Teneriffa ja… Min vän skärsliparen!

José Miguél slipar knivar och saxar i Puerto de la Cruz på Teneriffa. Han slipar med bravur. Foto: Helena Palena

Jag som ska skriva artikel om Teneriffa. Det får bli i sinom tid. Tänk att få huvudet avskuret när man shoppar i en presentbutik. Det fick en brittisk kvinna. Mannen som stal en machete i butiken skar henne flera gånger sen högg han av skallen och stack iväg. Han tappade huvudet en gång. Undrar hur det lät. Blodet droppade. Mördaren uppges vara från Bulgarien och känd av polisen sen tidigare. Uppges vara psyksjuk. Säkert.

Det hände i Los Christianos – en utpräglad turistort på sydvästra sidan av ön. Ett sånt här dåd kan naturligtvis hända var som helst. Och händer väl dagligen i mellanöstern men som vi inte får reda på. Inkluderar olika dåd av militärer naturligtvis. Men nu var det en turist på en fredlig ö. Det är roligare och intressantare att vara i Puerto de la Cruz som ligger på norra sidan. Att bo i en stad med historia. Där finns det också brottslighet. Förra året gick budet att det var ficktjuvar i stan. Och det var det. Det var många som blev rånade. Utan att dom märkte det ens. Först när dom skulle upp med pluskan och betala något nytt ramlade talgdanken ner.

Igår var en lyckodag. Jag skickade 28 sidor till trycket som jag redigerat. Plus skrivit och fotat en del artiklar bland andra skribenter och fotografer. Den som inte vet hur redigering går till vet inte vilket pulande det kan vara. Men jävligt kul att var kung över sidan. Speciellt kul är det när man jobbat som journalist och en redigerare förstört ens artikel mer eller mindre. Noll makt över det. Som satt en konstig rubrik t ex som läsarna reagerat på och kritiserade mig för. De fattade ju inte hur det hela går till. Ska som sagt skriva om Teneriffa när jag får tid – it´s coming up so stay tuned!

Jag har bilder på dom nio guanche-hövdingarna som styrde ön klanmässigt innan spanjorerna tog över. José Miguél, 82 år, slipar knivar och saxar på sin cykel. Så gjordes förr på landsbygden även i Sverige. Se hur han lyft upp bakhjulet och så trampar han och slipen går runt. Det roliga med det hela är att han slipar en plastsax åt en affär mittemot. Hotellet till vänster heter Florida Plaza. Ett bra hotell frånsett att det kan bli ett jävla hallå där när ungdomarna har efterfest under karnevalen. José sitter mitt på gågatan Puerto Viejo som leder till torget Plaza del Charco – en samlingspunkt – på sin väg ner till strandpromenaden och havspoolerna Lago Martianez. Den berömde arkitekten Cezar Manrique (19919-1992) från Lanzarote ritade poolkomplexet på 70-talet. Havsvattnet byts ut varje dag vilket i sig är ett kaskadliknande skådespel.

SvD DN Expr SvD

…….

Detta inlägg publicerades i Människor och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Teneriffa ja… Min vän skärsliparen!

 1. Antonia skriver:

  Vad är det för spännande du har på gång?

  Stackars turisten. Vilket slut på livet. Det kunde lika gärna ha hänt här i Sverige med. Så många dårar som är ute och har för sig.
  Han var också välkänd av polisen. Men fick vara ute och se hur det slutade. Vilken kraft han måste ha haft. Hugga av ett huvud kan inte vara lätt.

  Gilla

 2. Philippe Ohlund skriver:

  Vi lever sannerligen i en överraskningarnas värld, Helena!

  Jag kommenterade ocksa händelsen i ett blogginlägg.

  Nu är det farligare att shoppa än att flyga.

  Att sätta upp flygplatsscanners utanför butikerna hjälper föga, när mördaren snor macheten inne i butiken.

  Här i Lyon blev en man mosad av en lastbil som kom körandes i full fart utanför universitetet i veckan.

  Det var den nionde fotgängaren som blivit ihjälkörd i Lyon pa tva manader.

  Det bor mycket folk här!

  Trevlig kväll och helg! 🙂

  Gilla

 3. Klara skriver:

  Hej,

  Händer det dagligen att män hugger huvudet av folk i butiker i mellanöstern? Det hade jag verkligen ingen aning om!! Fy, vad läskigt! ..fast man kanske vänjer sig om man bor där.. undrar om det är någon slags tradition?

  Tänkte förresten på det där med rån.. rån är ju beteckningen på en grövre form av stöld från person med inslag av våld eller hot om grovt våld. Det är verkligen förbluffande att många människor inte ens har märkt att de blivit utsatta för det! Vet du om det finns någon förklaring till det?

  Ha en bra dag!
  /Klara

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Antonia: Jag håller alltid på med spännande saker. Ja, det är säkert många dårar som är ute och går sen dom stängde mentalsjuhusen. Stackars människor.

  Philippe: Finns inget att sätta emot sånt. Det måste ju har varit en riktig machete och inte en liten slö leksak. Annars hade nog inte huvudet kommit av. Eller hur? Varför vill man sälja en machete. Varför vill man köpa en? Märkligt.

  Minns när jag var i Lyon och tittade ut från hotellet. Tror det var sex filer fulla med små bilar på gatan. En evig ström av bilar. Vilken trafik. Och jag tror att trafikvettet är sämre där än här. Eller vad säger du?

  Klara: Nä, jag menar inte att det sker i butiker. Men att det sker hemska saker som vi inte får reda på är jag helt övertygad om.

  Förra året kom det ett gäng romer till Puerto de la Cruz som stal. Då gick det ut en varning från turist till turist. Man får ingen direkt information från polisen eller turisbyrån. Det anses väl som negativt att prata officiellt om det. Tjuvarna är så jävla fingerfärdiga så dom skulle platsa på Cirkus Houdini. En äldre tant från Norge t ex skar dom upp sidan på hennes väska och tog plånboken. Hon märkte inget. Hon satte sig för att dricka kaffe och när hon skulle betala var pengarna borta. Stackars tant. Man får ha ögon i nacken. Men det får man ha överallt. Speciellt i stora städer som Stockholm.

  Gilla

 5. badarensbatblogg skriver:

  Tänk vad mycket man inte vet om bland annat Teneriffa. Man får väl hoppas på att det inte är ett av José Miguél slipade verktyg som bulgaren – tur att de påpekade att det var just en bulgar, ja så folk inte skulle tro att en spanjor kunde göra en sån hemsk sak – använde sig av i sitt hemska dåd.
  Ja att det mördas hej vilt i mellanöstern och Afrika det hade man ju en aning om, men Teneriffa – nepp trodde man inte.
  Fast jämfört med mördandet i Mexico, så är det ju som en piss i Mississippifloden… Kan jag tro. Nu spelar det ingen roll var och vem som mördas, det är ju lika tragiskt vem det än drabbar.

  Haré

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.