Fönstervin! Solvin! Enkel framställning till jul!

Vatten och blåbär har stått några timmar. Bären börjar flyta upp. Inget socker tillsatt än. Foto: Palena

Så här i bärtider blir det till att göra olika saker! Frysa in, koka sylt, göra mos och så lite fönstervin! Hade en stor flaska som kom till användning. En vän levererade fem kilo rensade blåbär som en thailändska plockat. Fanns inte ett barr eller ett korn på bären! Ja, Jesus, så noga dom är!

Folk har alltid velat härma de besuttna och i stugorna fick man hålla till godo med maskrossirap som smakar som honung för det hade man inte råd att köpa. Bonusen blev en sirap som är mycket nyttig och hälsosam för kroppen. Rena medicinen! Läs här!

En femlitersflaska och en 75:a med vatten och bär. Foto: Isberg Mickael

I många fönster i stugorna stod bär i flaskor och vatten. Helst söderfönster. Man gjorde vin som skulle bli klart till Lucia eller jul. Det blev gott och lite fint att ta fram till storhelgen. Köpt vin kostade för mycket så det blev solen som fick göra sitt. En flaska, vatten, bär och lite socker. Man kan hälla i vatten och bär och tillföra socker lite senare. Hur mycket socker man ska tillsätta beror på hur sött man vill ha det. I en literflaska kan man tillsätta en sockerbit lite då och då. I min flaska som rymmer fem liter hällde jag 4,5 liter vatten och en liter blåbär. Det var den 26 augusti. Den 3 september tillförde jag en dl socker. Sen fem dagar senare en dl till. Sammanlagt tänker jag ha i en liter socker en gång i veckan cirka tills en liter har fyllts i. Inte så noga med tiden. Gör som du känner! Bra att inte fylla vatten ända upp eftersom det måste finnas jäsmån. Vill man inte ha i socker jäser det ändå! Bra att tänka på! Men det blir säkert surt. Jag gillar sött!

Bilden med två flaskor har Isberg Mickael tagit. Han häller i en liter socker efter några veckor. Alltså allt på en gång. Det gör inte jag. Se ovan. Flaskorna bör helst stå i ett söderfönster som sagt. Isberg låter korkarna vara på hela tiden. Jag luftar när jag häller i socker. Man får hålla koll så inte det hela exploderar. En del knyter en tygduk runt öppningen så inte flugorna kommer in. Så då luftas det hela tiden. Vin blir det hur man än gör för bären jäser och sen när man sätter till socker får jäsningen ännu mer näring.

Nu har wine to be stått ett par veckor och bären har flutit upp. Foto: Palena

När man känner sig nöjd med sin jäsning silar man ifrån bären och häller upp på flaskor! Dricker och skålar i glada vänners lag!

OBS! Det måste vara färska bär! Det går bra att jäsa utan tillsatt jäst då det finns naturlig jäst på frukt och bär som sätter igång och omvandlar fruktsockret till alkohol. 

Bra att veta 17 gram socker i en liter vätska ger en procent alkohol!

Info från wikipedia:
Det finns tre huvudsakliga framställningsmetoder för alkoholdrycker, som alla har det gemensamt att etanolen i något steg av tillverkningen framställs genom jäsning av sockerarter:

Jäsning av naturligt förekommande sockerarter i frukt och bär, ibland med tillsats av ytterligare socker före jäsning för att uppnå högre alkoholhalt. På detta sätt framställs vin, cider och fruktvin.

…….

Detta inlägg publicerades i Kuriosa, Mat & Dryck, Växter och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Fönstervin! Solvin! Enkel framställning till jul!

  1. hllviken skriver:

    Jag älskar att odla – skörda – konservera!

    Jag gör inte alkohol utan nyttiga saker; fermenterar äpplen, kål, bär, groddar m.m. Det är supernyttigt med lakto-fermenterade livsmedel!

    Lactobacillus äter upp sockermolekylerna i maten. Det gör att magbesvär helas och om man går in för KETO kan man hela sin störda metabolism!

    Om ni vill ha boktips: läs Jenny Neikell.

    PS: det du visar i artikeln – utan socker – är svagdricka.

    Gilla

  2. Helena Palena skriver:

    hllviken! Det jag visar är hur man gör fönstervin! Inte svagdricka det är något annat. I alla fall i min värld.
    Groddar olika bönor o s v och syrar vitkål som är det bästa för magen. Alkohol är i min värld bra om det inte blir i för stora mängder. Tror att mitt vin kommer att komma upp i 7 till 10 procent när det är klart! Gott ska det bli! 🙂 🙂 🙂

    Gilla

  3. hllviken skriver:

    Öl har det druckits i Sverige sedan urminnes tider. Dryck gjord på fermenterat spannmål.

    Sedan uppfann någon enbärsdricka som en del kallade svagdricka. Jag tycker det är bra att ha olika namn på öl, vin och svagdricka.

    Tillsatt socker ger en högre alkoholhalt. Jag kallar fermenterat vatten + bär = svagdricka.

    Gilla

  4. Helena Palena skriver:

    Må så vara! Men det jag menar med svagdricka är det man drack på åkrarna när man tog paus. Det var svagdricka och flaskan stod i en trädställning. Den var inte gjord på enbär kan jag tala om. Googla på svagdricka får du se alla fina etiketter! 🙂
    Svagdricka
    Dryck
    Svagdricka är en jäst maltdryck med låg alkoholhalt. Svagdricka var vardagsdryck i stora delar av Europa redan under medeltiden och bryggdes traditionellt i hemmen. Högsäsong för svagdricka var under slåttern på sommaren och vid stora högtider som julen och påsken. Wikipedia

    Gilla

  5. Blodsven skriver:

    Fyll en flaska till hälften med svarta vinbär (funkar även med frysta bär), slå sedan i vodka tills flaskan är fylld. Sätt på korken och lägg flaskan, vrid på den ca var 14:dag tills den fått vacker färg (ca 2 mån). Sila ur bären i ett filter och låt bärresterna sjunka till botten. (ca 1 vecka). Sila en gång till eller drick som det är. Garanterat godaste snapsen som finns.

    Gillad av 2 personer

  6. Rune Pettersson, Motala. skriver:

    Tack Helena, för påminnelsen från min barndomstid, där mina föräldrar var
    absolutister hade vi bekanta som bodde på samma gata som vi växte upp
    på och när vi hade blivit förkylda då kom alltid vår mors bekant Dagny, med
    Lingondricka som var framställt på samma sätt som du Helena beskrivit här
    i Din Blogg, men då vi besökte mors föräldrahem i KISA under någon dag i
    Julhelgen, bjöds det på Svagdricka till maten, där man blev lite svag i knäna,
    utav. Vi hade ett Svagdrickabryggeri som granne på Nygatan 1, här i Motala,
    som ägdes av en dir. Wistrand, som sedermera blev Bageri. Svagdrickan lev-
    ererades i s.k. kuttingar och färgade glasflaskor med par-hästar ända till Vad-
    stena och på hemvägen fick kusken och min Far Bertil slå läger vid Norrsten,
    söder om Fålehagen, innan mörkrets inbrott, då annars i början på 1900-talet,
    fanns det Rövare i Fålehagen, som man kunde råka ut för! Området där kallas
    idag för södra Freberga, som idag är ett villaområde!

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.