Till alla som inte kan somna! Eller som vaknar på natten!

Sömn! Ljuva sömn!
Vi människor är olika! En del somnar nio på kvällen och går upp fyra-fem på morgonen! Morgonmänniskor! En del vill inte ge sig och gå till sängs! Donar på till småtimmarna! Kvällsugglor! Hör till den senare kategorin. Morgonmänniskorna tror jag inte har sömnproblem i samma utsträckning som kvällsugglorna! Vet inte bara tror. Hur det än är så kan man klart konstatera att det inte är en hit att inte kunna somna! Eller springa upp flera gånger per natt för att pinka som en del gör. Har en väninna som går upp fem gånger per natt. Ofattbart! Onödigt när man vet hur viktig remsömnen är.

Otaliga barn och ungdomar har idag problem med att somna. Inte så konstigt när dom sysslar med mobiler o s v hela sin vakna tid. Har tipsat mina barn och barnbarn att stänga av wifi och lägga den strålande mobilen helst i ett annat rum. Det blir svårt när dom somnar med den i sängen! Bra att stänga av wifi i alla fall. Men ska man slippa strålningen bör man lägga mobilen i en kastrull med lock.

Vet hur det känns att inte kunna somna därför kan jag skriva det här. Är man stressad så blir det svårt att somna. Kroppens har två nervsystem som måste vara i synk. Det handlar om balans. När man blir äldre går dessutom produktionen av sömnhormonet melatonin ner. Redan i 50-årsåldern. Kan rekommenderas att prova det vid sömnproblem eller vid jetlag. Man behöver inte ha flugit över hela klotet för att uppleva det. Räcker med att åka 30 mil och byta miljö och då kan man ha svårt att koppla av. En del somnar som stockar var dom än är men det gör inte vi som har oroliga själar.

Började med melatonintabletter då och då för många år sen. Av en slump. Life Nutrition ringde och frågade om jag ville köpa Omega 3 och jag sa ja och så sa hon i luren att du får en påse Melatonin som bonus. Okey tack! Visste inte vad det var. Men nu vet jag. Och sen när dom ringde igen och fråga om jag ville köpa det eller det sa jag: Nä, jag vill ha Melatonin! Då kunde man köpa 60 tabletter 3 mg ganska billigt. Sen drogs det ner till 30 tabletter. Man kan köpa tabletter i olika styrkor utomlands på nätet. Men det behövs inte. Här här kan ni köpa från Life Nutrition – 1 mg och 3 mg tabletter. Köp minst 3 mg. Kan ges till barn från åtta år som har svårt att komma till ro.

I Sverige fick man inte köpa Melatonin om det inte var inbakat i en sömntablett och utskrivet av en läkare. Hela världen kunde köpa men vi var inte betrodda. I USA anses Melatonin vara hälsokost. En antioxidant. Men för ett par år sen blev det tillåtet att köpa tabletter receptfritt även i Sverige på Apoteket. Ganska dyrt! Tio tabletter för hundra kronor cirka. Utomlands kan man t o m köpa melatonin och valeriana (vänderot) i samma tablett! Det tror jag är en bra kombination.

Har du svårt med insomnandet! När man mal tankar om och om igen i ett evigt snurr är det svårt att somna. Det finns insomningstabletter som tillfälligt kan hjälpa. Kan rekommendera Imovane 5 mg. Så skönt att somna in fort. Inga biverkningar mer än lite metallsmak i munnen dagen efter. Hellre det än ligga vaken till fyra på morgonen! Läs på om GABA som är en smörsyra. GABA – ger balans, skapar trygghet och främjar sömn. De fyra signalsubstanserna dopamin, acetylkolin, GABA och serotonin är viktiga för hur vi fungerar och vilka personlighetsdrag som är framträdande hos oss. Vi har alla en unik medfödd balans mellan dessa fyra i vår biokemi. Vilken eller vilka signalsubstanser som är dominerande hos oss färgar hur vi mår, känner och hur vi uppfattas. När på dygnet ska man ta GABA? GABA intas före nattsömn för bästa effekt. En god nattsömn är betydelsefullt för att vi ska komma ner i varv, stressa ned och återhämta oss fysiskt och mentalt – redo inför kommande utmaningar.

Läs på om Tryptofan
Tryptofan är också ett utgångsämne (substrat) vid kroppens tillverkning av serotonin och melatonin som har betydelse för sömn, avslappning och stämningsläge och även blodkärlssammandragande. Testa att äta dadlar en timme innan du går och lägger dig. De är rika på aminosyran l-tryptofan, som producerar humörhöjande serotonin och underlättar insomning. Bara en sån sak! Dadlar är verkligen gott. Dadlar innehåller också många näringsämnen, inklusive sju olika vitaminer och 10 mineraler – till exempel C-vitamin, A-vitamin, flera B-vitaminer, kalcium och järn. Ett glas varm mjölk är det många som tar när dom inte kan somna! Kan vara bra att testa. Banan sägs också vara sömngivande. Innehåller också tryptofan.

Har odlat alla möjliga örter att dricka te på! Dricker ibland Kvällsro-te från affären som innehåller passionsblomma, lavendel, citronmeliss och pepparmynta och så spetsar jag det med tinktur på Passionsblomma som jag gjort. Brukar ta 13 droppar! Så sover man skönt hela natten! En bra början till en bra sömn är att försöka ta ta reda på vad det är som gör att man inte kan somna! Eller varför man måste springa upp och pinka i vargtimmen klockan fyra! Well, det handlar om en nervös blåsa! Och då kommer vi in på njurarna där känslorna har sitt säte. Om det får vi skriva en annan gång! Sov sött!
…….

P.S. Melatonin kan ordineras vid behandling av kroniska sömnbesvär och för exempelvis blinda som inte kan reglera dygnsrytmen med hjälp av dagsljus. Flera studier tyder på att melatonin kan mildra besvären av jetlag och sömnsvårigheter. Melatonin hämmar noradrenalin men enbart om man lagt sig ner efter man tagit det. D.S.

Detta inlägg publicerades i Tips!, Växter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.