Dr Westerlund: Pelargon med doft av citron!

Dr Westerlunds blomma Foto: Palena

”Vi blir bra, vi är bättre redan nu!

Vi har väl alla hört talas om Doktor Westerlunds blomma. Vilken höjdargubbe måste jag säga efter att ha läst på. Läs mer här! Blomman heter egentligen rosengeranium och tillhör pelargonsläktet. Ernst Otto Theodor Westerlund, född 22 oktober 1839, var en svensk läkare. 1858 avlade Ernst sin studentexamen, efter det valde han att studera medicin vid Uppsala Universitet.

Som nyexaminerad läkare blev han stadsläkare i Enköping. Till att börja med hade doktor Westerlund bara patienter från Enköping men inom kort fick han patienter över hela landet. Det sägs att doktor Westerlund påbörjade sin berömmelse efter en lyckad gynekologisk operation, men det var som nervläkare han blev berömd på riktigt. Han botade patienter som andra läkare misslyckats med, han hade kunskaper om vad vi idag skulle kalla psykiska sjukdomar. När ryktet om hans behandlingar började spridas kom patienter från hela landet för att bli botade från sina åkommor. Senare kom patienter från Finland, Norge, Danmark, Ryssland, flera länder i Västeuropa, det ryktas också att det ska ha kommit en patient från Sydafrika.

Doktor Westerlund kallades för Underdoktor! Efter en noggrann undersökning kunde han snabbt konstatera vilken diagnos patienten hade och hur den skulle behandlas. Han var empatisk och ett av hans valspråk var: ”Vi blir bra, vi är bättre redan nu!” Doktor Westerlund använde också den här blomman i sina behandlingar. Han rekommenderade sina patienter att ha blomman i sovrummet därför att den sprider en uppfriskande doft när man rör dess blad. Och det gör den verkligen – det doftar friskt av citron bland andra goda dofter!

Den är lätt att odla. Bara ta en stickling och stick ner i jorden. Efter ett tag börjar den växa. För att få den så här frodig ska den dock toppas i ett tidigt skede.

Överkurs: Rosengeranium är en av dom största dofterna inom parfymindustrin! Rosengeranium är en av de mest väldoftande eteriska oljorna. I hudvård har den en balanserande effekt. Den är rengörande och inflammationshämmande. Den är även sammandragande och balanserar talgproduktionen. Doften beskrivs som frisk, grön, fruktig och mycket söt citrusdoft med ros, krydda och pepparmynta i toppnoten och sötare och fylligare mellannot.

…….

Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

48 kommentarer till Dr Westerlund: Pelargon med doft av citron!

 1. Sofia skriver:

  Dom luktar så gott dom där örterna

  Gilla

 2. Sofia skriver:

  Nu funkar det igen, dom är underbara de där örterna

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  Skönt att det lossnade. Inte roligt när det inte funkar!

  Gilla

 4. Sofia skriver:

  Ja Helena det är märkligt, men det är faktiskt stressande när det inte fungerar

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Är du uppe och hoppar! Här blåser det och mulnar på. Gräset börjar gulna. Jag ska snart ut och vattna – mitt kvällskuliga…. Vi har egen brunn och världens godaste vatten. Jag dricker som en häst.

  Gilla

 6. Sofia skriver:

  Helena hoppar och hoppar är väl att ta i. men uppe är jag, såg precis ett program om diamanter. Fantastiska stenar

  Ja all grönska behöver vatten nu.

  Gilla

 7. Sofia skriver:

  bra att du satt adressrna till ecpat. Sätt dit bilderna också vetja, så människor ser att det är barn
  Du kan ta dom från min sida. Sirpa har också lagt in dom

  Gilla

 8. Birgitta skriver:

  Har sett en sån filur och känt doften av den. Funderar på att skaffa en. Kan du maila över en stickling till mig….tack!

  Gilla

 9. Helena Palena skriver:

  Ja, tänk om jag kunde skicka en i ett kuvert. Kanske skulle gå om jag la den i plast med lite vatten. Vi kan göra ett försök! Mejla adressen to me!

  Gilla

 10. Badaren skriver:

  Vill oxå ha en ”Dr Westerlund: Pelargon med doft av citron” i mitt sovrum!

  Gilla

 11. Gunnar skriver:

  Hej Denna växt har vi haft sen länge här hemma men det var första gången jag fick reda på bakgrunden.Tack!
  Hoppas att Du har det bra i värmen!
  🙂

  Gilla

 12. ZOL skriver:

  Vill bara meddela att jag här i Japan har en hälsoblomma på min skräp- och sopbalkong och den har blommat häftigt sedan en tid tillbaka. Kul, har inte lyckats med det tidigare. Nu drar jag snart till Höga Kusten!

  Gilla

 13. Uno Nilsson skriver:

  Yess, verkar fint, citronmeliss och pelargon i ett – vi har dem var för sig. Får testa, men först ska befintliga perlargoner och rosmariner hitta sina hem i lilla jorden. Kramm

  Gilla

 14. Helena Palena skriver:

  ZOL – roligt att den finns i Japan too…

  Gilla

 15. menuette skriver:

  En sån har jag sett , men visste inte att det var en pelargon.

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  Man kan lära sig lite genom att blogga! Det tycker jag är kul… eller hur menuette!

  Gilla

 17. ZOL skriver:

  Kommer kanske (om det funkar med tiden) och hälsar på i sommar, det skulle i varje fall vara mycket trevligt att träffas och få smaka din körsbärslikör och tunnbröd och snacka bokutgivning. Håller på och redigerar min blogg och såg att du och jag fick bloggkontakt genom att du skrev om det kinesiska horoskopet och jag frågade dig då om det japanska. Nu har jag äntligen (barnens utrensade skolpapper) fått reda på att jag är Drake i den japanska kalendern: Frisk, energisk, ärlig men hetsig och med kort stubin.

  Gilla

 18. Helena Palena skriver:

  Zol! Ha, ha…. har du kort stubin!

  Gilla

 19. livsglimtar skriver:

  Tjenixen, en sån blomma har jag inte men jag har sett doften i de där små doftoljorna man kan köpa.
  Intressant du har skrivit om Underdoktorn, tänk så många spännande liv det har levts. Kom mig att tänka på dr Munthe, där kan man snacka om liv.
  Här sitter jag nu i ett allt mörkare rum, inte tror jag att det kommer något regn inte. Här brukar det bara dra förbi…fast jag önskar ett sjutusan till regn.
  Kram vi hörs!

  Gilla

 20. ZOL skriver:

  ”Kort stubin” ska kanske bli min nya bloggtitel till hösten… vad bitsk jag ska bli då!

  Gilla

 21. Imse Vimse skriver:

  Den gode doktorn känner jag väl till. Jag har faktiskt träffat en dam, vars mor blev förlöst av honom, när hon föddes.
  Vi är från samma stad han och jag.
  Han var nog väldigt, väldigt klok och före sin tid.

  Gilla

 22. Helena Palena skriver:

  Enköping var staden! Där hänger studenterna sina mössor på doktor Westerlund varje år. Det ska jag komma ihåg att titta på om jag kommer dit.

  Gilla

 23. Det var inte alls trixigt att plocka ut sticklingen från inkorgen.
  Skämt åsido..
  Nu är den lille rackaren förankrad i sitt nya hem. Trots din proffsiga förpackning, behövde jag bara ta i paketet för att känna doften.
  Man tackar!!!
  Håller dig underrättad om dess fortsatta utvekling.

  Kram till dig!

  Gilla

 24. Helena Palena skriver:

  Birgitta: Låt den lilla stå i vatten en stund – sen kan du sätta ner den i jord direkt. Det gjorde jag. Fick en stickling av Vera-Lisa och satte den i vatten. Det kom fan aldrig några rötter. Vad gör du sa hon! Sätt den direkt i jord – det går så bra. Och det gjorde det till min förvåning. Tänk att den kom fram! Man blir ju glad!

  Gilla

 25. Exonymia skriver:

  Halloj!
  Har en ”fisblomma”, som vi kallar den, i sovrummet. Nästan omöjligt att passera utan att ta i den. Jag har även två andra typer, en ren citrusdoft och en eucalyptus. Man kan äta bladen också.

  Gilla

 26. Helena Palena skriver:

  Exonymia – var är du nu?

  Gilla

 27. Exonymia skriver:

  Helena: jag har ingen blogg, så jag guppar väl runt i cyberrymden antar jag…annars är uppsatsen i historia klar och godkänd och just nu jobba jag på min folkhögskola med en invandrargrupp. Det är himla roligt. Snart har jag semester…vad gör du?

  Gilla

 28. Helena Palena skriver:

  Ex: Starta en blogg på wordpress vettja! Ja, vad jag gör. Har just blivit klar med en tidning som jag satt ihop. Det är kul. Så skriver jag en och annan sonett. Det är också kul.

  Gilla

 29. Katrin skriver:

  Hej Helena!
  Jo, jag hade en rosengeranium i massor av år. Den var ”helig” för jag hade tagit sticklingen från min mormor som haft sin planta sen barnsben, typ. En vinter bara för något år sedan dog den av ett svampangrepp. Och min mormor har kommit på ett hem dit inga blommor var välkomna. Svår sorg!

  Efter att ha läst ditt inlägg inser jag att jag MÅSTE skaffa en ny! Har du sett den på något ställe och kan tipsa?

  Ha det gott! /Katrin

  Gilla

 30. Pingback: Tiagirl - vårt liv genom mina ögon… »  Måndag! :)

 31. Pingback: Doftpelargon

 32. Pingback: Veckans Pelargon - Dr Westerlund

 33. binge skriver:

  HEJ!
  Så spännande att läsa om Dr Westerlunds blomma!
  När mina sönder hade ont i öronen, så stoppade vi in lite blomblad i öronen – det lindrade!
  Nu är mina killar stora. Men idag kom grannflickan och frågade om jag hade några tips mot hennes öron-onda! Jag kom att tänka på den gamla kuren och undrar nu – kan jag rek. grannflickan en sådan kur???
  Tacksam för snabbt svar, från någno klok medmänniska!
  Eller har ni andra tips mot öronont?
  bingemar

  Gilla

 34. Helena Palena skriver:

  Underbar blomma! Och luktar så gott! Klart dom kan stoppa in några blad. Helt ofarligt! Naturen kan! Eller kunde! Nu ska vi käka piller och lyssna på vitrockarna = läkarna. Man kan stoppa in ituklyvna vitlöksklyftor också insnallad i gasbinda. Man kan prova allt i naturens skafferi. Hälsa grannflickan så gott! Det bästa mot öronvärk är vila. Det tar tid att läka. Tid som vi inte har idag och då tar man till antibiotika i parti och minut. istället. Sorgligt! Och farligt i det långa loppet!

  Gilla

 35. Tacksam för svar! skriver:

  Jag har hört att man också kan äta Doktor Westerlunds blomma! Stämmer det? Är det bladen då förstås? Ska de kokas eller så? Kan man bara använda bladen direkt i sallader också? Nån som vet?

  Gilla

 36. Helena Palena skriver:

  Det luktar ju så gott om bladen. Du kan ha dom i salladen som dom är. Torka bladen och ha som smaksättare i sockerkaka. Prova! Här är massor med pelargon-i-mat-tips:

  http://www.odla.nu/artiklar/pelargoner_i_matlagningen.shtml#Pelargonbar

  Gilla

 37. Nana skriver:

  Hej Helena,
  Var kan man få tag i den här blomman? Jag har frågat i några butiker men de har inte den.
  Blir tacksam om du ger mig en tips.
  Hälsningar
  Nana

  Gilla

 38. Helena Palena skriver:

  Nana: Jag tar skott från mina. Man bara sätter ner dom i jord och så växer dom av sig själv. Man kan sätta i vatten också och låta den få rötter om man vill. Om du skickar din adress kanske jag kan skicka ett skott. Men det kanske är för kallt. Du skulle kunna få en kruka men var bor du. Efterlys på någon sajt – blocket eller tradera annars.

  Gilla

 39. mon light skriver:

  Tack för information ,faktiskt jag sätt en blad av Pelargon med doft av citron med te.Det är som medicin Lugna nerverna och är jätte god.

  Gilla

 40. Lennart Andersson skriver:

  Hej jag heter Lennart bor i Kristinehamn.Till de som vill ha en stickling,ring 0550 53122

  Gilla

 41. C Eriksson skriver:

  I Fick för mig att Dr Westerlund botar allt med pepparrot:)
  II F´rsten sover man bättre på ”lukta gott” än gammal påsk:)

  Gilla

 42. Antonia skriver:

  Empatiska läkare är en bristvara idag. Och läkare som kan ställa en diagnos är ännu större bristvara, som jag kan se det.

  Gilla

 43. AT-doktor skriver:

  Åh, vilken fin information om blomman jag fick i dag av en kollega. Hoppas det är ok att jag länkar till din blogg?

  Gilla

 44. Pingback: Doktor Westerlunds blomma – Sömnblomma | AT-doktor

 45. Helena Palena skriver:

  AT-doktor: Självklart! Sprid den ljuvliga citrondoften!

  Gilla

 46. Janet Nikolesis skriver:

  Kan man torka bladen och använda dom till te?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.