En tripp till Lovö och Wallenbergs Lindö!

Drottningholm

När vi far till Sockholm tar vi alltid en tripp ut till Lovö. En ö som jag inte minns att jag läste om i skolan. Men som jag kommit att bli mycket förtjust i efter att ha bott där sju år av mitt vuxna liv. Vi bodde en bit från Lovö kyrka – alldeles intill Drottningsholms golfbana. På Lovö kyrkogård ligger en del intressanta prominenser begravda bl a skalden Olof von Dahlin. Vi bodde på landet – barnen hade skolskjuts och det märkliga i det är att det bara tog 15 minuter med bil in till Fridhemsplan mitt i Stockholm när det inte var rusningstrafik. Vi bodde på landet mitt i staden kan man säga. Vi odlade bland annat Vit Drottning och skärbönor – och stockholmare kom ut och köpte. En del cyklade faktiskt!

För er som inte varit på Lovö kan jag tala om att det är där Drottningholms slott ligger. Ön tillhör Ekerö kommun och det gör också Lindö – som ligger mellan Lovö och Ekerö. På Lovö finns de äldsta spåren efter människor i kommunen. Större delen av Lovö präglas av ett typiskt herrgårdslandskap med storskaliga åkermarker och många alléer. Jordbruket var den så gott som allenarådande näringen på Lovö fram till slutet av 1800-talet med undantag för verksamheterna vid Drottningholm. När golfbanan anlades på 1950-talet blev det ett större ingrepp i odlingslandskapet, på åkermarken mellan slottet och Lovö kyrka.

Före första Drottningsholmsbrons tillkomst var Lovö en utpräglad bondbygd med ensamgårdar och små byar. Under 1800-talet kom flera av dessa att arrenderas ut till stockholmare och bebyggas till mindre herrgårdar. I samband med detta slogs byarna samman till enstaka större gårdar. Bebyggelsen på Lovö har på så sätt fått sin idag homogena karaktär med genomgående stora kronogårdar, som i de flesta fall har herrgårdskaraktär. Flertalet av gårdarna har välbevarade manbyggnader från 1700-talet och 1800-talets första hälft. Gårdarna har namn som Berga, Barkarby, Edeby, Rörby, Hogsta, Norrby, Söderby och Lunda. Den sistnämnda är äldst och etblerades i slutet av romersk järnålder (ca 400 e Kr).

Malmvik

Nere vid Lunda ser man över till Lindö och Malmviks säteri som Wallenbergs äger. I slutet av 1800-talet anlades många tvätterier kring Stockholm. Ett av de äldsta av dessa är Lunda Tvättinrättning som startades redan 1868 och som ännu är i gång. På ön finns även FRA – Försvarets Radioanstalt, Vattenreningsverk och Fiskeriverket. När vi satte upp elstängsel första gången blev det stor kalabalik och FRA kom ångande eftersom det störde spaningarna.

På grund av sin närhet till Stockholm och att man kunde frakta varor sjövägen växte många handelsträdgårdar fram på Mälaröarna runt sekelskiftet 1900. Dessa handelsträdgårdar är numera nedlagda. Östra sidan av Lovö domineras av Drottningholms slott med tillhörande byggnader, parkanläggningar och allér. Slottet har sitt ursprung i den av Gustav Vasa anlagda kungsladugården Torvesund. Det nuvarande namnet har egendomen efter Johan lll:s gemål Katarina Jagellonica, åt vilken kungen lät uppföra ett slott på platsen, påbörjat 1579. Under 1600-talet ugvidgades kronogodset till sin nuvarande omfattning som inbegriper hela Lovö med undantaget för Lindö med säteriet Malmvik. Kungen och drottningen bor sen 1981 på slottet.

Lovö socken inbegriper även Malmvik som är ett bestående 1600-talssäteri vars ägor omfattar hela Lindö. Egendomen omärdas av Mälarens vatten. Ståndsmässig bebyggelse och därmed säterfrihet fick gården på 1630-talet. Ägare var då den nyligen adlade köpmannen Erik Larsson von der Linde. Den nuvarande herrgårdsbyggnaden har dock sitt ursprung i det senare stenhus som haupmannen över Drottningholms län Mårten Törnehielm lät uppföra i början på 1700-talet. Detta hus till- och ombyggdes under 1880- och 1890-talet i holländsk renässansstil. Sedan den tiden har Malmvik varit i finansfamiljens Wallenbergs ägo. Sitt nuvarande utseende fick huvudbyggnaden 1962 – 63 då den byggdes om på nytt efter ritningar av arkitekten Ragnar Hjort. Huset förlängdes och gavs en enkel typisk 1700-talskaraktär.

På en trädbevuxen kulle mitt i det öppna åkerlandskapet söder om landsvägen ligger släkten Wallenbergs begravningsplats. Mausoleet på krönet, som är utformat som ett litet cirkelrunt klassiskt tempel med kupol, uppfördes 1912. Platsen användes även tidigare, under 1600- och 1700-talen, som begravninsplats för Malmvik. Förutom ett flertal torp hör ett par enkla och välbevarade 1700-talsflyglar vid Övre Lindö till Malmvik. Familjen bor inte själva på Malmvik utan hyr ut det till andra. För närvarande bor där visst en diplomat.

I Drottningsholmsparken åkte vi skridskor på kanalerna och kana och pulka åkte vi i backarna runt Götiska Tornet med våra barn. Det var en härlig tid och om alla människor som passerade i revy under den här eran får jag berätta en annan gång.

Götiska tornet

Götiska Tornet uppfördes 1792 under Gustav III:s tid.

Detta inlägg publicerades i Stockholmsbesök och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till En tripp till Lovö och Wallenbergs Lindö!

  1. Palena skriver:

    När jag gjorde detta inlägg blev allt kursivt under och till höger. Det är alltid något som händer och jag vet inte varför. Inte kul!

    Gilla

  2. Badaren skriver:

    Sånt é livet vet du väl…

    När man minst anar så…

    Slår en av Murphys lagar in.

    Ja, eller?

    Gilla

  3. sofia L.S. skriver:

    hahahaha men det är snyggt. jag har till och från också fått kursiv text både i inlägg och i sidebar widgetarna. take easy, det rättar nog till sig till slut, hahaha

    Gilla

  4. Marcus skriver:

    låter riktigt härligt bo där!
    mälardalens kulturlandskap är riktigt vackert när det hålls iordning 🙂

    Önskar dig en skön 1:a maj!
    varma hälsn Marcus

    Gilla

  5. livsglimtar skriver:

    Hejsan trevligt inlägg, det är nog något som händer när man kopierar över för jag gjorde det i dag i min blogg och det blev en del extra mellanrum i texten som inte var där från början. Jag struntar i det men blev ju lite snopen när jag kollade resultatet.
    Hoppas ni har haft en lugn och skönt Valborg..som vi.
    Har bara ätit en smula för mycket och legat lite för bra i soffan, skönt att det är vardag igen imorgon.
    Vi hörs snart goa vännen..kram

    Gilla

  6. Antonia skriver:

    Kursivt? Jag märker inget.
    Det blev lite historieläsning nu innan sänggående. Man lär sig alltid lite på varje dag.

    Gilla

  7. Palena skriver:

    Badaren: Ha, ha, ha… va´kul! Ja, Murphys lag eller vad han nu heter är inte att leka med.

    Gilla

  8. Palena skriver:

    Marcus: Trevlig dag på dig med i all musik i vårens vindar!

    Antonia: Ja, lite lång text kanske för en blogg. Men den som vill får läsa och det gjorde du. Bravo!

    Gilla

  9. Palena skriver:

    Sofia: Vi får hoppas att det rättar till för jag vill inte ha kursivt. Det ska vara lättläst! har rådfrågat en expretis…

    Livsglimtar: Vi hörs – ha det så bra du med under tiden.

    Gilla

  10. BrandLager skriver:

    Hmm, visste du att Arkeologerna från Stockholms Universitet gräver på Lovö varje år?

    Gilla

  11. Palena skriver:

    BrandLager: Ja, det visste jag. När jag bodde på Lovön satt dom i vårt kök på vårarna. Vi fick en bok av en av dom – ska kolla vad han heter. Det var kul.

    Gilla

  12. Hoff Sven Hedlund skriver:

    Jag är folklivsforskare arbetar med de kullor från Siljans-
    bygden som arbetsvandrade, herrarbetade. Några lär ha
    arbetat som tvätterskor på ett tvätteri vid vatten i närheten av nuvarande Drottningholms golfbana.
    Vet någon – välkommen – varje liten pusselbit
    mottages med tacksamhet.
    Hoff Sven Hedlund, Leksand, hoff.sven@telia.com

    Gilla

  13. Helena Palena skriver:

    Sven – det finns ett tvätteri nere vid Lunda, en kilometer från golfbanan. Och det är visst igång än idag.

    Gilla

  14. Arne S skriver:

    På kyrkogården ligger numera också Carin Göring . Se Wikipedia för mycket info om detta . Jag upptäckte graven själv ! Mina föräldrar hade ett sommarställe, under 25 år, på Berga Gård och jag cyklade omkring överallt o kollade !!

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.