, Växter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Maskrossirap! Stimulerar och aktiverar hela kroppen!

  1. Carina Agrell skriver:

    Tack Helena! Vad spännande – jag har aldrig hört talas om maskrossirap och det ska jag minsann testa! Jag brukar ha i lite socker i äppelmoset, men när jag använt råsocker så blir det tjockare och betydligt sötare. Ska försöka komma ihåg att dra ner på mängden i år…

    Gilla

  2. Bergfalken skriver:

    Socker höjer blodsockret….logiskt eller hur ? Högt socker innebär att insulin måste pumpas ut samtidigt stimuleras levern att skicka ut kolesterol . Socker är socker och socker är inte bra i någon form …..
    Mvh
    bergfalken

    Gilla

  3. Antonia skriver:

    Låter gott. Trodde att den skulle ha en bitter bismak.

    Gilla

  4. Monica skriver:

    Spännande Helena! Vad använder du det till?

    Gilla

  5. Monica skriver:

    Dum fråga inser jag…
    Får jag lägga in detta i min trädgårdsblogg?

    Gilla

  6. Helena Palena skriver:

    Monica: Man kan använda sirapen till bakning, på glass, på gröten, på brytan, på pannkakorna och var man nu vill. Bara fantasin som sätter gränsen. Man kan ta en sked för att det är gott! 😛 Ja, du får gärna lägga det på din trädgårdsblogg.

    Gilla

  7. Helena,

    This is off point – but I think that you might find this interesting:-

    ”Sweden was part of Operation Enduring Freedom and in 2012 had 900 troops in Afghanistan under ISAF.

    ‘In the Statement of Government Policy presented to the Riksdag on October 6, 2006, the new centre-right Prime Minister Fredrik Reinfeldt declared that the new government will work for a “strengthening of the transatlantic link”. Reinfeldt’s party, the Moderate Party, is more pro-American than the social democrats and supported the 2003 invasion of Iraq and Swedish membership of NATO. It has some ties with the Republican Party[citation needed]. Reinfeldt visited President Bush at the White House on May 15, 2007.’

    In 2009 and 2013 he visited Obama in Washington.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Sweden%E2%80%93United_States_relations

    Courtenay

    Gilla

  8. Helena Palena skriver:

    Bergfalken: Alla varelser i naturen älskar socker och protein. Har man en mage i form så kan man äta sött. Dock inte läsk och sånt med konstgjorda grejer. Primitiva stammar – som fortfarande finns – dånar av lycka när jägarna kommer hem med honung och alla får äta sig mätta på det. En stam som nu lever i Afrika lever på honung när dom inte får tag i kött. 😛

    Socker är däremot livsfarligt i kombination med vetemjöl och margarin.

    Gilla

  9. Helena Palena skriver:

    Courtenay: The Moderate Partys leaders sits in the lap of Obama. When they took office Bush invited Reinfeldt very fast. Bush wispered somethings in Reinfeldts ears of course. Wonder what! Maybe like this: You must skip socialism for capitalism to every price and every extent. And see what happened to Sweden! It has become a gigantic corporation where the companies can make huge profits. Sweden AB!

    And Obama came to Sweden last year in september. Obama will have his TTPI and at the same time Reinfeldt gave a promise that all syrians who fled the war could stay permanentlyg i Sweden.

    Gilla

  10. Maja Dacke skriver:

    Men Helena, där jag bor (i småstad) är alla maskrosor överblommade sedan länge … Jag får väl vara snabbare ute nästa år, kantro. Sedan finns det en tendens i den här trakten att köra gräsklipparbilar stup i kvarten – överallt …

    Gilla

  11. Helena Palena skriver:

    Maja: Satsa på nästa år! Jättegott! 🙂

    Gilla

  12. Sofia skriver:

    Det har bildats en grupp som väl förtjänar att uppmärksammas!
    http://www.kostfonden.se

    Gilla

  13. Helena Palena skriver:

    Josef: Det är bara att äta! Och inte bekymra sig. Bara nyttigt!

    Gilla

  14. Martina skriver:

    Hej! Jag gör sirap på ett liknande recept just nu, det har kokat i ca 50min och nästan allt har kokat bort?! Trodde att det skulle bli 1l sirap men ny är det knappt nåt kvar 😦 skulle det vara lock på kastrullen kanske?

    Gilla

  15. Helena Palena skriver:

    Martina: Ha locket på. Koka nytt och när konsistensen är som du vill ha den är den klar. Koka inte så länge med andra ord. 😛

    Gilla

  16. Helena Palena skriver:

    Märk väl! Sirapen tjocknar lite mer när den kallnar. 🙂

    Gilla

  17. Pingback: Baka med Sockerkakan

  18. Courtenay Barnett skriver:

    Helena,

    You should find this Jamaican doctor’s philosophy quite interesting…

    https://www.anounceofprevention.org/

    Gilla

  19. Emma skriver:

    Hej.
    Hur förvarar man sirapen näst och hur länge håller den? Kan sirapen användas till bakning också eller är det bara som tillbehör?

    Gilla

  20. hllviken skriver:

    TIPS!

    Jag läste på Pubmed att maskrosens blad+blommor är utmärkt solkräm på huden. Både före och efter solning.
    Jag ska snart experimentera med det i köket. Köra i food-processor och blanda med fast fett.

    Gilla

  21. Pingback: Fönstervin! Solvin! Enkel framställning till jul! | Helena Palena

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.