Klimax och Kulmen som gäller!

Vad vore vi utan Solen! Rakt av ingenting!

Vad vore vi utan Solen! Rakt av ingenting!

Håller på med (h)julen nu. Vi har stor fest – Midvinterblot – dagen innan julafton. Vi firar att hjulet vänder. Kulmen på mörkret och sen firar vi klimax på ljuset – midsommar. Som människor alltid gjort sen långliga tider. Sen har man ju kastat in både det ena och det andra runt Solens eskapader runt jorden. Men det är sånt man får ta och se igenom för det är Ljuset som gäller! 😛

Herregud! Nu är det midvinterblot!

…….

Detta inlägg publicerades i Kuriosa, Människor och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Klimax och Kulmen som gäller!

 1. Antonia skriver:

  Jag är förvånad över att just den dagen passerar obemärkt förbi istället för en hejdundrande festlighet. Särskilt när nu ändå alla klagar på att det är så mörkt. Det borde firas stort att nu blir det ljust igen.
  God Jul till dig och familjen!

  Gilla

 2. Campus Marco (Cons SE) skriver:

  Från Elena Martinez Wahlgren som jag gärna delar till dig! Helena…Tack för dina analyser om denna tokiga värld som vi lever i!!! Kanske historia är viktigaste ämnet i skolan? Finns det någon hos nobelkommiten som kan svara på detta?…..
  Jag kan förstå att det är särskilt viktigt för er att, så här vid Jul, värna våra svenska traditioner. Men efter att vi har satt upp den Judiska sjuarmade menoran (adventsljusstaken) i fönstret, och har firat ett italienskt helgon (Lucia), tagit in våra tyska barrträd (julgranen), satt oss framför ett amerikanskt underhållningsprogram (Kalle Anka), ätit risgrynsgröt från medelhavet (ris a la Malta), tagit emot gåvor från ett turkiskt helgon (tomten), och gjort allt detta för att en judisk pacifist (Jesus) föddes av en hijab bärande moder (Maria) i Palestina (Betlehem), så kan ni väl fundera om inte julen egentligen handlar om att ta väl hand om varandra, oavsett ursprung, födelseort, ålder, kön, sexualitet, historia, hudfärg eller religion. God Jul och Gott Nytt ÅR 2016 ,men det finns många andra tideräkningar!!

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  Campus: Ja, traditionerna har vuxit fram under resans gång! De flesta är indoktrinerade och tror på upplägget. Dock är det här med Ris á la Malta inte korrekt. Det hela kommer från Danmark med mandel i gröten. Har inget med Malta att göra. Googla på det! Vi lägger mandel i gröten och den som får den skulle gifta sig nästkommande år o s v. 😛

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.