Lingonvecka!

Skogens röda guld. Foto: Helena Palena

Kärt barn har många namn: Tyssling, kröson och tyttebär!

Det finns inget bär som varit av sån betydelse för det svenska kosthållet som lingon. Ett måste i vårt hushåll även om jag äter minimalt – men blodpudding utan lingsonsylt går inte för sig. Det finns dom som äter sylten till makaroner till och med!

Jag fryser in bären och kokar två liter lingon åt gången – det är ungefär ett kilo – med 750 gram socker i 12 minuter. Det blir garanterat en fast och geléig sylt. Varför köpa lingsonsylt med äpplen i – när man kan plocka ihop några liter lingon på ett rafs och få en riktig sylt. Det finns otaliga recept på lingonsylt – men varför krångla till det. Lingonglögg är gott. Jag har en granne som tillverkar sånt. Spetsar med lite sprit. Värmer skönt när man kommer in från snön och kylan. Jättegott!

Jag brukar göra likör på allsköns bär. Kan nämna att häggbär är en höjdare. Ibland händer det att jag offrar lite sprit och gör likör på lingon – men den likören blir konstigt nog väldigt söt. Inställsamt söt. Hur man gör likör ska jag skriva om en annan gång.

P.S. Tror jag ska byta namn. Vad sägs om Helena Tyssling? D.S.

SvD DN

…….

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Lingonvecka!

  1. Antonia skriver:

    Vilken fin bild Helena.
    Lingon har jag fortfarande inte bekantat mig med. Tror jag. Och vet inte ens varför.
    Kanske för att jag inte blandar in söta saker i mat.
    Mina smaklökar gillar det inte . Min mor försöker också, men i såna tillfälle får hon hitta nåt annat tillbehör för mig.
    Vi har inte blodpudding, men till all viltkött ska bärsylt ingå.
    Klart på all finmiddag äter jag upp sånt för att undvika diskussioner, men smaken matchar inte riktigt.

    (jag har kollat inställningarna om det finns för hur man vill ha svar, men hittar inget. Kanske hänger det kvar från början när man valt sin första design. Det är märkligt att man inte kan ändra en sån enkel sak.)

    Gilla

  2. Helena Palena skriver:

    Antonia: Då skulle du gilla lingon för det är absolut surt. Smakar syrligt och det drar där inne i munnen när man äter sylten. Du får komma upp nästa höst så ska vi plocka lingon. Finns inget härligare.

    När det gäller kommentarerna kan man ju gå in och redigera och skriva under kommentarer – men det är väl inte så man ska behöva göra. Det är bra om svaret kommer under kommentaren. Så blev det på AB på slutet om du kommer ihåg. Undrar om det finns någon svensk support på WP. Hon som skötte det gick ju och dog sorgligt nog.

    Gilla

  3. Roligt med recept och bilden ska vara med i din nya bok förstår jag? Själv sitter jag och läser manus och befinner mig i stadiet att ena minuten är detta det bästa någon i hela världen har skrivit och i nästa minut är det så urdåligt så sämre finns inte. Det svajiga stadiet, när man pendlar mellan nästan storhetsvansinne och djupaste mindervärdeskomplex. Men jag vet ju att det funkar så vid det här laget. Så det ordnar sig. Det vet jag. 😉

    Lingonsnaps kan man också göra, tar en vecka ungefär och blir en snaps med mycket vacker färg.

    Gilla

  4. Helena Palena skriver:

    Ann Helena: Nä,jag skriver på en helt annan bok. Ja, vet hur det känns. När jag målar sitter jag så där och undrar: Det här kan ju inte bli nå´t. Målar och målar. Det är urindrivande. Till slut måste man på toan. Och när tavlan är klar och man får hålla upp den brukar jag tänka: Fy fan va´bra det blev! Det är nog en process.

    Det sägs att dom röda bären i naturen är dom absolut nyttigaste. Javisst blir det fin färg. Du ska se min körsbärslikör. WOW!

    Gilla

  5. Antonia skriver:

    Va… dog hon som skötte den svenska support WP? Det har jag missat helt.

    Gilla

  6. Helena Palena skriver:

    Antonia: Ja. Du hittar henne i min blogroll – Alter Ego Resonerar. Mycket tråkigt!

    Gilla

  7. aka Tannhäuser skriver:

    Vilken frejdig rubrikstil du har… under begreppet ”lingonvecka” kan man associera till allt möjligt annat, men Greuel-stil på rubrikerna, kanske är nödvändigt om man måste sticka ut eller vill synas – använder ju själv lite av samma taktik…

    Gilla

  8. En helt annan bok! Hoppas den handlar om din barndom och allt vad du har upplevt det vore kul att läsa! Ha en riktigt god söndagkväll annars.

    Gilla

  9. Helena Palena skriver:

    Tannhauser: Javisst är jag snuskig! Inte för att jag vet vad greulstil är för något men i alla fall.

    Ann Helena: Nä, det handlar om något helt annat. Boken om barndomen kommer sen. Det ligger annat i pipeline för stunden. Man får ta en sak i sänder. Tur att man ska leva länge, länge än…

    Gilla

  10. gotiskaklubben skriver:

    Till slut blir man så invandringskritisk att man glömmer bort att hylla det egna. Skönt då att få hålla käften ett tag och bara lyssna och se fina bilder.

    Tyssling. Ja varför inte. Låter som en ängsväxt, eller en skogsnära figur som både är litet pysslig och sysslig.

    Problemet blir när du säger något som folk inte gillar. Då kommer alla skrika: Tyss med dej!

    Gilla

  11. Helena Palena skriver:

    gotiska: Tänk att vi har ett svenskt kosthåll. Varför glömmer alla bort det i tävlan om att hylla alla andra. Sverige finns inte. Jodå! Vi är faktiskt bäst när det gäller bröd. Vi har den största brödfloran i hela världen. Ändå är det bara pain riche och bondbröd från Italien som gäller. Allt bakt på vete som blir som klister i tarmarna. Man dånar. Antonia skriver att dom inte har blodpudding i Ungern. Och inte palt heller med andra ord. Men det har vi.

    Det är bara Sverige som har svenska lingon. Och krusbär. Bara det!

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.