Big fat pig in China! Kina ligger skitrisigt till!

Trump: USA vill ha ett utökat ekonomiskt samarbete med Kina. (Trump signals US Wants Broader Economic Cooperation With China).

Låt oss hoppas på det bästa men jag har en källa som är absolut i sina förutsägelser och det är sjöfart! Mersk inställer linjer med container fartyg från Kina då inget gods finns att fraktas, skriver Mr Lai i detta inlägg. 

Jag har skrivit till er tidigare om att Kina har svinpest från Afrika som har dödat av minst 2/3 delar av deras fläskfabriker. Man behöver cirka två miljoner slaktsvin per dygn i Kina. Det är likadant med deras fågelfabriker där härjar fågelvirus och mycket lite produceras. Nu köper kineserna allt de kan på den internationella marknaden av både fläsk och fågel. Det märks nu lite grann här i vårt land genom brist på vissa delar av grisens styckdetaljer som bacon m fl.

Men det tar minst sex veckor att få fram det här till konsumenterna i Kina, och vi andra kan aldrig ersätta det bortfall de har där. Idag skriver en amerikansk ekonom med kunskaper om Kina att svälten där ligger bara någon vecka bort. Det råder brist på det mesta och butikerna töms.

För de av er som fortfarande läser gammalmedia ser att virusets utbredning och allt omkring det har tonats ner. Inga rubriker om det nu. Men viruset sprids och många ombord på de två kryssningsbåtarna i Asien som nu ligger i karantän är smittade. Vad gjorde de innan de gick ombord på båtarna.

Vi får lite fakta men mycket skådespel i form av politik.

Låt oss hoppas på det bästa men jag har en källa som är absolut i sina förutsägelser och det är sjöfart! Mersk inställer linjer med containerfartyg från Kina då inget gods finns att fraktas. Tre linjer till att börja med. Det viktiga sjöfartsindex som heter Baltic Dry index (BDI) är på sin lägsta nivå någonsin. Detta index går inte att manipulera då det är redovisade affärer varje dag och inga optioner eller annat kan påverka index utan bara just avslutade affärer och de är få och rederierna får inte betalt för sina kostnader. Läget är mycket allvarligt och BDI ser in i framtiden då det gäller sjöfart, handel, ekonomi och vi ser nu april – maj – juni som rena katastrofer.

Kina ligger skitrisigt till och de drar med sig så många. Fabrikerna i Kina skall nu hållas stängda till den 17 februari en gång – vi får se vad som sker. Det är mer än 60 miljoner arbetare som inte får gå till jobbet.

Mr Lai

Mer fakta:

Priserna på fläskkött i Kina har på senare tid stigit till rekordnivåer, sedan landets grisbestånd decimerats kraftigt av afrikansk svinpest. Det försöker landets bönder nu motverka genom att föda upp jättegrisar, rapporterar Bloomberg News. Läs mer!

I Kina finns en mattradition som gör att landets befolkning uppskattar delar av grisen som har låg eller obefintlig efterfrågan i andra delar av världen, bland annat öron, svansar och fötter. Läs mer!

En orsak till att grisköttet tryter är torkan sommaren 2018 som gjorde grisfoder dyrt och därför tvingade svenska grisbönder att slakta fler djur än planerat. En annan orsak är utbrottet av afrikansk svinpest i Kina, som fått landets behov av importerat griskött att öka enormt. Läs mer!

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Big fat pig in China! Kina ligger skitrisigt till!

 1. hllviken skriver:

  Förmodligen har de stora lager med ris.

  Växtföda är kineserna vana vid sedan urminnes tider.

  Gillad av 1 person

 2. slaszlos skriver:

  Kina har ökat griskötthandeln ifrån öststaterna vilket ger belöning för fattiga EU medlemsstater , speciellt de som knappt har möjligt i den hårda västmarknaden i Europa. Det är nackdel för dem EU och risken blir så småningom lämnas medlemskapet, liksom Storbritannien.

  Gillad av 2 personer

 3. Pingback: Big fat pig in China! Kina ligger skitrisigt till! — Helena Palena – Life, Death and all between

 4. Benny skriver:

  Blir nog Ryssland som kommer att exportera fläsk till Kina inom snar framtid! Efter sanktionerna blev spannmålsodling lönsamt i Ryssland och de är nu den största leverantören av spannmål i världen. Blir nog samma med grisarna eftersom det finns många grisfarmer i malpåse i Ryssland som bara väntar på bättre tider. Tar väl dock lite längre tid att få igång grisfarmerna jämfört med jordbruket så vi får nog räkna med brist och höjda priser ett tag. Detta borde väl skicka en signal till regimen i Stockholm som motarbetat lantbrukarna i årtionden ivrigt påhejade av MP-dårarna hur farligt det är att lägga ner sin egen livsmedelsförsörjning. Sveriges resurser på området är mycket små jämfört med Rysslands enorma arealer och man borde i Sverige vara väldigt försiktig med att äventyra jordbrukets framtid.

  Gillad av 2 personer

 5. Helena Palena skriver:

  Mr Lai: Kinas hamnar är stängda. Bara i Shanghai som nu är stängd innebär det att 100 tusen containers inte levereras någonstans och det därför att fabrikerna är stängda. En annan uppgift som cirkulerar är att detta är ett militärt virus och som till övervägande del endast drabbar asiater av manligt kön.

  Gilla

 6. Rune Pettersson,.Motala. skriver:

  Jo, jag kan tänka mig det, att Kina ligger mycket risigt till, när jag klev in på Mat-
  kedjan Willys i Bråstorp, här i Motala, för att köpa en konservburk med blandad
  Frukt av konservindustrin Eldorado och vad får jag se på konsumentkontakt på
  telefon: 0771-876770, jo att den här produkten kommer från KINA, då man kan
  fråga sig, hur många billiga inköpsvaror, som finns i Willys matkedjor i Sverige,
  som kommer från Kina och som borde bojkottas av hälsoskäl av Kronviruset
  som sprids över världen med ljusets hastighet som du Helena, skriver att fläsk-
  köttet kommer ifrån Afrika,så hemskt !

  Gillad av 1 person

 7. hllviken skriver:

  Kina ligger risigt till på ett chockerande sätt!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.