Hur kan man stympa ett underliv! En födslokanal!

Fakta: Aftonbladet i Kenya
Reporter Anna-Cajsa Torkelsson besökte distriktet Olgulului i Kenya där projektet mot könsstympning pågår. Hon skriver att kvinnlig könsstympning är förbjudet i Kenya sedan 2011, men fortfarande utförs ingreppet i det dolda. Och att Sverige verkar mot könsstympning i Kenya bland annat via Sida och PMU (Pingstmissionens utvecklingssamarbete).

Tur att man har vuxit upp i ett intelligent rike! Hur oförståndigt är det inte att förstöra en födslokanal! Huvaligen så sjukt! Så osmart!
Men det finns hopp! Det går framåt. ”Könsstympningen av flickor ses inom massajkulturen som en övergång från barn till kvinna och är en händelse som firas stort. Det går därför inte att bara ta bort en uppskattad festlighet utan att ersätta den med något annat, anser många. Därför försöker myndigheter, kyrkor och organisationer uppmuntra till nya invigningsriter”, skriver Anna-Kajsa Torkelsson.

Jag har tre barn – en son och två döttrar. Har sju barnbarn plus två bonusar – sex pojkar och tre flickor = fem flickor! Ser mig skära sönder deras underliv (Ibland används en slö kniv eller en glasbit) när dom är elva år med hjälp av kvinnliga släktingar! Finns inte på kartan. Detta måste stoppas just nu över hela världen. Vilken lycka att få växa upp i Norden!

Svårt att föda barn
Men det går också att bryta ritualen och det har Annette Annette Gothóni som har besökt Kenya i arbetet mot kvinnlig könsstympning bevis på. En mamma hade fyra döttrar och hon hade stympat de tre äldsta, men efter vår kampanj bestämde hon sig för att inte stympa den yngsta.
Flera år senare pratade kvinnan med Annette igen. Då var den yngsta dottern gift och hade precis fött ett barn. Kvinnan tyckte det hade varit märkligt att se på födseln eftersom den var så annorlunda. Hon berättade att dottern fött precis som en ko, att barnet bara hade ploppat ut. Då jämförde hon förstås med hur det varit med hennes egna och andra könsstympade kvinnors födslar.

Att som en könsstympad kvinna föda barn är inget enkelt. Det är en väldigt svår och komplicerad process. Allt är ju så att säga söndrat och ihopsytt. Det är ingen vanlig förlossning då längre utan den kan innehålla många komplikationer. Tyvärr dör många barn och även mödrar i de här födslarna. Läs mer!

Det finns mer att säga om det här. Tänk där flickan blir ihopsydd och mensblodet inte kommer ut. Hon svullnar upp. Eller där mannen ska penetrera sin ihopsydda brud på bröllopsnatten. Gode gud finns det ord! Än en gång! Vilken lycka att få växa upp i Norden!

Finns det ett samband: Sönderskurna underliv och outvecklade länder? Lika säkert som amen i kyrkan! Hur kom det sig att Sverige införde folkskola för alla barn 1842? Varför gör inte länderna i Afrika det?
…….

Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Hur kan man stympa ett underliv! En födslokanal!

 1. Courtenay Barnett skriver:

  Helena,

  What we have in the world is:-

  1. A financially abused and exploited world; and
  2. As you have correctly pointed out – a set of practices which are sexually abusive.

  Gilla

 2. corneliadahlberg skriver:

  Finns det något djur som beter sig så vidrigt?

  Gilla

 3. educaremm skriver:

  Kristendom eller inte kristendom?

  Religion eller inte religion som s.k. samhällssocialiseringsprincip?

  (Läs mer https://educaremm.wordpress.com/ )

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.