Carl Larssons Flicka i blått hänger på min vägg!

Carl Larsson: Flicka i blått. Olja 1875

Att ha en Carl Larsson på sin vägg i salen kan det vara något? Ja, det känns mycket bra. Varenda gång jag ser Flicka i blått blir jag glad. Tavlan målade Larsson 1875 när han var 22 år gammal. Fantastiskt! Vilken begåvning. Denna tavla ser man inte så ofta. Jag fick bläddra igenom otaliga sidor på nätet innan jag hittade den här.
Larsson föddes 28 maj 1853 i Gamla Stan i Stockholm och dog 22 januari 1919 – på Strindbergs födelsedag av alla dagar. Larsson är en av de mest berömda svenska konstnärerna. Förmodligen också den mest folkkäre. Han räknas som en av Sveriges mest betydelsefulla akvarellmålare och är känd för sina akvareller av idylliskt familjeliv. Flicka i blått är målad i olja dock. Larsson var gift med konstnären Karin Bergöö som var utbildad på Konstakademin.

Paret fick åtta barn. Trots det och ett stort hus lyckades Karin hinna få ett visst utlopp för sin konstnärliga ådra. Hon designade och vävde en stor del av de textilier som fortfarande finns i Carl Larsson-gården i Sundborn i Dalarna. Ett exempel är karinförklädet som är ett förkläde i praktiskt modell och användes av både Karin och andra kvinnor som arbetade på Sundborn. Karin formgav även en del av möblerna och ritade sina och barnens kläder. Dessutom var hon hela tiden Carls förtrogne och pålitlig kritiker av hans arbete. Carl kom från ett fattigt hem så tur att han träffade Karin som var köpmansdotter från Hallsberg.

Johanna O: Flicka i blått. Olja


Nej, tavlan som hänger hos mig är en äkta avbildning. Det är min dotter Johanna som fick för sig för många år sedan att hon skulle prova på att måla. Hon var faktiskt också 22 år slår det mig nu – märkligt sammanträffande! Och det var under den tiden jag själv var aktiv i branschen så material fanns – och finns i väntan på nästa vända.

Hon satte sig och rutade in Flicka i blått och Van Goghs Sovrum i Arles – den får ni se en annan gång. Det blev mycket bra. Otroligt förstlingsverk! Hon borde fortsatt men barn och man och karriär kom i vägen. Så kan det gå när haspen är på!

P.S. Löjligt av Facebook att censurera bilder av Zorns nakna kvinnobröst. D.S.

DN SvD AB

…….

Detta inlägg publicerades i Tavlor och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Carl Larssons Flicka i blått hänger på min vägg!

 1. Det finns helt klart en konstnärlig ådra i din familj… fina tavlor bägge, men synd om den lilla flickan, som är uppklädd som en vuxen, instängd i modet för den tiden. Ha en fin vårdag!

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Ann Helena: Barn fick vara som små vuxna förr. Tur att tiderna har ändrats. Barn är barn och inget annat. Vårdag! Solen skiner men vi har massor med snö och idag isiga vindar. Men snart är sommaren här. Som alltid.

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  Fin tolkning din dotter gjorde av Blåa flickan. ..
  Själv har jag inga tålamod att måla eller rita även om jag svänger bra med redskapen. Jag är nog för rastlös för det. Foto är min passion.

  Gilla

 4. aka Tannhäuser skriver:

  Ja, det där om Zorn förstod jag inte – nästan alla facebook-besökare måste väl ha sett mycket värre saker än så – på Facebook till och med – trodde rätt som det var att det hela relaterade till mig, eftersom jag googlade på Zorn och Nationalmuseum i förra veckan…kanske jag gjorde mig skyldig till något då också ?
  Man vet aldrig…

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Antonia: Tror du målar mycket bra. Tuschteckningar är nog din melodi. Jag fotar också mycket. Skulle vilja börja filma har jag kommit på nu. Men herregud – man kan inte splittra upp sig för mycket.

  Tannhäuser: Ja, det har du verkligen rätt i. Men Facebook försöker hålla rent från porr och då slår det snett ibland.

  Undrar när WordPress tar itu med den här snuskmajan! Sila mygg och svälja kameler.

  http://misslovea.wordpress.com/2011/03/21/minela-grebenarevic-haremtjej/

  Gilla

 6. Philippe Öhlund skriver:

  Det var bättre förr! 🙂

  Gilla

 7. Madeleine skriver:

  Hhm, mjukt och rart skrivet av dig Ylva Helena. Du är en talang på mycket och inte minst hanteringen av språket och de inbyggda nyanserna. Även i Roslagen är det en jävla massa snö kvar. Det är stövlar på om stödutfodring av rådjuren ska skötas och du vill slippa snö i skorna.

  När du tänker du dissa skitbilen Volvo?
  Kram
  från Madeleine

  Gilla

 8. BEATIFUL PAINTING AND A SHARED THOUGHT FOR MORE BEAUTY IN THE WORLD AND PEACE!

  Gilla

 9. Helena Palena skriver:

  Philippe: Ett bra uttryck som man drar till med mellan varven. Men allting ligger framför oss. Det finns bara en väg att gå och det är framåt! Så då kommer det som vi nu lever i också att vara bättre förr! -:P

  Madde: Jasså! Matar du rådjur. Snällt. Behövligt med tanke på att till och med älgar har svultit ihjäl denna vinter.
  Volvo ja. Kina har stora planer för Volvo. Alla bilar ska väl rosta ihop till slut. Det ligger väl i hela grejen annars kan vi ju inte köpa, köpa. köpa.

  Courtenay: Mr King what a lovely man! He was too good so they had to shoot him Bastards! Sigh!
  I often wonder where we come from. I read something I think you would like on this side. Check and translate: http://web.comhem.se/abzu/tecken/tecken.html

  He writes about this book: ”The African Origin of Civilization” by Cheikh Anta Diop.

  Gilla

 10. MADELEINE skriver:

  Förra vintern hittade jag och hundarna 52 rådjurskadaver varav de flesta uppenbarligen hade dukat under pga svält. Sånt är inte kul att se.

  Volvo har halkat ned i kvalitetsstatistiken enligt http://www.bergsblogg.se

  Gilla

 11. Znogge skriver:

  Din dotters ”Flicka i blått” är också mycket vacker!

  Gilla

 12. @ Helena – thanks for sharing. Yes, I read Diop’s book many years ago. Along the same genre is Martin Bernal’s series of book entitled ” Black Athena”.

  Thanks very much for sharing.

  Gilla

 13. Inger skriver:

  Heja Palena,

  http://www.bergsblogg.se är du den enda som förärats en blogglänk i kategorien ”Blogg som sticker ut”. Inte illa. Men helt berättigat, ingen är som du.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.