Långkokens tid är förbi! Finns det inga samhällen som går med vinst?

Långkokens tid är förbi. Ingen är hemma och passar elden och grytan. Annars är det det lättaste man kan göra att koka kött. Man bara slänger ner en stor bit kött med ben i vatten. Låter det koka upp. Skummar och lägger sen ner kryddorna och salt. Lägger i morötter, lökar, palsternackor, selleri eller vad man nu vill och sen låter man det hela småputtra i tre timmar minst. Benen ska lossna lätt. Glida av. Oj, vilken mustig buljong det blir. Av detta kan man sen göra soppor och grytor till flera mål. Dillkött t ex. Hur lätt som helst. Det är kunskap som kommer att försvinna. Många som aldrig får uppleva doften av lagerblad och kryddpeppar i köket med andra ord. Idag ökar mathandeln på nätet. Mest populärt är det att köpa torrvaror, frukt, grönsaker och färdiga middagslösningar. Totalt omsatte näthandeln med mat 1,5 miljarder kronor under förra året. Vägen till mannens hjärta går genom magen. Så är det nog inte längre. Nu är det nog vem som hämtar på dagis som gäller.

Gadaffen håller stånd i Libyen. Väst går i spinn. Sarkozy och Cameron enas om att den militära pressen måste trappas upp på Gaddafi som är ”fast besluten att fortsätta kriget mot sitt eget folk”, sade den franska källan som deltagit vid det fransk-brittiska middagen. Gadaffen krigar nog inte bara mot sitt eget folk. Hans största krig är den mot finanssystemet och dollarhegemonin. Enligt uppgift har Libyen en egen centralbank och sånt går inte för sig. Det är Feds och BIS = Bank of internationl settlement som gäller. Fler länder borde gå ur och starta eget. Stater borde ha sin egen bank och låna pengar ur. Ett samhälle ska inte låna av privata som trycker pengar ur det blå och sen tar ränta på luften. Stackars Tyskland t ex! Det är dom som ska rädda euron, men Tyskland kämpar med sitt eget skuldberg. Den tyska statsskulden har för första gången sprängt 2 000 000 000 000-eurovallen. Hur stor är vår statsskuld? Var kommer den ifrån? Finns det inga samhällen som går med vinst? Heja Island som säger ner till ränteslaveriet.

SvD DN SvD Dillkött!

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Långkokens tid är förbi! Finns det inga samhällen som går med vinst?

 1. Leif skriver:

  Hur ljuvligt är det inte med kalops! Skånsk, med morötter i, serverad med kokt potatis och rödbetor. Smalmat!
  Min en bekant är som hon säger ”inte mästare på mycket, men koka dillkött -det kan jag!” Och av egen erfarenhet är jag beredd att hålla med henne…
  I vårt hem står ofta husmanskost på bordet, bruna bönor med stekt falukorv eller varför inte rotmos med rimmad oxbringa? Plommonspäckad fläskkarré….

  Nej, nu måste jag laga lite mat…

  Gilla

 2. Marta Stenson skriver:

  @Leif: Åh, så gott det är allt du räknar upp. Kalops har vi inte i morötter i min trakt (Södermanland). Ibland frossar vi i fläsklägg och rotmos med senap till. Delikatess!

  Gilla

 3. antonia skriver:

  Min mamma har tid och hon gör fortfarande långkok. Hon gillar laga mat. Jag brås verkligen inte på henne. 🙂
  Såg i tisdags en program om hur mycket gifter vi har i kroppen. Och hur omöjligt att undvika de. Var riktig skrämmande bild och fick ångest, vilket är inte lätt i mitt fall. Då jag brukar få mina ångest av helt okända orsaker. Doc-en hette Försvarslösa.
  Jag vill just nu vara en strucc som gräver ner huvudet i sand därmed tror att ingen ser henne.

  Gilla

 4. mirotanien skriver:

  Riktig matlagning. Sådan som tar tid: det är min melodi. Min farmor sa: ”Man måste vara i lag med maten.” Med det menade hon att man måste passa den. Det får ta den tid det tar.

  Hur kul är det inte att slänga i alla möjliga rotsaker (palsternacka, kålrabbi, kålrot, morot) plus lök och diverse kött- och korvbitar, eller fisk. Eller bara köra vego. Men detta att koka en gryta är av någon underlig anledning för jobbigt för gemene man idag. Vadå, har man inte tid att laga mat i 35-40-50 minuter??? Jag fattar inte.

  Dock fattar jag vad matlagning är. Jag har skrivit en hel kokbok, gratis nedladdningsbar här:

  Klicka för att komma åt musiskmat.pdf

  Det är lite recept, lite kåserier, lite mammas kötbullar, lite gourmet mm. Rätt skoj, folk har gillat den.

  Re Khadaffi så hade han mer än en centralbank, han ville vara med och skapa en ny guldbaserad valuta (dinar) och handla olja i den. Idag måste annars all olja handlas i dollar (googla petrodollar). Saddam Hussein var inne på samma, USA-fria oljehandelslinje 2003. Se vad som hände med hans land = invasion. Efter invasionen återgick Iraks nya herrar till att handla olja i dollar. Sicken överraskning… inte. Iran är också anti-dollar, därför vill USA bomba dem.

  Enkla fakta som inte går fram i gammelmedia.

  Gilla

 5. Torbjörn skriver:

  Ja, vad är en god mustig svensk gryta med rotsaker och kött mot Grandiosa minicalzone-extra-allt eller Billys piroger? Faktum är att vi prövade en minicalzone-extra-allt, bara för att testa. Jag ville verkligen se om den där TV-reklamen, där man öser på diverse ingredienser och mozzarellaost kunde vara god? Kanske på något sätt var den läcker. Fy för Sören vad besvikna vi blev. Ingen av oss kunde äta upp hela. Den gick visserligen att äta, men god var den fanimej inte. Och extra-allt var inte något extra alls.

  Dafgårds och Findus portionsrätter ska vi bara inte tala om. Köpte dem någon gång för 10 år sedan. Aldrig mer.

  Matkassarna sen…vad säga om fenomenet Linas matkasse? En sak är säker. Svensson tigger om att bli omhändertagen. Orkar man inte ens gå och handla och hitta på något att laga till längre? Pizzerian here we come…

  Det är en sak Linas matkasse inte talar om i reklamen. Det blir en massa disk efteråt. Hur gör svensson med den? Orkar man diska? Orkar man öppna diskmaskinsluckan?

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Leif. Kokar kalops ibland. Det är så lätt. Och gott blir det. Men inga morötter i det här heller (se Marta) bara kryddpeppar och lagerblad och salt. Hade en tysk väninna en gång. När hon blev nere brukade hon säga att hon fick en nervkalops på fullaste allvar.

  Marta: Vi är några som frossar i läggen ibland. Det är verkligen gott och flott (alltså fett) ha, ha, ha… Man känner sig som en viking och får nästan lust att kasta benen bakom sig. Alltså fläskläggsbenen och inte ens egna! 😛

  Antonia: Vill du vara en strucc? Menar du struts? Ja, skulle tro det. Ja, vi är verkligen förgiftade så det gäller att rena sig mellan varven så gott det går.

  mirotanien: Det som tar minst tid att laga är just långkok. Det hela sköter sig själv på spisen. Hur enkelt som helst. Jasså – har du skrivit en hel bok. Bra gjort. Bankerna ja. Allt är så uppenbart för oss som kan det här. Sorgligt att världen ska få gå runt på detta vis. Så många som får lida för att systemet är som det är.

  Torbjörn: Svenssons tigger nog inte om att bli omhändertagen. Staten tar redan hand om oss från vaggan till graven. Tror knappt att dom orkar kasta soporna och ladda diskmaskinen. Man ska sjunga långsamhetens lov och andas djupt – syret är än så länge gratis och ej beskattat.

  När det gäller snabbmat och bröd försöker tillverkarna alludera på gumman i stugan. En liten gumma som använder riktiga råvaror och elda spisen med ved. Så gott som det var då kan det aldrig bli med vår förgiftade världs fatabur. Men man får försöka laga så nära orginalet man kan.

  Gilla

 7. Antonia skriver:

  Självklart menade jag struts men ungerskan bröt sig fram och då skriver man strucc. 😉
  Jag gillar verkligen bilden i din header. Det ÄR vår. Nästan som en impressionist målning. Och det är ju det en målning genom kamerans lins. Gillar balansen i bilden.

  Gilla

 8. mirotanien skriver:

  Själva kruxet med matlagning är TIDEN. Det är som alkemi. Oavsett om ingredienserna är finstrimlade eller grövre så måste det koka ihop. Därmed förändras de, resultatet man får är annorlunda än ingredienserna. Som sagt: alkemi. Som att göra guld.

  Dagens så kallade matlagning där allt ska vara wraps, kebab, hamburgare, pizza-som-gästspelat-två-minuter-i-ugnen osv, detta är strängt taget inte matlagning. Det är som att bre en smörgås.

  Och ta dagens efterrätter. Typiska recept man får på ICA/i reklamen är: ta lite frukt ur en burk, rör ihop med grädde, strö på strössel – klart! Snabbt! Enkelt! Fy f-n säger jag. Man ska inte svära över mat men jag talar om metoderna, utarmningen av kokkonsten.

  Gilla

 9. Badaren skriver:

  På tal om långkok, så känns det som om min panna (numer kallad tomaten) är just det. Jaja, jag vet att man ska ha mössa på sig, speciellt när man är vid havet och när vårsolen vräker på som värst…

  Gilla

 10. SM811 skriver:

  Det jag inte har förstått är var kommer alla pengarna ifrån.
  Vilka är utlånarna?

  Gilla

 11. Torbjörn skriver:

  SM811:

  Pengarna finns inte. De skapas av banken genom en knapptryckning på datorn varje gång folk tar ett lån. Penningmängden i samhället ökar således hela tiden av utlåningen, vilket skapar en artificiell efterfrågan och en prisbubbla. Bankerna är genom den s.k. Baselförordningen bara skyldiga att ha täckning för ca 10% av det utlånade kapitalet.

  Gilla

 12. Marta Stenson skriver:

  Torbjörn: Vad händer om alla vill ta ut sina pengar? Då finns det väl inga med andra ord: Men herregud – vad är det du säger? Vilken bluff.

  Gilla

 13. Torbjörn skriver:

  Marta Stenson:

  Hela systemet kollapsar omedelbart om alla tar ut sina pengar. Eftersom Basel-regleringarna kräver att banken har en visst eget kapital som jag nämnde ovan, så måste bakerna ta in motsvarande 10x pengarna som folk tar ut för att täcka kapitalförlusterna som uppstår vid uttag. Om alla tog ut sina pengar i kontanter, så innebar det att bankerna skulle behöva återkräva alla lån omedelbart. Hur skulle det gå? Vilka människor skulle på studs kunna hosta upp kanske 3 miljoner kronor man betalat för villan? Det är därför bankerna och regeringen inte vill att folk tar ut sina pengar. Det är därför vi har bankgarantin. För att lugna spararna och få dem att tro att deras pengar är säkra. Vilka pengar har regeringen att betala folk om bankerna kollapsar? Svar: Inga alls! Det är våra egna skattepengar som i framtiden kommer att betala en sådan smäll. Men folk köper lögnen om bankgarantin, för de vet inte hur systemet funkar.

  Gilla

 14. Lincoln skriver:

  Faktiskt är värre än Torbjörn skriver (han har helt rätt i att bankerna bara hittar på pengar): Enligt Basel2 behöver inte bankerna ha ETT ÖRE när de hittar på krediter som de skuldsätter stater och kommuner med.

  Enligt ett räkneexempel av Riksbankschefen behöver bankerna endast skaffa 2 800 kronor för att hitta på 1 miljon kronor som de kan skuldsätta presumtiva ”husköpare” (egentligen kommer de ju hyra av banken). Skrev om det här där du också kan ladda ner exempelräkningen från Riksbanken:
  http://parasitstopp.wordpress.com/ingves-om-den-vansinniga-skuldsattningen/

  Så att bankerna skulle ha 10% i täckning är väldigt, väldigt högt – bedrägeriet än större. Så Torbjörn har i rätt sak men siffrorna är än värre.

  Gilla

 15. Josef Boberg skriver:

  ”Heja Island som säger ner till ränteslaveriet.”

  Jo… – HelEna – och ifall jag ej har fel för mig så har islänningarna klart för sig vad som finns skrivet om den globala räntebluffen i t ex boken Bankerna och skuldnätet av Ellen Hodgson Brown.

  Så islänningarna känner nog till ”Den lätta konsten att göra pengar !” – Svd 30 maj 2010.

  Gilla

 16. Lincoln skriver:

  Jo, fast Islänningarna finner sig i mycket. Bl.a är deras ”skulder” på husen indexreglerade med inflationen så den kan aldrig inflateras bort. Men jag tror som du att Islänningarna kommit längre i sin förståelse av hur banksystemet parasiterar på allt och alla..

  Fast det som skrivs i artikeln, ”Den lätta konsten att göra pengar !”, och som även Ellen Brown skriver i sin bok är felaktigt. Verkligheten är mycket värre och enklare än det där med att insättningar blir utlåning som blir insättningar som blir utlåning o.s.v.. Bankerna behöver inte ha några inlåningar för att hitta på krediter som de skuldförslavar folk, företag och samhälle med – de behöver inte ens ha reserven då dessa kan läggas till systemet ungefär ett år senare.
  Så bankerna lånar inte ut insättarnas pengar – bankerna hittar på krediterna från luften. Men bankerna vill ju få det till att de lånar ut något – det låter ju så mycket bättre än att de bara hittar på skulder/krediter från ingenting.

  Ladda gärna ner Riksbankschefens exempelräkning där han visar att bankerna behöver skaffa 2800 kronor för att hitta på 1 miljon kronor som de kan skuldbinda en presumtiv skuldtorsk med där detta också klart framgår.
  http://parasitstopp.wordpress.com/ingves-om-den-vansinniga-skuldsattningen/

  Gilla

 17. Helena Palena skriver:

  Här har vi alltså förklaringen till varför bankerna kan dela ut så mycket bonusar fast Anders Borg ”försöker” stävja det hela. Undrar om karln förstår vad det är han håller på med. Kanske. I så fall är han bra på att spela teater, och det är Reinfeldt med. Och resten av gänget som får ut något av bedrägeriet.

  Det här har kunnat fortgå därför att mannen på gatan inte fattat ett skit. Men vad händer nu när fler och fler med hjälp av nätet begriper. Jo, till slut måste USAs (Englands) imperialism falla. Krackelera som Twin Tower och sen rasa ihop. Alla vägar bär till Rom. På nätet bär alla vägar till Sanningen! Synd att inte George Orwell, Frank Baum, Tolkien och sanningssägarna före oss lever och får åse det hela. Alternativet för makten är att döda och bomba sönder oss alla. Inte så bra med tanke på att det då inte finns några att förslava och profitera på. Undra hur Obama mår?

  Gilla

 18. Lincoln skriver:

  Så sant, Helena!
  Tolkien hade, precis som du antyder, full koll på det där hur pengaparasitismen. Drar några sköna citat av honom:

  ”The true equation is ”democracy” = government by world financiers.”

  ”The main mark of modern governments is that we do not know who governs, de facto any more than de jure. We see the politician and not his backer; still less the backer of the backer; or, what is most important of all, the banker of the backer.”

  ”Throned above all, in a manner without parallel in all past, is the veiled prophet of finance, swaying all men living by a sort of magic, and delivering oracles in a language not understood of the people.”

  ‘There should only be one source of money: one fountainhead from which flows the nation’s blood to vitalise commerce and industry, ensure economic equity and justice and safeguard the welfare of the people… In other words, it has always been and still is our contention that the prerogative of creating and issuing the money of the nation should be restored to the State.’

  Faktiskt finns det många som tolkar sagan om ringen som en allegori för penningsystemet där Ringarna är centralbankerna och härskarringen som Frodo bär är BIS, centralbankernas centralbank (Bank for International Settlements). Om man kollar in BIS-tornet så är det bara Saurons öga på toppen som fattas för att det ska se ut som Saurons torn.

  En annan sak som talar för att det faktiskt skulle kunna vara så (fastän Tolkien aldrig skrev något om det) är det faktum att Montague Norman, chefen för Bank of England, som var högsta hönset vid den tiden och en centralbankernas Sauron (motsvarande Bernanke idag) faktiskt hette Ring som mellannamn (Collet).

  Ledsen om jag svamlade ut för långt här.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.