En Linnéa till Patrik Sjöberg! Fredag och 13 = Lycka! Sluta dravla!

En Linnéa till Patrik Sjöberg för sin kamp mot sexövergrepp mot barn..

Idag är det årets enda fredag den 13 och vi ska se upp. Skrock! Media fortsätter älta och tuta i oss att det är så. Linnea har namnsdag och Carl Philip fyller 32 år. Kungen som är så rädd för siffran 13 får en son just på den dagen. Han ska vara glad för det är en lyckodag. Siffran 13 innebär liv och pånyttfödelse. Idag ger jag Patrik Sjöberg en Linnea för att han berättat om övergreppet. Han vill att straffet för sexbrott ska skärpas och preskriptionstiden förlängas för sexualbrott mot barn. Heja Patrik!

Skrocket med siffran 13 och fredagen har följt med oss i alla tider, men det har nog aldrig varit så stort som det är nu. Varför det är så är det ingen som vet säger etnologen Jonas Engman vid Stockholms universitet. Jodå Engman – det finns kvinnor som vet. Det skulle vara kul att någon gång få läsa sanningen om detta i media. Men icke. Deceptionen fortsätter som med mycket annat. Det finns en version och den vevas i det oändliga.

I den antika världen
liksom även i den fornnordiska mytologin sågs fredagen som en lyckodag. När kristendomen kom blev det annat ljud i skällan. Där har vi svaret. Innan kristendomen dyrkades modergudinnorna under olika namn. Fredagen – Freja – var hennes dag och 13 hennes tal. Vänster var hennes sida – hjärtesidan. För att trycka ner och demonisera den gamla tron är mannen och högra sidan upplyft till tänderna i Bibeln. Läs på Tealogen.

Fredagen blev en sorgedag eftersom Jesus korsfästes på en fredag. Det finns mängder med uppteckningar från 1800-talet om att man skulle vara försiktig på en fredag. Man skulle inte flytta, inte gå till sjöss eller börja bygga hus. Och inte klippa naglarna. Tur att vi lever nu och kan få lite inlbick i sanningen om hur det egentligen förhåller sig. Det är fullmånen och kvinnans fortplantning som är det egentliga offret i demoniseringen av fredagen och siffran 13. Om det kan ni läsa här!

DN SvD SvD DN AB DN

…….

Detta inlägg publicerades i Kuriosa och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till En Linnéa till Patrik Sjöberg! Fredag och 13 = Lycka! Sluta dravla!

 1. Antonia skriver:

  Det är märkligt att folk än idag är så fulla av skrock. Fredag den 13-e. Min dag gick bra. Har rätt ut mina problem med telenor. Får jag väl hoppas på – hur som helst blev jag bra bemött. Fick även ett bra stund hos min ögonspecialist när jag var hos honom för att få nya kontaktlinser. Han stressade inte. Och nu ser jag ännu bättre. Och inte heller regnade.
  Och nycklarna hamnar nästan alltid på bordet. Var ska den ligga annars? Och inte heller regnade det för att jag haft ihjäl en stor spindel för 3 dar sen.
  Dock finns det dagar då allting går åt helvete, men har inget med 13-e att göra. 🙂

  Gilla

 2. fairymary skriver:

  Hej Helena! Bra att du lyfter fram Patrik Sjöberg! Jag skulle faktiskt också vilja ge en ros till hans mamma som trädde fram i DN häromdagen. Jag tycker om att hon skrev öppenhjärtligt om hur det varit för henne … mödrarna får ofta så mycket på sig för att dom inte såg och inte förstod …. ….och det är så mycket skam och ofta fördömande också omkring dom. Ju flera som vågar träda fram med sin verklighet ju bättre är det för Saken….och Saken i det här fallet är noll-tolerans för övergrepp mot barn!

  Glad fredag! Jag vårekiperade mig och hade tur att hitta jättefina kläder!

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  Antonia: Det är härligt att se bra. Lättare att gå då. Fredag den 13:e är ingen otursdag. Det visar statistik. Men det vi fått lära oss som en sanning som barn sitter i. Min dag är också bra so far. 😛

  Mary: Ja, kanske det var bra att Patriks mamma gick ut. Men jag undrar varför hon inte reagerade. Bo med en karl och inte ha något samliv! Skulle inte klockorna börja ringa då. Och intresset för sonen. Märkligt kan jag tycka. Mycket märkligt måste jag säga. Men det finns ju kvnnor som inte gör något när döttrarna blir utnyttjade av pappan. Otroligt!

  Kul med nya kläder. Som man gillar och trivs i. Jag sliter ut mina. Är ingen shoppare. Borde kanske handla mer men jag är nöjd ändå.

  Gilla

 4. Marta Stenson skriver:

  Så söt Linneablomman är. Jag är väldigt skrockfull. Går inte under stegar och häromdagen när jag såg en svart katt fick jag hålla mig från att spotta tre gånger. Det är som reflexer.

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Marta: Måste vara jobbigt. Tänker på alla som har fobier. Kände en gång en kille på fem år som måste tvätta händerna hela tiden. Så liten och redan ”förstörd”.

  Gilla

 6. Hmm skriver:

  Jag gillar dina referenser till historien inna kristendomen. Jag har själv läst en del och fascineras av ämnet. Fortsätt gärna att skriva om kvinnor innan kristendomen. Du får gärna tippsa om lästipps också.

  Gilla

 7. Pingback: Grattis Carl Philip 35 år! Grattis Linnea! | Helena Palena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.