Kvinnans bästa vän! Alchemilla vulgaris!

De små dropparna lyser som diamnater! Naturens kvintessens som alkermisterna letade efter. Foto: Palena

De små dropparna lyser som diamanter! Naturens kvintessens som alkemisterna letade efter. Foto: Palena

Daggkåpan känns lätt igen på sina unikt formade veckade rosettblad. I dessas centrum samlas tidiga morgnar vattendroppar till en skimrande pärla. Dropparna bildas genom att bladen nattetid utsöndrar vatten, som växten tagit upp genom roten, s k guttation, som trots växtens namn inte är dagg.

Daggkåpa (Alchemilla vulgaris)  är ett samlingsnamn för en mängd apomiktiska småarter av släktet daggkåpor. Småarterna skiljs åt huvudsakligen baserat på bladens form. Det vetenskapliga namnet Alchemilla kommer av att man förr i tiden trodde att den lilla vattendroppe man tidigt på morgonen kan se i bladens mitt, var en viktig ingrediens för alkemisterna. Ordet alchemilla kan härledas från arabiska al kemelyeh = kemi. Vulgaris betyder vanlig, av latin vulgur = folk, allmänheten.

Blomman växer vild på ängsmark på många platser i Sverige. Vissa varianter odlas som prydnadsväxt i trädgårdar. Daggkåpa kallas ”kvinnans bästa vän” för sin förmåga att ge menstruationen ett regelbundet förlopp, lindra klimakteriebesvär och bota infektioner i underlivet. Genom att regelbundet dricka te på daggkåpa skulle kvinnorna slippa en tredjedel av alla underlivsoperationer, hävdar en tysk specialist på läkeörter. Örten som skönhetsmedel: torkade blad blötläggs till sammandragande ansiktsvatten och ångbad mot finnar. Använd vätskan kall i kompresser mot svullnad kring ögonen. Kan användas i cremer för att göra hyn mjukare. Prova att bleka fräknar med vätskan.

Som läkemedel: Hela plantan (de gröna delarna) används som te under havandeskap och tio dagar efter förlossning för att dra ihop bukmusklerna. Tedrickning tio dagar i månaden håller klimakteriebesvär borta. Bra mot diarré och till sköljning av munnen efter tandutdragning. Te på en kompress kan användas för sårläkning, mot infektioner och svullnad.

Örten kan användas som tinktur, infusion, te, till bad och omslag. Garvämne, eteriskt olja, saponiner och bitterämne är aktiva ämnen. Den eteriska oljan är antiinflammatorisk, kramplösande och sårläkande. Ny forksning visar att daggkåpan stärker hudens elastiska vävnad genom att hämma nedbrytningen av ämnet elastin. Jag har gjort salva på daggkåpa. Gissa jag känner mig lycklig när jag smörjer den på huden!

Olika namn: Daggskål, Jungfru Marias kåpa, Kärringöron, Rynkblad, Vår frus mantel

Engelska: Lady´s Mantle I folkmun: Bear´s Foot, Leontopodium, Lion´s Foot, Nine Hooks, Stellaria

Kön: Feminin Planet: Venus Element. Vatten Kraft: Kärlek Magisk användning: Förvara örten i ”love spells” och små skrin.

svd svd intressant

…….

Detta inlägg publicerades i Tips!, Växter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Kvinnans bästa vän! Alchemilla vulgaris!

  1. alfedgar skriver:

    Jeg trodde kvinnens beste venn var åbrodd, Artemisia abrotanum.

    🙂


    Alf

    Gilla

  2. Helena Palena skriver:

    Alf: Säkert! Ibland! Tillsammans med malört och stormhatt! Tjoho! 🙂

    Gilla

  3. Carina Agrell skriver:

    Intressant Helena Palena! Inte visste jag att du är en sån klok gumma 🙂

    Gilla

  4. Helena Palena skriver:

    Carina: Jo, har ett eget apotek! Naturen! 😛

    Gilla

  5. Carina Agrell skriver:

    Ja, det är det enda vi behöver – skolmedicinen ger jag inte mycket för. De är bra på kirurgi och att sy ihop skador, men resten gör mer skada än nytta…

    Gilla

  6. Helena Palena skriver:

    Carina: Ja! Skolmedicinen går på symtomen och åtgärdar dom. Frågar aldrig efter orsaken vilket alternativet gör. 😛

    Gilla

  7. kao skriver:

    Intressant!
    Jag hade en koloniträdgård tidigare. Under dessa 13 år hade jag bl.a Daggkåpa där, men hade inte en aning om dess läkande krafter. Det hade besparat mej en del problem, om jag hade vetat det.

    Hur tillreder du salvan? (Eller vill du hålla det hemligt 😉

    Kao

    Gilla

  8. Helena Palena skriver:

    Kao: Det är mycket enkelt att göra salva. Man lägger örten i olja några veckor. Sen blandar man det med smält bivax. Hur lös eller hård salvan blir är beroende av hur mycket bivax man har i. Bara bivax i sig är mycket nyttigt men är hårt så det måste smältas och blandas med något. Salva till alla! 😛

    Gilla

  9. kao skriver:

    Underbart!
    Undrar om man kan göra likadant med Aloe Vera? De kanariska kvinnorna gör egna salvor av örten och använder den bl.a till solskydd på stranden.
    🙂

    Gilla

  10. Helena Palena skriver:

    Ja, det kan man! Den bästa solkrämen är nog cocosfett rakt av dock. Köp på hälsokosten och smörj hela kroppen. Så underbart. På Barbados går killar omrking på stranden och säljer aloe vera direkt från plantan. De klämmer ute lite och säljer i en burk. Man behöver inte göra salva. Både cocos och aloe vera är salva i sig. 😛

    Gilla

  11. kao skriver:

    Jag var på en kanarieö en vecka och det var då jag fick veta detta om aloe vera. Precis som du säger ; man gnider helt enkelt in sej med saften direkt från växten(som det vimlar av där). Dock finns det en massa krämer med örten, men det behövs egentligen inte.

    (Kokosfett använde jag i Thailand och det var jättebra.)

    Kao

    Gilla

  12. Helena Palena skriver:

    Kao: Ja, varför böka till det när man kan ta the real stuff! Men det är många som vill tjäna pengar och kladdar ihop både det ena och det andra.
    Betänk att elefanterna smetar in sina ungar med aloe vera. Så härligt! 😛

    Gillad av 1 person

  13. kao skriver:

    Det visste jag inte – och ändå trodde jag att jag visste det mesta om elefanter :-). Alltid lär man sej något nytt, och det är ju tur det.

    De är enormt trevliga djur. Älskar dem.

    Kao

    Gillad av 1 person

  14. Maja Dacke skriver:

    Jag köpte för rätt många år, ca 20, sedan en miniminiminiplanta aloe vera, som vuxit upp inomhus och blivit stor. Bladen har undertill torkat in ett efter ett under åren och nu …
    Den ser förfärlig ut trots nya blad i toppen … Den står i en jättekruka, mycket sällan lite vatten i krukkanten, nyss utflyttad på inglasad balkong, men den håller på att på något sätt ruttna i bladen trots att stammen är fast och verkar OK. Gelen är mer brun än glasklar när man tar ett blad.
    Jag har aldrig använt gelen utan mer haft ett växt/skötareförhållande till min Aloe Vera … köper aloe vera-gel hos bra kosttillskottsföretag att ha till allt.

    Gillad av 1 person

  15. Helena Palena skriver:

    Maja: Har en liten planta. Lättskött. Men just nu är det kokosfett som gäller! WOW!

    Gillad av 1 person

  16. annatatta skriver:

    Har en enorm Aloevera i mitt sovrum. Brukar skära av blad och använda det klara geléartade innehållet i ansiktet och på dotterns soleksem.

    Hur visar jag bilder på Aloen?

    Gilla

  17. Helena Palena skriver:

    Här kommer bild på annatattas aloe!
    Image and video hosting by TinyPic

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.