Dålig omsorg på förskolan! Egna ungar och andras barn

Ida steker köttbullar åt sin farmor. Foto: Palena

Man måste ha full koll på ungarna annars kan dom göra sig illa. Men i förskolan överlämnar man den översynen till andra. Det brister. Det är avlönade människor som tar hand om barnen. Inte samma blick med andra ord. Egna ungar och andras barn. TT skriver en artikel om att 19 000 dagisbarn 2008 – 2010 skadas så illa att dom måste få akutvård, visar siffror från Socialstyrelsen som TV4:s Kalla fakta fått fram. Rubriken blir Över 6 000 barn skadas … varvid alla tidningar så gott som i Sverige tar in artikeln. Aftonbladet väljer att inte fronta på hemsidan. Kanske för att dom vill ha alla barn på dagis. Det ligger i tidningens röda tråd. Kanske alla tidningar i Sverige är regimtrogna sen gammalt och vill dra ner skadeantalet på barnen. Man undrar ju?

Vanligast är fallolyckor, men även många kläm- och skärskador förekommer. Jag tänker på alla skador som uppkommer och som inte påkallar besök på sjukhus. Säkert ett stort mörkertal. När jag hämtat mina barnbarn under åren har jag ofta tänkt: Men, hur kan ungarna få klänga omkring och hoppa på möbler så där när ingen vuxen är med. Är jag överdrivet försiktig? Nej. Man måste ha ögon på ungarna hela tiden. 19 000 skador på två år oroväckande mycket. Antalet kommer säkerligen att öka i takt med att personalen blir mindre och grupperna större. Märklig utveckling med tanke på att dagisförespråkarna anser att dagis är lönsamt!

DN re-write-ade i alla fall artikeln!

SvD GP intressant SR

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Dålig omsorg på förskolan! Egna ungar och andras barn

 1. j skriver:

  Min son ramlade nyligen ned ifrån ett träd och jag erkänner att detta gjorde mig väldigt nervös när jag lämnar honom på dagis.
  Jag har bett honom att inte klättra i träd när han är på dagis och att han väntar med det när han är med oss föräldrar istället (som har tid att hålla koll och där andra barn inte knuffas). Folk i min omgivning (de utan barn/med bebisar) har kallat mig hysterisk, men det struntar jag i.

  Gilla

 2. gustav Wetter skriver:

  Finns det någon som helst forskning som stöder tesen att barnen skulle leva farligare på dagis än i hemmet? Själv är jag uppvuxen på en gård och spenderade relativt lite tid på dagis. Just barn till lantbrukare lever mycket farligare jämfört med andra ungar – bör vi inte se samma skepsis mot detta från värdekonservativt håll? Nej, jag tror man mest letar fel i den offentliga barnomsorgen för att man har en annan agenda än just barnets bästa.

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  J: När det gäller barn måste man ha en hysterisk kontroll. Om man är mån om sin unge och är normalbegåvad vill säga.

  gustav: Oj, vad förtvivlat du letar efter ett syfte med mitt inlägg. Keep on searching! Skepsis mot att barn växer upp på lantbruk? Vill du ta bort jordbruket? En annan agenda än barnens bästa Du måste väl erkänna att det är något fel i barnomsorgen när så många barn skadas! Kanske helt enkelt för stora barngrupper och för lite personal! Och varför är det så? Svara på det istället för att ludda till sakernas tillstånd.

  Gilla

 4. Antonia skriver:

  Alltså jag tar ju statistik alltid med en nypa salt. Jag tolkar den som att de hämtade in rapport för 3 år. 2008-2009-2010. Det är ju tre år. Det blir ca 6300 per år. Och hur många förskolor finns det i Sverige? I runda tal ca 20 000. Det blir 0,3 barn som skadas per förskola.
  Självklart alla föräldrar vill att någon har ögonen just på deras barn. Men när man klumpar ihop siffror blir allting mycket mer skrämmande och det är ju också syftet med rapporten.

  Gilla

 5. Antonia skriver:

  ett nypa salt ska det nog stå!

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Antonia: En nypa är rätt. Går på din linje att det är tre år som avses och inte två som jag tänkte.

  Gilla

 7. harfagre skriver:

  Jag tog upp exemplet bondgård vs. dagis eftersom det inte går att ta miste på att du vill risa Aftonbladets påstått putsade dagisolyckssiffror. Min poäng är att du skriver att Aftonbladet har en socialistisk agenda (”tidningens röda tråd”) med att mörka just hur farligt dagiset är jämfört med hemmet. Vad är din agenda med att risa dagis?

  Jag tolkade ditt inlägg som att ”så här går det när man lämnar ungarna på dagis – hemmet är så mycket bättre”, att du vände dig emot dagis som princip. Jag ville bara nyansera lite genom att peka på att barn är osäkra även på bondgårdar där de växer upp med mamma och pappa.

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  harfagre: I min värld ska vi införa föräldralön. Den som är hemma med barnen ska få samma subvention som en dagisplats kostar. Nej, jag vänder mig inte mot dagis. Vänder mig bara mot tvånget att alla barn ska gå där. Att ettåringar kallas för elev i skolplanen o s v. Vill helt enkelt ha valfrihet i barnomsorgsfrågan.

  Gilla

 9. Patrick skriver:

  Det här är ett journalistik konstruktion… Det är farligare för ungarna att vara hemma än på dagis… Dessutom anmäler förskolorna sådant som SKULLE ha kunnat bli ett tillbud…

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  Patrick: Du kan ta dig i dalen! Det är statistik från Socialstyrelsen. Tror du inte på den myndigheten? Minns du inte ett-åringen som blev skållad som en råtta?

  Gilla

 11. Alex skriver:

  Statistiken stämmer säkert. Hans poäng var att det är _fler_ som skadas i hemmet än på dagis. Med andra ord: dagis är säkrare än hemmet.

  Gilla

 12. Helena Palena skriver:

  Alex: Skadas barn i hemmet får föräldrarna stå sitt kast. Men att lämna bort barn till andra och dom blir skadade det är mycket värre. Om dagis är säkrare än hemmet tycker jag vi ska skrota mamma och pappa och låta staten ta hand om barnen.

  Gilla

 13. Patrick skriver:

  Ta mig i dalen…? Har du ens varit i närheten av en förskola? Jag råkar arbeta på en sådan, och vi tar hand om barnen. Visst de slår sig och bits och slåss, men de lär sig också en massa saker (räkna, läsa, sociala färdigheter). På min arbetsplats finns ett par hundra års samlad erfarenhet av barnuppfostran (I jobbet, plus att nästan alla av oss har dessutom minst två barn hemma), VI tar bättre hand om ditt barn än du någonsin kan… ”Ta dig i dalen”… 200,000 barn skadas i Sverige per år, 19,000 av dem när de är på dagis, till och med du kan räkna ut vad det innebär…
  Helena Palena, gumman, var inte så naiv, läs på innan du reagerar…

  Gilla

 14. Helena Palena skriver:

  Patrick: Se svar till Alex!

  Gilla

 15. Patrick skriver:

  Jag skulle mer vilja ha ett svar på ditt ouppfostrade sätt och okunniga tyckande.

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  Patrick: Vad menar du? Ouppfostrad och okunnig! Det är väl det minsta jag är.

  Gilla

 17. Patrick skriver:

  Okej, ska vi diskutera din totala brist på självinsikt istället…?
  Att be någon ”Ta dig i dalen” är rätt ouppfostrat.
  200.000 akutfall (barn) per år. 6.000 av dem kom in via en förskola. You do the math…

  Gilla

 18. Josef Boberg skriver:

  ”19 000 skador på två år oroväckande mycket. Antalet kommer säkerligen att öka i takt med att personalen blir mindre och grupperna större. Märklig utveckling med tanke på att dagisförespråkarna anser att dagis är lönsamt!”

  Jo… – HelEna – jag tycker samma – och sen finns det ett STOOORT mörkertal om vad IT-tekniken ställer till med hälsomässigt – för barnen i hemmen, på dagis, förskolor och alla de övriga skolformerna.

  Gilla

 19. Bertil Malmodiner skriver:

  Patrick: Man kan uppfatta ”ta dig i dalen” som skämtsamt!Tror nog HP menar det så här. Man måste nog vara tonsäker för att uppfatta det dock. Det verkar fattas lite toner på din skala eftersom du blandar in olycksfallen i samhället i stort. Frågan här handlar om olyckor i förskolan. Barn har dött p g a försumlighet på dagis.

  Gilla

 20. Patrick skriver:

  @Bertil
  Pinsamt att jag måste förklara mig. Av 200,000 akutfall (barn) per år kommer alltså cirka 6,000 via en förskola. Är du med så här länge? Det betyder att 194,000 barn skadas någon annanstans (i hemmet?). Är du fortfarande med? Jag och mina kollegor tar hand om 5,4 barn per förskollärare, det är dubbelt så måna som medel Svensson tar hand om (2,3 senast jag kollade). Med andra ord är vi fantastiskt duktiga på att ta hand om era barn. Barn ska inte dö, men ibland händer det, och jag lovar dig, vi gör vad vi kan för att hålla dem vid liv. Med usel lön och en rejäl skopa otacksamhet (QED).
  Summan av kardemumman, vi är fortfarande bättre på att tand hand om era barn än vad ni är själva. Dessutom spenderar vi förmodligen mer vaken tid med dem. Vi leker mer med dem och vi lär dem mer än vad ni gör. Om ni nu är såna raketföräldrar kanske ni skulle stanna hemma med dem istället för att dumpa dem på oss…?

  Gilla

 21. Patrick skriver:

  Sorgligt att man slänger skit på en hel yrkesgrupp och sedan inte orkar slutföra diskussionen…

  Gilla

 22. harfagre skriver:

  @Patrick
  Troll spricker i solsken, precis som illa underbyggda argument gör i ljuset av fakta. Jag tackar för ditt bidrag till diskussionen och hoppas nu att lite av kommunistskräcken försvinner från de som reflexmässigt spyr galla på offentligt finansierad barnomsorg.

  Visst finns det problem och faror med att ha ungarna på dagis, men vad är alternativet? Att gå tillbaka till det så snedvridet idealiserade 50-talet där halva befolkningen stod vid spisen i den röda stugan och tog hand om barnen dagarna i ända istället för att förvärvsarbeta? Snacka om kvinnofälla.

  Gilla

 23. Helena Palena skriver:

  Bertil M: Du har i alla fall lite humor! Det tackar vi för.

  Patrick: Vad räknas som barn? Du tar hand om 5,4 barn? Hur känns det? Skryt lagom. Att barn ska vara mer på institution än med sina föräldrar är ju inte klokt egentligen. Helt emot naturens ordning. Hur många barn har ni som inte får sova middag t ex? Barn som skadas i hemmet. En stor del är säkerligen ensamma hemma för både mamma och pappa är på jobbet.

  Dumpa barnen på dig! Massor med kvinnor vill vara hemma med sina barn men dom har inte råd. Det är den råa sanningen.

  harfagre: Alternativet är föräldalön. Då kan familjen välja vem som ska vara hemma med sina små telningar. Kvinnofälla – glöm det. Det är bara ett tillhygge man drar till med för att döda debatten.

  Gilla

 24. Patrick skriver:

  Jag hamnade här igen…
  @harfagre: Troll gör ju det. Det TV4 sysslar med är journalism av den värsta sorten.
  @Helena: Det känns bra att ta hand om 5,4 barn, jag älskar mitt jobb, men den sorgliga saningen är att det oftast är fler än så. Jag jobbar på instutionen, jag har inte tvingat dig att ha dina barn där, jag fattar inte heller de politiska besluten som skulle kunna göra det möjligt att låta barnen vara hemma (om det nuu är bättre, förskolan lär en massa, jag själv växte upp med min morfar och de hämmade min sociala utveckling en del, kan jag känna ibland, mer dagis hade varit bra). Alla våra barn sover middag, de som inte vill hittar vi på något med. Vilken debatt är det du vill döda? Den om att du svalde hela TV4 reportage och nu inser att du kanske var lite för snabb att döma…?

  Gilla

 25. Lina skriver:

  Håller fullt med dig Patrick!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.