Apropå bensin i margarin: 350 000 besök! Unilever kryper till smörkorset! Vill du ha plast i ådrorna?

PalmerPalmerVarför ska man frakta palmolja runt hela jorden när man kan mjölka en ko = Göra smör! The real stuff. Förstöra regnskogar och vara en miljöbov. Margarinet tappar i popularitet. Det har fått världens största margarintillverkare Unilever att börja blanda smör i margarinet. Mitt inlägg om margarinet – Symaskinsolja & Bensin i margarin! – har haft runt 350 000 besök sen jag publicerade det den 14 november. Det här med fettet är en trigger. Är det mättade fettet farligt eller inte? Det är det inte. Det är ett fett som människan alltid ätit. Men vill man ha plast i ådrorna ska man äta margarin.

Paul Polman, vd för livsmedelsjätten Unilever, som tillverkar en knapp tredjedel av världens bordsmargarin, har länge stridit mot smör och sagt att mjölkfett ”dödar”. Men efter att margarinet har sålt dåligt i flera år gör företaget nu helt om. Man gräver ner stridsyxan mot smöret! I september började företaget istället blanda ner smör i det tyska bordsmargarinet Rama – Rama mit butter – samt i ytterligare ett margarin som säljs i Finland. Vad ska man säga? Jag säger att det verkligen är att förstöra smöret.

Margarin har blivit en markör för billig, processad, artificiell och ohälsosam mat enligt Marion Nestle, professor i nutrition vid New Yorks universite. Smör har gjort en comeback. Många kunder efterfrågar mer naturlig mat samtidigt som hälsoriskerna med det mättade fettet har tonats ner. Det finns inga hälsorisker med det mättade fettet. Det är i själva verket margarin och mjölk strippad på allt fett som är boven. Får vi inte rätt fett kan inte gallan jobba som den ska. Och funkar inte det är det bäddat för sjukdomar.

Försäljningen av smör i USA var 2012 den högsta på 44 år, medan försäljningen av margarin istället var den lägsta på 70 år. Och trenden syns även i Europa. I Tyskland säljs det exempelvis tre gånger så mycket smör som margarin. På den svenska marknaden gör Unilever idag margarinerna Becel, Flora, Lätta och Milda.

FAKTA: Rama mit Butter (med smör)
Ingredienser: Vegetabilisk olja 31%, smör, 21%, vegetabiliskt fett, vatten, kärnmjölk, havssalt, emulgeringsmedel (lecitin E322), naturliga aromämnen, konserveringsmedel (kaliumsorbat E202), surhetsreglerande medel (mjölksyra E270), vitamin A och D, färgämne (karoten E160a).

När det står vegetabiliskt fett på en innehållsförteckning betyder det palmolja.

Äkta vara Svd dn dn Unilever Intressant

…….

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck, Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Apropå bensin i margarin: 350 000 besök! Unilever kryper till smörkorset! Vill du ha plast i ådrorna?

 1. anders skriver:

  Muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu…………………………

  Gilla

 2. Antonia skriver:

  Ingenting är heligt när pengar står på spel. Ganska så vidrigt.

  Gilla

 3. anders skriver:

  Ännu ett exempel på hur man vill styra vad barnen äter:
  Namninsamling mot margarin i skolan.
  http://www.skrivunder.com/nejtilllattmargariniskolan

  Gilla

 4. Stefan J. skriver:

  Försök få FRIA TIDER eller Exponerat att skriva om detta !!

  Gilla

 5. En svensk tiger skriver:

  För att använda ungdomens språk: Margarinet suger fett.

  Har inte ens köpt hem Bregott sedan Eldkvarn brann.

  Här är det bara smör som gäller.

  Jag skulle inte äta margarin för allt smör i Småland.

  Däremot funderar jag på att försöka mig på att s.a.s. göra eget Bregott, på grädde, salt och svensk, kallpressad rapsolja.

  Har gjort eget smör några gånger. Lätt som en plätt med en Electroluxassistent.

  Jag noterade nyligen att Valios smör, som ju tillverkas i Finland var billigare än Arlas. Typ 29,90 jämfört med 32,90. (SEK) Är Arla för hårda förhandlare samtidigt som finnarna gärna kapar åt sig en del av den svenska marknaden? Har för övrigt hört att Arlas svenska smör kan vara gjort på dansk grädde. Hur svenskt är smöret då? Då är det ju danskt i mina ögon, och i min mun.

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Tiger: Gör du ditt eget Bregott. Inte alls svårt. Vispa på bara. Om man vill gena är det bara att vispa grädden för länge så blir det smör. Men jag har gjort smört från grunden på opastöriserad mjölk. Då måste man först separera grädden från mjölken med en separator. Sånt smör smakar på ett speciellt sätt. Det vet alla äldre som åt det som barn.

  Här kommer en kommentar från Inga-Lill Johansson som driver en grupp om bönder på Facebook:

  ”Arlas smör är gjort på svensk grädde, så det är svenskt. Bra att det uppmärksammas att Valio är import för det har varit tyst om hur viktigt det är att välja de svenskproducerade mejerivarornas , det har varit fokus på köttet ett tag nu.”

  Gilla

 7. En svensk tiger skriver:

  Ja, det verkar som att Arlas smör här i Sverige alltid görs på svensk grädde.
  http://www.arla.se/vara-produkter/vara-produkter/naturligare-produkter/om-tillsatser/

  Oj, att även separera grädden från mjölken var verkligen att börja från grunden (efter mjölkningen).

  Jag nöjer mig med att hälla ner grädde i den stora rostfria stålbunken å Electroluxassistenten. Sedan är det bara att varva på. Så ingen vanlig vispning. Räcker med rullen och rotationen. 🙂

  Det finska smöret är kanske minst lika bra som det svenska. Läste just detta:
  http://bengtingerstam.wordpress.com/2013/06/29/gmo-fritt-smor/

  Gilla

 8. Pingback: Palmolja i orginalet! Inte bra för digestionen = matsmältningen! | Helena Palena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.