Använd saliven vid tuggningen! Det är inte bara spott! Det är 100 procent återbruk av den kemiska fabriken! Ditt Eget Ekosystem! Det enda som kan frälsa dig!
Hälsningar från örtpedagogen och läketerapeuten Helena Palena!
Går du omkring med gaser och sura uppstötningar? Dämpar med novalucol och omaprezol och liknande i tron att du har för mycket magsyra? Svaret är nog istället att du har för lite saltsyra i magsaften. Maten ska inte upp – den ska ner enligt kinesisk medicin. Man ska ha så starka syror i magsäcken att när maten kommer ner ska matspjälkningen gå igång direkt för vidare färd neråt i systemet. Den ska inte börja jäsa och gå upp! Det absolut viktigaste i en bil är superba drivmedel, detsamma gäller för matsmältningen. Att inte anamma detta är kapitalförstöring!
Tror du att en loska bara är spott! Ja, det är det! Men saliven är guld värd för din motor – din matsmältning! Var rädd om den – återvinn den – för den innehåller viktiga enzymer!
Brist på magsyra i magsäcken eller att den har för högt pH- värde är en vanlig orsak till magbesvär. Tillräckligt med magsyra är nämligen avgörande för att vår matsmältning ska fungera korrekt. Har man inget bett i sin syra börjar maten jäsa istället och går upp i matstrupen. Vilket inte alls är meningen. Maten ska ner, ner, ner!
De jag träffat med magproblem säger att dom har för mycket magsyra. Det jäser och bubblar och läcker upp i matstrupen. Det har dom nog inte. Det är nog helt enkelt tvärtom: De har för lite syra! Eller rättare sagt de har för lite syra med bett i. Saltsyran i magsäcken är så stark att den kan smälta en spik sägs det. Eller bör vara i alla fall. Det är saltsyran i magsyran som sänker pH:t till 1-3, vilket är väldigt surt. Större delen av vår kropp har ett pH runt 7.3, vatten som har 7.0 är neutralt. Det måste vara så surt i magsäcken för att matspjälkningen ska gå i gång och för att vi ska ska slippa få i oss parasiter och bakterier som saltsyran tar kål på.
När maten bearbetats färdigt i magsäcken för vidare färd ner mot tunntarmen möts massan av ett nytt pH. För att tunntarmen ska klara av den syra som skulle kunna fräta hål på tunntarmen kommer det bikarbonat som basar upp till rätt pH. Bukspottkörteln producerar bikarbonat och den kommer redan när maten är på väg ner i 12-fingertarmen. Och pH:t ändras sig igen när den bearbetade maten/massan går upp i grovtarmen där blindtarmen ligger (Bauhinska valvet). Kroppen har sannnerligen ett sinnrikt system för att utvinna näring och energi för sin farkost.
Magsäcken kan hantera den starka syran för där finns ett ferment som skydd. Detta skydd finns inte i matstrupen och i tunntarmen. När maten börjar jäsa och går upp i matstrupen där den inte ska vara kan det få förödande konsekvenser.
Att ha för mycket magsyra är inte så vanligt. Det är tvärtom en brist på magsyra som bidrar till halsbränna och andra magbesvär eftersom den är så viktig för att matsmältningen ska fungera.
De flesta med magproblem har för lite rätt syra och då blir det fel hela vägen. Kasta i sig maten och tugga dåligt på det sen så är det kört. Satsa på att bygga upp syran istället och tagga ner.
Matsmältningen är a och o! Fungerar den inte hur ska då organen i kroppen orka ta hand om den illa tuggade massan! Alla ska hjälpas åt i systemet. Man kan inte lämna över allt till körtlarna i magen. De kommer att strejka. Använd saliven vid tuggningen! Det är inte bara spott! Det är 100 procent återbruk av den kemiska fabriken! Ditt Eget Ekosystem! Det enda som kan frälsa dig!
Saltsyra och enzymer
För att matsmältningen ska fungera bra är det viktigt att vi producerar tillräckligt med saltsyra och enzymer, men det är vanligt att vi har brist på dessa och det särskilt med stigande ålder. En 60-åring producerar hälften så mycket saltsyra som en 20-åring. För lite saltsyra kan ge symtom som att man blir uppsvälld och uppblåst efter en måltid, men det kan även ge kliande anus och håravfall. Saltsyraproduktionen påverkas av känslomässig stress, eftersom det är nervimpulser som reglerar matsmältningen. Det är viktigt att äta i lugn och ro samt tugga maten väl. Matsmältningen sätter igång när vi ser maten och det börjar vattnas i munnen och vi börjar tugga. Använd den saliven vid tuggningen och drick inte till maten. Drick efteråt!
Saltsyraproduktionen kan stimuleras genom att dricka något surt innan maten som citronvatten (bör drickas en halvtimme innan mat eftersom citron gör magsaften basisk), äppelcidervinäger eller grapefruktjuice. Lingon, endiv- eller ruccoladsallad är bra för ändamålet. Bittra örter stimulerar saltsyraproduktionen. Maskros är mycket bra. Man kan även ta saltsyratabletter eller enzymtillskott från hälsokostaffären som innehåller de viktigaste enzymerna: amylaser, lipaser och proteaser som bryter ner stärkelse, fett respektive protein. Enzymerna är små proteiner som fyller en livsviktig funktion för matsmältning, ämnesomsättning och immunförsvar. Enzymer får man bl a från råkost, färsk ananas, surkål och syrade grönsaker.
Här en beskrivning av en som tror sig ha för mycket magsyra. Vad tror ni skulle hända om den magen fick lite mer saltsyra?
”Jag har överskott av magsyra samt läckage i magmunnen, vilket lett till att det läcker upp magsyra som sen andas in i luftvägarna och skapar enorm irritation. Det har gjort att jag fått astmatiska problem och måste ta både symbicort och omeprazol. Omeprazolen stoppar produktionen av magsyra och hjälper tillfälligt. Jag känner mig ofta trött på morgnarna och nästan alltid lätt huvudvärk, orkeslös och olustig.
Såg att bikarbonat neutraliserar magsyran och gör att ph-värdet i blodet balanseras, så jag testade att ta lite varje morgon och kväll i ett glas vatten.
Jag måste säga att det är som en mirakelkur! Orken har kommit tillbaka, har fått energi, surheten i kroppen har balanserats och problemen med andningen har eliminerats helt. Är heller inte hela tiden sugen att äta utan blir mätt och belåten en längre tid på dagen.”
Bikarbonat användes mycket förr innan läkemedelsbolagen kom ut med sina produkter på marknaden. Funkar bra mot matsmältningsbesvär. Man kan ta en halv tesked i ett glas vatten när man känner obehag. Dock bör man se till att det har gått minst en halvtimme innan man äter så bettet i magsafterna hinner komma tillbaka.
Omeprazol
Omeprazol är ett syradämpande medel som många äter. Medlet har många biverkningar. Det är bara att läsa bipacksedeln. Står även detta: Gastroesofageal reflux-sjukdom (GERD). Det är när syra från magsäcken läcker upp i matstrupen (förbindelsen mellan munnen och magsäcken) och orsakar smärta, inflammation och halsbränna/bröstbränna.
Det är nog bättre att stärka upp magsaften så rätt saltsyrabalans kan få arbeta med maten än äta syradämpande medel som ger andra konsekvenser på sikt. Man måste börja med saltsyran istället för att förvärra det hela med syradämpande medel med olustiga biverkningar som följd. Dock kan man producera för mycket magsyra om man t ex har en tumör i bukspottkörteln. (Zollinger-Ellisons syndrom).
Testa om du har brist på saltsyra
Innan du ätit något på morgonen drick ett ½ glas vatten med 1 tsk bikarbonat i. Bikarbonatet ska reagera med saltsyran i magsäcken. Om man rapar tyder det på att man har tillräckligt med saltsyra. Blir det ingen reaktion tyder det på brist.
Eller gör Citrontestet
Har du besvär med sura uppstötningar, halsbränna eller sveda i magen så kan det bero på både för mycket eller för litet magsyra. Du kan göra Citrontestet för att kolla om dina problem kan beror på något av detta. Ta 1 tsk pressad citronsaft 1 timme efter maten – vid för lite magsaft känns det välgörande och vid för mycket magsaft uppstår halsbränna och obehag. Det kan vara bra att känna till vilket problem man har innan man äter magsyrehämmande medicin.
Vill du läsa mer om hur du kan hjälpa din mage – gå till Magkliniken. Där finns många fler tips!
…….
Sååå bra inlägg Tack goa örtkvinna. ❤ Här ska testas framöver.
GillaGilla