Vilken vinter! Vad säger klimatnissarna nu?

Nisse som Nisse! Flingorna liknar lutpulver! Vilken vinter och skidan den slinter! Foto: Palena

Tjugo grader kallt! Ja, men vi har väl haft vinter och kyla förr! Inget är nytt under solen. Solen – det är just Solen som bestämmer. Såna forskare håller jag på. Och dom som kan det här med golfströmmen – PDO. Som Fred Goldberg t ex som jag skrivit om två gånger.

Man får hålla sig inne. Tur att man lämnade Stockholm och pendeleländet för länge sedan. Mina döttrar vill dock bo där så nu får dom pendla. Hoppas dom kom till jobbet i morse! Själv passar jag på att frosta av frysen i kylan. Lägger ut varorna i snön helt sonika. Och gallrar bland frysvarorna. Kokar körsbärssaft och slänger in en lammstek i ugnen. La just dit lite potatisar, morötter och lök som får steka med i spadet. Allt i ett. I kväll blir det redaktionsmöte. Så ut måste jag i alla fall. Livet leker fast det är kallt. Go kväll!

…….

AB SvD

Detta inlägg publicerades i Människor och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Vilken vinter! Vad säger klimatnissarna nu?

 1. Znogge skriver:

  Perfekt läge att frosta av frysen. Vi klarade av vår för några veckor sedan. Dock utan lammstek 😉

  Gilla

 2. Fantastiskt väder i dag, nästan vår, så att frosta av i Östra Svealand är kört för den här gången… skönt med en paus från iskalla kylan. Den kommer säkert tillbaka… inte varit så kallt sedan 1800-talet säger dom i januari. Sensation, sensation… yeah right… klimatet gör som det vill. Vi får väl köra lite mer bil 😉

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/inte-pa-180-ar-aldrig-over-noll-i-stockholm-1.1037320

  Gilla

 3. Wagner skriver:

  Jag säger som den gamle meteorologen Per Holmgren gjorde i radion för någon vecka sen – Man måste skilja på väder och klimat. Nu var det alltså väder och skillnaden vete tusan om han lyckades förklara.

  Men en sak vet jag. Om det varit 10 grader varmt i Dec-Jan så hade ingen djävel kallat det för väder!

  Gilla

 4. Linda skriver:

  Kolla in de här då, apropå klimatet alltså, http://www.expressen.se/Nyheter/1.1865345/den-globala-uppvarmningen-bara-en-myt

  tycker förstås att svensk media är ett skämt generellt i de flesta frågor som är viktiga..

  Gilla

 5. Antonia skriver:

  Roligt bild på din tomte.
  Jag fortfarande tycker att man överdriver i klimatfrågor. Det handlar mest om bara business som vanligt.
  Man kan tjäna grova pengar på det. Man bara lägger fram det på rätt sätt.

  Gilla

 6. SvenneB skriver:

  Ja vad säger klimatnissarna? Två frågor.

  Tror du att IPCC:s klimatmodeller förutspår att det skall ske en uniform uppvärmning på alla platser över hela globen? Varför, varför inte?

  Vintern 2009/2010 är en av de kallaste i Sveriges historia, samtidigt var 2009 för Australien ovanligt varmt och torrt (http://www.news.com.au/national/was-australias-second-warmest-year-ever/story-e6frfkw0-1225816235112). Tror du att det kan vara ovanligt varmt/kallt på vissa platser över globen och att det samtidigt kan ske en global uppvärming (ökning av medeltemperaturen)? Varför, varför inte?

  Gilla

 7. Helena Palena skriver:

  Znogge: Frosta av frysen är inte kul. Dröjer i det längsta med det.

  Ann Helena: Klimatet gör som det vill. Säg det till Al Gore & Co som vill beskatta vår andning.

  Wagner: Nu slog du huvudet på spiken!

  Linda: Sanningar börjar sippra fram. Tänk om vi inte hade haft nätet och all info som flödar där. Då hade vi fortfarande varit lurad.

  Antonia: Du har rätt! Det handlar om pengar.

  SvenneB: Jag skiter i var det är varmt och var det är kallt. Jorden är gammal. Allt har hänt förr. När vi hade istid fanns det fanimej ingen plast och inga bilar som värmde upp.
  Varför tro du att dinosaurierna försvann? Förresten har dom funnits?

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  SvenneB: Glömde! Kan man lita på IPCC? Hur skulle det vara om du läste Fred Goldbergs kommentar – se länk i inlägget – och lär dig lite om Solens cykler och PDO.

  För 60 år sen hade vi krigsvintrarna. Nu är det dags igen. För vår del alltså på jorden. Inte där nere där det är varmt. Rommel svettades i öknen. I Stalingrad frös dom fast.

  Gilla

 9. Antonia skriver:

  Helena du är så rolig! ”Rommel svettades i öknen. I Stalingrad frös dom fast.” Jag skrattar så att tårarna rinner. men det är sant.

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  Antonia: Vi kan garva ikapp! Har sett undergången som går på TV nu. Krig är inte roligt så det är inget att skratta åt. Men vi skrattar ju inte åt krigens offer – vi skrattar ju åt dom som tror på Al Gore och klimatbluffen. Det är dom vi skrattar åt och med all rätt!

  Gilla

 11. Antonia skriver:

  Det är en serie som alla borde se. Så hemskt. Så vidrigt. Och alla dem döda som har frusit i makabra poser. Jag ryser. Och så gör det så ont i mig.

  Gilla

 12. SvenneB skriver:

  Helena: Ja nog förstår jag att du skiter i var det är kallt och var det är varmt, därav din ologiska argumentering. Nej allt har uppenbarligen inte hänt förr. För bara 100 år sedan hade vi, och jorden, inte alls den industri och folkmängd vi har nu. Eller har du andra uppgifter?

  Snälla, upplys mig om vad som hände med dinosaurierna.

  Du säger att du håller med ”Fred Goldberg och hans forskning”. Skulle du kunna ge en referens till någon av hans vetenskapligt publicerade artiklar så att jag kan läsa om detta själv utan andrahandstolkningar? För det han påstår om solaktiviteten är väl publicerat?

  Läser jag på Uppsalainitiativets hemsida vad de har att säga om solaktiviteten så hittar jag just ett inlägg – ”Allt beror såklart på Solen!” (http://uppsalainitiativet.blogspot.com/2009/10/allt-beror-saklart-pa-solen.html). Där finn det en figur (http://i4.photobucket.com/albums/y129/piotrr/cooling_1975_2008.gif) som visar att solens aktivitet i relation till temperaturutvecklingen.

  Hur tolkar du den figuren?

  Lita på IPCC? Tja, de har ju ett vetenskapligt förhållningssätt i sitt arbete, vilket är viktigast för mig. Är det något speciellt du tänkte på?

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  SvenneB: Vad jag försker säga är att inget är nytt under solen. Om du följer mina länkar till Fred Goldberg så kommer du till hans forskning. Kolla länken uppe och länka sen vidare. Har du läst Freds kommentar som jag lyfte upp i inlägget? Gör det! Återkom sen.

  Känner du till Climategate?

  Gilla

 14. SvenneB skriver:

  Jo jag klickade på länkarna, men jag hittar ingen vidare länk till hans forskning – endast en vidare länk till DSM och till artiklar i Aftonbladet m.m. (finns inga referenser i DMS-artikeln). Några vetenskapliga publikationer hittar jag inte heller. Så vilken menade du länkade till hans forskning?

  Jo jag känner till Climategate, jag tycker att ledaren i december 2009 i tidskriften Nature (http://www.nature.com/nature/journal/v462/n7273/full/462545a.html) är talande:

  ”Nothing in the e-mails undermines the scientific case that global warming is real — or that human activities are almost certainly the cause. That case is supported by multiple, robust lines of evidence, including several that are completely independent of the climate reconstructions debated in the e-mails.”

  Gilla

 15. Helena Palena skriver:

  SvenneB: Läs först artikeln så får du veta lite om hans forskning. Han är docent på KTH.
  Ja, var och en får välja sina ledare. Eller hur? Jag är skeptisk till att människan kan påverka så mycket. Allt har smultit och frysit igen många gånger om.
  Däremot vet jag att klimatnissarna vill att vi ska betala skatt för att få andas.
  Städa haven från plast istället! Och spar på vatten! Gör såna kampanjer instead!

  Gilla

 16. SvenneB skriver:

  Helena: Jo jag har skummat igenom artikeln artikeln. Men hans ”forskning” om klimatet verkar mer vara en fritidssysselsättning. Ingenting vad jag kan hitta i artikeln är några, av honom, publicerade artiklar i vetenskapliga journaler.

  Är han eller har han varit docent vid KTH? Det finns ingen personal med namnet Goldberg på KTH när man söker i deras personalkatalog (http://catalog.sys.kth.se/catalog/app?l=sv_SE). Det närmsta jag kommer någon form av information om vad han har gjort tidigare är hans CV på klimatbalans.se, där det står att han är docent i svettsteknologi sedan 1975.

  Det spelar egentligen ingen roll vad han är för min del (att han är docent säger ingenting om hans kunskaper i detta ämne), men det var just hans peer-reviewade klimatforskning forskning jag var intresserad av. Men några sådana publikationer verkar inte existera, endast insändare och debattartiklar lite här och där. Och dessa har som du förstår inte riktigt samma tyngd eller relevans.

  Betala skatt för att få andas? Har du någon referens på detta?

  Gilla

 17. Helena Palena skriver:

  Lite om Fred hittar du genom att googla på nätet. Det går att få tag i skrifter om hans polarforskning. Ser i mina ögon ut som väldigt ”vetenskapligt”. Men det är riktigt att Fred är KTH-docent i svetsteknik – dock numera pensionerad. Mitt intryck är – utan att själv vara ”klimatvetenskapsman” – att han är mycket kunnig och det dessutom på alla möjliga områden. Han kallades inte för inte för att hålla föredrag i Brüssel. Detta i november i fjol. SvenneB du bör bekväma dig till att sätta dig in i ämnet tillräckligt för att 1) försöka förstå vad Fred skriver och sedan 2) försöka bedöma relevansen. För detta krävs lite mer än att nonchalant ”skumma igenom”. För övrigt: Kvaliteten i det du skriver på min blogg ger inte intryck av att du har en kapacitet som skulle få ut särsklit mycket av att studera vare sig Freds eller någon annan klimatforskares ”peer-reviewade forskning”.

  Gilla

 18. SvenneB skriver:

  Jo nog finns det information om Fred Goldberg på nätet, här är tex ett inlägg om honom:

  http://biologyandpolitics.blogspot.com/2008/07/docent-i-svetsteknik-vxthuseffekten-r.html

  Uppenbarligen så har du missat själva poängen med varför jag ville veta om han hade några vetenskapliga publikationer inom klimatforskning (det var du själv som påstod att han hade det).

  I vetenskapliga artiklar granskas manuskriptet av flera forskare som bedömer innehållet, slutsatser, resultat, kvalitet på referenser m.m. Kort och gott, man kan ofta lita på att det genomgått en viss kvalitetskontroll innan det publiceras.

  Därför har jag inget som helst intresse av att läsa någon obskyr skräpartikel här och där, som jag dessutom inte kan faktakolla själv – inga referenser i den artikel som fanns i DSM. För mig går det inte bara ta någon på orden, som du gör, utan att ens ha fått bedömt själv vad artikeln grundar sig på.

  Men det verkar vara ett genomgående tema här, alla nonsenspåståenden som inte kan beläggas tas som sanningar bara de är publicerade på en blogg eller annan valfri blaska. Lite roligt att du försöker avgöra vem som är vetenskaplig och inte när du helt uppenbart inte har någon vetenskaplig skolning själv.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.