Tidningen Konstnären mobbar Sveriges bästa konstnär!

Fotografen Jonas Lemberg till vänster och konstnären Markus Andersson till höger. Foto: Staffan Teste

Konstnären Markus Andersson gjorde inte intrång i fotografens rätt när han målade Christer Pettersson utifrån ett foto. Det slog Högsta domstolen fast i en dom i februari. Första numret av Konstnären för i år kom ut den 15 april. Men inte ett ljud om domen i en tidning för konstnärer!


Markus Andersson målade en tavla föreställande Christer Pettersson och en get – en syndabock. Fotografen Jonas Lemberg stämde Andersson för upphovsrättsintrång och vann i Tingsrätten. Ärendet gick vidare till Hovrätten där Markus vann. Och slutligen vann han i Högsta Domstolen med motiveringen att även om han använt fotografiet som förlaga har han skapat ett ”nytt och självständigt konstverk”.

Markus Andersson blev mycket lättad över domslutet. Säger i DN:

– Det har varit mycket besvär med det här och det är skönt att det är över, säger han.
Högsta domstolen skriver i sin dom att konstnären har omvandlat det fotografiska verket på ett sätt som har åstadkommit ett nytt verk. Målningen får en helt annan mening än den som fotografiet har, slår HD fast och skriver: ”I stället för ett fotografiskt starkt personporträtt framträder i målningens form en allegori som antyder kritik av ett massmedialt behov av syndabockar”.
Domen ska anses vägledande för hur gränsdragningen bör göras, skriver HD. En seger för bildkonsten, tycker Andersson.
– En skribent måste ju kunna citera för att framföra samhällskritik och en bildkonstnär måste också kunna göra det. I mitt fall handlar det om Palmemordet och folk som varit oskyldigt anklagade för det. Om man inte kan referera till vanligt förekommande bilder i massmedia blir det svårt för en konstnär att framföra samhällskritik, säger han.

KONSTNÄREN har blivit en av landets mest omdiskuterade konsttidningar. Det kan bero på att det inte är en vanlig konsttidning. KONSTNÄREN är en tidning utan konstkritik, som ändå skärskådar den visuella kulturen och kritiskt granskar dagens kulturpolitik. Något av en kvällstidning för konstbranschen, skriver tidskrift.nu

Det var väl att ta i! Konstnären kommer ut med fyra nummer per år och ges ut av av Konstnärernas Riksorganisation och Sveriges Konsthantverkare och industriformgivare (KRO/KIF). De skriver på sin hemsida: Äntligen kommer årets första nummer (15/4) av KONSTNÄREN! I nummer 1 2017 tar vi ett grepp på ateljépolitiken i Sveriges mest konstnärstäta kommun, Stockholm. Men inte ett ljud om Markus Andersson som vann i Högsta Domstolen i februari. Märkligt med tanke på att domen klargör vilka konstnärliga friheter en konstnär har.

Ny chefredaktör är Sofia Curman är kulturskribent, redaktör och curator och har tidigare arbetat bland annat på Dagens Nyheter och på Bonniers Konsthall.

– Konstnären har under de senaste åren blivit en viktig och omdiskuterad röst i kulturdebatten. Jag ser fram emot att höja ambitionerna ytterligare. Målet är att Konstnären ska vara oumbärlig inte bara för konstnärerna själva utan för alla som vill och bör veta vad det innebär att vara konstnär i vår tid, säger Sofia Curman.

På frågan om Konstnären någonsin skrivit om Markus Andersson skriver han: ”År 2006 när det var mediadrev mot mig skrev tidningen Konstnären en rakt igenom förtalande artikel om min konst, artikeln hette ””Degenerad konst? ” och syftade alltså på min konst. Det här retar mig mycket eftersom tidningen Konstnären säger sig värna konstnärers intressen. Någon mer politiserad torr skit än tidningen Konstnären har jag svårt att tänka mig. Aldrig en enda tavla med i tidningen men en massa NWO propaganda, struntpolitik så kallad konstpolitik och menlöst navelskådande.”

Konstnären ges ut fyra gånger per år och skickas direkt till 9 000 bild- och formkonstnärer i Sverige. Tidningen når även politiker, kulturjournalister, museichefer, forskare och andra ledande personer inom kulturlivet. Tidningen finns också tillgänglig i tidskriftsbutiker, konsthallar och museum. Konstnären är en tidning utan konstkritik och utställningstips, som ändå skärskådar den visuella kulturen och kritiskt granskar dagens kulturpolitik.

Vill du läsa intressanta kommentarer av fotografer o s v s om konstverket Syndabocken så finns dom på Fotosidan.

Se Markus Anderssons tavlor! Här Mor kokar sylt

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Tidningen Konstnären mobbar Sveriges bästa konstnär!

 1. Robin Shadowes skriver:

  Om blaskan nu är Bonnier-skit så kan man ju inte förvänta sig annat än skit eller hur?

  Gilla

 2. Dragana skriver:

  Robin Shadowes Du har rätt ! För att Markus Andersson är högsta klass ,som sa en norsk expert ”han målar som Karl Larsson ” och det vill Bonniers skribent att trampa när och nedvärdera för att skydda sina favoriter ..

  Gilla

 3. Robin Shadowes skriver:

  En judisk konsttidning kommer givetvis att propagera för degenererad konst. Riktig vacker konst ingår inte i den judiska agendan. Man vill förfula hela samhället. Det är därför man satsat på ful arkitektur också. På så vis dödar man svensken ända in i själen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.