Eloge! Gilles pepparkakor är utan palmolja! Så bra och himla goda!

All heder åt Gille! Ingen palmolja! Krispiga små hjärtan med rapsolja!

Gilles pepparkakor är jättegoda! Innehåller inte palmolja! Utan rapsolja! Som inte skövlar regnskogen och förstör naturen. Jag läser innehållsförteckningen på allt. Står där palmolja går produkten bort direkt. Tänker på det margarin som görs på palmolja som fraktas över hela klotet. Usch!
Kör din egen lilla bojkott! Man får göra det lilla man kan! Men många bäckar små gör en hel å. Om tillräckligt många gör samma sak blir det resultat. Det är konsumenten som har makten. Synd att inte fler tar den.

Palmolja kommer från oljepalmen och finns i mängder av saker vi stoppar i oss, bland annat choklad och kakor. Förutom att den innehåller ganska hög mängd mättat fett förstör oljepalmsplantagen naturen. Palmolja finns i allt från choklad, margarin och glass till smink, tvättmedel och ljus. Oljan kommer från oljepalmen som ger betydligt mer olja per ytenhet än till exempel raps och solros. Oljepalmen är grön året om och kräver mindre vattning och bekämpningsmedel än andra oljeväxter. Mycket stora arealer av ovärderlig regnskog huggs ner för att ge plats åt oljepalmsodlingar. Det innebär bland annat att många djur- och växtarter, och människor, har fått försämrade eller till och med förstörda livsmiljöer. Plantagerna bidrar också till stora mängder växthusgaser och negativa effekter på vattenkvaliteten i intilliggande områden, skriver Världsnaturfonden, WWF.

Förstår inte varför man inte går över till att använda hampafröoljan istället. Hampan växer fort och berikar naturen. Det finns alternativ men dom flesta fabrikörer kör på i samma hjulspår år ut och år in.

Här kan ni läsa om hur man tillverkar margarin i Hälsingborg. På palmolja! En långkörare – och kanske det mest lästa inlägget på min blogg.

Symaskinsolja och bensin i margarin!

…….

Detta inlägg publicerades i Pengar, Tips! och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Eloge! Gilles pepparkakor är utan palmolja! Så bra och himla goda!

 1. Göran Johansson skriver:

  Säkert 10-15 år sedan vi slutade använda margarin i hushållet. Nu är det bara riktigt smör, oliv/rapsolja och kokosolja som gäller.
  Livsmedelsjättarna vill få oss att gå över till spannmåls- och vegetabilisk baserad kost. Billigt att tillverka och lagra (bättre förtjänst) till skillnad från animalisk kost. Där av all propaganda mot kött, och för alla varianter av konstgjorda köttersättningar.
  Vi bör äta en kost som vi är evolutionärt utvecklade för.
  Stöd gärna Kostfonden https://www.kostfonden.se/

  Gillad av 2 personer

 2. Rune skriver:

  Det skall vara smör i pepparkakor och kanelbullar!

  Gillad av 1 person

 3. hllviken skriver:

  Pepparkakor hör till Lucia

  Gillad av 1 person

 4. Helena Palena skriver:

  Rune! Javisst! Men industrin snålar! Det blir för dyrt.

  Gilla

 5. Diddno skriver:

  Hej alla, bojkotta gärna rapsolja också, den är bra som sågkedjeolja men som matfett är den rent skadlig pga lååånga fettkedjor som kroppen har svårt att hantera och skapar problem, det tar två år att helt detoxa kroppen, läs på om Ghee, bättre än smör och lätt att göra själv.

  Gillad av 1 person

 6. Rune skriver:

  Jovisst, jag vet att industrin snålar. Men jag vill ha smör och jag betalar gärna. Om det jag vill ha finns att få tag på.

  Gilla

 7. Helena Palena skriver:

  Diddno! Vet att det finns frågetecken och delade meningar kring rapsoljan. Men i det här läget är rapsen att föredra framför palmoljan. Det bästa är smör men det blir för dyrt. -:)

  Gilla

 8. Diddno skriver:

  Inte om man har egen fjällnära ko ☺

  Gilla

 9. Helena Palena skriver:

  Diddno! Det är inte många som har det! Kanske vi måste gå tillbaka till hur det var på 30-talet! Två-tre kor, ett torp med vedspis! Det vore en önskan att stilla bedja om! Men tror inte våra bortskämda ungdomar skulle klara av att mjölka en ko. Då måste man ju släppa stirrandet i mobilen! Och så är det ju inne att vara vegan. 😛

  Gillad av 1 person

 10. Pingback: Palmolja i orginalet! Inte bra för digestionen = matsmältningen! | Helena Palena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.