Hitler och hans kälke!

Volkswagen

WordPress

Varenda gång jag ser wordpessloggan tänker jag på Volkswagen. Inte så konstigt eftersom dom är ganska lika. Påminner väldigt om varandra. Spelar det roll? Nä,ingen alls. Volkswagen kallas på svenska ”folkan”, ”bubblan” eller ”baggen” och ”hitlerkälke”. På tyska ”Käfer” och på engelska ”Beetle”. Den byggdes av Volkswagenwerk i Tyskland.

Här kommer film- och racerstjärnan Herbie!

Herbie är en folka som figurerar i flera filmer av Disney. Senast i filmen Fulltankad 2005. Bilen har en egen själ och kan köra sig själv och den tävlar framgångsrikt i racingtävlingar. Folkan är numera en kultbil i stil med Amazonen. En med cab skulle man kanske kunna tänka sig.

Volkswagen Typ 1 är en klassisk bilmodell från tyska Volkswagen. Den första teckningen av modell SK 803 är daterad till den 28 april 1934. Bilen har sitt ursprung i ett uppdrag, som den österrikiske bilkonstruktören professor Ferdinand Porsche fick av Adolf Hitler. Bilen skulle vara en folkbil, som varje tysk familj skulle ha råd att skaffa sig. Avsikten var att bilen inte skulle få kosta mer än 990 riksmark. Den fick också beteckningen KdF-Wagen (Kraft durch Freude – Styrka genom glädje). Det fick plats många i den lilla bilen. Jag minns att blinkersen for ut som en gul pil upptill mellan fram- och bakruta. Undrar när det försvann?

SvD DN DN Expr

…….

Detta inlägg publicerades i Kuriosa och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Hitler och hans kälke!

 1. Själv är jag ingen bilälskare alls och det är väl därför livet så rättvist har gett mig en yngsta son som avgudar och lever i bilvärlden. Livet jämnar ut sig självt. I hans ålder är det inte folkan som är något att ha utan japanska bilar om Hondan. Märkligt dom som gjorde så dåliga saker på 50-talet… dock kör vi Seat, som är den spanska versionen av VW, så hur man än vänder sig… ha en trevlig helg sol, sol och åter sol 🙂

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Men va´säg du jänta? Sol, och åter sol! Här är det mulet och kallt. Det har duggat lite lätt ett par dagar. Det grönskar fint. Blir en fin vår när inte värmen kommer så snabbt. Hoppas vi också får lite sol!

  Det här med bilar ja! Nu äger kineserna Volvo och vem äger Saab. En ryss! Världen är verkligen upp- och ner.

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  Vi hade en bubbla. Så den väcker alltid härliga vibbar med sig. Skulle jag nu köpa bil så den som står närmast i hjärtan.Säkert skulle man kunna piffa upp den med lite luftkonditionering. Den andra bilen jag skulle kunna slänga ut pengar på är Fiat 500 som har börjat tillverkas på nytt. ( men nog är den inspirerad av folkan och det är det som gör den kärvän) .

  Gilla

 4. Stig Palm skriver:

  HÖ HÖ…just i dagarna presenteras en nygammal Folka version 2?
  Version 1 blev en flopp.
  Spännande att se om nytändningen ger resultat?
  Se vad BMW gjorde med engelska Mini. En succés!

  Inget slår Folkans faders sportvagn från 1948, Porsche, som har förädlats hela tiden utan avbrott.

  Hälsar bilnörden

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Antonia: Den jag åkte i var svart. Det var dom nog från början. Måste kolla upp Fiat 500. Vet inte hur den ser ut. Dock har jag sett Folkacabben årgång 2010. Skitsnygg! Där kan man snacka produktutveckling. Eller kanske inveckling med tanke på att allt går på data när dom ska lagas. Kräver specialinstrument. Det är med andra ord inte bara att mekka på längre.

  Stig: Javisst ja! Du kör ju Porsche. Inte alls illa. Vilken färg glassar du omkring i?

  Gilla

 6. Stig Palm skriver:

  Ha ha…tala om varumärket och dess genomslag?
  T o m små pojkar & flickor vänder sig om och tittar när min Cayman S, Meteor grey metallic med svart läderinredning och sportstolar glider förbi. De större flickorna tittar först uppskattande på bilen, när de vrider blicken mot föraren, ser jag hur blicken slocknar? De förväntar sig en tjusig kille i 30-40 års åldern och få se en pensionär!
  De vet inte, att pensionären körde model 356 redan 1963 och det blev en livslång kärlek till märket Porsche. Sedan under ca 40 år ett avbrott med familjetransportbil från Göteborg.
  Men, varför inte återuppväcka ungdomskärleken?
  Jag gjorde så….men får stå ut med de slocknade blickarna…suck!

  Gilla

 7. Torbjörn skriver:

  En f.d. flickvän hade en sån där folka. Kommer inte ihåg vilken färg det var. Har rätt suddigt minne av henne också. Undrar vad det kan bero på? 🙂 Förut gillade jag 50-tals modellerna bäst, nu tycker jag 60-talarna är vackrare.

  Det här med fri konkurrens är bra. Särskilt när den fungerar som det var tänkt. Som Reinfeldt och Maud:an ylar om. Bättre service till lägre priser.
  Stockholms Auktionsverk, Bukowskis och Uppsala Auktionskammare, dvs. de tre giganterna på den svenska auktionsmarknaden, har höjt köparprovisionen från 20 % till 22,5 %. Samtidigt. Precis här och nu våren 2011. Vad är sannolikheten för att de inte kommit överens genom förhandssamtal? Sannolikheten för att de alla oberoende av varandra som genom en tillfällighet beslutade sig för att höja från 20 till 22,5 %, samt just vid samma tidpunkt? Matematiker någon? Tanja, är du där?

  Gilla

 8. Antonia skriver:

  Du åkte svart och jag åkte vitt.

  Gilla

 9. Helena Palena skriver:

  Stig: Skit i blickarna! Det är bilen som gäller. Alla glor när man kommer i en farkost som sticker ut. Härligt! Tänk att få leva i en tid när man kan få köra bil. Häst och vagn i all ära – men ack så sakta det måste ha gått. Grey Metallic. Ska se om jag kan hitta en bild på åket. Vill gärna se hur den ser ut. Familjetransportbil från Göteborg måste betyda Volvo.

  (Nu har jag kollat på din bil. Snygg. Men låg. Det är väl ingen som ser hur du ser ut i den. Tar man bort taket påmminner den dessutom om Folka-cabben 2010:s modell. Nu vet jag inte vilken årsmodell du har. Den jag tittade på var från 2010 tror jag.)

  Torbjörn: Hade en flare för en kille som hette Willy när jag var runt 15 år. Men det var en tjej med en Crown Victoria som ville ha honom. Gissa vem som vann?
  Kartellbildningen är ju förbjuden enligt lag. Men inte när det gäller vissa. Ja, Tanja var är du? Nä, hon håller på med genushysterin och har varken tid med pengar eller annat lurt.

  Antonia: Där fick du allt till det! Kul! Man får ju jobba inte svart. Men tror att det är just det som får samhället att gå runt. Pengarna kommer ju in i systemet till slut i alla fall.

  Gilla

 10. Antonia skriver:

  Jag känner ytligt en svensk kille som har en enmannaföretag. Enligt vad han säger så kör han helt svart. Han säger också att han inte har dålig samvete då han enbart konsumerar i Sverige, och möjligen på nån Ålandsbåt. Allt han tjänar går tillbaka till systemet och Systemet (han dricker en hel del).

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Antonia: Jag tror han är nyttigare för samhället än vad t ex en som lever på bidrag är!

  Gilla

 12. Antonia skriver:

  Ja, jag håller med. Vad jag vet så har han aldrig sjukskrivit sig heller. Han vill inte vara samhället till last…säger han.
  Han jobbar, betalar hyra, men ingen skatt och så konsumerar han upp allt han tjänar. Han sparar inte heller. Han lever, och tänker jobba så länge han orkar.

  Gilla

 13. Stig Palm skriver:

  Detta med ALLA kommentarer här, är sååå härligt att läsa!
  Jo, du hittade Cayman S och, som med Porsche, måste du vara NÖRD för att se skillnader mellan årsmodeller. Min är av 2008 för din info.
  Eftersom inte foto kan medsändas här, inget bevis och bild på ägaren med bil.
  Alltså, behöver inte blicken slockna, hö hö….
  PS. Är du nufiken skriv till min E-adress?

  Gilla

 14. Torbjörn skriver:

  Folkan måste väl vara den största framgången i bilhistorien. När det gäller bilar tycks jag dras åt fiaskona. Två av mina favoriter är Tucker Torpedo 1948 och Edsel 1958. Tuckern tillverkades ju bara i 50 exemplar, och borde ha förtjänat ett bättre öde. Filmen från 1988 med Jeff Bridges är intressant. Ford Edsel tillverkades bara 1958-61, och räknas väl som bilhistoriens största fiasko. 1958 års modell tycker jag är vacker, men kan uppfattas, och uppfattades som något vulgär. Titta på formen på kylarfronten så förstår ni associationen som kan göras.

  Gilla

 15. Stig Palm skriver:

  Ha ha..tycks ha blivit en bilsite detta?
  Nåväl, vi som är Porschenördar kan diskutera Boxter/Cayman conceptet i evighet utan att trötta er med detta. Sammanfattning; alla bilar med sina drivlinor ÄR en kompromiss? Finns inget som är BÄST. Allt beror på användningssättet av objektet.
  För ert nöje? här en liten videosnutt;
  http://www.autocar.co.uk/car-video/porsche-cayman-s-vs-cayman-r-video-review/
  där den senaste racingmodellen – R – ställs mot – S – och där åter, användningen kommer i fokus? Jag kör till ICA och mina vänner samt en och annan lusttur där kurvorna är många, nu när jag inte får njuta kvinnliga sådana, hälsar Folkpensionären.

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  Antonia: Killen är en klippa i sin svarta mundering! Han bidrar.

  Stig: Jo, man ser att bilen är fin på videon. Nog inte så många som åker i en sån. Kul att du får kurva till lite på väg till affären i alla fall. Om jag bodde närmare skulle jag ta en sväng med dig. Klart man måste vara nörd för att se alla skillnader.

  Torbjörn: Kanske folkan producerades i fler ex än T-forden rentav. Ja, det var till att ha exklusiva märken på tapeten. Vulgärt verkligen. Ett hål att sugas in i! Edsel Bryant Ford, född 6 november 1893, död 26 maj 1943, var son till Henry Ford och far till Henry Ford II och William Clay Ford, Sr. Förnamnet lånades till bilmärket Edsel.

  Nä, jag gillar inte bilarna från slutet på 50-talet. Började få för långa vingar i baken. Skaparna härmade flygplansvingarna. Det ska vara bulliga former som man kan se på denna Cadillac -52. En sån åkte före i kortegen när Kennedy mördades 1963. Själv åkte han efter en öppen Lincoln.

  https://parnassen.wordpress.com/2007/07/10/cadillac-elvis-favvobil-bilen-som-gav-namn-at-kungens-kurva/

  Stötdämparna kallas för Dagmar`s efter en kvinna på kontoret som hade stora bröst.

  Stig: Ja, nu blev det bilsalong av det hela.

  Gilla

 17. Stig Palm skriver:

  Helena,
  Jag vet inte var du bor men jag i Göteborg.
  Vill du ta en sväng och kan, skriv till;
  stickan.palm@gmail.com

  Gilla

 18. Helena Palena skriver:

  Stig: Sist jag var i Göteborg var 1 september 2009. Var med i Debatt i SVT och pratade om svininfluensan. Jag skriver om jag kommer nergenom. Som du kanske inte vet bor jag mitt i Sverige. I norra Hälsingland. Vi får se.

  Gilla

 19. Stig Palm skriver:

  VÄLKOMMEN!!!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.