Min ko vill ha roligt! Arla dålig krishantering!

Kossa och blåklockor! Foto: Helena Palena

Dålig djurhållning har varit på tapeten igen tack vare Uppdrag Granskning! Gården i fråga ligger några kilometer ifrån mig så jag har kunna följa utvecklingen under många år. På 80-talet så var det en man som arrenderade gården av Iggesunds Bruk. Han skötte den med lätt militärdrill och det funkade bra så gott det nu kan göra i stora besättningar. När han slutade såldes gården på öppna marknaden. Då kom en stockholmsfamilj och köpte den. Det gick bara snudd på två år sen blev det konkurs.

Sen köpte Hälsinglands mest kända miljonär gården – Jonnie Dahlström. Det var lika stora åthävor där ett tag. Dahlström lät sätta ett stort D i kaklet lite här och där. Tjusigt men lite övermaga tyckte folk i bygden. Gick ett par år så var det konkurs igen. Sen kom en kille från Norrland som klarade det hela bra. Han byggde både det ena och det andra. Sen sålde han till en lokal begåvning som höll stånd några år. Sen såldes gården och det är nuvarande ägare som figurerar i media. En kille på 30 år som köpte gården med sin flickvän som han träffade när han studerade till lantmästare på Alnarp. Det gick tio år och nu är det förmodligen snart konkurs efter att han ansökt om rekonstruktion hos Tingsrätten och ställt in betalningarna.

Arla ville inte uttala sig i Uppdrag Granskning. Dålig krishantering där! Verkligen! Men tack vare det enorma tryck som uppstod på nätet och i allmänna opinionen gick vd:n ut och sa att det var sorgligt och så här ska vi inte ha det. Sen berättade han att mjölken skulle inte gå till konsumtion utan det skulle bli biogas. Och tack vare det enorma trycket la tingsrätten på ett kol och skickade in en förvaltare/advokat i torsdags som tog med sig en veterinär och bedömde vilka kor som skulle gå till omedelbar slakt o s v. Förmodligen blir det konkurs för ägaren. Med all rätt! Har han otur kanske han till och med får djurförbud. Måste säga att jag grät en tår när jag såg korna – skitiga och magra – trampa runt i sin egen skit. Tänkte: Va fan! Om dom åtminstone slapp vara hungriga! Nä, inte ens det!

Till killens försvar ska sägas att sköter man inte en ladugård med djur varje dag så går det fort. Det går på en vecka så ser det ut så där i en ladugård. En ladugård måste skötas morgon och kväll. När det blir såna här tragedier brukar det vara en äldre bonde som råkat ut för skilsmässa eller något annat och som mår dåligt. Och på grund av det missköter sina djur. Men en ung kille ska inte behöva utsätta djuren för vanskötsel! Kan man inte ha anställda som man kan leda med en fast hand borde man kanske inse det i tid och kasta in handsken. Men det kan ju handla om prestige också. Man vill inte krypa till korset! Utan det blir karma som biter en där bak.

Min ko vill ha roligt är en bok som Astrid Lindgren skrivit! Jag fick ett dedikerat exemplar av henne. Vi brevväxlade under några år på 90-talet. Det var om burhöns och att korna skulle få vara ute på sommaren. I nästa inlägg ska jag lägga ut ett av breven som hon skrev plus en bild på boken. Måste bara scanna in det först.

P.S. I bakgrunden på bilden syns vår ladugård. D.S.

Här kan ni läsa om hur Arla svindlar bönderna! Herrelöst kapital!

…….

 

Detta inlägg publicerades i Djur, Politik och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Min ko vill ha roligt! Arla dålig krishantering!

 1. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Mycket tragiskt. Det finns en hel del relevanta förklaringar som inte delges oss via pressen. så ser det definitivt inte ut på alla gårdar i Sverige.

  Gillad av 1 person

 2. Pingback: Min ko vill ha roligt! Arla dålig krishantering! – Suzie Weathers

 3. Björn Sveninge skriver:

  Det rör sig möjligtvis inte om Hedvigsfors gård?
  Jag var och tittade på den för längesedan som spekulant innan den rika hemvändande amerikanen köpte den.
  Jag kommer ihåg den dåvarande ägaren, han pratade om att sätta till en tändsticka o ”elda upp hela skiten”.
  Han måsteha levat under en enorm press.

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Björn! Rätt gård! Den rika hemvändaren från Amerika var inte amerikan. Han var svensk. Ja, den ägaren du talar om gjorde konkurs rätt fort. Så nog var det press allt. 🙂

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Björn! Rätt gård! Den rika hemvändaren från Amerika var inte amerikan. Han var svensk. Ja, den ägaren du talar om gjorde konkurs rätt fort. Så nog var det press allt. 🙂

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Björn! Rätt gård! Den rika hemvändaren från Amerika var inte amerikan. Han var svensk. Ja, den ägaren du talar om gjorde konkurs rätt fort. Så nog var det press allt. 🙂

  Gilla

 7. Helena Palena skriver:

  hllviken! De bilderna hade jag inte sett. Djurplågeri är vidrigt. Mitt ärende med Tomas Åberg tycks dröja. Fick stämningen första april förra året. Än har jag inte blivit kallad. Bläh!

  Gilla

 8. hllviken skriver:

  Helena, hela historien kring detta är både ruttet och mögligt!

  Känner för alla som blivit orättvist behandlade därför att de reagerat mot ondska.

  Gilla

 9. hllviken skriver:

  lll

  Gillad av 1 person

 10. hllviken skriver:

  🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 Well done Bully!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.