Christian 7 år: Man kan inte minnas om man inte vet vad som hände! Kevinfallet!

Ingrid Harrysson fick en feeling! Efter ha sett del tre måste jag säga att det inte är mer än rätt att Ingrid Harrysson ser chockad ut. Så som hon och Anders Östman gick an för att få Robin och Christian är tortyr. Det skrev jag i rubriken i det här inlägget. Och en till som inser det är rättspsykologen Julia Korkman, som är expert på barnförhör, kallar polisens utfrågningsmetoder i Kevinfallet för ”tortyr”. Fast jag behövde inga citationstecken kring ordet.

Rolf Sandberg, deras chef, säger i ett inlägg efter två månaders utedning att: Vi hade ju ingenting att gå på! Vi hade ingenting! Och det är ju klart att dom underordnade ville visa sig duktiga för sin chef och hela kommunen och trycket från hela Sverige. Man fabricerade helt enkelt två mördare för att komma undan själva. Dan Josefsson skräder inte orden när det gäller Rolf Sandberg. Och det gör inte jag heller. Sandberg säger när han inser vart granskningen kommer att leda att SVT framställer poliserna i Arvika som dumma. Just! Det är ju precis vad dom var!

Robin vallas med en docka på bryggan.

En liten gosse på fem år vill leka. Oskyldigt säger Robin vid vallningen på bryggan när han får se dockan som ska föreställa Kevin: Han ser ut som Pinocchio!

Anders Östman plågade Christian på slutet av utredningen i 4,5 timmar. Pojken säger: Jag orkar inte mer. Han vill till sin mamma. En normalbegåvad människa ser ju att pojkarna är oskyldiga offer. Men så har vi ett gäng som håller ihop och fortfarande tror att pojkarna kan vara dom skyldiga. Göran Lambertz skriver inlägg på sin blogg som han länkar till Facebook: ”Här är min ”preliminärt slutliga” granskning av mediegranskningen av Kevinärendet. Jag tycker att det var en stark avslutning även om vissa klara övertramp förekom. Totalt sett finns åtskilligt att invända mot dokumentären, men den förtjänar en seriös och fördjupad diskussion. – Trevlig torsdag!” (Tror faktiskt att polletten ramlat ner på Lambertz för han han varit mer kritisk till utredningen i tidigare inlägg. Läs själva!)

Yrsa Stenius skriver ett inlägg i AB med rubriken SVT använder lögner – och agerar domstol och hon undrar Vem granskar granskarna när drevet går i Kevin-fallet?  ”Detta är strängt sagt, men jag håller med till 100 procent”, skriver Lambertz ovanför länkningen. Det finns dom som fortfarande tror att Sture Bergwall är skyldig till alla mord. Även fast den genomgång som Hannes Råstam gjorde visar att så inte kan vara fallet. Minnesforskaren (med sina förträngda minnen) Sven Åke Christianson stod högt i kurs när det begav sig. Och han var även med i Kevinfallet. Det var väl han som slutligen slängde igen dörren för pojkarna. Ingrid Harrysson tyckte det var skönt när det kom proffs från Stockholm som hon kunde få stöttning av. Det är faktiskt plågsamt att se henne agera med sin jolmiga röst och hur hon försöker lura barnen med alla möjliga medel. Det fanns ingen teknisk bevisning. Uppgiften om att det inte var pojkarnas fingeravtryck på pinnen var som bortblåst! Ja! Framstod som dumma? Nä, dom var dumma. Enfaldiga. Förstörde två pojkars liv. Förstörde en hel familj.

På slutet berättar pappan Weine att hela familjen blev omhändertagen av dom sociala myndigheterna. Socialen tänkte placera Christian i ett familjehem. Men det var ingen familj som ville ha honom. Säger lite om stigmatiseringen i samhället. Så pojken fick stanna hos familjen. Vilken tur mitt i oturen. Weine säger ungefär så här: De ansåg väl att vi var en svag familj så vi lägger skulden på dom.

Som tur är finns det människor med huvudet på skaft. Rickard L Sjöberg, docent i medicinsk psykologi, kom med tipset som ledde till SVT:s uppmärksammade dokumentär.
– Barnen har förhörts många gånger och kan lätt påverkas att berätta saker som inte stämmer om de utsätts för förhör som pressar dem att lämna felaktiga uppgifter, säger han.

Enligt polisens utredning erkände bröderna Christian, 7, och Robin, 5, mordet på Kevin.
Men efter att erkännandet ifrågasatts av DN och SVT:s ”Dokument inifrån”, som menar att det kom efter drygt 30 förhör och inte spelades in direkt, har åklagare återupptagit förundersökningen kring mordet.
– De så kallade erkännandena var avgörande för skuldfrågan som avgjordes utan rättegång. Det är extremt stor risk att det de säger inte stämmer, säger Rickard L Sjöberg, som forskat om minnespsykologi och barns vittnesmål.
Brödernas uppgift ändrades flera gånger. Barnen formade sig efter dom vuxna och gav svar som dom trodde att utredarna ville ha. Christian och Robin säger till SVT att de i dag inte minns själva händelsen.
– Det är viktigt att undvika sådant som kan leda barn i en viss riktning. Att exponera barn för hypotetiska resonemang och säga att någon är duktig när man berättar något i en viss riktning och uttrycka missnöje om man säger något annat har starka effekter på vad barn berättar i förhör, säger Rickard L Sjöberg.
Psykologiprofessorn Sven Å Christianson var polisens rådgivare under utredningen med Kevin-fallet och har ifrågasatts för de långa och många förhören med bröderna. Enligt honom har de två bröderna lämnat uppgifter om våldet och om hur allt ska ha gått till, men att granskningarna utelämnat detta.
”Jag uppfattar att det huvudsakliga syftet med DN:s och SVT:s/Dan Josefssons försök att karaktärsmörda mig ligger i förlängningen av den debatt som fördes om min roll i Quickutredningarna. Även då initierades drevet och angreppet av Dan Josefsson”, har han skrivit i DN Debatt.
Han menar även att forskning visar att upprepade förhör med barn inte leder till falska erkännanden så länge barnen känner tillit i intervjusituationen. Vad ska vi säga som Sven Åke Christianson? Bara det att han inte dök upp i Aktuellt och debatterade med Dan Josefsson efter dokumentären igår kväll säger väl allt!

Sens moral: Christian, 7 år, hade mer mer förstånd än alla i denna häxsoppa. Han säger i förhöret där han pressas i 4,5 timmar: Man kan inte minnas om man inte vet vad som hände!

Sens mordal två: Allt bra ramlade mellan stolarna för man hade i sin enfald bestämt sig för att nagla dit pojkarna.

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Christian 7 år: Man kan inte minnas om man inte vet vad som hände! Kevinfallet!

 1. Jan-Ola Gustafsson skriver:

  Ett tragiskt exempel på när en grupp klåpare ska framställa sig själva som hjältar.
  I det här fallet har de dessutom fördärvat tillvaron för en hel familj och starkt skadat allmänhetens förtroende för ”ordningsmakten” och ”rättsväsendet”, ett läge som vi ofta numera ser exempel på i
  hanteringen av externa våldsverkare som numera ockuperar Sverige.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  I rådande läge är det tur att det finns människor med normalitet kvar i samhället. Vi får tacka Dan Josefsson och Rickard L Sjöberg för det. Sven Åke Christianson dök inte upp i aktuellt igårkväll. Lika bra! Är han normalbegåvad begriper han ju vilka fadäser han gjort.

  Gilla

 3. salrol skriver:

  Påminner om när det gick en våg av anklagelser mot pappor för incest. Mängder med pappor fängslades efter att ha konfronterats med ett gäng rabiat-feministiska som rättsväsendet anlitade som utredare. Att man är akademiskt utbildad och psykolog garanterar inte för rättvis utredning.

  Efter att sansade människor undersökt protokoll mm och dessutom talat med ett antal av de påstådda offren, så blev det klarlagt att det nästan utan undantag handlade om rena justitiemord. I feministernas ögon var papporna alltid skyldiga. Särskilt om mamman och pappan låg i skillsmässa eller var skilda. Det handlade ytterst om ensam vårdnad av barn och där stod feministerna på mammans sida och mamman resp utredarna lyckades övertyga barnen om att något skett som inte hade skett.
  Idag är nästan alla pappor släppta. Förmodligen fick de inget skadestånd för vad de utsattes för under häxjakten. Flickorna fick omfattande trauman för livet av mammornas och psykologernas handlanden. Först förlorade de sin pappa och sedan när de konfronterades med att sanningen kom fram, så tappade de allt förtroende för sin mamma.
  Faktum var alltså att dessa partiska psykologer var helt odugliga till att utreda vad de lades för hand.

  Gilla

 4. elina skriver:

  Det är oerhört skrämmande när klåpare tilläts förhöra barn.
  Barn i den åldern pojkarna var har inte än grepp om död. Kanske 7 år gamla pojken förstod något ifall han har förlorat husdjur och fått begrava det. Efter 8 år brukar man inse att död är för evigt, men många något äldre barn kan vara oförstående. Mord är ännu mer obegripligt. På den tiden fanns inte TV spel ens som nutidens barn kan leka död med.
  Skamfläck i svensk rättshistoria.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.