Cadillac! Elvis favvobil! Bilen som gav namn åt Kungens Kurva

Cadillac web Cadillac 1952 – serie 62 – fyradörrars Sedan. Bilen tankas genom att lyfta vänster baklykta. Den väger 2,5 ton och drar redigt med soppa. Foto: Palena

50-talet präglades av drömmar. Världen började komma på fötter efter kriget. Cadillacs slogan var ”Standard of the World”. Och det finns väl ingen bil som blivit så omskriven och omsjungen som just Cadillac.

Det var Cadillac som besjöngs i 50-talets rocklåtar. Senare skrålade Hep Stars My baby drove up in a brand new Cadillac. Till och med Bob Dylan har gjort en låt om bilen. I Amerika sågs gamla damer med lila hår i den övre societeten glida omkring i 50-talets största amerikanare. Kungliga Hovstallet har flera bilar av märket Cadillac och den mest kända är av 1939 års modell. Bilen har gett namn åt Kungens Kurva strax söder om Segeltorp. På hemväg från Tullgarnsjakten 1946 hetsade Gustav V chauffören till allt högre farter. Det hela slutade i ett vattenfyllt dike.

Märket har genom åren blivit en nostalgisk myt. Men det gäller inte vilken årsmodell som helst. Tidigt 50-tal måste det vara. Då formen fortfarande hade mycket av 40-tal över sig och innan de lite kraftigare linjerna kom. Det var då det var som mest Cadillac. 1949 presenterade Cadillac den första högkompimerade V8:an med toppventiler. Den skulle stå modell för kommande motorer under 50 år. Tekniskt ligger Cadillac fortfarande i täten. Tage Jingnert, president och kassör i Cadillacklubben, berättar att om det kommer en droppe regn på rutan så startar vindrutetorkarna automatiskt på dagens Cadillacs.

1952 var fönsterhissarna och framsätesjusteringen hydraulisk och inte elektrisk som den är idag. De stora stötfångarna fram, hornen, kallades populärt för ”Dagmars” efter en kvinna som var anställd på företaget. Bilen genomgick en förändring – blev längre och med fenor som var som högast 1959 då det vände. Elvis Presley köpte otaliga bilar av märket. Han gav bort till vänner och bekanta och till främlingar på gatan.
Har du en Cadillac, eller något annat vrålåk, från 50-talet – var rädd om den för den kommer aldrig att tillverkas igen!

Automatlådans växellägen sitter vid den stora ratten. Radio var naturligtvis standardutrustning
Lady kallas ansiktet på motorhuven. Med den öppnades motorhuven. Senare blev det bara dekoration men förbjöds i mitten på 50-talet. Det välkända Cadillacmärket ursprungligen hade fåglar i emblemet. Dessa är idag borttagna.

Året 1952 var Cadillacs ”Golden Anniversary” (50-årsjubileum). Modellen har stora mjuka soffor med imponerande benutrymmen.

Den legendariske Henry Leland (1843-1932) ingenjör och bilindustriman kom 1908 till Detroit. Han lanserade Cadillac 1902. The Cadillac Motor Company blev 1909 dotterbolag till General Motors. Bilen fick sitt namn efter Antoine Laumet, kallad Sieur de Cadillac, (1658-1730), fransk militär och upptäcksresande. Han ville skapa ett omfattande franskt imperium i Nord-Amerika. Laumet grundade Detroit 1701 som en militär utpost för att skydda den franska pälshandeln mot angrepp från England. Detroit, känd som världens bilhuvudtad, betyder de tre sjöarna på franska. Staden ligger i Michigan. I Franrike ligger staden Cadillac söder om Bordeaux, och slottet Chateaux de Cadillac som producerar eget vin.
——-

Det här inlägget postades i Kuriosa och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Cadillac! Elvis favvobil! Bilen som gav namn åt Kungens Kurva

 1. znogge skriver:

  Sonen åkte hem i en Caddilac nu när han tog studenten! Han åkte ståndsmässigt och bra måste jag säga men så ägs bilen av en fantast som sköter den väl!
  Tack för att jag vet mer om bilmärket nu!
  Ha en bra dag!

  Gilla

 2. Gunnar skriver:

  Bloggsvar:
  Hej
  Ha,ha Talar Du om vädret eller politiken?
  🙂

  Gilla

 3. Gunnar skriver:

  Hej
  Ja visst är Cadillac magiskt.Vilka bilar!Och tänk att man tyckte Hep-stars låt var så cool.Jag minns framförallt en spelning utanför Visbyr ringmur där det ekade av ”åh,Åh Cadillac”
  🙂

  Gilla

 4. madonnan skriver:

  En fin bil. Och säkert en bra årgång också 🙂

  Gilla

 5. Mangan skriver:

  Hej Palena.
  Raggarbilar och amerikanare överlag hör ju sommaren till.
  Fantastisk era de härstammar ifrån, måste man tänka…

  Hoppas inte sommaren regnar bort fullständigt.
  Nu vill vi ha sol!

  Jag har fått några bilder antagna förresten på en av dina bildbyråtips…
  Tack o hej!

  -> Mangan på bildbloggen.

  Gillad av 1 person

 6. menuette skriver:

  Kul inlägg och vilken läcker bil!
  Vi hade en volvo duett när jag var barn, kom o tänka på det nu..

  Gillad av 1 person

 7. Helena Palena skriver:

  menuette – en Volvo Duett går inte av för hackor den heller! Alla bilar som är äldre än 30 år kallas för veteranbilar – och så behöver man inte skatta för dom!

  Gilla

 8. menuette skriver:

  Aha är det veteranbilar? Hade ingen aning om det.
  För stor för att fickparkera med andra ord, minns inte ens hur man gör *skrattar*.
  Bloggerisvar:
  Palenisen, när känner man en människa egentligen? När man känner i magen att det som levereras är en lögn eller när det ”petas på” i en viss riktning?

  Gilla

 9. 🙂 skulle det finnas någon där ute som vill skänka mig en Cadillac skulle jag inte tacka nej, tro mig!

  + pengar till bensin, vore bra.

  Tack för originell kommentar ang mina bilder. *skratt* Dimma är vacker, trolskt. Perspektivet runt om blir mjuka konturer.

  Tre dagars regn, så jag tyckte lite synd om kusinen som var här i dagarna tre. Men jag ska inte klaga. Flera grannstäder har stora problem pga höga flöden.

  En sak är säkert, det behövs inte vattna på ett bra tag.
  Varma kramar
  Margareth

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  menuette – man känner väl en människa när det känns bra i magen och när det inte petas i en viss riktning!
  Yess – 30 bast – då blir det veteranbil! Kan vara bra att känna till! Plus att man slipper skatta! Kan skratta istället….

  Gilla

 11. Eivor skriver:

  Herre jösses vad du kan mycket om mycket.
  Duktig är du.
  Visst vill man in på bloggen. Och jag är inne men rätt vad det är så försvinner allt och blir vitt och sedan är det kört. Det retar mig till vansinne. Jag är ju redan där för höge farao.
  Men blev full i skratt när jag skulle hit. Det gick inte. Fick prova en gång till.

  Ha det gott.

  Kram
  Eivor

  Gilla

 12. fast egentligen tycker jag om en äkta hederligt Bubbla. En sådan röd liten sak. En sådan bil är min drömbil. Inte den moderna bubblan som ser ut som en intryck padda…hmm…

  Vädrets makter håller sin del av avtalet så jag ska hålla mitt. Storstäda huset från tak till grund, så jag håller mig undan allt vad cyberworld heter, bortsett från mail.
  Kan vara bra med lite distans från illustrationer, annars blir varje bild lika, likaså fotografier..

  Var rädd om dig, blogga glatt och varm kram
  Margareth, i städartaget.

  Gilla

 13. livsglimtar skriver:

  Håhåjaja bilar är ett kapitel för sig…jag ser ingen skillnad på dem. Jo klart jag gör men jag är så dåligt och ointresserad av bilar. Men förr såg de inte lika dana ut nu har olikheterna suddats ut så jag vet då aldrig vad det är för märke.
  Nu ska jag snart iväg med min man och träffa en blogg vän i stan. Hon och hennes familj är i Stockholm och roar sig, ungarna är med. Vi ska fika och det ska bli så kul att träffa dem igen. Förra somaren var vi till dem i Smålan och hälsade på.
  Kram

  Gilla

 14. livsglimtar skriver:

  Fåniga D som hoppade iväg så där på slutet, Småland ska det vara inget annat.

  Gilla

 15. Imse Vimse skriver:

  Min favoritbil är den lilla söta Citroen 2cv. Nån gång ska jag ha en sådan. Maken vill ha en ”padda”.

  Gilla

 16. Vicke skriver:

  Ja, det är en härlig bil som finns med i många låtar, men den slukar för mycke soppa!!
  Vicke

  Gilla

 17. Josef Boberg skriver:

  Hejsan,

  Nissan Micra – av årsmodell 2004 – är inte så tokig heller – i mitt nuvarAnde perspketiv sett. Därföre körde jag en av 1998 års modell. Den LÄNGTAR jag inte alls tillbaka till – även om den DÅ också var häftig i mitt perspektiv sett då !

  Ha det…
  vännen Josef

  Gilla

 18. Helena Palena skriver:

  Hej Josef! När man klickar på ditt namn kommer man till din hemsida. Men där kan man inte kommentera. Vill du ha svar får du allt förenkla. Annars får vi chatta på Calle Bildts blogg!
  Ha, ha, ha……

  Gilla

 19. Josef Boberg skriver:

  Ha, ha, ha… Ja – varför inte ?

  Ha det…
  vännen Josef

  Gillad av 1 person

 20. geneve2 skriver:

  Kungens kurva fick sitt namn sedan Gustav den femte (alltså vår nuvarande kungs farfars far) körde av vägen just här. Möjligen körde han en Cadillac.

  Gilla

 21. Helena Palena skriver:

  geneve2: Han körde ju en Cadillac. Läs vad jag skriver!

  Gilla

 22. farmor skriver:

  Hej på dig! Intressant information. Jag gillar oxå USA oldies, men oxå Fiat. Har en X/9 (bil för 2 pers) Du vet en hel del, har kollat dig lite närmare:) Ser att vi har ofta samma åsikt .

  Gillad av 1 person

 23. Helena Palena skriver:

  farmor: Fiat för 2 pers. Vi har en gammal grön Morris Minor (här kallad Bjuråkers-Moppe eftersom Johnny Dahlström som hade agenturen kom härifrån). Tänk vilka smäckiga bilar som fanns förr. Jag och min man och Axel och Ida, 2 år. tog en sväng runt gården. Jag höll på att garva ihjäl mig för man satt nästan med knäna under hakan. Axel och Ida tyckte det var skitkul. Hoppade och sjöng i baksätet.

  Samma åsikt har vi nog. Såg ditt namn första gången hos Wager.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.