Fastan inledd eller när man äter upp sig själv!

Fastar på nionde dagen! Solen skiner! Myckt snö och minus en grad. Första gången jag inlett en fasta med Sanna Ehdins flush. Man dricker en liter drickvarmt saltvatten under 20 minuter. Sen vilar man en 30 minuter på höger sida och sen blir det utrensning – total städning. Härligt!

Dricker vad jag vill. Spär ut med vatten. Drick aldrig kallt.

Fasta eller autofagi – självsvält – läs på om det. En japan – Yoshinori Ohsumi – fick Nobelpris 2016 för auotofagin. Under tiden man äter upp sig själv förnyar man sig. Man får nya celler t o m stamcellet. Nu blir det en saftig apelsin med sked. Sen promenad med ansiktet mot solen. 🍋🍋🍋 Foto: Helena Palena

…….

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck, Tips! och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Fastan inledd eller när man äter upp sig själv!

 1. hellertz skriver:

  Gode Milde Himmel, Helena!

  Det var längesen jag fastade… Brukade fasta mellan jul och nyår i många år – för att rena kroppen inför det nya året. Och ibland nån mer gång under året. Det längsta var 10 dagar . Det är säkert minst 15 år sedan jag gjorde det sista gången. Jag fyller ju 82 år i år så jag struntar i reningsprocesser, förutom att jag stoppar i mig stärkande vitaminer m.m. Nåt ska man ju dö av… Jag har såna himla problem med min KOL, min dåliga andning, och sjukvården har inte kunnat hjälpa mig med någon bra metod.

  Första gången jag fastade fick jag sår på känsliga hudställen på kroppen. Jag visste inte att det fanns ett samband.

  Gick till en hudläkare som sa att det var ”barneksem” och jag fick cortisonsalva. Som inte hjälpte.

  En kort tid senare gick jag på ett föredrag med en naturläkare som var så enormt kunnig att jag valde att gå fram i pausen och fråga om såren.

  ”Vad har du gjort, människa!” ropade han. Jag förstod inte vad han menade. Vadå gjort???

  Jag nämnde lite vad jag kunde komma på, bland annat att jag fastat för första gången i mitt liv. Då sa han med mycket fast röst att man inte ska fasta utan vägledning av en kunnig och erfaren person. Och han berättade att mina sår/”eksem” var ”utrensningssår” efter fastan.

  Han berättade att vi har fyra ”utrensningsvägar” för ”avfall” ur kroppen, utandningen, huden, urin och avföring. ”Fyra vägar ut”… finns det en bok som heter.

  I och med att jag i samma veva slutat äta kött så hade jag massor med avfall i kroppen, enligt honom. Och eftersom jag ätit kött hela mitt liv – detta var 1978, jag var 37 år – så hade min lever och mina njurar förslappats och fungerade dåligt. Han lovade skriva ett ”recept”.

  Efter några dagar kom ett mycket vackert handskrivet brev – som jag vet att jag har nånstans, men minns inte i vilken pärm . Jag har en massa pärmar som jag inte riktigt orkar leta i.

  Där stod bland annat att jag skulle göra örtte på torkade nässle- och maskrosblad som kunde ”smaksättas” med torkade kamomillblommor.

  Dessutom skulle jag smörja såren med Echinaforce (röd solhatt) och badda med nässlepulver.

  Efter en vecka var såren helt borta . Det kändes som ett mirakel…

  Sen dess plockade jag nässlor och maskrosblad varje vår och torkade för årets behov. Köket var fullt med brickor och stora fat med örterna. Jag hittade platser i Örebro där risken var liten för besprutning. De 10 åren innan jag flyttade till Trygghetsboendet hade vi en fantastisk trädgård där det aldrig sprutades (bortsett från chemtrails )…

  Numera köper jag online. Bifogar en liten inblick i mitt ”skafferi” .

  Sen dess dricker jag detta te mycket ofta. Men eftersom man inte bör dricka medicinska örttéer för länge, så gör jag uppehåll och varvar med grönt te.

  Brukar varva med ungefär en vecka i taget.

  Trevlig bild med dig bakom kameran…

  Kram

  Pia

  Gillad av 1 person

 2. Göran Johansson skriver:

  Fasta har aldrig varit min grej. (mycket kroppsarbete)
  Däremot har jag gått ner 10 kilo med ketogen kost. Blir aldrig hungrig på samma utmattande sätt som när jag åt kolhydrater.

  https://www.adlibris.com/se/bok/ketoguiden-9789179854218

  Gillad av 1 person

 3. Helena Palena skriver:

  Göran! Det finns olika vägar till lyckan. Fett är grejen. LCHF är också bra. Själv håller jag på med 16/8 i vanliga fall. Då får man äta hur mycket man vill under åtta timmar. Grejen är den att det vill och orkar man inte. Sen är magen utan mat i 16 timmar. Kan göra sitt jobb i lugn och ro.
  Folk äter för mycket. Tjocka och feta och tror det det ska gå vägen. Magkörtlarna orkar inte med lasset och hjärtat o s v tar stryk.
  Härligt att städa kroppen. Det kan man göra även om man äter ketogen kost. Man kan ju ta ett par dagar bara. Bra att låta magen vila mellan varven.
  Magen har en metabolism som gäller alla. Folk med diabetes får fel råd. De ska äta margarin och Flora när det är smör och grädde som gäller. Plus att inte blanda in för mycket kolhydrater.

  Gilla

 4. Har också fastat i princip endast en gång i livet, va 7-8-9 dagar ca.

  Allt var fantastiskt. Blev lättare till sinnet och alltmer upprymd, särskilt de senare dagarna.

  MEN sedan, när väl fastan skulle brytas så gick det inte så sakta och så stegvist som det nog borde ha gjort. Så när jag väl börjat äta lite tugg-bar mat, så tog en matlust över, (dock inte överdrivet, men bara det fantastiska att kunna tugga mat åter igen!)

  Tyckte att jag bröt fastan lite felaktigt därmed och kanske gick fördelar med hela fastan till vissa delar förlorad genom det.

  Fasta på hälsodrycker och på olika teer är nog dock inte helt fel, men en viss varsamhet behövs nog både vid starten, vid hela förloppet och också vid avslutningen!

  Gillad av 1 person

 5. Helena Palena skriver:

  Pia! Bra att du fastade. Och du kan det här med maskros och brännässla. Fina örter som växer runt våra knutar. 🙂

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Maria! Man måste vara försiktig när man bryter fastan. Brukar raspa ett äpple. Sen äter jag lite dom kommande dagarna. Vräker man på för mycket kan man få tarmvred. Här mer om autofagin.

  2016 gick Nobelpriset i medicin till den japanske cellbiologen Yoshinori Ohsumi för hans forskning om hur celler ”äter sig själva”, vilket också är vad ordet autofagi betyder. Han hade genom många års forskning på jästceller kunnat visa hur celler har en förmåga att bryta ner och återvinna sitt eget skräp, framförallt proteiner. Detta leder till förnyelse av cellen.

  Man vet att autofagi – självsvält – har koppling till flera allvarliga sjukdomar som cancer och Parkinsons. Mycket forskning sker kring hur kunskapen om och förståelsen för autofagi kan ge oss nya effektiva mediciner mot cancer.

  Autofagi pågår alltid, men när vi svälter, fastar, aktiveras vissa förnyelseprocesser när kroppen tvingas använda eget material istället för att vi tillför nytt material via kosten. Fasta kan därför vara gynnsamt för att få igång dessa förnyelseprocesser i kroppen. Fasta skulle kunna vara ett sätt som bidrar till att skydda oss mot allvarliga sjukdomar.

  Gillad av 1 person

 7. Pelle skriver:

  Offtopic.
  Lab-Grown Meat Is Made of Cancer Cells. Would You Like It Rare or Medium?

  https://www.globalresearch.ca/lab-grown-meat-made-cancer-cells-would-you-like-rare-medium/5809869

  Gillad av 1 person

 8. Helena Palena skriver:

  Pelle! Världen blir bara värre och värre! Finns ingen hejd på vad dom kan hitta på för att förstöra mänskligheten! Bläh!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.