Höns & Gamlingar behandlas illa! Svensk snö! Varje dag bonus!

Djur har också känslor! Foto: Palena

Snön faller och vi med den. Det blir mycket bättre sen. Kan snö vara svensk? Sveriges snö lockar i alla fall skidåkare från hela världen. Det är råkallt ute och frost i backen. Halt. Innan snön kommer är varje dag bonus. Korna är inne för vintern men hönsen är ute. Förra året kom snön den 10 november. Det kom en halv meter på direkten. Sen låg den kvar. Öppnade dörren till hönshuset och hönsen som aldrig sett snö förr gick inte ut. Det var så vitt. Nej, inget för dom. Idag är dom ute och krafsar och pickar efter både det ena och andra i jorden. Det är skönt för kattungarna och kaninerna också. Jag tippar att det blir en kall vinter till. De brukar komma i flock om tre.

Det har varit snack i hundra år om att hönsen ska få det bättre i uppfödningen. Burarna skulle bort. Men inte. Många bönder har fått dispens på dispens. Så Ingvar Carlssons djurskyddsgåva till Astrid Lindgren när hon fyllde 80 blev det inget av (i ett brev skriver Astrid L till mig att dåvarande chefen för Jordbruksverket ”ser ut som en träkuk”). Det är pengar som gäller. Inte djurens väl och ve (inte människornas heller!). EU-kommissionen har beslutat att det vid årsskiftet blir totalstopp för värphöns i oinredda burar. Hönsen ska få sand och sittpinne! Kors i taket. Hur blir det med utrymmet? Tusentals lösa höns på begränsad yta? Så man kan skriva på paketen: Ägg från frigående höns! Eller fem hönor på en A4 i en bur?

Exp SvD DN SvD

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Höns & Gamlingar behandlas illa! Svensk snö! Varje dag bonus!

 1. Monica Antonsson skriver:

  Åh, vilken fin kossa.
  Synd att den har gula plastbitar i öronen…

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Monica: Det är inte synd. Det är perfekt. Du ska bara veta hur det gick till innan EU-inträdet. Då karvade man med kniv i båda öronen för att få fram numret. En del kalvar hade nästan ingen öron kvar. Så nu är det mycket bättre. Ett litet hål bara så sitter brickan där. Börjar numret med O är det en kviga/ko och med en etta är det en tjur.

  Tyvärr fortsätter samerna med sitt karvande. Förstör det finaste instrument ett djur i naturen har: Öronen! Se bara en kanin och en hare hur dom känner, tänker och hör med sina öron.

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  En fin kossa. Och håller med synd att man måste ha dem där gula plastbitarna i deras öron. Identifikation. Undrar vem som kom på det och varför är det gul varför inte något som smälter in. En chip skulle inte synas.
  Ja, farmor hade också höns och ankor, även gås hade hon. De var inte att leka med. Gässen… De kunde gå till attack.
  De hade en eget gård. Med en vattenfylld minibassäng. Så att de kunde simma med. Inte hönsen då. Men de andra.
  Men industrialismen har gjort de till fångar. Deprimerad blir de också. Och sliter av den egna fjädern.

  Gilla

 4. gotiskaklubben skriver:

  Jo, det var en fin kossa. Men varför måste de ha gula nummerlappar i örat? Om det nu är så praktiskt så tycker jag även att politiker kunde ha det. Svårt att hålla reda på alla namn du vet.

  Gilla

 5. Blodsven skriver:

  Satte vi istället dumstrut på våra politiker så vore det ju nästan omöjligt att skilja på dom, så en bricka i örat kanske inte vore så dumt….

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Antonia: Se svaret till Monica. Det bästa är en bricka i örat. Bättre än ett brännmärke där bak. Tror det gör ondare. Att sätta en bricka i örat är som att göra hål i örat på oss. Jag hade tre gässlingar som jag födde upp för många år sedan. De trodde att jag var deras mamma. Åh, gissa dom skällde på folk som kom. Drog ur ventilgummi ur cykeldäck och hade sig. Stod och skällde på en kärring som inte vågade gå ur bilen. Skitkul! Ska blogga om det framöver eftersom jag lärde mig mycket av mina gäss.

  Gotiska: Man måste numrera djuren. Har att göra med avel och genetik och så måste ju Bryssel-maffian ha full koll förstås. Gul bakgrund och svart text är det bästa i annonsvärlden. Syns bra. Det vore faktiskt kul om våra politiker var numrerade. Undrar vem som skulle vara Numero Uno!

  Blodsven: Gud så kul! Dumstrutarnas Afton! Nej, men dom får inga märken i öronen. Då blir det ringar i näsan så vi lätt kan leda dom.

  Gilla

 7. Ann-Sofie skriver:

  Heja på dig Helena,

  Håller med Madeleine som höjer dig till skyarna på en kommentar i din blogg. Astrids brev till dig om träkuksliknelsen borde du skanna av i aktuell del och publicera. För trovärdighetens skull.

  Känner du till Berghs Blogg? Den är också frän men av en annan karaktär än din. Kolla den på http://www.bergsblogg.se. Jag vet inte om det är sant men det ryktas om att Bergh bakom bloggen är en gudabenådad marknadsförare som blivit stormrik på fastighetsaffärer i London. Rätt kul om det är sant att en riking drar järnet i frispråkighet och inte bara svassar runt köttgrytorna för att bli ännu rikare. Som sagt, rekommenderar en visit. Har inte kollat Berghs blogg på ett tag pga semester utomlands men ska gå in där NU!

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  Ann-Sofie: Jag kanske borde scanna. Astrid har skrivit mycket roligt till mig. Och jag till henne. Jasså är Bergh rik. Ska tipsa DI Helg så kanske dom skriver om honom. Jag vet att han är den gråe eminensen bakom Hälsingestintan i alla fall. Det går bra för dom. Nu ska dom få sälja sitt kött på Ica! Bra jobbat!

  Gilla

 9. Pingback: Tuppar och (S)andlåde-dynamik | Helena Palena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.