Utbrett fusk med honung! Om bina försvinner kan inte människan överleva

Garant Honung – man har lagt sig vinn om att burken ska likna Svenskt Sigill-honung. 

Honung finns uppsatt på EU:s topplista över livsmedel som det fuskas mest med. Antingen säljs billig honung som dyr och med falskt ursprung, eller så drygar man ut honungen med socker.

När man köper honung tror man ju att det är riktigt honung man får! Glöm det! Det fuskas något enormt med olivolja och honung. Riktig honung är en lyxvara som man gärna vill dryga ut för att tjäna mer. Brukar köpa lokalproducerad honung. Har tre odlare att välja på. Men för ett par veckor fnns inte deras burkar på hyllan och jag tog en som verkade vara lika bra. I alla fall när man läser på etiketten. Men icke! Rena smeten! Hade varit okey om det stod att honungen var utspädd men det gör det inte. Mejlade en fråga till Axfood varför dom kör med utspädd honung och skrev att det varit okey om det stått på innehållsförteckningen. Ska få svar inom tre dagar. Se nedan. Igår hade det kommit in burkar från dom lokala odlarna och då kunde jag verkligen jämföra och se hur riktig honung ska se ut och vara i konsistens. Och kännas och smaka i mun!

Till vänster Garants burk och till höger Björns Dunderhonung från grannsocknen.

Honung är den produkt som bin framställer av pollen och nektar. För att få kallas honung får inget ha tillförts eller tagits bort. Trots det är fusket med honung omfattande. Honung är det sjätte vanligaste livsmedlet som det fuskas med inom EU. Bland annat handlar det om att tillverkarna har spätt ut honungen med billigare sockerarter, som fruktos- eller majssirap, eller att man skriver att honungen är exempelvis svensk istället för importerad. Läs mer!

Riktig honung! Svenska Biodlares Riksförbund! Odlaren står med på etiketten.

På förra årets upplaga av tävlingen World Beekeeping Awards på Apimondia i Montreal underkändes nära hälften av all honung. – Jag blev chockad över resultaten, säger domaren Zofuz Knudsen från Danmark då man hittade antibiotikarester i hälften av alla tävlingsbidrag. Annars sker fusket ofta genom att honungen drygas ut med socker, eller säljs dyrt med falskt ursprung. Det har hänt att det som uppgetts vara honung i själva verket var färgad sirap. Läs mer!

Hur ska man kunna veta vad som är fake och inte! Har man en gång ätit riktig honung så vet man. Mitt val blir alltid lokalproducerat.  Vi behöver dessutom våra bin för den biologiska mångfalden.

Detta är fejkhonung
Importerad honung märks om med falskt ursprung.
Honungen blandas ut med tillsatser, som socker eller majssirap.
Honung säljs som honung, fast den innehåller fruktos, glukos eller honungsarom.
Honungen skördas för tidigt, innan den är mogen. Därefter torkas, filtreras och späs ”honungen” ut, för att ge större volym
Så avslöjar du om honungen inte är äkta

1. Ta en matsked honung och lägg den i ett glas vatten. Om honungen löses upp är den inte äkta. Ren honung ska hålla ihop som en massa när du lägger det i vatten.

2. Om du har jod hemma, blanda det med honung i ett glas vatten. Om honungen blir blå är det majsstärkelse i den.

3. Tillsätt några droppar vinäger i ett glas vatten, tillsätt lite honung. Om den skummar/bubblar kan det ha blandats upp med gips.

4. Ta en tändsticka och elda lite på honungen. Om den tänds och brinner är honung ren.

5. Lägg lite honung på en sked eller en tops och låt den sedan falla. Honung med mycket vatten faller snabbt. Honung av hög kvalitet stannar kvar.

Tål att tänkas på! Honung är en underbart naturlig produkt. Först kom blommorna. Sen bina. Sen människorna. Säger något om upplägget. Om bina försvinner kan inte människan överleva.

Svar från Axfood: 

2020-10-07 08:23:25 – Christian Harper Kommentar (Skickas till anmälare)
Hej Helena! Tack för ditt mejl. Vad är det som du syftar på, tänker du att vår honung skulle vara utblandad? Det är den givetvis inte. Med vänlig hälsning

Christian Harper
Axfood Konsumentkontakt

Läs vad man kan göra med honung och kanel!

……

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck, Växter och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Utbrett fusk med honung! Om bina försvinner kan inte människan överleva

 1. hllviken skriver:

  I min trädgård befruktas blommorna mestadels av humlor och vildbin. De kommer tidigt i säsongen. Framåt augusti kommer honungsbin. Det vore bra om intresset ökar bland de unga så de sätter upp kupor.

  Gilla

 2. Olle Gill skriver:

  Ja,..Ni!?
  modernt åker och skogsbruk är nog största orsaken till humlor och bins minskning i vår natur.
  Vilket sker i enorma arealer, särklass de sista 40 åren. D v s renare utsäde, utan oönskade frön av annat än just sädessorten. Foder sådd som klöver och timotej skördas innan riktig blomning
  för att erhålla optimalt fodervärde, i form av främst protein. Skogs brukets storskaliga avverkning
  med markberedning för att sen speciellt plant sätta gran eller tall.
  Utdikningen i skogen och igenlagda diken på våra åkrar, möjliggör ej heller blomster av arter som
  tillgodogör humlor och bin sitt behov av nektar,..mm mm.
  Det är vad jag som super lekman tror,..
  Hälsningar en som är mycket i naturen.
  OAG

  Gilla

 3. Kumulativ effekt av allt fler och fler sändare mottagare vilket nu 5G kommer att leda till,vad kan det komma att innebära för pollinatörer- matkedjan? sök på Bees Birds Mankind

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.