Ensamkommande ”barn” är pojkar? Varför kommer inga flickor?

Sverige är bäst i klassen på att ta hand om ensamkommande s k barn. ”Unga män över 18 år ska inte behandlas som barn” är rubriken på Staffan Danielssons debattartikel. Han skriver lite urskuldande att

Ålderstester? Ska Sverige fortsätta att ta emot ett betydande antal unga män över 18 år och behandla dem som barn under 18 år? Det är en känslig fråga och jag tar upp den utifrån en övertygelse om att en seriös diskussion om relevanta sakfrågor är det som i längden bäst gagnar Sveriges öppna och generösa invandrings- och flykting­politik.

Antalet ensamkommande flyktingbarn (under 18 år) har ökat kraftigt i EU under 2000-talet, från 2 procent av de asylsökande till 10 procent. Totalt i världen sökte mer än 15 500 ensamkommande barn asyl 2010, vilket utgör cirka 4 procent av det totala antalet asylsökande. Flest kom till Sverige (2 400). De ensamkommande domineras av pojkar från Afghanistan och Somalia.

Sverige tar emot över 25 procent av de ensamkommande under 18 år som kommer till EU. Till skillnad från Sverige tar stora länder som Tyskland, Frankrike och Storbritannien emot betydligt färre.

Orsaken till att antalet ensamkommande under 18 år sjunkit så kraftigt i Norge och Finland torde ha samband med att man infört ålderstester i tveksamma fall genom handledsröntgen och tandundersökning, samt att man har något mer restriktiva principer än Sverige bland annat för att utfärda uppehållstillstånd. Testerna är frivilliga men avvisar man dem innebär det nackdelar i den fortsatta utredningen.

I Danmark genomfördes år 2009 120 åldersundersökningar där 73 procent av de undersökta bedömdes vara 18 år eller äldre. Av de 83 åldersundersökningar som genomfördes på asylsökande i Finland 2010 bedömdes 50 vara över 18 år. År 2010 genomgick 600 personer åldersundersökning i Norge. 289 av dessa personer, eller 48 procent, bedömdes då vara 18 år eller äldre.

Klart man skulle ljuga om sin ålder om man vill få ett bättre liv i ett annat land. Men det är ju pojkar som kommer och inte flickor. Alltså kan man med fog anta att släkten satsar på pojken, och som sen när han fått PUT kan ta hit sin familj. Ett ankarbarn/man in spe – men hur mycket ska Sverige mäkta me´?

Federley och autogenociden

”Hedersvåld vårt största folkhälsoproblem”

SvD DN

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Ensamkommande ”barn” är pojkar? Varför kommer inga flickor?

 1. Roggan skriver:

  Det du skriver stämmer till 100 %.

  Gilla

 2. d.rosenberg skriver:

  Anledingen till att man inte vågar skicka sina flickor är p g a vetskapen om den stora risken för att bli utsatt för våld och övergrepp under resan hit, risken att hamna i prostitution etc (utöver den redan fysiskt kärvande och riskabla resan) – vilket i o f s även drabbar pojkarna (är egentligen fel att prata om r i s k – då i princip alla som kommer hit har varit utsatt på något sätt).

  Vad gäller kostnader tror jag det blir fel om man inte räknar i ett längre perspektiv. Det lilla extra det kostar oss att ta hand om de få som felaktigt behandlas som under 18, tjänar vi snart in i och med att majoriteten av dem är ambitiösa, inlärningsvilliga och har en gedigen drivande anda. D v s – de lär sig ofta en hyfsad svenska inom 2 år och står förhållandevis snabbt till arbetsmarknadens förfogande. På det viset kan de snart börja betala tillbaks den ”skuld” (om du ni vill se det så) som det har, när de börjar betala skatt som alla andra. 🙂 🙂
  Jämför också din egen belastning på samhället fram till dess att du började betala skatt (+ 18 år i utbildning, sjukhus kostnader osv) så kommer du snart förstå att ensamkommande kan betraktas som en samhällelig vinstlott!

  Gilla

 3. Argus skriver:

  En muslimsk flicka kan per definition aldrig bli ensamkommande då det enligt traditionen krävs ett förkläde vid vistelse utanför hemmet.

  Gilla

 4. Antonia skriver:

  Det är en bra fråga och det har jag också funderat över. Man kan ställa samma fråga också varför aborteras enbart flickebarn bort i Kina. Det är mannen som ska rädda världen och familjens framtid och lycka. Att sen det blir väldigt svårt att överleva när det inte finns tillräckligt många kvinnor längre är en annan situation som kommer ställa till ett massa problem framöver..
  De här ” barnen” kommer från länder där kvinnor inte räknas. Så varför skulle de skicka flickorna hit?

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  rosenberg: Fyra av fem invandrare är arbetslösa. Svårast är det för afrikaner. Så varför skulle dessa ensamkommande helts plötsligt få arbete och kunna bidra??? Arbetslösheten bland ungdomar i EU är dessutom hög – värst i Spanien och Sverige.

  Argus: Så är det nog ja.

  Antonia: Flickor i Kina och Indien har lägre värde. Därför prioriterar man en pojke. Ja, varför skulle dom skicka flickorna hit? Jo, vill man hjälpa människor som har det eländigt och vill man vara jämställd och solidarisk borde väl flickor också få chansen! I alla fall borde Sverige markera det på något vis. Men då måste Staten ta ett snack med miljdardindustrin Flyktingsmuggling och hur skulle det negotieras???

  Gilla

 6. Sandaz skriver:

  d. Rosenberg skrev:
  ”Det lilla extra det kostar oss att ta hand om de få som felaktigt behandlas som under 18, tjänar vi snart in i och med att majoriteten av dem är ambitiösa, inlärningsvilliga och har en gedigen drivande anda. D v s – de lär sig ofta en hyfsad svenska inom 2 år och står förhållandevis snabbt till arbetsmarknadens förfogande.”

  Ha ha ha, jag hoppas det här var ironiskt skrivet. Annars kvalificerar personen sig som den kanske mest oupplyste och okunniga person jag stött på på länge.

  Gilla

 7. Helena Palena skriver:

  Sandaz: Instämmer! Se mitt svar till rosenberg.

  Gilla

 8. Info skriver:

  FREDRICK/URSULA PROTESTERAR

  Ni har väl sett Fredrick Federleys uppläxning av sin partikamrat Staffan Danielsson beträffande massmottagande av 20–35-åriga flyktingbarn:

  http://www.centerpartiet.se/Nyheter/Arkiv-2012/C-vill-att-Europa-oppnar-upp-for-fler-ensamkommande-flyktingbarn-/

  ”centerpartiet vill att fler människor ges möjlighet att komma till Sverige inte färre. – Problemet idag är inte de barn som kommer till Sverige utan alla de barn som aldrig får komma till Europa.”

  Här är en film, som visar, hur hur vår ev. blivande statsminister, migrationsminister eller utrikesminister sminkas upp av en betjänt inför en riksdagsmiddag eller möjligen ett gaygalaframträdande:

  Fantasilön, betjäntkostnader, festklänningar – allt bjuder riksdagens väljare på. Och får sålunda den valuta för pengarna, som de så hett strävar eftersträvat i många år:

  Världshistoriens första, snart fullbordade autogenocid.

  Gilla

 9. Helena Palena skriver:

  Info: Jag gillar ord. Autogenociden helt suveränt. Undrar vad Per Ahlmark säger om det ordet. Förknippar honom med genocid. Han har skrivit flera böcker om det. Tänk att vi är med och betalar vår egen undergång via skatten. Helt otroligt.

  Annie Lööf gnäggar om att vi ska ta emot 40 miljoner! Var kommer en sån människa ifrån?

  Gilla

 10. d.rosenberg skriver:

  jag har jobbat med invandrare i över 6 år. ofta med ensamkommande. jag anser arbetslöshet i mycket ett samhälleligt problem och inte individuellt – i motsatts till nuvarande regeringsbildande partiers åsikter och politik. att många invandrare är arbetslösa beror på att de inte anställs. vet inte var du får siffran att endast 1/4 av invandrare skulle ha jobb. Däremot hittar jag siffror på att 1/4 har sitt första jobb redan efter ett år sedan de kom till Sverige… På lite längre sikt dock har 3/4 arbete om de har en utbildningsnivå i jämförelse med gymnasial nivå eller 50 % för de med endast grundskola… Av detta kan vi dra slutsatsen att ju bättre vi förbereder de ensamkommande genom att ge dem möjlighet att gå t ex på gymnasiet – ju större chans att de senare får jobb… alltså: om nu en handfull grabbar som eg är 18 råkar erbjudas detta (få en gymnasieutbildning) så är det med rätt stor sannolikhet så att vi kommer att göra vinst på dem snarare än tvärt om…
  ps. glömde nämna att en hel del av de som ”ljuger” ibland helt enkelt inte vet sin exakta födelsedag, det kanske vet året och ”det var på sommaren”. De offentliga registren och systemen i Afghanistan och Somalia har haft rätt svårt att fungera normalt de senaste 20 åren… Om man blivit registrerad så kan det vara så att man för in datumet när man kom till folkbokföringen, inte den faktiska födelsedagen – det finns många faktorer bakom osäkerheten. ibland blir det fel i översättningen och konvertering i tidsräkning på migrationsverket (du kanske känner till att inte alla länder använder samma tideräkning som oss?).

  Gilla

 11. d.rosenberg skriver:

  skulle ju länkat hit hade jag tänkt.

  Klicka för att komma åt BE0801_2005K02_TI_02_A05ST0502.pdf

  Sedan kan ni ju ta att begrunda det här – också från DN idag… Vi är alla invandrare… och det verkar som vi bokstavligt fortfarande varit kvar i stenåldern om det inte vore för invandringen…
  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/jordbruket-kom-med-sydlandska-bonder.

  tjing. från mig 😉

  Gilla

 12. Argus skriver:

  Hmmm… Batikhäxan Berit goes undercover = d.rosenberg? 😉

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  d.rosenberg: Skriver du från en mobil, eller vad? Jag är stilbög och har svårt för språk som inte stämmer. Varför börja med liten bokstav? Du är så väldigt positiv till att Sverige säger nej till såna som kan bidraga och tar in såna som ska leva på bidrag. Som om det finns en jävulusisk plan bakom som säger att Sverige ska förstöras. Du kan läsa detta inlägg så får du på fötterna angående att fyra av fem invandrare lever på bidrag.

  https://parnassen.wordpress.com/2012/04/23/hans-bergstrom-tippar-att-sd-far-12-procent-2014-vi-sager-nej-till-sana-som-kan-bidra-och-tar-in-sana-som-lever-pa-bidr

  Du talar i egen sak eftersom du jobbar med det här. Har du ingen som helst kritik? Är allt bara bra? Är du svensk? Vad anser du om miljardindustrin Flyktingsmuggling som vi är med och gynnar genom våra surt förvärvade pengar via skatten. Vilket gör att det lönar sig att ta sig hit – ropen skalla, Sverige tar emot alla!

  Det är klart vi alla är invandrare. Alla har vandrat in i alla länder någon gång. Skrev så här på twitter:

  ”Blir så jävla trött på tjatet att vi alla är invandrare = Då har väl vi rätt till Frankrike o England osv liksom alla har rätt till Sverige!”

  Gilla

 14. d.rosenberg skriver:

  Hoppsan, ursäkta fru Stilpolisen. I ditt eget blogginlägg, som du hänvisar till som källa, står ingenting om att 3/4 av invandrare lever på bidrag…
  Jag skriver inte i egen sak mer än någon annan. Däremot har jag ju direkt, faktiskt och konkret erfarenhet av ämnet som behandlas – till skillnad från många av er andra som tycker och tänker kring det.

  ”..alla här tätt till Sverige!” : hmmm . Tja – som EU-medborgare har vi rätt att bosätta oss i vilket EU-land som helst.

  Gilla

 15. ecwho skriver:

  Japp Helena, -det har också jag funderat över, -och över att det alltid är barn, -barn som för länge sedan har passerat målbrottet och är märkvärdigt grova i rösten och aldrig har några identitetshandlingar som kan styrka deras sagoberättande; -och det finns också annat att fundera över, t ex varför människor är mer Solbrända på sydligare latituder och hur en omplacering till mera nordligt liggande solfattigare latituder kan anses påverka upptagandet av det livsviktiga D-vitaminet med hjälp av solen, -det motverkas ju om recipienten är för mycket solbränd med allvarlig risk för större sjukdomsbenägenhet, -ett problem för folkhälsan med stigande antal sjukdomsfall relaterat till ålder, minskad produktion av D-vitamin, -därför har de solbrända ett onödigt skydd som här uppe det kommer att belasta budgeterna för all framtid bland tillskyndarna av invandring från heta latituder.

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  d.rosenberg: Som EU-medborgare har vi inte rätt att komma och leva på bidrag i andra EU-länder. Det är knappt så man får socialbidrag längre i sitt eget land Sverige p g a att alla pengar ska räcka till invandringen. Säger bara soppköksköerna i Stockhollm som växer sig längre och längre. Det är knappt så man tror att det är sant.

  Vill gärna att du svarar på frågorna?

  ecwho: Att kvinnor går insnallade i mörka lakan som hindrar solljuset gör att dom blir sjuka – får D-vitaminbrist. Ja, det kommer naturligtvis att blir dyrt för samhället framgent. Att man hade lakan kring kroppen i den ökenkultur som det hela läran kommer ifrån har ju att göra med att det skulle skydda från sanden. Men här finns ingen sand. Här finns bara fria vidder, högar berg och djupa dalar och frisk luft än så länge i alla fall.

  Gilla

 17. ecwho skriver:

  -Och blåögda politiker…

  Gilla

 18. ecwho skriver:

  Låt Sandens Barn fortsätta att leva i Sanden, -här har vi bara sandlådor och de täcker inte behoven för Sandens Barn…

  Gilla

 19. Anton Kronhage skriver:

  Vart 5:te ensamkommande flyktingbarn är en flicka. Så visst kommer det tjejer. Men anledningen att pojkar är överrepresenterade är nog helt enkelt att det är så farligt att resa illegalt genom europa och att pojkar ofta anses starkare än flickor.

  Gilla

 20. Blodsven skriver:

  Om det är farligare att resa grnom Europa, så måste det vara säkrare att stanna hemma? Bedrägeriet är väl för långsökt för ”godhetsapostlarna”…..

  Gilla

 21. Stefan skriver:

  Om det vore sant ”att en seriös diskussion om relevanta sakfrågor är det som i längden bäst gagnar Sveriges öppna och generösa invandrings- och flykting­politik” så skulle media jaga Åkesson med ljus och lykta för att han ska delta i varje debatt… men så är det ju inte riktigt tyvärr 🙂

  Gilla

 22. Pingback: Ensamkommande flyktingvuxna - LarsIvarsson.se

 23. Pingback: Gärdshyttans asylboende -en skandal | Häxanmexan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.