Var ligger egentligen mellanöstern? ”Min fiendes fiende är min vän”!

Qatar består av en 160 km lång halvö som sticker ut i Persiska viken från Arabiska halvöns östkust samt några mindre öar runt omkring denna.

”Men det viktigaste landet Turkiet som sedan ett kuppförsök för ett år sedan har bytt sida skrivs det väldigt lite om i Svensk press. Ja, vad var det egentligen som skedde i Turkiet?”, skriver Lasse i detta inlägg som benar upp östern på ett begripligt sätt.

Tänker här komma med en liten omvärldsanalys med inriktning på området öster om Medelhavet, det vi ofta kallar för mellanöstern, men som i själva verket är Near east inte Middle east. Det handlar om de länder som idag har krig eller är på väg in i nya krig. Man måste lära sig vad som är vad innan man ska försöka sig på någon form av utredande.

Det finns Near east – Middle east och Far east, på Svenska Nära östern, Mellanöstern och Fjärran östern. Därmed blir det enklare att se var någonstans händelserna sker. Det mesta som jag här skriver om sker i Nära östern. En del i Mellanöstern dit Iran hör.
Krig är det i Irak – Syrien – delvis i Libanon – och nu på väg in i Jordanien. Israel ligger i beredskap för ett krig. Gazaremsan liksom den ockuperade västbanken är på krigsfot. Likaså Saudiarabien som för krig i Jemen, och som nu hotar Quatar med ”åtgärder”.

Men det viktigaste landet Turkiet som sedan ett kuppförsök för ett år sedan har bytt sida skrivs det väldigt lite om i Svensk press. Ja, vad var det egentligen som skedde i Turkiet? Detta är vad vi vet. Två miljarder dollar överfördes från USA (okänt vem) till olika personer i Turkiet via en bank i Nigeria. Dessa personer genomförde ett misslyckat statskuppsförsök i Turkiet som nog hade lyckats om inte Ryssarna varit kuppmakarna på spåret och avslöjat dem för President Erdogan så hade nog kuppen lyckats.
Erdogan beskyller Gulenrörelsen för kuppen men det är en omskrivning för (CIA) och inget annat. Denna politiskt religiösa Gulenrörelse har idag sitt HQ i USA. Bakom denna statskupp finns nog stora politiska skillnader mellan USA – NATO och Turkiet. Turkiet känner sig lurade, och detta troligen med rätta. Turkiet är ett NATO-land men går nu i otakt med denna organisation, och kommer troligen inom en tid att försvinna ut från NATO.

Ryssland och Turkiet har närmat sig varandra under detta år, och Turkarna köper nu stora mängder nya effektiva vapen från Ryssland som är NATOs fiende. Märkligt eller hur att ett NATO- land nu köper sina vapen från NATOs fiende. Det handlar om S-400 luftvärnsvapen vilka är överlägsna det mesta.
Dessutom flyttar nu NATO sina trupper från Turkiet, och den stora basen där som heter Incirlik flyttas vapnen och soldaterna till Jordanien. Detta gäller särskilt för flyget både det som Tyskarna har där men i synnerhet det amerikanska flyget försvinner nu från Turkiet. Detta är för NATO ett enormt bakslag. Området mellan Grekland och Bulgarien blir nu NATOs sista basområden förutom basen vid Larnaca på Cypern, och sedan ingenting ända ner till Jordanien och Kung Hassans flygbas där.
Det här är en enorm triumf för Rysk politik, och som lättar på trycket mot den Ryska buken (den mjuka magen) i söder där Krim ligger.

Ni kan vara säkra på att det som diskuterades när President Trump var i Saudiarabien på sitt möte var det här förändrade strategiska läget. För direkt efter detta möte började Saudiarabien att hota Quatar med åtgärder samtidigt som de ökade sina krigsinsatser mot Jemen. Quatar, denna lilla men enormt rika halvö utanför Saudis östra kust, är nämligen Turkiets bäste vän. Så trots att USA har en stor flygbas i Quatar, och Engelsmännen har delar av sin flotta i området så blir landet hotat av sitt grannland och avstängt. Quatar som har ett mycket stort flygbolag har blivit tvungna att ställa in sina flygningar m.m. Turkiet vill nu bygga en egen stor flygbas i Quatar. Det säger en del om spänningarna här.

Mitt över Persiska viken finns också Iran som nu stöder Quatar, och Iran och Saudi är dödsfiender. Saudi krigar mot Jemen som stöds av Iran. Dessutom den gas man tänkt skicka i den gasledning som skulle gå via Syrien, och som egentligen kriget i Syrien handlar om, den gasen skulle till stor del komma från Quatar. Iran försörjer nu Quatar med färskvaror m.m. sedan Saudi blockerat landet.
Krigen, bråken och osämjan, handlar i grunden om kontrollen över Europas energiförsörjning som USA vill kontrollera. Detta genom att stoppa gasen från Ryssland. Man vill att vi i Sverige ska stoppa Ryssarnas nya gasledning via Östersjön till Tyskland. USA vill också ha denna gasledning som inte finns via Syrien upp till Europa för att de skall kunna kontrollera Europas energiförsörjning – ni ser hur allt sitter samman. Med gas från Persiska viken blir Europa beroende av välvilja från de som äger denna gas. Men kan vi köpa från flera håll blir vi oberoende.
Men tillbaka upp till Turkiet som fruktar kurderna i både östra Turkiet som i norra Syrien. Kurderna har stöd från USA. Inte underligt att Turkiet är piss off på USA. Hela den här röran är det Nobel fredspristagaren Obama som skapat. Kurderna vill skapa ett eget rike i delar av Turkiet – Syrien – Iran. USA har stött Kurderna tillsammans med Israel både med vapen, kunskap och militära rådgivare.

Hizbollah som är en mäktig grupp i södra Libanon med stöd från Iran då de är Shiamuslimer liksom de är till övervägande del i Iran. Denna grupp strider nu tillsammans med Assads trupper därför att Assad är Allowit vilket är en mindre utbrytning från Shiamuslimsk tro. Ser ni röran av trosinriktningar och politisk dito. Men grunden är hatet mellan Sunnimuslimer och Shiamuslimer som även finns bland flyktingarna i vårt land. Detta hat går tillbaka till år 800 ungefär då Mohammed dog och hans brorson Ali skulle bli ledare men blev mördad av ett prästerskap.
Det som pågår just nu är att Hizbollah laddar upp med nya bataljoner i södra Syrien för att ta sig an det anfall som nu börjat från Jordanien av trupper som USA utbildar och stöder. Dessa nya grupper av Fria Syriska armén är betalda av USA och har deras flyg som understöd.

Söndag den 18 juni sköt USAs flygvapen ner ett Syriskt flygplan över Syriskt territorium för att understödja denna invasion som nu börjat från Jordanien av dessa legotrupper. Man går in i ett land där USA inte har ett skit att göra dels med trupp och sedan skjuter man ner detta lands flyg – detta är ju en krigsorsak i sig. Hur länge kommer Ryssland att acceptera det som nu USA gör.
Så det vi nu bevittnar är början på det stora krig vi alla förstått ska komma till det vi kallar för Mellanöstern. Israel finns där bakom varje händelse och när det väl blir krig kommer detta land att visa färg. Det slutar illa för den Sionistiska staten Israel det här.Ett ordspråk jag lärde mig under de år jag var därnere är följande, och det gäller idag fullt ut.
”Min fiendes fiende är min vän”.

Lasse

Qatar består av en 160 km lång halvö som sticker ut i Persiska viken från Arabiska halvöns östkust samt några mindre öar runt omkring denna. Hawaröarna strax väst om halvön tillhör dock Bahrain. Landet gränsar enbart till Saudiarabien. Mycket av landet består av lågt slättland som täckts med sand.

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Var ligger egentligen mellanöstern? ”Min fiendes fiende är min vän”!

 1. Lasse Wilhelmson skriver:

  Bra analys Lasse. Vad man kan undra lite över är Putins relationer till Israel. Att de har en överenskommelse att inte ”störa” varandra i Syrien är väl klart, men där är en osäker faktor. Hur oberoende är Putin av sina ”egna” oligarker på hemmaplan och hur bunden är han av sina muslimer i söder, vilka nog lyssnar mer på Turkiet – om det kniper?

  Gilla

 2. Brage Norin skriver:

  ELEGANT!
  Fin översikt. Att få klarhet i kaos är inte enkelt. Lasses artikel skissar det komplicerade skeendet mycket väl. MVG – Mycket Väl Godkänt.

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  Lasse W! Putin är också en lakej med mandat att frispela. Om vi skulle testa vad som hände i Katyn när dom flesta i den polska regeringen försvann var hamnar vi då? Varför är det så nertystat? Har Makow eller Atmon skrivit något t ex?

  Gilla

 4. hllviken skriver:

  Avslöjande sammanfattning om Jordens största maktstruktur;
  absolut hörvärd!

  Gilla

 5. Brage Norin skriver:

  POLITISKA MEGAHÄNDELSER SKAKAR DET AMERIKANSKA IMPERIET.
  Hur startade helvetet i Syrien?
  I mars månad 2009 ägde det historiska mötet rum. Qatars shejk Hamad Bin Khalifa träffade Syriens president al-Assad. Förslaget om en naturgasledning från Qatar som skulle passera den syriska provinsen Aleppo och vidare in i Turkiet för att nå ut till den väldiga europeiska marknaden – togs upp vid mötet. (Den tiden betraktades al-Assad som en vän till Qatar).

  USA och alla imperiets ”allierade” låg bakom förslaget.
  Europa får inte bindas samman med Rysslands väldiga naturgastillgångar. Qatar skulle bli EU:s leverantör av naturgas. Världens största kända naturgasfält bryr sig inte om några gränser. Den enorma gasfyndigheten sträcker sig över territorialvattnen både i Qatar och i Iran. Fältet kallas ”South Pars” i Iran och ”North Dome” i Qatar.

  Två år senare – i juli månad 2011 – föreslogs en annan naturgasledning ”The Friendship Pipeline”. En 150 mil lång naturgasledning från Irans South Pars skulle byggas genom Irak och Syrien. Ryssland, Iran och Syrien hade utarbetat denna alternativa plan. Även denna naturgas skulle via Turkiet nå den europeiska marknaden. Detta förslag väckte CIA:s stora vrede. Al Assad utsågs nästan omedelbart till västvärldens största djävul. Det var då helvetet brakade lös i Syrien.

  AL ASSAD MÅSTE STÖRTAS.
  Den största legoarmé som skapats i modern historia skapades för syftet att störta den syriska presidenten. USA, Saudiarabien, Israel, Qatar och många andra länder i Mellanöstern hjälpte till att bygga upp terrornätverken i Syrien. Även Turkiet ställde upp. Turkiet var helt och hållet i CIA:s händer. Det syriska folket utsattes för en fasansfull terror. Flera massgravar med unga syriska soldaters kroppar som tömts på värdefulla organ grävdes upp. Den ryska utrikesministern Lavrov tog upp de fruktansvärda anklagelserna och bevisen lades fram. Väst iakttog kompakt tystnad. Syftet var uppenbart – det syriska folket skulle skrämmas från vettet.

  RYSSLAND INGREP TILL FÖRSVAR AV DET SYRISKA FOLKET.
  När Putin snällt och vänligt meddelade i FN att även Ryssland skulle bekämpa terroristerna i Syrien tystnade den förljugna västvärlden. Putin menade allvar – han bombade ISIS på riktigt. Efter några månader var ISIS hela infrastruktur i Syrien i spillror. Kriget ändrade karaktär. ISIS började trängas tillbaka i stad efter stad och i provins efter provins. Total förvirring utbröt i ”den fria demokratiska västvärlden”. Putin fick hjältestatus i hela den sanna världen. Folk efter folk över hela jordens yta började äntligen förstå vad som hände i Syrien. Den genomfalska västvärlden stod med byxorna neddragna.

  CIA:s PLANERADE MILITÄRKUPP I TURKIET FICK DRAMATISKA FÖLJDER.
  Om det är något enskilt misstag som CIA begått som utgör det största misstaget – så är det den misslyckade kuppen i Turkiet. På en enda historisk sekund förlorade NATO sin viktigast allierade i Mellanöstern. Hela landets CIA-femtekolonn spärrades in och avsattes från alla viktiga poster i statsapparaten. Detta var i sanning en megakatastrof för den amerikanska politiken i Mellanöstern.

  PRECIS ALLT GICK ÅT HELVETET FÖR USA.
  Turkiet öppnade famnen för den ryska naturgasen in i södra EU. Detta var en ”strategiskt” katastrof för USA. Även Egypten och Libyen sträcker nu sina armar österut. Ryska marina enheter över tillsammans med egyptiska flottstyrkor. Khalifa Haftar i Libyen håller på att krossa alla de terrorgrupper som CIA och Mossad och många stater i Mellanöstern byggt upp och finansierat. Även Qatar har länge ställt upp och finansierat flera av dessa grupper. Men någonting har hänt – någonting mycket stort som förändrar världsläget dramatiskt.

  QATAR HAR VAKNAT UPP I VERKLIGHETEN.
  Världens största leverantör av flytande naturgas (LNG) – Qatar – börjar tjäna enorma pengar på sin gas. Handeln med Kina är omfattande och gasen betalas i kinesiska valuta – inte dollar. Det är på samma sätt med Irans olja. Den handlas inte heller i dollar. ”Petro-dollarns” ställning eroderar i Mellanöstern. Efter att i åratal ställt upp i CIA:s strategi att isolera och hota Iran har Qatar svängt. En ny geopolitisk situation i världen får massor av länder att sätta sin egen nationella agenda i första rummet. CIA styr inte längre världen.

  Land efter land efter land bryter sig nu lös från det onda imperiet i väst. Utvecklingen är densamma även inom EU. Hör och häpna – Tysklands förbundskansler talar öppet om att relationerna med USA måste ses över. Nu har även Frankrikes nyvalda president Macron börjar tala i samma tongångar. EU måste utforma sin egen framtid. Samarbetet med Ryssland är på väg. CIA:s försök att avskärma EU från öst har misslyckats definitivt. Macron deklarerar nu öppet att kravet på att al-Assad måste gå inte längre är viktigt. Både Merkels ordval och Macrons ordval är försiktiga – men verkligheten talar klarspråk. Europa binds långsamt men säkert samman med öst. Det ”Eurasiatiska århundradet” är här.

  ÅTER TILL QATAR.
  ISIS och hundratals olika terrorgrupper i Syrien är på väg att besegras. Det är samma utveckling på gång även i Irak. Det är bara att ta till sig kalla fakta. Drömmen om en den qatariska naturgasledningen är död och begraven. Qatar har valt väg – storsatsningen på flytande naturgas är redan ett faktum. Iran och Qatar måste samarbeta – det finns inget alternativ. Naturgasfälten är gemensamma och kan inte exploateras utan ett fredligt samarbete. Närmandet mellan Qatar och Iran har fått bägaren att rinna över i grannlandet.

  SAUDIARABIEN BLIR HELGALEN.
  Drömmen om att bli Mellanösterns stormakt håller på att grusas. Men de saudiska prinsarna har gott om pengar – mycket gott om pengar. Många länder i Mellanöstern tvingas agera ytterst försiktigt för att inte störa relationerna med Saudiarabien. Även USA tvingas gå försiktigt fram med landet. Saudierna sitter på bergskedjor av amerikanska statsobligationer och börjar de sälja ut dessa ”bonds” faller dollarn. Att anklaga saudierna för att ligga bakom elfte-september-dådet i New York 2001 har lagts i malpåse. Nu har CIA i stället lanserat idén om ett arabiskt NATO med Saudiarabien som chef. Detta tilltalar de saudiska prinsarna i allra högsta grad. CIA:s sjuka plan kanaliserar det saudiska kungadömets storhetsvansinne, men en galnare idé är svår att komma på. Ett arabiskt NATO är helt och hållet ”ur led med tiden”. De saudiska prinsarna kommer snart också att tvingas vakna upp i verkligheten.

  Ny byggs den andra nordgasledningen till Tyskland. Sydgasledningen är snart framme i Turkiet.
  USA:s politik i Mellanöstern har havererat. Qatar kommer att rida ut stormen. USA:s världsherravälde är över. EU måste snarast se över sina relationer med det fallande imperiet i väst. Imperiets dagar är nämligen räknade.

  Brage Norin – Skogså Tankesmedja

  Gilla

 6. Pingback: ETT NYTT INFERNO HOTAR MELLANÖSTERN. | corneliadahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.