Sverige världens första kontantlösa land! Varför är vi så korkade?

Axel och Ida är mina barnbarn. De är tvillingar. Foto: Helena Palena

Varför ska Sverige bli världens första kontantlösa samhälle! Varför är Sverige experimentstaten? Är det för att vi svenskar är så otroligt godhjärtade och korkade

I fredags toppade Hudiksvalls Tidning med denna rubrik på första sidan: Många vill bli av med kontanterna.

Vän av ordning frågar sig då: Hur många är många? Jo! Enligt artikeln så är hälften av invånarna i Gävleborg positiva till ett kontantfritt samhälle samtidigt som fler använder mobil betalning. Och enligt Stefan Nordlund, VD för Hälsinglands sparbank ser dom en ökad efterfrågan efter det mobila.
Men hallå! Ska man inte ha kontanterna kvar också tillsammans med kort och swish? Självklart ska vi ha det! Jag har inte swish. Tänker inte skaffa heller! Hur smidigt och bra det än är. För då måste man ha bank-id och det tänker jag försöka undvika så länge jag kan.

Inne i tidningen kommer sen rubriken: Snart kan länet vara kontantfritt. Och sen inga kritiska frågor på det. En man är fäst vid kontanter. Han tycker det är behändigt och en kvinna spelar det ingen roll för om kontanterna försvinner för hon tycker att mobila lösningar är enklare.

Hur många vet vad som pågår? Att det är bankerna som skapar pengarna ur det blå i samma stund som skulden skrivs. Det finns inte så mycket kontanter i systemet. Om det blir en rusning och du vill ta ut bankens skuld till dig – dina pengar – brakar det ihop. Då tar bankomaten ditt kort. Du rycker i bankdörren. Den är låst. Du ringer och möts av en telefonsvarare: Vi kan inte ta ditt samtal just nu! Om folk kände till hur trolleritricket går till och vilka som skor sig skulle det nog låta annorlunda. Att kontanter är anonyma och sen när dom är borta vet Storebror precis var du har varit. Du blir cybertrackad in i märgen. Där kan vi snacka full koll! Och hur blir det för dom som inte är betrodda och som inte får ett kontokort?

Och hur blir det om vi inte har kontanter och elen försvinner? Om det blir krig? Vad ska vi betala med då? Va´! Jag har stått i kassa i några dagar nu av och till. Där betalar folk med kontanter, kort och swish. Åh gud va´folk älskar sina mobiler och gärna vill swisha så små summor som 20 och 30 kronor! Men många betalar med kontanter som tur är. Mest äldre människor som är vana att ha cash i plånboken.

Minns hur lycklig jag blev när jag hittade mynt på gatan som barn. Wow! Hur ska vi kunna lära barn vad värde är om man inte får hålla en hundring i handen. Eller en guldtia och lära sig hur långt man kommer på en sån när det gäller en glass t ex. Ja, inte vet jag? Det blir digital konfetti för hela slanten när makten fått som den vill.

För det här med att kontanterna ska bort är inget som vi medborgare och våra företrädare i riksdagen fått säga sitt om! Det har bankerna ensamma bestämt. Utan någon som helst diskussion med oss medborgare. En ynka grej har det varit i riksdagen. Läs om det här. Och hur det kan få gå till är bara så ohemult otroligt att det inte finns ord. Bankerna styr politiken! Ska det inte vara tvärtom?

2015 lanserades Sveriges allra nyaste sedlar – denna gång en aning tunnare och utan handskrivna signaturer som för 370 år sedan. Men frågan är hur mycket dessa sedlar kommer att användas? Enligt den brittiska dagstidningen The Guardian är det nämligen bara en tidsfråga innan Sverige blir världens första kontantfria samhälle. Exakt när detta sker är enligt tidningen – och forskarna – dock oklart.

***

Privata bankers tyranni

Pengar är en social konstruktion. En krona är värd en krona därför att vi kommit överens om det. Staten och centralbanken garanterar pengarnas värde och bara staten äger rätt att trycka sedlar. Fysiska pengar that is. Privata banker trycker digitala luftpengar i parti och minut när ett lån beviljas och en skuld utfärdas.

Läs även:

Rädda oss från bankens giriga käft

Beskatta finanssektorn nu! Bevara kontanterna

Bankernas pyramidspel förstör länders och människors ekonomi

…….

Detta inlägg publicerades i Pengar, Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Sverige världens första kontantlösa land! Varför är vi så korkade?

 1. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Många av de som vill ha ett kontantfritt samhälle inser nog inte vilka nackdelar det för med sig.

  Gilla

 2. hllviken skriver:

  lll

  Gilla

 3. Conny Lundberg skriver:

  Reblogga detta på Life, Death and all between och kommenterade:
  Om krisen/kriget kommer… ha gärna kontanter till hands…

  Gilla

 4. Mike skriver:

  Landet som som säljer sig till bedragar banker slavdrivare barnmördare vapensmugglare tjuvar sadister pedofiler och satanister. Snygga politiker. Island kastade iallafall ut bankirerna och odkuret o politikerna något o lära där kanske. Nope här ska vi ge dem all makt sen chipmärka alla människorna som riktiga kriminella kksugare.

  Gilla

 5. Kalle Hellberg skriver:

  Missa inte denna video, mycket belysande om vårt ekonomiska system. Vi måste slåss för att kontanterna ska finnas kvar!!! Mycket viktigt!!!

  Gilla

 6. Pingback: Regeringens asyllag underkänns, och varför är vi så korkade? - Lena Holfve

 7. Rune skriver:

  ”Då tar bankomaten ditt kort. Du rycker i bankdörren. Den är låst. Du ringer och möts av en telefonsvarare:”
  Om det ens finns något bankkontor kvar?
  ”För det här med att kontanterna ska bort är inget som vi medborgare och våra företrädare i riksdagen fått säga sitt om!”
  Riksdag och Regering är ju lagstiftare! De kan dra i oktrojen (banktillståndet) för banker som inte vill vara banker. Där ju hantering av sedlar och mynt ingår. Våra politiker har inte skött sitt uppdrag!

  Gilla

 8. hllviken skriver:


  Gilla

 9. Magnus Johansson skriver:

  Mycket viktig och bra artikel, Helena! De livsfarliga och fördummande mobiltelefonerna och deras basstationer spelar en central roll i judarnas kampanj för det kontantlösa samhället och mänsklighetens förslavning. Mobiltelefonanvändande är verkligen ett självskadebeteende på flera plan. Vilken infernalisk teknik! Lyssna gärna på t.ex. Olle Johansson: https://www.youtube.com/watch?v=mN1nl9GNpUU

  Gilla

 10. Michael Thudén skriver:

  Frågan är om bankerna har lagligt stöd att ljuga den sk ”låntagaren” rakt i ansiktet genom att påstå att banken ”lånar ut” kronor till kundkonton?
  https://parasitstopp.wordpress.com/2018/07/11/ar-det-lagligt-for-banker-att-ljuga-om-att-de-lanar-ut-kronor/

  @Helena
  Jag har blivit utkastad från facebook igen (nu i tre dagar med hot om att bli permanent avstängd). En viss ”finansexpert” Alexander Frisk har sett till det i gruppen ”Sanningen om De fria”. Tydligen uppskattar de inte mig när jag beskriver banklögnerna

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Svarade just Frick! Undrar vad han gör i den gruppen! Ska hämta kommentaren.

  Gilla

 12. hllviken skriver:

  Vilka metoder använder Öfverheten för att tvinga oss in i det kontantlösa?

  http://petterssonsblogg.se/2018/07/12/fardtjansten-lamnade-rullstolsbunden-man-bland-myggor-mitt-i-natten/

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  Här kommer kommentaren:
  Alexander Frick
  Michael Thudén är en guru i pengskapandet. Om man inte förstår vilket trolleritrick bankerna tillåts utföra är det svårt att förstå vad som sker med världen. Varför pratade Trump med Kim? Jo, för att Rotschild skulle få in Nord Koreas bank i cenralbanksnätet. Always follow the money! Vad kan du om bluffen vi lever under? Du kan allt om banker men varför ska vi ta del av dina kunskaper när du inte tycks begripa hur det går till!
  Känner du till Novemberrevolutionen (egentligen kuppen)?
  Har du läst Bankerna och skuldnätet av Ellen H Brown?
  Har du sett The Money Masters?
  Har du läst Under skorpionens tecken?

  Gilla

 14. Michael Thudén skriver:

  Tack, Helena för att du svarade. Är avstängd från facebook tills i morgon och kommer troligen bli avstängd permanent om jag slänger in en kommentar. Här är kommentarer som Alexander raderat:

  https://parasitstopp.wordpress.com/2018/07/10/facebook-raderar-mina-inlagg-och-stanger-av-mig-i-tre-dagar-igen/

  https://parasitstopp.wordpress.com/2018/07/08/facebook-har-blockat-mig/

  Gilla

 15. Michael Thudén skriver:

  Jo, jag kan läsa på facebook men jag kan varken skriva inlägg eller svara på meddelanden.

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  19/4 2018 Bedragare kapade Björns Bank-ID: kom över 300 000 kronor
  Genom att skapa ett bank-id i 81-årige Björn Eschrichts namn kunde bedragaren plocka ut 300 000 från hans bankkonto. Pengarna får han inte tillbaka. Den här historien bevisar ännu en gång att vi inte endast kan förlita oss på de digitala systemen! Läs artikeln här.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/telefonbedragare-lurade-av-bjorn-300-000-kronor

  19/4 2018 Polisen om Bank-ID: “Djävulens påfund”
  Varje dag får polisen in anmälningar från äldre som blivit lurade på pengar genom kapade Bank-ID. Polisen Börje Svensson menar att Bank-ID är ”djävulens påfund”. Digitala betalsystem är inget vi kan förlita oss på och det måste finnas alternativ! Läs artikeln här.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/polisen-om-bank-id-djavulens-pafund

  Gilla

 17. Mats Strömberg skriver:

  Ja det ökar hela tiden i Jönköping åckså mer och mer butiker som inte tar emot kontanter 😠 Varför skulle centralbanken trycka nya sedlar förra året när man snart inte kan använda dom? Butikerna tjänar på detta då dom inte behöver anlita ett säkerhetsföretag som kommer och tar hand om dagskassan!! Men vänta och se dom affärer som tar emot kontanter kommer att få mycket mer kunder!!!!

  Gilla

 18. Christian skriver:

  Kina är lååångt före oss vad det gäller ett kontantlöst samhälle. Världen kretsar inte kring Sverige.

  Gilla

 19. Pingback: Regeringens asyllag underkänns, och varför är vi så korkade?

 20. Kandia skriver:

  Jag bojkottar allt mer de affärer som inte tar emot mina kontanter och har tagit bort apparna med Bank ID från min osmarta telefon och snart ska jag bli av med all denna förödande teknik,tack o lov kan man köpa en gammal hederlig Nokia 3310 på nätet…än så länge, ni vet en sådan som man kan bara ringa med…skööönt!

  Gilla

 21. Pingback: Kontanterna ska bort fast kortbedrägerierna har tredubblats! Katastrof! | Helena Palena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.