USAs varuhandel med Kina kraschar! Trump är The King of Debt!

När har Joakim von Anka badat klart!

Det är lite synd om oss snälla fina aningslösa människor. Vi får aldrig ta del av några sanningar. Det finns nästan inga vakna ”o-rädda” människor längre. Nästan alla ekonomiska journalister i väst tjänar sitt levebröd på att skriva åt de som stulit mest. Nästan alla har ”tunghäfta”. Det är som det alltid har varit i alla imperier. Vi tvingas att leva i lögnernas dimmor, skriver Brage Norin – fysiker och kinakännare. 

VAD HÄNDER NÄR HÄRSKARRINGEN KASTAS NER I DOMEDAGSBERGETS ELDAR?

Svar: Väst faller. Västs handel skadas svårt. USA:s varuhandel med Kina kraschar.

NÄR KASTAS RINGEN?

Svar: När förtroendet för alla former av amerikanska statsobligationer s k ”bonds” faller.

NÄR FALLER BONDS?

Svar: Kanske redan i år 2018.

Kina kastar absolut inte första stenen i Federal Reserves – FED:s glashus. Det kinesiska handelsöverskottet i varuhandeln med USA talar sitt tydliga språk. De senaste nio månaderna har överskotten stigit som en trappstege. Siffrorna (mätt i miljarder dollar) äro: 23 – 24.6 – 27,6 – 31,6 – 32,6 – 33,6 – 34,9 – 35,3 – 35,4 (nov månad 2017). Om några dagar rapporteras december månad 2017. Alla marknadens förväntningar visar ytterligare ett trappsteg uppåt. Kina tjänar astronomiska förmögenheter på handeln med USA – månad ut och månad in – år ut och år in. Naturligtvis kastar inte Kina första stenen.

Alla officiella kinesiska uttalanden för fram samma budskap. Kina dumpar aldrig sina ”bonds” för att skada dollarns ställning. För övrigt konstaterar världens främsta guldexperter att Kina under många år använt sina amerikanska bonds för att dammsuga världsmarknaden på guld. Men Kina har kvar en hyfsad reserv av bonds som ett finansiellt vapen. Detta har även Ryssland köpt upp under senaste tiden – med samma syfte. Precis ALLA läskunniga ekonomer känner till detta.

Trump har många gånger kallat sig själv för ”the king of debt” (skuldernas konung). Under presidentvalskampanjen utmålade han sig däremot till de amerikanska skuldernas största fiende. Under hans första år vid makten steg USA:s nationella skuld med sanslösa 700 miljarder dollar. Bara för några dagar sedan meddelades att US Treasury avser att låna upp 955 miljarder dollar under innevarande år 2018 – en uppgång med ofattbara 84%  – från 519 miljarder dollar året innan (2017). Trump är skuldernas konung. Trump vet att ingen annan väg är möjlig.

Trump kör avsiktligt ”to the bitter end” – The Fiscal Cliff. Det finna absolut ingen anledning att tveka. USA måste starta om igen. Han sänker skatterna medvetet – trots att han vet att skuldtaket måste lyftas över molnen. Trump vet att ingen annan väg är möjlig.

Alla handelsunderskott skenar för USA – samtidigt som USA:s skuld stiger som aldrig förr. Trump och alla ekonomer vet att USA:s skulder aldrig någonsin kommer att kunna betalas tillbaka. Läget är så desperat att USA snart inte kan betala räntorna på alla sina skulder. Trump tvingas sannolikt  avbryta FED:s äventyr med höjda räntor. En högre styrränta slår hårt mot alla möjligheter att finna nya köpare av bonds. Trump vet att ingen annan väg är möjlig.

US FINAL BREATH – USA:S SISTA ANDETAG.

När nästan alla länder i världen köpstoppade amerikanska bonds – tog FED över. De amerikanska pensionsfonderna och sjukförsäkringsbolagen tvingas nu tanka bonds. De sista blodsdropparna töms just nu ur patienten – det amerikanska folket. Krigarimperiet i väst är döende. Trump vet att detta är oundvikligt. Trump vet att ingen annan väg är möjlig.

DET BLIR MED ANDRA ORD INTE KINA SOM KASTAR FÖRSTA STENEN – DET BLIR TRUMP.  Det är lite synd om oss snälla fina aningslösa människor. Vi får aldrig ta del av några sanningar. Det finns nästan inga vakna ”o-rädda” människor längre. Nästan alla ekonomiska journalister i väst tjänar sitt levebröd på att skriva åt de som stulit mest. Nästan alla har ”tunghäfta”. Det är som det alltid har varit i alla imperier. Vi tvingas att leva i lögnernas dimmor.

Fortfarande har amerikaner åkt tur och retur till månen och kört runt i måndammet med månbilar, övat golfslag på månen och kånkat hem månstenar till förbannelse. Sex månresor tur och retur blev det under Nixons tid vid makten – för ett halvt århundrade sedan. Det djävligaste är att ALLA som vet är tysta.

Trump ökar gaspådraget mot ättestupan. Han vet att imperiet kollapsar. Det är bättre att få detta undanstökat för att sedan bygga upp USA på nytt igen. USA är på väg att gå samma öde till mötes som det spanska imperiet, men det andra amerikanska inbördeskriget blir tio gånger värre än det spanska inbördeskriget. USA blir sig aldrig mera likt. En diktatur är oundviklig under en lång följd av år i USA. Trump har accepterat USA:s öde. Han försöker rädda det som räddas kan. Sannolikt blir det han som sitter vid rodret under USA:s återuppbyggnad. Må kraften vara med honom.

 Jag hör redan alarmklockorna tydligt. De ringer så högt och klart. Vi kan bara ta en whisky och le av lycka. Vi får fred på jorden. Oj vad jag har längtat.

 • Bloomberg 4 feb 2018:

Bond Market’s Debt-Ceiling Alarm Bell Is Ringing Loud and Clear.

Brage Norin – Skogså Tankesmedja

…….

Detta inlägg publicerades i Pengar, Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till USAs varuhandel med Kina kraschar! Trump är The King of Debt!

 1. orglasse skriver:

  Hej
  Ekonomi är svårt – statsekonomi är svårare, men Världsekonomi är svårast. Ställ dig frågan var är pengar för något? Svaret på denna fråga är i första fallet arbete, lön, köpkraft. När det gäller statsekonomi är det något helt annat det är budgetar och utgifter för en stat. Inkomster i form av skatter och avgifter.
  Men när vi kommer till Världsekonomi är det något helt annat igen. Då handlar det om handel mellan nationer – det handlar om åtaganden, det handlar om bytesbalanser och så mycket mer.
  Men när det gäller USA och deras gröna sedel (eller för den delen digitala dollar) så är det ingen vanlig valuta. Det är Världens reservvaluta, och vad innebär då detta. Jo i Bretton Woods i nordöstliga USA beslutade man efter det II världskriget att USA har rätten att skriva ut hur mycket sedlar som helst utan täckning. USA kan betala allt de köper med papperssedlar gröna som inte ens är sedlar utan kreditlappar med tryck. Likadant med den digitala varianten.
  Den amerikanska dollarn är ingen sedel, och det är inte den amerikanska staten som ger ut den heller utan det gör privata företaget Federal Reserve system. USA har inget med tryckningen eller distributionen av dollarsedlar att göra. Går Federale Reserve system i konkurs så förlorar alla det de har i valutan. Hajar ni budskapet. IKEA kunde lika gärna ge ut dollarn.
  USA som stat hyr in de gröna sedlarna som betalningsmedel av FED. De äger dem inte, och har inget betalningsansvar gentemot det företag som ställer ut dem.
  Om Kina eller någon annan vill ha guld för sina gröna Notes (dollar) vilket är namnet på skuldsedlarna ”dollar” och FED inte kan få tag på guld så får väl Kina sätta företaget i konkurs då, och vad tror ni händer då? Ja inte kommer USA eller dess folk att betala för sig det är så det fungerar.
  Så när USA går back månad efter månad år efter år både i handelsbalans och budgetunderskott så har det inte ett dugg med USA:s verkliga ekonomiska tillstånd att göra. USA står på sidan av FED. Man lånar av FED dollar, och har skuld till FED – men om FED gör konkurs och måste ha in sina skulder kommer USA inte att betala. Förstår ni USA kommer att skita i sina skulder till FED. Därför kommer inte heller FED att kunna lösa in de gröna sedlar som finns Jorden runt i fickor och banker. Sedlarna blir värdelösa, och det är inget att göra åt. Det kallas för en blåsning. Den största blåsningen. USA gör som när en hund har badat – ruskar av sig och allt är som förr.
  USA har nu en direkt skuld på cirka 21 trillioner dollar, (man har åtaganden på mer än 50 trillioner men det är en annan sak) och det allra mesta av dessa 21 trillioner är till FED. På detta betalar man lite ränta (statsräntan i USA är mycket låg för närvarande). Samtidigt får man in från FED enligt lag delar av deras vinstmedel.
  Börjar ni förstå vad det handlar om.
  USA har skulder till ett privat företag i första hand.
  Företaget får ränta på utlånade medel. Men betalar till staten USA av sin vinst. Troligt resultat plus minus noll.
  USA kan genom FED trycka hur mycket dollars som helst och gör det.
  Det enda USA behöver göra är att se till att behovet av dollars finns kvar.
  Därför dog Saddam Hussein och Gaddafi när de ville ge ut en ny guldvaluta.
  Allt som hotar dollarn måste USA kväsa.
  Men det är gyllene tider i USA, de har nu en President som fattar vad han håller på med.
  USA bygger nu ut sin krigsmakt ytterligare med lånade pengar.
  USA köper varor från hela Världen, och betalar för det med pappersmassa. Grön dito.
  USA kräver att de länder som ingår i Nato skall betala 2 % av BNP till försvarsmakten.
  Sverige köper nu ett gammalt luftförsvarssystem av USA för minst 25 miljarder. För att betala så köper vår Riksbank in dollar från USA, och USA får friska kronor att köpa Volvobilar eller aktier i Svenska företag.
  Det är inte USA som har problem med Bretton Woods avtalet utan resten av Världen, och USA går inte i konkurs utan det är möjligen ett amerikanskt företag som heter Federal Reserve system som gör det.
  Det här med ekonomi är svårt det.

  Gilla

 2. Brage Norin skriver:

  TRUMP I DAVOS: EU:s ‘Predatory behaviors’ are distorting global markets. (Fritt översatt. EU:s rovdjursbeteende förstör världshandeln). Trump är desperat:”It’s a very unfair situation”. ”We cannot get our products into EU. It’s very, very tough, and yet EU send their products to us — no taxes, very little taxes.” (USA får inte ut sina produkter i EU – och lika fullt öser EU in sina produkter till USA – inga skatter alls).

  USA:s UNDERSKOTT I VARUHANDELN MED LANDETS ”PREDATORER”.
  Jag antar dec månads resultat samma som nov månad.

  Gigantosaurus 1: KINA – slutresultat åren 2015 – 2016 – 2017.
  Minus 367 miljarder dollar – minus 347 miljarder dollar – minus 380 miljarder dollar.
  ———————————————————————————————————–
  T-rex 2: JAPAN – slutresultat åren 2015 – 2016 – 2017.
  Minus 69 miljarder dollar – minus 69 miljarder dollar – minus 69 miljarder dollar.

  T-rex 3: TYSKLAND – slutresultat åren 2015 – 2016 – 2017.
  Minus 75 miljarder dollar – minus 65 miljarder dollar – minus 64 miljarder dollar.

  T-rex 4: MEXIKO – slutresultat åren 2015 – 2016 – 2017.
  Minus 60 miljarder dollar – minus 64 miljarder dollar – minus 72 miljarder dollar.
  ———————————————————————————————————
  Velociraptor 5: ITALIEN – slutresultat åren 2015 – 2016 – 2017.
  Minus 28 miljarder dollar – minus 29 miljarder dollar – minus 31 miljarder dollar.

  Velociraptor 6: SYDKOREA – slutresultat åren 2015 – 2016 – 2017.
  Minus 28 miljarder dollar – minus 28 miljarder dollar – minus 23 miljarder dollar.

  Velociraptor 7: INDIEN – slutresultat åren 2015 – 2016 – 2017.
  Minus 23 miljarder dollar – minus 24 miljarder dollar – minus 24 miljarder dollar.
  ——————————————————————————————————–
  Asätare 8: FRANKRIKE – slutresultat åren 2015 – 2016 – 2017.
  Minus 18 miljarder dollar – minus 16 miljarder dollar – minus 15 miljarder dollar.

  Asätare 9: KANADA – slutresultat åren 2015 – 2016 – 2017
  Minus 15 miljarder dollar – minus 11 miljarder dollar – minus 16 miljarder dollar.
  ———————————————————————————————————
  Skräcködla 10: ISRAEL – slutresultat åren 2015 – 2016 – 2017.
  Minus 11 miljarder dollar – minus 9 miljarder dollar – minus 10 miljarder dollar.

  Skräcködla 11: RYSSLAND – slutresultat åren 2015 – 2016 – 2017.
  Minus 9 miljarder dollar – minus 9 miljarder dollar – minus 10 miljarder dollar.
  ——————————————————————————————————
  SAMMANLAGT UNDERSKOTT I USA:s VARUHANDEL ÅREN 2015 – 2017.
  1: KINA: Minus 1 094 miljarder dollar (1,1 ”trillioner” dollar).
  2: JAPAN: Minus 207 miljarder dollar.
  3: TYSKLAND: Minus 204 miljarder dollar.
  4: MEXIKO: Minus 196 miljarder dollar.
  5: ITALIEN: Minus 88 miljarder dollar.
  6: SYDKOREA: Minus 79 miljarder dollar.
  7: INDIEN: Minus 71 miljarder dollar.
  8: FRANKRIKE: Minus 49 miljarder dollar.
  9: KANADA: Minus 42 miljarder dollar.
  10: ISRAEL: Minus 30 miljarder dollar.
  11: RYSSLAND: Minus 29 miljarder dollar.

  USA:s handelsunderskott med EU är identiskt med handelsunderskottet med Tyskland!
  USA:s handel med övriga EU går ungefär plus minus noll. Siffrorna är nästan pinsamma. Tysklands exportindustrier är EU:s Tyrannosaurus Rex. Trump uttalade sig om EU i Savos (han menade Tyskland) men han nämnde inte att hela världen var full av ”predatorer”. Under valrörelsen lovade han många gånger att fixa till handelsunderskotten mot Kina, Tyskland och Mexiko. Han undvek att beröra frågan om Japan.

  Efter ett år vid makten fortsätter rapporter att strömma in – rapporter som skakar USA i sina grundvalar. November månad 2017 slutade underskottet i USA:s ”totala handel med omvärlden” (varor och tjänster) över den magiska gränsen 50 miljarder dollar. Månaden innan snuddade underskottet den magiska gränsen. Alla olika metoder för att uppskatta ”marknadens förväntningar” visar att underskottet i december blir än värre. Oktober, november och december månads resultat i fjol är en amerikansk mega-katastrof. Det är även ett grymt misslyckande för Trump personligen. Minst lika förödande är att USA:s nationella skuld har rusat med sanslösa 700 miljarder dollar under Trumps första år vid makten.

  USA har svårt att få ut sina varor i världsmarknaden. Orsaken är naturligtvis att varorna inte är konkurrenskraftiga. Amerikanska bilar är inte lika attraktiva längre. Det är på samma sätt med stål- och aluminiumprodukter av alla slag. Det är på samma sätt med kylskåp, tvättmaskiner, pumpar och precis vad som helst. USA är på väg att gå i konkurs – that´s all. The Fiscal Cliff är nära.

  Kinas ekonomiska mirakel är väl känt, men få känner till det ryska ekonomiska miraklet. Under perioden jan – nov 2017 steg Rysslands sammanlagda handelsöverskott (varor och tjänster) med omvärlden till sanslösa 101,6 miljarder dollar från 78,5 miljarder dollar motsvarande period året innan. Ryssland är snabbt på väg att få en urstark ekonomi. Inget land i världen har så lysanda ekonomiska framtidsutsikter som Ryssland. Kina, Ryssland och Tyskland är världens ekonomiska lokomotiv.

  Allt går så grymt fort utför i USA. Under perioden jan – nov 2017 steg USA:s sammanlagda handelsunderskott (varor och tjänster) med omvärlden med sanslösa 11,6% jämfört med motsvarande period året innan. Trots en kraftig försvagning av dollarn det andra halvåret 2017 blir handelsunderskotten bara värre och värre och värre.

  Trumps rader av ”klavertrump” har åstadkommit ett fall av USA:s anseende i världen som saknar motstycke. CIA:s eviga intrigerande och krigshetsande politik är över. Världen har fått nog. USA har blivit så impopulärt att det börjar slå mot den amerikanska exporten. Det är inte bara att amerikanska varor har svårt att hävda sig i konkurrensen – även den negativa attityden mot USA har börjat påverka handeln. Sådana skador är nästan omöjliga att reparera. Trumps ord i Davos – It´s very, very tough – beskriver situationen väl.

  Förtroendet för alla former av amerikanska statsobligationer ”bonds” rasar snart. Fallet kommer som en tjuv på natten. Skådespelet är snart över. När ridån går upp tystnar vi. Att vakna upp i en värld där massor av banker förklarar ”bank holiday” är omskakande. Att vakna upp i en värld där alla amerikanska ”bonds” har kraschat är extremt omskakande.

  Om bankkrisen i USA 2008 inte hade stoppats upp – fem minuten innan klockan slog tolv – hade hela världens finansiella system kraschat. Ytterst få vet hur nära det var. Idag är massor av länder i öst betydligt bättre förberedda inför det oundvikliga – The Fiscal Cliff.

  Gilla

 3. robban skriver:

  äh bankmaffian har bara fiktiva tillgångar baserat på alla länders skulder denna makt de har finns bara så länge som skulderna existerar om all världens länder tar steget och gör en global strykning av skulder så faller deras makt och nwo är en saga all

  Gilla

 4. Peter Andersson skriver:

  Vad tror ni ,,, brage ,,?
  Jag skulle bli förvånad om inte den amerikanska bankmaffian har en plan b ,,, tror att dom kommer att flytta över sin verksamhet till kina som får vara nästa värddjur ,,, tänker på dom åren som styrdes av Busch clinton ,,, import av billiga varor från kina utflyttning av industrier tillverkningen av amerkanska varor flyttade från usa till kina ,,, detta borde styret i usa kunnat påverka men jag tror att det var ett sätt för att etablera Rothschild i kina ,,, är det så kommer det ju inte bli någon skillnad , då kommer kina att bli det land som startar krig o vill införa nwo ,,,

  Usa är ju helt utsuget ,, detta är planerat ,,

  Vad tror du brage , vad händer med bank maffian

  Gilla

 5. Brage Norin skriver:

  BLOOMBERG 6:e FEBRUARI 2018.
  U.S. Trade Deficit Is Wider Than any Month or Year Since 2008.
  – It is the biggest trade gap since October of 2008.

  KONKURSEN ÄR ETT FAKTUM.
  * USA:s underskott i handeln med omvärlden i dec månad 2017 – 53,1 miljarder dollar.
  * USA:s underskott i handeln med omvärlden under helåret 2017 – 566 miljarder dollar.
  Man får gå till recessionen i USA 2008 vid bankkraschen för att finna liknande siffror.

  Underskotten i handeln med Kina, Mexiko och Tyskland har skenat till nya rekord.
  Det var dessa underskott som Trump lovade att fixa till under hela valrörelsen.

  USA:s UNDERSKOTT ÖKAR OCH ÖKAR OCH ÖKAR.
  * September: 44,8 miljarder dollar
  * Oktober: 48,9 miljarder dollar
  * November: 50,4 miljarder dollar
  * December: 53,1 miljarder dollar!!! (rapporten kom igår den 6:e feb)

  För att kunna finansiera året 2018 behöver USA låna upp 955 miljarder dollar jämfört med 519 miljarder dollar året innan – en ökning med sanslösa 84%. Sorry Trump din uppgift var omöjlig. Träsket i Washington slukade dig.

  FÅ DET UNDANSTÖKAT SÅ FORT SOM MÖJLIGT.
  Hoppa utför ”The Fiscal Cliff” så fort som möjligt. Sverige är det enda land som kommer till din begravning. Halva svenska folket vill vara med dig och kriga ”to the bitter end”.

  DET BLIR INGA FLER KRIGARIMPERIER PÅ JORDEN.
  Jag är absolut säker. Jag vet att detta budskap inte går hem. Vi sitter fast i ett gammalt tänkande.
  Detta spelar emellertid ingen roll – vi får världsfred lika förbannat. Den sinnessjuka ”fria världen” havererar. Solen går upp i öster och en helt ny värld skapas – en värld i fred.

  Gilla

 6. Peter Andersson skriver:

  Joo men vad händer med bankmaffian , Rothschild ?

  Gilla

 7. Peter Andersson skriver:

  Orglasse ,,,, har du läst fria sidors senaste ? Vad tycker du om hans sätt att se på ekonomin i usa ? Tänker närmast på att ,, usa inte kan krascha så länge man trycker pengarna ,, ?

  http://friasidor.is/varfor-har-usa-havererat-och-hur-ser-framtiden-ut/

  Gilla

 8. Benny skriver:

  Javisst är USA:s s.k ”ekonomi” bara ett enda stort bedrägeri mot resten av världen. En enorm parasit som suger ut allt de kan och lite till. USA har heller inga allierade de har bara vasaller och tyvärr verkar Sveriges ledning vara en av de tjänstvilligaste tätt efter Polen att verka för the ”Deep State” som ju har den verkliga makten i USA! Vilket för övrigt borde vara tydligt för de flesta vid det här laget! Att just Sverige och Polens ”eliter” så gärna vill vara vasaller till USA har historiska orsaker…båda ländernas ”elit” drivs av ett revanschbegär för att det vara Ryssland som blev stormakt i stället för Sverige eller Polen som båda historiskt har haft den ambitionen i regionen. Jag har inga illusioner om den polska ledningens agenda…så fort de sugit ut allt vad de kan från det sönderfallande EU och det ruinerade USA så lämnar de skutan och fortsätter bygga på sina stormaktsdrömmar. (Vanligt folk i Polen är däremot inte speciellt begeistrade över sin elits påhitt det har bara blivit ett lidande för dem i slutändan). I Sverige har man utropat sig själv till den ”humanitära” stormakten vilket innebär att pungslå Sveriges skattebetalare på mer än halva lönen och bjuda in allsköns islamister och analfabeter som parasiterar på svenska folket. Jag har en känsla av att både Tyskland och Japan bara bidar sin tid och väntar på att bli av med USA:s ockupation så att de kan börja planera för ”business as usual” dvs deras återinträde på den globala arenan. Tysklands plan, precis som Japans, är att lalla med tills USA brakar ihop när missnöjet i delstaterna leder till upplösning av unionen. De som tror att historien tog slut med Sovjets sammanbrott har misstagit sig grovt, det växer fram en ny värld mitt framför våra ögon med Kinas och Rysslands enorma utveckling, vilket man har svårt att acceptera i Bryssel och Washington.

  Gilla

 9. Peter Andersson skriver:

  Tack benny intressant

  Har du nån ide vad som kommer att hända med bankeliten i usa ,,,o nwo ,, blir det något nytt värddjur ,,, jag har svårt att tro att usa o den maffian är samma

  Gilla

 10. Michael Thudén skriver:

  @Orgglas
  Citat:
  ”Ställ dig frågan var är pengar för något? Svaret på denna fråga är i första fallet arbete, lön, köpkraft. ”

  Nä, pengar är inte arbete eller köpkraften man får av lönen. Inga pengar har någonsin ”arbetat”. Pengar är en social konstruktion. Läs gärna om ekonomiprofessor Grazianis tre grundvillkor för att något ska få kallas pengar:

  Dollar är till största delen digitala och kan bara ligga på FED:s datorer i New York. De flesta dollar är inte ”gröna sedlar”.

  Då de digitala dollarna BARA kan finnas på FED:s datorer måste alla länder gå genom nätverket SWIFT för att länder ska kunna betala varandra. De länder som inte accepterat dollar som betalmedel har USA bombat sönder (Irak, Libyen, Somalia, Syrien etc) – eller utfört sanktioner mot genom uteslutning från SWIFT-systemet (t.ex Iran och Nordkorea) Kina håller på att bygga ett eget nätverk (CIPS) som kringgår SWIFT där Yuan används istället för dollar. När dollar inte längre kan vara en parasitär reservvaluta har USA ingen reell ekonomi då USA avindustrialiserats (De Guelle redan påpekade på 60-talet att USA levde som en parasit genom dollarn).

  Läs gärna det för ökad förståelse:
  https://parasitstopp.wordpress.com/2017/12/26/sambandet-mellan-dollarn-och-kommunismens-centralplanering/

  Gilla

 11. Michael Thudén skriver:

  Chefen för den största ryska banken, Sberbank, varnar för geopolitisk katastrof om USA utesluter Ryssland från SWIFT:
  http://russia-insider.com/en/head-russias-biggest-bank-predicts-geopolitical-catastrophe-if-west-escalates-sanctions-herman-gref

  Gilla

 12. Helena Palena skriver:

  Michael! Javisst är pengar en social konstruktion. Det är ett verktyg som underlättar transaktioner. Man kan välja vad som helst. Stenar, kottar eller tallystavar som man karvade in ett värde på. Om man betänker detta blir det lättare att förstå: Man kan ha en ekonomi utan pengar men man kan inte ha pengar utan en ekonomi! Och ekonomi – ett fungerande samhälle – har vi. Men vad ska vi göra med en lastbil full med sedlar och mynt om det inte finns något att köpa? 🙂

  Gilla

 13. kao skriver:

  Usch, jag mår illa bara av tanken på hur ekonomierna fungerar (eller inte fungerar). Konstruktionen verkar minst sagt bräcklig.

  // Kao

  Gilla

 14. Pingback: Putin och Trump in the big meet! Teater på hög nivå! | Helena Palena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.