Veronikanätfjäril på Gotland

Foto: Helena Palena

ÅMINNE
Mitt femte besök på Gotland råkade bli i högsommaren! Och det är en upplevelse när det gäller växtligheten. Kommer och går på en byväg i Åminne och märker att det är mycket fjärilar. Stannar till och fotar tre stycken på en blomma. Två pärlemorfjärilar och en annan som jag inte snokat reda namnet på än. Någon kunnig får gärna skriva namnet. Vackra är dom. Lägger ut en bild på pärlemorfjärilen till höger och den okända till vänster.
Men så till frågan vad är det för blomma dom suger nektar ur! Nä, det är inte hundloka/hundkex. Påminner om det. Efter lite efterforskning blev svaret falsk morot! Har aldrig sett förut. Återkommer om det. 🙂

När det gäller fjärilen svarade Ewa Eriksson på Instagram att det är en Veronikanätfjäril. Sällsynt. Utrotningshotad. Mycket vacker. Fjärilar är vackra. 🙂

…….

Detta inlägg publicerades i Djur, Kuriosa och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Veronikanätfjäril på Gotland

  1. Helena Palena skriver:

    Det kan vara en skogsnätfjäril! En lekman som mig kan lätt ta fel!
    ”Om det skulle hittas fler exemplar av veronikanätfjärilen i landet så är det fortfarande stor risk för utdöende. Den behöver skogsgläntor, blomrika vägkanter och betesmarker nära skogar för att klara sig. Något som det finns allt mindre av i Sverige.
    Veronikanätfjäril är mycket lik den något ljusare skogsnätfjärilen och den något mörkare sotnätfjäril. Det krävs erfarenhet eller bra bilder för att se skillnad på dem.”

    https://www.natursidan.se/nyheter/veronikanatfjarilen-kan-vara-utdod-i-sverige/

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.