Rädda regnskogarna! Skippa margarin!

Göteborgs Kex har fattat galoppen! Foto: Helena Palena

RÄDDA REGNSKOGARNA!

Har med mig förstoringsglas. Det måste man för att kunna läsa pyttetexten i innehållsförteckningarna. Vill inte ha något med palmolja att göra. Finns i så gott som allting. Men det här bolaget har fattat galoppen och skriver nu på locket: Utan palmolja! Tack! Tack! Dessutom stöttar dom organisationen Maskrosbarn! I gröna hjärtat skriver dom: Vi vill ha snällare vuxna. Pepparkakorna är dessutom mycket goda.  Spola margarin som är gjort på palmolja som förstör regnskogarna! Läs här:

Symaskinsolja & Bensin i margarin! Bluffen med Becél! Ät naturligt smör!

 • Du som kommenterar här!

  Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

…….

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Rädda regnskogarna! Skippa margarin!

 1. Helena Palena skriver:

  Snart är det fem miljoner besök på denna blogg! Får skåla med lite glögg och pepparkakor snart! 😛
  4 959 614 Hits

  Gilla

 2. SasjaL skriver:

  De flesta margariner innehåller industriolja gjord på raps (= smörjmedel/bränsle!) Rapsoljan är rik på Omega-6, som i mängd är inflammatorisk. Raps innehåller också erukasyra (även övriga senapsväxter), som är både inflammatorisk och skadligt för hjärtat. Kopplingen till hjärtproblemen insåg forskningen på 1960-talet. Giftigheten gjorde att den förbjöds i matprodukter i USA redan 1956. Den olja som slutligen tilläts var en hårdraffinerad olja (canola), som bara hade en bråkdel av ursprungliga näringsämnena. Allt detta handlar om pengar … Hälsan då? Den får läkemedelsindustrin ta hand om …

  Hemma gör jag eget margarin. Det är enkelt. Låt 1kg smör stå framme i rumstemperatur över natten i det kärl som som skall stå i kylskåpet, för att slippa värma upp det under beredningen. Dagen efter, tillsätt succesivt 5 dl jordnötsolja och rör om. Beroende på hur hårt man vill ha margarinet, så kan man öka eller minska mängden olja. Man får testa, men börja där. Vispa lungt blandningen när all olja är tillsatt. Är i detta läget lättflytande, så det finns stänkrisk (jag vet …). Ställ in i kylskåp över natten. Klart.

  Valet av jordnötsolja? Smaklös till skillnad mot andra oljor. Det går utmärkt att byta ut den mot olivolja, om man accepterar den smaken. Se dock upp med smöret, då vissa producenter fuskar även med detta och späder ut det med industriprodukter … Det finns [fortfarande] rent smör att köpa i butikerna.

  Gillad av 1 person

 3. SasjaL skriver:

  Glömde …

  Det finns certifierad palmolja, som inte kommer ifrån regnskogsområden.

  Gilla

 4. Göran Johansson skriver:

  Certifierad palm olja skall väl fortfarande gå igenom beskriven reningsprocess??

  Gillad av 1 person

 5. Helena Palena skriver:

  SasjaL: Du läste nog inte länken till margarinet som jag la in under inlägget. När jag skriver att nästan fem miljoner besökt min blogg så är det nästan en miljon som läst om palmoljan och margarinet,
  Du skriver att du gör margarin! Det finns inget smör i margarin. Varför förstöra smöret med oljor kan man undra. Jag steker i smör men har Bregott extra saltat på mackorna. Där ingår rapsolja för att det ska bli bredbart. Du tycks inte gilla rapsolja. Men det är inget fel på det. Innehåller både omega 6 och 3. Dessutom växer det på åkrar så bina får något att göra. Rapsolja är dessutom en bra olja för huden om har eksem t ex. Det är bättre än att odla palmer som ställer till det för människor och djur. Läs vad Naturskyddsföreningen skriver:

  ”Palmolja är ingen ny råvara och har länge varit en viktig pelare i många länders ekonomier. Redan på 1400-talet använde bönder i Västafrika vilda oljepalmer från regnskogen för att göra tvål och maträtter. Med portugisernas intåg i Afrika blev oljan så småningom en viktig handelsvara för europeiska kolonialmakterna. 1907 fick världens idag största palmoljekonsument, Unilever, mark i de brittiska kolonierna i Västafrika för att producera palmolja till sina tvålfabriker.”

  https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/palmolja-allt-du-behover-veta/

  Certifierad palmolja är ingen hit. Det är väldigt få som anammar det. Det är business as usual när det gäller palmoljan.
  Vad är RSPO palmolja?
  RSPO-märkningen, Roundtable on Sustainable Palm Oil, är ett svar på den kritik som växte fram runt om i världen när det blev känt hur palmoljan produceras. RSPO togs fram av palmoljeproducenter, miljö- och sociala organisationer, återförsäljare, investerare och banker.
  Är certifierad palmolja okej?
  Många svenska livsmedelsproducenter använder tyvärr fortfarande av palmolja som är kopplad till regnskogsskövling. Och att hänvisa till att man bara använder certifierad palmolja är idag inte bra nog eftersom denna palmolja fortfarande kan produceras på ett ohållbart sätt. 2 dec. 2017

  Margarin är en helt kemisk produkt. Hanne Kjöller skrev en artikel i DN där hon slutade med att margarin skulle förpassas till hyllan för kemisk & tekniska produkter i livsmedelsaffären.

  Palmoljan har bitit sig fast när det finns bättre oljor för världen. Det är ungefär som när man envisas med att odla träd för att få fram papper t ex. En procedur som tar decennier när man kan använda hampa som växer på en säsong! Mycket bättre för jorden dessutom. Men det blir så när Vanguard och Black Rock äger så gott som alla stora företag och korporationer som ingår i nätverket Monopolet. Kolla på den videon.

  Läs även här vad jag skrev om margarinet 2014.

  Apropå bensin i margarin: 350 000 besök! Unilever kryper till smörkorset! Vill du ha plast i ådrorna?

  Sammantaget kan man säga att palmolja är en gammal vana!

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Göran Johansson: Ja, det ska den. För övrigt se mitt svar till SasjaL! 🙂

  Gilla

 7. SasjaL skriver:

  Helena,

  Ok, brukar inte normalt vara så slarvig med benämningar. Bredbart smör skall det naturligtvis vara.

  Både jordnöts- och olivolja är bra oljor, så de förstör inte smöret. Rapsoljan håller jag mig undan pga nämnda erukasyra, då jag redan drabbats av en [stor] blodpropp. Ett resultat av de inflammationer den orsakar. Så gör även aldehyder, som skapas när bl.a. solrosfröolja bryts ner i kroppen. Jag är inte intresserad av någon mer propp.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.