Människan är ett omnivort djur! Gjord för att äta både kött och växter!

Sublimia Maharini

VEGAN IMPOSSIBLE! Det här med nätet är mycket lustigt! Vilka typer eller människor man stöter på. På Facebook kan man skriva pm till varandra som inga andra ser. På söndagkvällen fick jag denna förfrågan. Fast vad hon ville var att testa mig angående veganer kontra köttätare. Minns att jag reagerade när hon frågade om hon fick bli vän med mig. Verkade vara en flummare men man ska ju ”umgås” med alla sorter o s v så jag godkände henne. Här mästrar hon mig.  Försöker omvända mig genom att tala om hur man ska äta. Och på sin Vegan Mission bortser hon från  vetenskapen, biologin och zoologin.

Kossa och blåklockor! Foto: Helena Palena

 SÖN 08:49

Sublimia Maharani versus mig HP!

SM: Hej! Är du intresserad av Asatro och renlevnad?
HP: Ja! Vem är inte intresserad av det! 🙂
SM: Jag vet ytterst lite om Asatru. Nyfiken p kosmologin. Du får gärna lära mig eller tipsa om bok/länk. Tar du avstånd från djurindustrin?
HP: Vad menar du med djurindustrin. Vi har kor i lagårn. De har det bra.

SM: Djurindustrin torde inte vara ett obekant begrepp för dig. I synnerhet inte om du är bonde.
HP: Det finns ju grader i helvetet också!
SM: Absolut. Djuruppfödning som fenomen är dock av ondo på samma sätt som såväl cigg som snus är det. Cigg är värre än snus men ingendera är hälsosamt.

HP: Sant! Indianerna åt bisonoxen. Tog till vara allt på djuren. Precis allt. Oxen var deras varuhus. Och guldet var fettet som smältes ner i magsäckar i jorden. Så viktigt för dom. Riktigt animaliskt fett! Så rökte dom pipa ibland. Inte hela dagarna som nutidens människor gör. Det händer att jag tar ett bloss på kvällen. Men aldrig före halv sex. Kvinnorna i allmogen rökte pipa efter dagens värv. De använde tobaken som den var tänkt. Som avkoppling! Inte som gift. 🙂
SM: Hm, ok. Du har en mer naturlig syn på livet hör jag. Men tar du avstånd från djurindustrin?
HP: Ja! Lider speciellt med grisarna. De har det värre i Danmark. Glöm inte: Människan är allätare!
SM: Nej
HP: Jo! Våra tarmar är gjorda för att äta och smälta kött.
SM: Inte alls. Vi har tio ggr svagare magsyra o tio ggr längre tarmar än rovdjuren.

HP: Ja! Veganer försöker ändra på biologin. Är det egentligen meningen att vi människor skall äta kött? Är det bara en ”ovana” att människor äter kött? Vi har ju inga rovdjurständer och måste dessutom alltid tillaga köttet.
Människan är ett så kallat omnivort djur, det vill säga att vi är allätare. Vi har såväl tänder som ett matsmältningssystem för att äta både växtmaterial och kött. Jämför man med ett lejons superspecialiserade rovdjurständer ser en människas garnityr inte så imponerade ut. I gengäld kan det tugga både kött och växter. Ett lejon kan inte tugga grönsaker. Det är också tydligt att vårt matsmältningssystem är allround. Äkta växtätare har ofta extremt långa tarmar och en komplicerat uppbyggd mage. Växter är enkla att äta, men å andra sidan svåra att smälta. Omvänt har renodlade köttätare i regel en mycket enkel mage och en kort tarm. Kött är lättsmält, så systemet behöver inte vara särskilt komplicerat. Vi producerar även flera olika sorters matsmältningsenzymer, av vilka en del är avsedda att bryta ned växtmaterial, medan andra bara är användbara vid nedbrytningen av kött och animaliska fetter. Faktum är att en människa mycket väl kan äta rått kött; man löper bara större risk att få infektioner.

SM: Tvärtom. Grön föda är lättsmält. Kött innehåller nämligen inga fibrer men mkt proteiner som är tuffa för kroppen att bryta ner.
HP: Du verkar hjärntvättad. Jag litar på zoologin. Vitamin B12 behövs för många av kroppens viktiga funktioner, bland annat produktionen av röda blodkroppar och cellernas ämnesomsättning. B12-brist kan leda till blodbrist (anemi) och allvarliga skador på nervsystemet.
Kroppen kan inte tillverka B12 själv, så därför måste vi få i oss vitaminet via maten, framförallt genom att äta kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Behovet av B12 varierar från person till person, bland annat beroende på kön och ålder, men Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag på 2,0 mcg för vuxna och 2,6 mcg för gravida kvinnor.
Vitamin B12 finns endast i animaliska livsmedel som kött, fisk, ägg, mjölk och mjölkprodukter. Veganer – de som endast äter mat som kommer från växtriket – måste därför få i sig B12 från berikade livsmedel eller kosttillskott.
http://www.bristguiden.se/b-vitaminbrist/riskgrupper/b-vitaminbrist-hos-veganer/

SM: Det stämmer att B12 är svårt att få i sig som vegan idag. Det krävs nämligen att jordarna är giftfria o bördiga. Syrade grönsaker, groddar o näringsjäst är annars naturliga källor. Om man, som vegan, i förgiftade Sverige, ändå vill ta ett tillskott så ser jag inga problem med det. Kristina har ätit Raw Food i tio år utan att någonsin drabbas av B12-brist.
https://youtu.be/1_1J8Lw4WnY

HP: Chimpanser är växtätare. Men när dom behöver riktigt protein jagar dom ett smådjur. Deras tarmuppsättning vittnar om att dom äter grönt. Deras tunntarm är kort men grovtarmen är lång. Det är svårt att processa blad o s v. Därför behövs den långa grovtarmen. Det är skillnad mot människan som är en utpräglad allätare. Och för det ändamålet har hon en lång tunntarm och en kort grovtarm. Naturen kan!
Visst är det hemskt hur djuren behandlas i industrin. Men för den sakens skull kan man inte dagtinga med biologin, genetiken och zoologin. Försöka ändra på naturen bara för att man vill! Vad skulle människor som eskimåer och samer t ex ha överlevt på om dom inte hade haft kött? Eskimåerna gick runt på sälkött o s v och samerna hade sina renar. Tidigare nämnde jag indianerna och deras oxar. Du får nog ta och tagga ner lite. Dessutom verkar du ha en pseudonym. Du är inte äkta. Vad heter du på riktigt?

Mån 12.29
SM: Jag debatterar endast i sakfrågan o stödjer mig såklart på senaste vetenskap. Uppgifter kring min privatperson delar jag med personer jag har respekt för. Du är tyvärr inte kvalificerad att föra en seriös diskussion. Därför avslutar jag här.

12.53
HP:  Så gör man när man blir slagen på fingrarna. Då drar man med byxorna nere vid knäna. Så du är seriös! Du är ju t o m anonym. Det får man inte vara på facebook. Har du missat det?

Såg att hon läste min sista kommentar. Efter en kvart avslutade hon sin facebooksida. Sublimia Maharini finns inte mer. Men hon dyker säkert upp under en annan pseudonym. Jag hann kolla på hennes sida där hon gjort ett inlägg med ett veganskt julbord. Till efterrätt ingick mandelmjölk. Då skrev jag en kommentar där att det här med mjölk hit och dit bara blir too much eftersom veganer inte vill ha med kor och djurriket att göra över huvud taget: Sesammjölk! Havremjölk! Mandelmjölk! Kan man inte bara skriva vad det handlar om: Vätska eller Saft av något slag! Eller rakt upp och ner Dryck! Sesamdryck! Nä! Det ska vara mjölk! Man vill rida på människans långa historia med djur i fataburen. Ingen ska få i mig att människan någonsin enbart varit vegetarian. Man åt allt man kom över! Ja, herregud vad sjukt allting är!

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

34 kommentarer till Människan är ett omnivort djur! Gjord för att äta både kött och växter!

 1. hllviken skriver:

  Man behöver inte bli ovänner för att man har olika matvanor!
  Det verkar som du är emot djurplågeri/vanvård av djur – det räcker för mig.
  Jag är vegan och trivs med det. Övriga familjemedlemmar lever sunt på blandkost.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Vad vi är ämnade att äta bestämmer vår tarmuppsättning! Och vad man sen väljer att äta är upp till var och en! 🙂

  Gilla

 3. Stig Palm skriver:

  Härligt med fanatiker som t o m anser ÖL och Whisky skadligt? Visst, som med allt annat, om det går till överdrift. Läste att t o m för många manliga orgasmer kan skada hjärnan?

  Gillad av 1 person

 4. Bara det att det finns människor på våra breddgrader bevisar att människan inte var ämnad att vara vegan före att flyget kunde flyga in fina grönsaker året om. Människan är ett av de djur som klarar av att smälta i princip vad fan som helst så även grisar och lite har björnen det så med. Anledningen till att vi kunde bre ut oss över hela jordklotet var inte tummens placering utan vår matsmältning, i arktiska klimat levde man enbart på fettet från sälar tex. I varma klimat kunde man ibland överleva på att bara dricka komjölk, och däremellan i de andra klimatzonerna åt man vad som fanns om det var kött, bär eller rötter eller fisk.

  Gilla

 5. SasjaL skriver:

  Våra hörntänder är faktiskt rovdjurständer. Hur de ser ut varierar från person till person. Mina och mina släktingars övre hörntänder är spetsiga. Något att fundera på är varför ‘hörntand’ heter ‘canine’ på engelska (latin: canini) … 🐕

  B12 behövs bl.a. för hjärnans funktion … Jag hade en fullständig hälsokontroll för ett par år sedan. Det enda som inte var normalt var blodvärdet (lågt). Första frågan jag fick var om jag var vegan, vilket inte är fallet. Jag fick höra att de som håller sig borta ifrån kött är en växande grupp av patienter, som visar sig få näringsbrist, förr eller senare.

  Att vara vegan eller liknande är ett relativt nytt påhitt, då vi inte behöver gå tillbaka speciellt många generationer, då man hade inte ”råd” att ens tänka på det pga överlevnadsskäl.

  Chimpanser är allätare, då primater ‘finns på menyn’ relativt ofta. Det visade sig för ett antal år sedan, att klanerna de lever i ofta angriper andra klaner. Det kom som en chock för världen att de ‘krigsfångar’ som togs, hamnade på ‘matbordet’. De är alltså kanibaler …

  Vår ökade konsumtion av kolhydrater (utan för den skull förbränna mer) i form av spannmål inkl. majs och ris, har lett till diverse välfärdssjukdomar. Något som är relativt nytt sett till människans utveckling.

  Inte helt okände Lars Bern har skrivit en hel del ‘matnyttigt’ om kost och hälsa: https://anthropocene.live – Han skriver bl.a. om de direkta felaktigheter om fett och kolesterol, som både läkemedels- och matindustrin tvingat på oss.

  Gilla

 6. Olle Gill skriver:

  Usch,..vad skall man säga,..!?
  Var kläcks alla dessa mästrare, som totalt saknar vårt ursprung som ett djur bland djuren. I generationer, tusentals år tillbaka har större delen av jordens folk ätit någon form av protein
  från fisk – kött och växter. Om nu någon kommit på att samvetet deras ej tillåter att äta djur som
  först måste dödas. Är väl det upp till dessa individer. Om 95 % av befolkningen äter kött eller fisk
  så torde även detta vara upp till dem. För att människorna skulle säkra sin framtid mellan årstiderna uppkom jordbruket,..med skördar av sädesslag, skördar av foder till djuren, för att
  sen känna sig trygga, ex antal månader framåt. Undan för undan i utvecklingen har olika födoämnen framtagits genom uppfinningar inom matlagningen,..ost-smör-grädde-fil mm.
  Födoämnen som i sig inte är kött. Dom nordiska länderna i Europa – Asien och N Amerika
  kunde nog överleva tack vare kött och fisk,..då växternas huvudsak befann sig under snön.
  Frågan är hur vi sett ut eller vart vi varit i utvecklingen med veganernas syn på mathållning om deras synsätt uppfunnits för 10 000 år sedan,…och vart skulle dessa människor överlevt.
  Men nu är det andra ”vibbar” som dyker upp i dessa veganers hjärnor, vilket jag ej kommer
  att yttra här,..för då blir det inget normalt stopp i denna diskussion. Som jag ser det,..är det för
  Sverige en katastrof om dylika veganer rubbar vårt jordbruk med djurhållning och spannmåls skördar av sådan grad att vi ej har någon egen försörjnings grad inom landets gränser.
  Men det är som vanligt,..det är max 5 % som gillar och röstar på dylika men dom tydligen bestämmer över 95 % som gillar mat från den animaliska delen.
  Ja,..usch,..vad ska man säga.
  En som älskar kött och våra svenska bönder!
  OAG

  Gilla

 7. Helena Palena skriver:

  Stig! Ja! För mycket skämmer i allting. Det ska vara med måtta. Män ska spara på sin säd. Synd att dom inte får lära sig det i skolan. Där är det pissa och spruta ikapp som gäller. 🙂

  Gilla

 8. SasjaL skriver:

  @ Stig Palm,

  Det var så sent som på 1900-talet det förmedlades att man kunde bli blind utav att masturbera. Idag vet man bättre och att prostatan behöver underhållas …

  Gilla

 9. Helena Palena skriver:

  Älskar 70-tal! Egentligen är veganerna med och smutsar ned naturen i och med behovet av influgna grönsaker och frukter. Det tänker dom inte på. Istället tänker dom förmodligen att dom gör djuren och naturen en stor tjänst.

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  Sasjal! Man ska ha höga blodfetter. Vi är lurade till tänderna. Tänk folk som äter statiner så sjuka dom blir. Men bolagen blir feta. De flesta som kommer in med hotande hjärtinfarkt har för lite fett i blodet. Levern – kroppens största körtel – sköter om kolesterolet i kroppen. Det skulle vara roligt om en tonårsflicka fick för sig på 1600-talet att hon bara skulle äta frukt och grönt där på den lilla gården. Hade dom ingen ko mjölkade dom fattigmanskon geten. 😛

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Apropå Canine – hörntänder! Hörntand eller canine. Människan har två hörntänder i underkäken och två i överkäken. Människans övre hörntänder har det längsta rotfästet i hela tanduppsättningen.
  Det latinska ordet för hörntand, Dens caninus, betyder ”hundtand”.
  Kanarieöarna (spanska: Islas Canarias, av latinets Insulae canariae, ”Hundöarna”, efter det latinska ordet Canis vilket betyder hund) är en spansk ögrupp och autonom region, belägen i Atlanten, utanför Afrikas nordvästra kust.

  Gilla

 12. SasjaL skriver:

  Helena,

  Kolesterolet (tre varianter) har visat sig vara det som lagar blodkärlen. Inte orsakar plack (åderförkalkning), som läkemedelsindustrin påstår.

  Gillad av 1 person

 13. hllviken skriver:

  Människans tillgodogörande av ”vitamin” B12 är komplicerat.
  Även köttätare kan få brist eftersom det inte finns någon garanti för att just de animalier du äter, har lagrad B12 i vävnaderna. Dessutom har många människor dåligt upptag av B12.

  Coenzym B12 är en del av flera olika enzymer. Kobolt är centralatom.
  Cyanokobalamin skall omvandlas av magsäckens syra till den biologiskt aktiva Adenosylcobalamin. Många människor har för lite magsaft så de tar inte upp Cyanokobalamin.

  Till B12-gruppen hör även Aquocobalamin, Hydroxocobalamin, Nitritocobalamin.

  Även Methylcobalamin är ett biologiskt aktivt co-enzym.

  På önskelistan: Livsmedelsverket förbättrar sin info!

  Gilla

 14. hllviken skriver:

  I naturen är det jordbakterier som tillverkar B12.

  Gilla

 15. SasjaL skriver:

  hllviken,

  Ha inte för stora förhoppningar, då Livsmedelsverket sedan länge sitter i knät både på livsmedels- och läkemedelsindustrin …

  Gillad av 1 person

 16. Irene Pettersson skriver:

  jo, veganer och dom som kämpar med att få bort kon från bonden för att den släpper för mycket skit!

  Undrar vem som släpper ut mest?

  Bor långt upp i norr, inga trevliga utländska grönsaker här inte, slippriga och håglösa, visst, hittat dom som varit ruttna invändigt, så klart man äter kött och fisk så man inte svälter ihjäl, men det är oftast också importerat!

  Vad är det för fel på sunt förnuft, äter kanin om det blir så dåligt med mat, slår ihjäl den själv om det blir nödvändigt, odlar mina egna grönsaker så gott det går utan kunskaper om hur man tar vara på den till vintern, gör vin av allt överflöd omkring mig och dricker vatten till maten, skulle gärna dricka äkta mjölk, direkt från bonden och inte den pastöriserade mjölken som säljs i butiken!

  Varför ta substitut för mjölk när det finns vatten?

  Som mamma sa, varför ska jag köpa lättmjölk när jag kan blanda standardmjölken med vatten hemma!

  Ajdå, sa jag något fel nu, ett tips hur man får mer mjölk för pengarna!

  Jag är väl skadad av att tillhöra en generation av bönder, som tog vara på allt, men så god mat och man höll sig mätt! Men jag är inte emot grönsaker, älskar att ha det till kött och annat, bara grönsaker gör mig hungrig och jag får äta hela dan, vilket jag inte har råd med!

  Men så har jag jättefina värden, skamligt fina för min ålder och aktivare än de flesta, väldigt få läkarbesök och lär nog inte stöpa innan jag är ett par hundra år!

  Låt veganerna äta sitt, dom kommer aldrig att sluta klaga och försöka övertala folk, men när det är en fix ide så är det svårt att förändra dom! Jag äter det kroppen säger till mig att äta och jag behöver inte övertala folk hur dom ska äta, det är upp till dom själva

  Men undanflykter kommer alltid från dom som mår dåligt, tar till fula knep och anklagar andra, men tyck inte synd om dom, dom vill bara inte förändra sig!

  Gilla

 17. Anastasia Romanova skriver:

  Veganerna är knäppgökar. Tittar man på deras Facebook-profiler så är de nästan uteslutande också extremfeminister, vänsterextremister, miljöpartister (miljödårar), blinda försvarare av ljugande illegala invandrare etc etc.

  Att människan alltid varit allätare och köttätare av naturen är den enda logiska slutsatsen att dra, eftersom människan under stora delar av historien levt i isolerade samhällen utan tillgång till långväga transporter. Som sagt så är vitamin B-12 nödvändigt för kroppens och hjärnans utveckling.

  Att B-12 nu går att framställa som kosttillskott, dessutom i en tid då långväga transporter av livsmedel möjliggjorts av teknisk utveckling för att transportera alla halvfabrikat som veganerna ska ersätta köttet med, är inget argument för att sluta äta animaliska produkter. Sojakorv, Quorn och vegoburgare är inga bra produkter.

  https://coltingblogg.com/2012/02/01/till-kottets-forsvar-min-kronika-i-bt/

  Gillad av 1 person

 18. hllviken skriver:

  Anastasia R. är en knäppgök!

  Gilla

 19. Stig Palm skriver:

  Heja Anastasia Romanova!
  Alla Knäppgökar blir saliga på sin tro.

  Gilla

 20. Göra Johansson skriver:

  Det mesta är ju redan sagt här, Lars Bern, statiner kolesterol mm mm.
  Kan väl bara tillägga hjärna består i huvudsak av fett, utan animaliskt fett hade den inte uvecklats till det den är idag. Då hade vi förmodligen varit kvar i träden.

  Själv är jag militant köttätare.

  Gillad av 1 person

 21. Kerstin Hulinder skriver:

  Bra där !!! 👍
  Duktiga du.👏
  Tips : Enl.vad jag läst för många herrans års sedan är ju bara så enkelt att :
  Samtliga djur som har ögon framåt
  Är predatorer.

  Gillad av 1 person

 22. Helena Palena skriver:

  Ja! Anastasia R har skrivit många bra kommentarer. Kolla även under inlägget före. 😛

  Gilla

 23. Anastasia Romanova skriver:

  @hllviken

  Om du ska referera till falsk vetenskap, som i din länk, så kan du lika gärna lägga ned diskussionen. Intelligens mäts inte i elva tester om empati (EQ), läsförståelse, talang mm. Jag vet inte om du sett ett riktigt IQ-test, men de mäter förmågan att tänka abstrakt – att se mönster, och består av olika geometriska figurer. Artikeln du länkar till talar om ”general intelligence”.

  Gillad av 1 person

 24. hllviken skriver:

  När du lagt din stinkande spya 4 dec 20:23 är du avförd som seriös debattör.

  Du är ARROGANSENS DROTTNING.

  Det är inte någon falsk vetenskap i tidskriften Psychology Today.

  Jag är utbildad på Psykologlinjen vid ett ansett universitet i Sverige.

  Det du vräker ur dig vill ingen kultiverad person befatta sig med.

  Gilla

 25. Anastasia Romanova skriver:

  @hllviken
  Lustigt förresten att den första delen i texten du länkar till, motsäger resten av artikeln. Människan hade alltså inte överlevt och utvecklats utan köttätande, men vegetarianism skulle vara bättre och ge högre intelligens? Smartare människor borde därför välja att bli vegetarianer eller veganer? Löjligt.

  Det är ju den mänskliga intelligensen med köttätande som lett till utvecklingen att kunna framställa kosttillskott som kan hålla veganer vid liv, trots att de ändå ofta uppvisar blodbrist, och nu tycker de därför att de är så intelligenta att de ska skippa köttätandet. Inte speciellt intelligent.

  Gillad av 1 person

 26. Anastasia Romanova skriver:

  @hllviken
  Om du inte vet hur man mäter intelligens genom standardiserade IQ-tester, så spelar det ingen roll vilken utbildning du har. Artikeln i tidningen du länkar till har sitt alternativa sätt att mäta intelligens, som de benämner ”general intelligence”, för att passa deras narrativ. IQ är inte läsförståelse, social kompetens eller empati. Intelligens är förmågan att tänka abstrakt.

  Gillad av 1 person

 27. Irene Pettersson skriver:

  Nämen ge dig, bara för att du har en utbildning som psykolog betyder det inte att du är klok och förståndig! En människa som inte har samma fina utbildning som du kan förstå lika mycket inom psykologi men jobba med något annat! Eller tycker du att en som är barnpsykolog ska aga och frysa ut barn (javisst, finns dom också)

  Gilla

 28. Irene Pettersson skriver:

  Felet med veganer är att dom tror att alla köttätare är likadana, ni har problem med att äta borta och blir påhoppade direkt om eran kost!

  Tänk det upplever jag själv fast jag inte är vegan, utan för att jag vill äta LCHF/Paleo som många tror är något där man inte äter kött!

  Visst, det är en stor okunnighet i djungeln, men många vågar inte prova på någon annan kost, för så säger alla andra om andra koster!

  Jag går inte och klagar hos mina vänner och jag äter det som ställs fram, men jag har händer som kan plocka bort det jag inte vill ha! Visst, det har ju tagit tid för dom att inse att jag inte ändrar på mig och accepterat det! Jag är samma människa ändå som kan skratta och har roligt

  Inte dömer jag mina vänner för att dom äter en förödande kost, skulle inte döma en vegan heller, alla har vi våra val

  Kan jag äta på en resturang/grill, så kan veganer det också, men sluta gnälla om att ingen ser ert problem!

  Ni blir på bättre humör när ni accepterar att ni inte kan omvända världens syn på mat, lägg energi på det som förstör vår mat istället, så blir ni till nytta istället

  Eller så flyttar ni hit och se hur grönsaker ser ut för oss långt upp i landet, bläh

  Gilla

 29. SasjaL skriver:

  hllviken,

  Intressant att i USA så betraktas psykologin som ‘Soft Science’, precis som parapsykologi och astrologi, dvs ‘vetenskap’ utan konkreta bevis. I motsats till ‘Hard Science’, där empiriska bevis finns.

  Gilla

 30. Pingback: Slår en vegetarian på fingrarna! Hon drog med byxorna nere | Helena Palena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.