Så underbart med ärtor! De här har vuxit tillsammans med havre i en åker. Det är foder till korna egentligen. Men vi åt också. För att inte tala om hönsen och tuppen! Vi öppnade skidan och så pickade dom i sig begärligt. Ärtor är mycket proteinrika.
Växtens kallas ärt, vilket gör att den i plural heter ärtor. Frukten kallas ofta ärtskida, vilket inte är korrekt i botanisk mening, då frukten är en balja. Det runda fröet inuti baljan kallas en ärta (med ärtan som bestämd form, men även ärten förekommer, till exempel i uttrycket prinsessan på ärten). Pluralformen är dock alltid ärtor.
Vägen som går där nere vid ladan är länsväg 305. Den närmast är vår väg upp till gården. Det här min utsikt från ett köksfönster. Åker man till höger på länsvägen kommer man till Stockholm. Och till vänster blir det Hassela om tre mil och sen vänster upp till Sundsvall om man inte vill åka E4 och det vill man inte alltid.
Foto: Helena Palena
…….
Snälla… sluta skräpa ned flödet vid Riktiga Nyheter med tramsnyheter. Du kan väl markera dessa inlägg på något sätt så det går att sålla bort? Typ skriva ”Trams:” eller ”Privat:” i början av titeln eller något?
GillaGilla
Humorbefriad människa du är Mr …fuie
GillaGilla
fds: My godness! Vill du bara läsa om elände! Va´?
GillaGilla
Antonia: Jag lyckades göra ett galleri. Mitt första! Jättekul! 😛
GillaGilla
Grattis. Det var väl inte så svårt. Dock lyckades du göra någon sur på kuppen. 🙂
GillaGilla
Och det blir så snyggt! 🙂
GillaGilla
Antonia: Verkligen! Vilka surpottor det finns! Han vill bara läsa om krig och poltik och elände tydligen. Men alla mår bra att lägga ögonen på något skönt och grönt! Läs texten jag la till just nu. Handlar om mitt projekt att fota från alla fönster. ❤
GillaGilla
Härlig utsikt och tack för information om ärt och ärtor 🙂
GillaGilla
Men snälla fdfshfhgiohiuowrieghfuie Helena skriver väl precis vad hon vill på sin egen blogg. Om det inte passar så sök upp ett annat ställe!
Fina bilder för övrigt. Ärter är gott. Gröna färska ärtor till lutfisken eller liknande som bara är precis upphettade är delikata. Om de får koka för länge blir de mosiga och inte lika goda.
GillaGilla