BDI sjunker! Rederier går omkull! En indikator på att det är helt galet med världens ekonomi

Frakttrafiken på haven har gått ner. Illa! Mycket illa!

Frakttrafiken på haven har gått ner. Illa! Mycket illa!

Lite sjöfart betyder liten handel, vilket betyder att ekonomierna håller sakta på att gå ner och man brukar säga att BDI indikerar vart börserna går inom 4 – 6 månader. Då vet ni det!, skriver Lasse i detta inlägg.

Vi lever i en mycket intressant tidsålder där det mesta av det vi tagit för givet är på väg att helt förändras. Detta gäller inom områden som ekonomi och politik.

För ungefär 25 år sedan bröt det kommunistiska systemet samman genom att det imploderade vilket är detsamma som att falla ihop inåt. Det som nu är på väg att ske är att vårt västliga kapitalistiska system är på väg att fallera men vårt system kommer att bryta ihop genom motsatsen till det kommunistiska genom att vårt eländiga västliga system exploderar i krig och ekonomiskt kaos.

Ja, hur kan man då veta det jag påstår? Enkelt genom att följa de verkliga, de viktiga trenderna som finns! Vilka har jag då följt och vad har jag sett i dem.

För det första finns det ett antal parametrar i form av olika index som påvisar att något är på gång, något mycket stort och avgörande. Det här vet de ekonomiska reportrarna om men ytterst få är benägna att skriva om det. Det kanske viktigaste index att hålla ögonen på är ett som heter Baltic Dry Index (BDI) och är ett index över fartygstransporter.

BDI ger dig information om avslutad handel inom fraktfartyg som transporterar torra varor – det vill säga allt sådant som kol, järnmalm, säd, bönor, ja allt du kan tänka dig. Detta index ger nu idag en förskräcklig bild över hur uselt betalt redarna får för sina fartyg när de transporterar gods. Man får inte ens till vad det kostar att ha en besättning ombord än mindre till räntor och andra utgifter.

När index startades 1985 började man på nivån 1 000 points och 2008 var man uppe i 11 800 points och det gick bra för rederierna och våra banker lånade hej vilt ut till dem. I fredags, den 29 januari, var man nere på 317 points – ni kan tänka er hur uselt det var. Att chartra ett rätt stort fartyg idag kostar drygt 1 000 dollar om dagen.

Nu i år skall man skrota 40 miljoner ton äldre fartyg för att minska tillgången på kapacitet och därmed hoppas på att få upp frakttarifferna igen. Men under tiden går det ena efter det andra rederiet över styr. Detta är en indikator på att något fundamentalt är helt galet med världens ekonomi.

Lite sjöfart betyder liten handel, vilket betyder att ekonomierna håller sakta på att gå ner och man brukar säga att BDI indikerar vart börserna går inom 4 – 6 månader. Då vet ni det!

Om våra länders ekonomier börjar att fallera nu med stora nedgångar på börserna och minskade vinster för börsbolagen då dröjer det inte många dagar innan varslen kommer och därefter uppsägningarna. Personliga tragedier särskilt bland de nu väldigt många högbelånade är en konsekvens.

Detta i sin tur leder till politiska förändringar och dessa har ju redan börjat.

Vad vi numera får se mer av är politiska kravaller i våra storstäder, och att dessa politiska manifestationer stöds av allt fler som tröttnat på eftergifter och undanflykter från delar av vårt politiska system.

Många svenskar resonerar så här – det finns inga pengar till att förbättra för gamla, de sjuka, för barnen i skolor och den vidrigt dåliga mat som serveras på många håll. Men när det gäller ekonomiska flyktingar då finns det inga begränsningar av hur mycket det kostar samhället. Det här är helt galet och börjar nu få politiska konsekvenser av en art ingen tidigare har förstått.

Att placera nyankomna lycksökare på landsbygden i nedlagda skolor, sjukhus, hotell, och anstalter gjorde att städernas befolkningar inte brydde sig om de små lantortskommuner där problemen uppstod. Små kommuner med kanske 20 000 innevånare fick över kort tid 500 – 700 flyktingar att ta hand om. Problemen fanns ingen brydde sig – men nu när städerna fylls av dessa personer som inte borde vara i vårt land då förändras bilden.

När 160 000 nya dyker upp på kort tid då ni blir det fart på opinionen i städerna.

Likadant nere på kontinenten där Tyskland tog emot 1 miljon förra året och fler än 50 000 de två första veckorna i januari 2016.

Naturligtvis förändrar det här politiken.

I vårt land är nu Moderaterna på väg att bli större motståndare till den förda flyktingpolitiken än vad SD som kallats för allt från Nyfascister till slödder bara för sex månader sedan. På ett år har ”öppna era hjärtan” blivit stäng dörren för fan hos Moderaterna.

Men de vill att det skall gå riktigt illa för Socialdemokratin och Miljönissarnas regering innan de slängs ut via en misstroendeförklaring. Denna torde komma runt sommaren och nyval i höst. Detta är vad jag ser och vad jag har i mitt sikte.

 Lasse

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till BDI sjunker! Rederier går omkull! En indikator på att det är helt galet med världens ekonomi

 1. Vi lever just nu i allt mer virvlande centrum av upplösningen av mänsklighetens tid på Jorden!
  En E N D A möjlighet har vi att – K A N S K E – undgå total Förintelse, tillsammans med miljoner andra arter, är HÄST & VAGN & GENUINT SJÄLVHUSHÅLL – N U – till alla familjer på Jorden! That´s it!!!

  Gilla

 2. Johnny Andersson skriver:

  Det verkar som om invasionen av migranter och kriminaliteten som det medför fått bägaren att rinna över för många svenskar och européer och folken nu reser sig mot etablissemangets destruktiva och slösaktiga politik.

  Gilla

 3. Brage Norin skriver:

  TACK ”Lasse”.
  Nu har jag läst på om BDI. Jag har aldrig stött på en information som jag inte ens har hört talas om. Oj – så intressant information. Det är sällan jag fått vara med om något liknande. Så här ser jag framtiden i min inre kristallkula,

  DET VAR EN GÅNG EN GULDMYNTFOT.
  Alla nationers ”Riksbank” tryckte sina egna pengar. Inflationen och landets ekonomi avgjorde mängden nya pengar. Allt var i ordning och alla var lyckliga. De sparsamma fyllde mynt i sina spargrisar och tidningen ”Lyckoslanten” lästes noga av 40-talets och 50-talets köttberg. Vi var många som drömde om framtiden. I radion hörde vi ”When I was just a little boy, I asked my mother what shall I bee?”. Det var faktiskt en underbar tid – ”efterkrigstiden” i Sverige.

  Vi hade alla lurats av den rika eliten att börja hata. Nationalismen blommade upp gång på gång. Vi sjöng hysteriskt nationalsånger och dräpte varandra. Första och andra världskriget avlöste varandra. Miljon på miljon dödades vid fronterna. Vi hatade fienden och vi ställde upp för våra hjärnor blev manipulerade. Vi betedde oss som lättlurade höns – vi förstod icke vad vi gjorde. Men en och annan vaknade upp. Vad håller vi på med?

  BANKVAMPYRERNA PÅ WALL STREET.
  Dollarn vilade tryggt på en ny säkerhet OLJEMYNTFOTEN. All handel med olja passerade Wall Street. Hela världen var nära att hamna i den ultimata fällan – ”oljedollarn”. Några få bankgangsters skaffade sig rätten att trycka dollar. Så djävulskt smart – alla andra kriminella stötar var bara småstötar. Den ultimata bankstöten ägde rum – rätten att trycka blodsdollar.

  ISLAND GICK SNETT- GREKLAND NÄSTA OFFER
  Island skulle ruineras för evigt. Men de korrupta bankdirektörerna sattes dit. Vilken miss. Wall Street misslyckas att sätta Island i ruin för evigt. Men de lärde sig. Nästa offer – Grekland sätts i konkurs. Bankdirektörerna som undertecknade Wall Streets grekiska ”lån” gömde sig i London. Då vågade inte stanna kvar. Grekland vackra öar och alla landets flygplatser sattes ut på Blocket. Allt stjäls till reapris av de rika.

  FOLK BÖRJAR VAKNA
  Nu äntligen börjar folk vakna. Hundratals olika ideologiska tänkesätt börjar vakna. Wall Streets vampyrer sätter världen i brand. Den ultimata stölden måste stoppas – rätten att trycka blodsdollar.

  DEN NYA GULDMYNTFOTEN ÄR SNART HÄR.
  I öst reser sig ned ryska björnen, den kinesiska draken och den Indiska tigern. En urkraft från en fjärran värld förändrar historien. Den sjuka girighetens värld kollapsar mitt framför ögonen. Yuan vilar på renaste guld i framtidens värld. Så är det bestämt – och så blir det. Rubeln vilar på oändliga tillgångar av fossila bränslen och guld. En hisnande explosion av dollar-ballongen är oundviklig.
  Det är kört för väst – it is over!

  DEN VÄRLD VI NU ÄNTRAR ÄR EN FANTASTISK VÄRLD.
  Jag har bett till Gud under lång tid – krossa den mänskliga girigheten. Jag tackar på mina knän – tack för att jag fått bönesvar. Blodsdollarn kollapsar i år 2016. TACK GODE GUD.

  Brage Norin – Skogså Tankesmedja,

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.