Palmolja i orginalet! Inte bra för digestionen = matsmältningen!

Orginalet innehåller palmolja!

Man får försöka göra det lilla man kan för att rädda världen. Plastpåsar tar jag inte längre. Har med mig en stadig kasse som jag köpt på Jysk för en tia. Med söta kattungar på. Det har blivit en vana att ta med den när jag går ut. Jag kan ju komma på idén att köpa något. Wettexdukarna är ett minne blott. Nu är det virkade disktrasor av lin som gäller. Viran i en grannby virkar i lin i olika färger och har på lager. Fick tio i julklapp för ett par år sen. Dessa trasor tvättas i tvättmaskin. Så hållbara! Och gud så skönt det känns!

Och så det här med palmoljan och regnskogarna. Varför använder stora företag fortfarande palmoljan? När det är mycket bättre med solros- eller rapsolja t ex. Tänk så fort rapsen och solrosen växer om man jämför med palmer. Och regnskogarna som är världens lungor huggs ner för ändamålet. Världen är sjuk! Läs  här om hur man gör margarin.

Det är gott med digestivekex ibland. Med ost och marmelad på. Eller bland andra kex till ostbrickan. Och då får man ju för sig att det är orginalet som är grejen. Råkade titta häromdagen på innehållet i Mc´Vities och då blev det ajöss med inköp av det. Innehållsförteckningar skrivs så smått så man knappt kan se. Det ska stå på många språk ibland. Det är en orsak men som gynnar försäljningen för skulle folk i gemen se innehållet kanske dom skulle hejda sig och välja något annat. För det finns alltid något annat man kan ta.

Ingredienser: mjöl (56%) (vetemjöl, kalcium, järn, niacin, tiamin), palmolja, socker, fullkornsvetemjöl (13%), delvis inverterad sockersirap, bakpulver (natriumkarbonater, äppelsyra), salt.

Här skrev jag om att Gilles pepparkakor inte bakas på palmolja.

Det lönar sig att påpeka. Här kryper Unilever till korset.

Smart att sätta namnet Digestive på kex! Man vill anspela på att det är bra för matsmältningen = Digestion!

……

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck, Pengar och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Palmolja i orginalet! Inte bra för digestionen = matsmältningen!

 1. Olle Johansson skriver:

  Gynna också gärna svenska fabrikanter, bättre för vår ekonomi, och så undvikes långa transporter av sådant som vi själva kan baka. — Vinnaren I Allt om Mats stora test från 2019 blev en holländsk variant, Coop, Digestive, 400 g, bakade på solrosolja, https://alltommat.se/digestivekex-test-av-sex-olika-sorter/ . Den var dessutom billigare (35 kr/kg) jämfört med McVities klassiker bakade på palmolja (48 kr/kg). Vill man ha ett svensk-tillverkat kex, bakat på solrosolja, så är Orkla foods/Göteborgskex: Digestive, eko/EU-ekologisk, 400 g, en fullgod ersättning för 50 kr/kg.

  Gillad av 2 personer

 2. Helena Palena skriver:

  Olle! Det är till att vara uppdaterad. Det tackar vi för! 😛

  Gillad av 1 person

 3. hllviken skriver:

  Lätt att komma ihåg: köp svenska digestivekex!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.