Victoria på lekis! Bidrar bilden av prinsessan Victorias vanlighet till monarkins undergång?

Torbjörn, Victoria, Johan och Olle på lekskolan i Nockeby maj 1983. Copyright: Helena Palén Olofsson

Idag gör DN en hel genomgång av prinsessan Victorias liv. Kronprinsessan Victoria växte upp i en helt annan verklighet än Daniels i Ockel­bo. Kungaparet ansträngde sig för att ge henne en normal uppväxt. Men samtidigt förbereddes hon för en framtid som ätten Bernadottes åttonde regent. Det skrivs inte om Victorias förskoletid. Det står att hon började skolan i Bromma o s v. Men hon gick på lekis i Nockeby – på den kristna lekskolan.

Med denna bild vann jag första pris i Expressens stora fototävling inför Victorias 18-årsdag. Vann med motiveringen att hon ser ut som en vanlig lekisunge. Copyright: Helena Palén Olofsson

När min son Torbjörn skulle börja lekis var det Drottningsholms dagis som gällde. Där var lekskolan integrerad. Men det var så bråkigt på det dagiset så Lena – mamma till Olle och granne som bodde nere vid Lunda – och jag ville inte ha våra gossar där, och det ville tydligen inte hovet heller. Döm om vår förvåning när Victoria med följe kommer instolpande på uppropet. Med tanke på det är ju bilden skitkul där Tobbe står och lipar och Olle står som hulken över henne.
Jag var där och fotade i maj 1983 innan vi flyttade till vår nyinköpta gård i Hälsingland. Och jag frågade Victoria om jag skulle ta en bild på henne och Tobbe och hon ställde sig bredvid honom direkt. Och så kom dom andra kutande. Hon var verkligen förtjust i Tobbe (det var alla barn). Han var en omvänd prins om ni förstår vad jag menar. Det var första gången Victoria var i grupp och fick komma från Slottet ett tag. Carl Philip fick ibland följa med Säpo-gubbarna i sina svarta bilar och hämta Victoria. Då rusade han in och ropa efter Tobbe. En gång försvann dom två i buskarna. Då blev det galej ett tag.

En gång när Carl-Philip låg i vagnen och hovdamen drog honom på Lundavägen sommaren -79 vid Lovö Kyrka gick Victoria bredvid i gummistövlar. Hon skulle fylla 3 år i juli när jag och Tobbe flängde förbi på en gammal moppe och skrek: Hej Victoria! Minns att jag tänkte: Usch så tråkigt jäntstackar´n ska ha´re. Vi var på väg upp på Berga Gård där vi bodde då. För övrigt såg vi kungafamiljen med ofta bakom vårt hus. Där fick dom strosa med hundar och gäster och vara ifred. Kungens hund Ali brukade pissa på pelaren till kvarnstenen som vi hade som bord. Ja, tänk hur det kan vara. Hunden fick senare byta namn för Ali fick den ju inte heta.

P.S. Daniel Westling är från Hälsingland mestadels fast han vuxit upp i Ockelbo. Med vetskap om att hon valde en vanlig kille så blir denna story ännu bättre. Victoria är verkligen en vanlig flicka som råkade bli prinsessa. Tänk om hennes vanlighet är med och bäddar för monarkins undergång. D.S.

Svensk Damtidning AB Expr AB

…….

Detta inlägg publicerades i Människor och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Victoria på lekis! Bidrar bilden av prinsessan Victorias vanlighet till monarkins undergång?

 1. Ja tänk så det kan falla sig… och den där Daniel är släkt med en barndomskompis till mig. Fast hon vill inte göra sig märkvärdig med det sade hon…de flesta i Hälsingland, som har bott där ett tag, är väl släkt? Hennes föräldrar var därifrån. Min barndomskompis alltså.

  Jag begriper att du har anledning att titta på själva bröllopet då lite extra så där… på plats. Inte så långt kvar nu.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Ann Helena: Det sägs att inaveln försvann när cykeln kom! Men kanske vi alla är släkt långt där bak i tiden. Besläkade är vi väl mer eller mindre med vissa. Men det är en annan sak.

  Åker så sällan till Stockholm så det blir nog en vända den 19 juni. Kul! Hoppas hon blir lycklig. Hon har i alla fall valt utifrån sitt eget hjärta. Bra gjort.

  Gilla

 3. Arne H. skriver:

  Som vän med kungligheter så har jag ett minne när Hagasessorna med lillprinsen sittande i baksätet på den kungliga bilen som just då svängde runt vid Sveaplan och lillprinsen lipade åt folk, var han inte en vanlig liten kille så säg, som numer är Sveriges Statschef och konung.
  Så Viktoria blir en bra Drottning det kan vi vara helt övertygande om.

  Gilla

 4. Znogge skriver:

  Jag tror inte att Victoria är den som bidrar till monarkins undergång. Om det nu blir en sådan…

  Gilla

 5. mrmhalland01 skriver:

  Jag tror ”vanligheten” stärker kronprinsessans ställning.
  Titta på den väldigt populära Drottning Margarethe av Danmark.
  Hon har besökt många äldre på deras ”hem” och suttit och kallpratat över en öl och en cigarett.
  Inte har hon begärt något särskilt bemötande utan alla har kunnat vara sig själva.

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Arne H: Kul! Om man lipar är det grönt med andra ord.

  Znogge: Den som lever får se.

  mrhalland: Du har nog rätt. Ju vanligare desto populärare. Omodernt med högfärdsfasoner i dessa tider.

  Gilla

 7. livsglimtar skriver:

  Först vill jag säga att bilderna var väldigt roliga med den insikt man har om hur det är med den lilla flickan.
  Medryckande skrivet så skönt att få sitta här och le lite för mig själv.

  Kram i solskenet, jag sitter och går igenom en 30-dagars meny för att gå ner i vikt … jag säger bara cortison tvi vale så man går upp i vikt av den medicinen och för mig är det livslångt ätande som gäller.

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  livsglimtar: Kul om jag kunde glädja dig lite. Ja, folk som käkar cortison ser ut som bollar. Både i ansiktet och kring magen. Märkligt.

  Gilla

 9. Arne H. skriver:

  Helena

  ”Kul! Om man lipar är det grönt med andra ord.

  Nej, det tyckte inte min mor att det var grönt att lillprinsen lipade åt folk, jag själv ca tio år gammal kommer inte ihåg vad jag tyckte om detta, mer än typiskt av småungar som inte förstår bättre.

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  Arne: Det är fult att lipa. Men barn gör det ibland. Innan dom har blivit civiliserade och kultiverade. Kungen lipade som barn. Han är mänsklig med andra ord. Och så går dom på toaletten precis som vanliga gör. Fast det trodde man ju inte som barn.

  Gilla

 11. Philippe Öhlund skriver:

  Hej Helena! 🙂

  Jag tycker att Victoria är jätteduktig.

  Hon blir en utmärkt regent, som kommer leda Sverige på ett förtjänstfullt sätt genom en svår tid.

  Det behövs en stabil person som hon, för att stå ut med alla svenska trögskallar och kverulanter.

  Gilla

 12. Helena Palena skriver:

  Öhlund: Ha, ha…. Det har du rätt i! Visst är det konstigt att kungen är statschef. Har han någon politisk makt egentligen?

  På Aftonbladets kultusida kan man köpa T-shirts med texten: Säg nej till monarkin. Det finns krafter som vill ha bort kungahuset. Victoria är populär och det blir nog ännu mer nu när hon äktar en vanlig kille.

  Gilla

 13. Jakob skriver:

  Bidrar bilden av prinsessan Victorias vanlighet till monarkins undergång? Ja hoppas kan man ju alltid, den borde gått under redan den 29 mars 1792!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.