Katyn! Katyn! Tragedi med dubbla bottnar.Tvillingbrodern ensam kvar

Populära tvillingar i Polen: Lech och Jaroslaw Kaczynski. Nu är Lech till vänster död.

Tragedin i Katyn har nu dubbla bottnar. Jag har många tvillingpar nära mig och tänker att det nog är extra svårt att mista sin halva än att mista ett syskon. Om man nu kan gradera sånt. I Katyn mördades 20 000 polska officerare 1940 av Stalin. Igår dog 98 människor på samma område.

Lech och hans tvillingbror Jaroslaw spelade under skolåren huvudrollen i en populär barnfilm. De är födda 1949. Tvillingarnas föräldrar kämpade mot den tyska ockupationen i folkresningen i Warszawa. Lech, som studerade juridik, deltog tiotals år senare i Solidaritet-rörelsen och stödde Lech Walesa i hans kamp mot kommunistregimen. Lech Kaczynski och Anna Walentynowicz omformade sitt land och hela vår världsdel.

Pojkarna som höll på nationalistiska, konservativa och katolska värderingar grundade sedermera sitt eget politiska parti, Lag och rättvisa. Det var därifrån Lech banade sin väg till presidentskapet. Under en kort period under åren 2006–2007 var tvillingarna både president och premiärminister. Doktorn i juridik Lech Kaczynski har också jobbat som justitieminister och borgmästare i Warszawa. Inom EU har Kaczynski framstått som en nej-sägare. Bland annat väntade han med att underteckna Lissabon-avtalet tills Irland hade röstat ner det. Bara någon dag innan Lech steg ombord på olycksplanet hade han och den polska regeringen tillsammans med nationbanken i Polen beslutat sig för att ställa sig solidariska med polska folket mot det Europeiska kollektivet känt som EU.

Och nu är tvillingbrodern Jaroslaw ensam kvar. Han fick identifiera sin bror Lech på olycksplatsen. Lech Kaczynski och hans fru Maria har en dotter och barnbarn. Stackars henne! Stackars alla!

AB
Expr AB


…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Katyn! Katyn! Tragedi med dubbla bottnar.Tvillingbrodern ensam kvar

 1. Antonia skriver:

  Det är alltid tragisk när folk dör i onödan. President eller ej. Men jag tror på att hans tid och alla de andras på planet var ute.
  Ska de vila i frid.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Antonia: Va´! Du tror alltså på ödet?

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  Absolut. Dessutom var han inte guds bästa barn heller. Tydligen var han inte bjuden, och han har dessutom tvingat piloten att landa fast de inte fick tillstånd. Han trodde nog att han var odödlig.

  Men ja, jag tror på ödet.

  Gilla

 4. Bobo skriver:

  Antonia, du får gärna tro på ödet och du får gärna tro på allt du läser. Men du behöver inte sprida ”fakta” som ännu fortfarande är teorier bland fler möjliga. Ingen vet ännu om presidenten beordrade piloten att landa. Dessutom var det inte fråga om tillstånd att landa utan de fick rekommendationer om att hellre landa i Minsk eller i Moskva.
  Så, håll dig hellre till fakta…

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Bobo: Det ligger en hund begraven i det här.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.