Spetspaprika!

Spetspaprika snart mogen! Foto: Palena

SNART DAGS FÖR SKÖRD!
I mars när jag fyllde år fick jag tre små plantor spetsparika av Klockar-Karin. Min syster fick en planta och två planterade jag om i större krukor. Först blir dom gröna, sen svarta och sen röda. Då är dom mogna! Samma förlopp som vanlig paprika. Nä, inte riktigt! Där går dom från grön, gul och sen röd. Gröna paprikor är omogna och således inte en sort för sig!

Överkurs!

Spetspaprika ser ut som en jättestor chili i formen. Men till skillnad från den heta chilin smakar spetspaprika milt och sött. Spetspaprika har blivit mer och mer populärt och idag skulle man nog kunna säga att den fått en fast plats i sallad och i salsa. Det här är en ordentlig snack-paprika, vilket också gjort att den ibland kallas just detta.

Matlagning
Spetspaprika smakar riktigt sött, och den är lika underbar att äta rå som den är att använda i puréer, salsasåser osv. Så ät den precis som den är eller stek, grilla, mosa, hacka eller puréa den. Exempelvis gör den sig bra i gryträtter som ska koka ganska länge. Man kan också göra ajvar på spetspaprika. Ajvar är en len och krämig dippsås av ugnsbakad paprika, aubergine och vitlök.

Odling
Spetspaprikor tillhör samma familj som chilifrukter och andra paprikor, och precis som dessa vill spetspaprika ha det varmt och skönt. Därför får vi de flesta av våra paprikasorter från Spanien där de odlas i solvärmda växthus. På sommaren går det att odla paprika här i Norden. I början är spetspaprikor gröna för att sedan bli rödare och rödare (ibland fläckvis) ju längre mognadsprocessen går.

…….

Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Spetspaprika!

  1. Antonia skriver:

    Fin paprika.
    Min blir först grön sen händer ingenting och ingenting i färgen i veckor sen blir den röd i princip över en dag. Fascinerande.
    Jag kämpar med vanlig mini chili med hetta också.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.