Koka godismarmelad på äppelmos! Gott Nytt År 2018!

Foto: Helena Palena

Hej!
Tack för brevet! Det var länge sen man skrev snigelpost! Nu är det bara nätet som gäller. Hur mår du? Här har det kommit jättemycket snö! Det är alldeles vitt ute och högar med snö överallt. Det blir härligt när barnbarnen kommer från Stockholm (och leker med dom som bor här) och får sig lite vinter. Det kommer mest att köra fyrhjulingar och åka pulka efter dom. De har kommit ifrån det här med att bygga snögrottor och åka kana i backen.

Foto: Helena Palena

Det har vänt och det känns mycket ljusare redan. Solen sken en stund idag. Ja, vad sysslar man med så här i dagarna mellan jul- och nyårsafton. Jag har kokat äppelmarmelad. Vi fick så mycket äpplen i höstas. Gyllenkroks Astrakan fick spader. Har aldrig sett så mycket äpplen. Det var ju dåligt med äpplen i år men inte för greven. Kokade så mycket äppelmos och gav bort till höger och vänster. Träffade en bekant när jag var på systemet mitt i kokeriet och berättade vad jag sysslade med. Då sa hon: Men kokar du mos på astrakan! Ja, visst, svarade jag. Det går alldeles utmärkt och det gör det.
Men jag märker att så mycket mos äter inte folk. Det gör inte jag heller. Så jag tänkte att man måste väl kunna koka sån där marmelad på mos. Googlade! Och mycket riktigt finns hur många recept som helst. Man kan ha osockrad eller sockrad mos. Men min var ju redan sockrad så jag tillsatte bara lite. Så färgade jag en sats grön. Det kan ju vara kul så här i jultider. Men vad det är i färgen orkar jag inte ens tänka på just nu. Men å andra sidan tar man så lite av godiset så det blir förmildrande. Ska snoka reda på sen vad det innehåller. Man kan ju inte lita på någonting längre. De spär t o m ut och förvanskar honung för att tjäna pengar! Fy för den lede!
Skickar med receptet! Se nedan. Går du bet kan du ringa eller sms:a. Ha de nu så bra tills vi ses.
Gott Nytt År till dig och din familj
Hälsningar!
Helena

Äppelmarmelad

3 dl sockrat äppelmos
1-2 citroner (bara saften)
1 dl strösocker
1 tsk Melatin blandas med 1 msk socker
Strösocker att vända godiset i

Koka upp äppelmoset och tillsätt socker och citronsaft (osockrat mos tillsätt 4 dl extra socker). Låt koka cirka 10 minuter. Rör i Melatinet och sockret och koka tre minuter till.  Häll upp i en form. Låt stelna några timmar. Skär i rutor och sockra.  Låt stå i rumstemperatur och vänd på bitarna så dom torkar till lite extra. Kan gärna stå i ett par dagar i rumstemperatur. I vissa recept står det Certo/fruktpektin. Men det fungerar mycket bättre med Melatin. Blir det för löst. Koka om och ha i mer pulver! Vill du smaksätta kan du ta en eller två droppar pepparmyntsolja. Eller någon annan smak som du föredrar. Annars blir det superbt med bara äppelsmaken.

Detta godis blir gott till en finare dessert med sin sötsyrliga fruktighet.  Eller varför inte som en liten smakförhöjare till kaffe och konjak! Buden är många! Testa!

…….

 

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Koka godismarmelad på äppelmos! Gott Nytt År 2018!

  1. Antonia skriver:

    De ser inbjudande ut. Men eftersom jag har en missbrukares svaghet just när det gäller sötsaker, och trots att många år har gått sen jag testade dina gudomliga morsceller vilket gav mig 5 kg extra vikt – har jag det i färskt minne.
    Så nu nöjer jag mig med bilderna. 😀
    Önskar dig och familjen ett Gott Nytt År!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.