USAs skuld/BNP ligger över 350 %!! Monopol i real life! Ponci när det är som bäst!

Barack Obama - forntlakej i ett sjunkande skepp!

Barack Obama – frontlakej i ett sjunkande skepp!

”Det är därför som Kina och Ryssland och många andra länder försöker bli kvitt amerikanska statsskuldsedlar i alla dess former”, skriver Brage Norin – fysiker och kinakännare.

CITAT UR DAGENS INDUSTRI: USA:s statsskuld är i själva verket tre gånger så hög som man tror och ligger på ”65 biljoner dollar”, motsvarande svindlande 566.000 miljarder kronor. Det säger den före detta chefen för Government Accountability Office, den amerikanska motsvarigheten till Riksrevisionen, uppger The Hill.

 David Walker var chef för Government Accountability Office mellan 1998 och 2008 som har i uppdrag att oberoende granska den amerikanska statens utgifter.Den amerikanska statsskulden uppgår till drygt 18 biljoner dollar men enligt David Walker är den siffran felaktig, skriver The Hill.

”Lägg ihop statsskulden på 18 biljoner dollar med de ofinansierade pensionerna för militärer och statsanställda, samt äldrevård och de ofinansierade delarna av Social Security och Medicare, då är den riktiga statsskulden 65 biljoner dollar”, säger David Walker.

Det motsvarar hela 566.000 miljarder kronor. Han pekar på att statsskulden växer automatiskt i avsaknad av reformer.

Vidare säger han att USA har tappat kontakten med verkligheten vad gäller utgifter. (SLUT CITAT ur Dagens Industri – di.se)

Den totala statsskulden (National Dept) jämfört med bruttonationalproduktionen är en mycket dålig jämförelse. Orsaken är att ingen statsskuld kan betalas av någon form av bruttonationalproduktion.

En person eller en familj kan endast minska sina skulder genom att betala av skulderna med sina disponibla inkomster. Det är precis på samma sätt med stater. En stat kan bara betala av sina skulder med hjälp av sina disponibla inkomster – statens skatteintäkter. Det är skattebetalarna som betalar staten dess inkomster i form av skatter. 

OFFICIELL STATISTIK (data från Eurostat för EU – och data från CIA:s Factbook 2012 för andra länder).

Japans NatIonella skuld / BNP är i särklass högst i världen – runt 238% (data 2012).

USA:s Nationella skuld / BNP är enligt samma källa 106,5 %.

Vad avslöjar artikeln som i dag publicerats i nästan hela världen? 

HÖR OCH HÄPNA – USA:s Nationella skuld / BNP ligger över 350% !!!

DEN SKRÄMMANDE SANNINGEN ÄR ATT USA:s EKONOMI ÄR I ETT MYCKET VÄRRE LÄGE

Jämförelsen mellan nationell skuld och BNP ger nämligen en falsk bild av verkligheten. Om man jämför statsskulden med statens skatteintäkter – vilket ger den sanna bilden av varje stats skuldsättning – då först inser man USA:s ”shockskuld”.

* USA:s totala statsskuld jämfört med statens skatteintäkter är cirka 1500 procent!.

* Japan ligger på andra plats i denna jämförelse – runt 900 procent.

* Grekland ligger på tredje plats – runt 475 procent

Det är därför som så många experter i ekonomi varnar för ”The financial Cliff”. Ingen som förstår världsekonomi tror på att dollarn överlever särskilt länge till. Det finansiella stupet är oundvikligt! 

Det är därför som Kina och Ryssland och många andra länder försöker bli kvitt amerikanska statsskuldsedlar i all dess former. Det är därför som Kina och Ryssland försöker investera sina innehav av dollar i tid. Alla förbereder sig för det oundvikliga. USA faller snart utför stupet.

Hur kunde det gå så här illa?

”Det militärindustriella komplexet” som tog makten i USA när George Bush valdes till president 2001 är förklaringen. Sedelpressarna i USA släpptes lösa. Hela flygplanslaster med dollar flögs till Irak. Landet exploderade av korruption. Hela flygplanslaster med dollar flögs till Afghanistan. Huvudstaden Kabul fylldes snart med krigsherrarnas herresäten.

Klanen Mubarak i Egypten, som byggde Mellanösterns i särklass största tortyrcentral, visade sig vara en av världens rikaste personer med en förmögenhet på närmare 500 miljarder dollar. Även det var blodsdollar som CIA hade slussat över till hans konton. En bok som blev en ”bestseller” i Tyskland i fjol, avslöjade att massor av journalister i västvärlden skriver under färdigskrivna CIA-artiklar – bara med sin namnunderskrift. Många tjänar en förmögenhet. Författaren till boken hade själv gjort likadant, men när han blev allvarligt sjuk ville han bekänna sina synder. Den amerikanska krigsmaskinen skiter fullständigt i alla ekonomiska konsekvenser. Det är det militärindustriella komplexet som driver USA utför det finansiella stupet.

Vi vill inte se verkligheten. Vi hukar oss inför extremt obehagliga sanningar. Hjärnan kortsluts. Ingen förbereder sig inför det oundvikliga. Men det finns undantag. Många av de stenrika i västvärlden har satsat på silver. Kina har lagrat upp hela bergskedjor av guld. De har dammsugit marknaden på guld under många år. Den kinesiska valutan Yuan ska vila på renaste guld. En ny guldmyntfot –  ”Guld-Yuan-Foten” ska upprättas när dollarn kollapsar. Men allmänheten är blind.

Saliga äro de saktmodiga som har förstånd att sätta på sig skygglapparna. 

Brage Norin höjdare

Brage Norin – Skogså Tankesmedja

…….

Detta inlägg publicerades i Pengar, Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till USAs skuld/BNP ligger över 350 %!! Monopol i real life! Ponci när det är som bäst!

 1. Som vanligt: APPPLÅDDDDDDDDDDÅSKETACKKKKKKK till BRAGE NORINOCH HELENA PAHLENA för att ni alltid presenterar viktiga FAKTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Gilla

 2. sverigeselit skriver:

  Välfärd har sedan länge endast varit en metod för skuldsättning.

  https://sverigeselit.wordpress.com

  Gilla

 3. Kalle skriver:

  566000 miljarder dollar..

  Det är väl hela den judiska klanen Råttskits (Rotschilds) förmögenhet som de stulit ihop och lurat till sig.. Bl.a. genom bluff-”federal” reserve och centralbanksbedrägeriet. En konspiration som heter duga mot det amerikanska folket och hela mänskligheten.
  När allt rämnar och sanningen om alla konspirationer och gigantiska lögner drabbar folk kommer psykologerna tvingas jobba treskift.

  Gilla

 4. Benny skriver:

  Det är faktiskt ännu värre än det beskrivs i artikeln! Man glömde räkna med delstaternas skulder som i många fall är avsevärda! Kalifornien t ex är i det närmaste bankrutt.

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Benny: Ja, det är mycket värre! Sverige är väl lika skuldsatta som Grekland. Om inte mera. Men vem pratar om det.

  Gilla

 6. Jan-Ola Gustafsson skriver:

  Den framtid som väntar verkar bli något i stil med scenariot i Lars Wilderängs mycket intressanta framtidsskiss, boken ”Stjärnklart”. Läs och fundera! I alla fall får man en mental förberedelse för svåra tider, och det är något som totalt saknas hos Sveriges befolkning idag.

  Gilla

 7. bloggarelundgren skriver:

  Det är nog rätt det mesta som Brage framför. Men en sak har den gode Brage missat, när han ställer frågan: Hur kunde det gå så här illa? Svaret är nämligen inte alls, att startskottet för USA:s skuldsättning gick när George Bush jr blev president 2001, att ”det militärindustriella komplexets” sanslösa expansionshunger sedan dess skulle vara orsaken, även om detta komplex de senaste decennierna tveklöst har varit starkt bidragande. Istället förhåller det så att ”skuldsättning” i sig – både när det gäller enskilda individer och staten – är något som är noga planlagt sedan århundraden av den lilla bankirklick som står bakom själva SYSTEMET, det centralbanksekonomiska, idag inkluderande så gott som alla världens centralbanker, kanske med klanen Rothschild högst upp, vilket dock ännu inte bevisat. Det är genom skuldsättning mot ränta denna klick tjänar sina kolossala pengar, dels genom att sätta otaliga individer i skuld, men ännu mer genom att (helt obehövligt förstår den som genomskådar hur systemet funkar) sätta stater i skuld (som individerna också i slutänden får betalarkalaset för genom skatter). Det handlar i grund och botten om ett en bedräglig affärsidé i som en viss klick högintelligenta bedragare idag har lyckats förverkliga globalt, och när det gäller Amerika, ända sedan det landet föddes som nation. Ty i nästan samma ögonblick lyckades bankirklicken genom sin dåtida bulvan, USA:s första finansminister Alexander Hamilton, trumfa igenom ”kapitalismen”, dvs det centralbanksekonomiska systemet, i USA till bankirers stora glädje och hittills lycka och välgång. Det var då i slutet av 1700-talet, dvs långt, långt innan Mr Bush ens var påtänkt, som USA genom ränksmideri föstes in i det skuldsystem som vi idag förhoppningsvis ser slutfasen av. Nämnda Alexander Hamilton får nog sägas vara Amerikas ärkeförrädare nummer ett i den meningen att han är den kanske egentliga orsaken till dagens amerikanska jättestatsskuld och till att den amerikanska revolutionens – ja, faktiskt – i grunden socialistiska ideal aldrig förverkligades. Den intresserade kan läsa hur allt gick till i Per Lundgrens separata bok ”Hur Amerika lurades att bli kapitalistiskt” (http://nyaekonomiskasystemet.se/downloads/hur-amerika-lurades-att-bli-kapitalistiskt/ )

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  bloggarelundgren: Sant! Poncispelet har pågått sen 1500-talet med guldsmederna. Den som vill kan kolla på Bill Stills The money masters eller varför inte läsa Per Lundgrens bok. Bra med lite uppdatering. Tack! Tack! Ibland orkar man bara inte dra hela grejen. Säger bara Arbaham Lincoln och hans greenbacks. Han var för bra för människorna men för farlig för bankirerna. Kula i huvudet. Precis som Kennedy.

  Gilla

 9. Sofia skriver:

  Västeuropa sitter också fast i klistret.
  Storfinansen ligger bakom invasionen till Europa!
  UDO ULFKOTTE – en riktigt superb JOURNALIST
  har kartlagt CUI BONO?

  (på tyska)

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  Sofia: Här har du en! Billionaire investor George Soros has confirmed he wants to bring down Europe’s borders, following the accusation made last week by Hungarian Prime Minister Viktor Orban.

  http://overpassesforamerica.com/?p=19007

  Gilla

 11. Sofia skriver:

  Nu måste Europas folk ta sitt öde i egna händer!

  Gilla

 12. Brage Norin skriver:

  USA:s krigsmaskineri går bärsärkagång och robotar har tagit över handeln på Wall Street. De bästa programmen som styr robotarna segrar. USA:s börser är inte som trav och galopp. De är inte heller som ett kasino. Det är fullständigt vansinne som råder. Den mänskliga girigheten har blivit en galopperande cancer. I särklass värst är det i USA.

  Varför fattar nästan ingen hur det kommer att gå? Varför kortsluter nästan alla hjärnan? USA störtar snart ner i ett fasansfullt inbördeskrig! Alla studsar inför denna obönhörliga sanning. Vi föredrar skygglappar. Som enögda cykloper vandrar vi vidare – förvirrade av rädsla. Nu ska vi vara glada. Snipp, snapp, snorum – nu ska jag handla mjölk på Forum (i Boden).

  Gilla

 13. Maja Dacke skriver:

  Just det, Brage, den mänskliga girigheten!!! Jag har i många år tagit avstånd från den och inte riktigt förstått hur andra blivit så uppslukade av denna mammonmani. ”Du kan ju tjäna på det!” ‘Vad ska jag med de extra bekymren till?’ Alla tappar hakan och tycker jag är dum. Må så vara.

  Och Helena lever i sitt paradis med sina kära två- och fyrbenta vänner – dig vält unt … Ack, den som ändå kunde göra det också! Jag försökte nå ett liknande boende för några år sedan, men tanken på framtida ålder fick mig att stanna i tättbebyggt område. Utan arvegods och ensam i världen, omgiven av girighet och egoism, gör jag mitt bästa. Vad annars?

  Att jag inte är ensam om denna situation gör mig mer sorgsen än förtröstansfull. Alla idag levande människor har sina egna läxor att lära – jag har min.

  Gilla

 14. Brage Norin skriver:

  Vad fantastiskt du skriver ”Maja Dacke”. Jag blir djupt berörd. Det otroliga är att nästan alla sitter fast i sig själva – i sitt ego. Nästan alla är giriga. Många är skickliga på att dölja sin girighet. Men det finns personer som inte låter sig köpas av mammon. Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Nelson Mandela, Dalai Lama – listan är faktiskt mycket lång. Albert Einstein finns med på listan liksom min egen mor. Hon gav bort rubb och stubb innan hon lämnade sin kropp. ”Ni har nog” sa hon till sina egna barn. Hon hade rätt.
  Den som inte ägnar en enda sekund på att oroa sig för morgondagen har funnit lyckan. Det finns nämligen ingenting att oroa sig för. Vi är bara på tillfälligt besök i vår kropp. Vårt verkliga jag är någonting annat än det vi ser i spegel. Vår sanna identitet är vår själ.
  Västvärldens syn på ”döden” är en katastrof. Tron på att det blir kolsvart när vi dör är ren satanism. Sanningen är att livets absoluta höjdpunkt inträffar när vi lämnar kroppen. Tänk om folk kunde fatta detta?
  Om ”Maja Dacke” har segrat över girigheten har Maja Dacke kommit mycket långt i sin mentala utveckling. Då är det bara att gratulera. Be Happy – det har du all anledning att vara. .

  .

  Gilla

 15. Björngunnar skriver:

  Jag har en enkel fråga vad gäller skulder, alltid hör man att någon är skyldig så och så mycket.
  Men till vem är skulden ställd.
  Fritjoff Nilsson piraten påstog att låna var inget problem.
  Problemet var om någon var så dum att han lånade ut pengar eftersom det var han som kunde bli blåst.

  Gilla

 16. Maja Dacke skriver:

  Brage, tack! I sin jordiska tillvaro har man vissa jordiska behov, och här i landet ‘flöt’ vi in i dem i och med födseln. Under åren förvillas man tro att man behöver mer än man egentligen gör, omedvetandet i det dagliga livet blir en slentrian till den dag man vaknar upp och … Aha. Och då sitter man där med för många prylar omkring sig som aldrig slutar komma till en hur man än avstår från dem och tackar nej.

  Vid byte av bostad sorterar man ut och skänker bort av sitt överflöd. Jag gjorde så. Men har fortfarande för mycket kvar. Böcker t ex. Böcker har under mitt liv varit mina vänner, och jag har inte kunnat kasta eller ge bort så många. De ingick i mina framtidsplaner – lång historia. Nu svämmar de över i bokhyllorna och … och …

  Ingen i Sverige vill ha böcker numera, vill läsa böcker, vill ta emot böcker ens till skänks! Annat är det söderut i Europa där bokmässor dyker upp lite då och då – även med begagnade böcker! Där läser folk böcker. Jo, många har här istället sökt sig till de svenska biblioteken, men dessa verkar idag ha blivit mest lekstugor … eller …

  Har svenskarna blivit ett försoffat folk där alla passivt stoppas fulla med bilder och ljud utan att behöva läsa? Jag tror det. Och inte heller behöva tänka och reflektera? Jag tror det. Det finns mycket mer som jag tror har förändrat gemene mans förhållningssätt till sin existens här i landet. Avståndet från naturen påverkar oss som i alla tider varit vana vid … Våra rötter … Den uteblivna kampen för tillvaron …

  Girighet, Brage, var går gränsen för girighet och livsnödvändiga behov? Kan t ex en shoppoholic anses som girig ..? (Vi vet ju båda vilka som är de girigaste i världen, eller hur? Men …)

  Gilla

 17. Sofia skriver:

  Det här är nog på samma väg som ni går;

  Gilla

 18. Brage Norin skriver:

  Det var en BRA föreläsning ”Sofia”. Tack för tipset.
  Ordet ”psykopat” som några gånger nämndes i föreläsningen, används ofta som skällsord. Men att vara ett tomt mänskligt skal är ett fruktansvärt livsöde. Flera av de psykopater jag personligen känner – eller bara läst om – kan vara antingen känslokalla eller fyllda av hat. George Bush är ett tomt skal – men han verkar inte vara ond. Nelson Mandela har offentligt hävdat att George Bush inte är ond. Jag har länge tänkt på hans märkliga yttrande. Bush var ett perfekt förkläde för ondskans krafter i USA. Hans glada skratt och ungdomliga charm förvillade många.

  Men psykopater är aldrig fyllda av den mystiska inre värme som vi kallar kärlek. Detta är ett fasansfullt öde. Tyvärr är många psykopater framgångsrika. Normala människor hukar sig för psykopater. Vi ser inte skillnaden mellan hela varma människor och psykopater. Vi röstar på politiker som pratar om fred – men som i verkligheten satsar på vapenindustri och krig. Vi röstar på politiker som pratar om solidaritet – men som i verkligheten verkar för att skillnaden mellan rik och fattig ska bli astronomisk.

  En psykopat som ser ett litet barn i en barnvagn reagerar inte känslomässigt med värme. De ser förmodligen en blivande arvtagare eller en konsument. Om psykopaten vet att föräldrarna är fattiga ser psykopaten förmodligen ingenting i barnvagnen. Det är synd om psykopater.

  Gilla

 19. Sofia skriver:

  …nas offer.

  Gilla

 20. Sofia skriver:

  Oansvarig regering anser nationalekonom Magnus Henrekson

  Gilla

 21. Michael Thudén skriver:

  Du har rätt i det mesta, Brage. Det är dock en definitionsmässig skillnad mellan valuta och vad ett bankkonto kan innehålla. Bankerna kan hålla i sitt skuldslaveri genom att dölja denna mycket viktiga skillnad (det är därför fysiker som du ska ta över ekonomernas arbete – ekonomerna har skolats till att inte kunna skilja enheter från varandra – de gör därför logiska fel som ni fysiker aldrig skulle kunna göra) Detta är sant även för USA – vi är alla skuldslavar åt bankerna. Hoppas du har tid och ork att läsa mitt senaste blogginlägg:
  Finansministern vill betala för flyktingarna genom att sätta staten, dvs oss alla, i ökat skuldslaveri till bankerna

  Gilla

 22. Brage Norin skriver:

  Min livserfarenhet är att det tar mycket lång tid och ett intensivt tankearbete innan man når mogen djup kunskap. Ytterst få når fram. Man måste dessutom glöda av intresse för att klara det. Jag har skummat lite av vad Andreas Cervenka – ekonomisk krönikör vid SvD – skrivit. Frågan om ekonomi är naturligtvis oerhört viktigt om man vill förstå sig på politik på djupet.

  Vad som händer när vi lånar pengar på banken är väldigt spännande. Jag är fortfarande ung (endast 70 år) men när jag börjar åldras ska jag kasta mig över denna mycket intressanta fråga. Hjärnan mår väldigt bra av hjärngymnastik. Hjärnan är kroppens centralprocessor och styr hela vår organiska galax – vår kropp. Ingen fysisk träning är lika viktig som hjärngympa.

  Gilla

 23. Michael Thudén skriver:

  Jo, det är intressant det där med pengar men det är inte sant att banker ”lånar ut” pengar. Banker ”lånar ut” det ett konto kan innehålla och det enda ett kundkonto kan innehålla är bankens skuld till kontoinnehavaren – ALDRIG något annat (detta är entydigt enligt bankens egna balansräkning). Det är här tankefelet som ekonomerna blivit hjärntvättade till att är tro sant uppkommer. Du som fysiker skulle aldrig kunna inbillas tro att en skuld på pengar ÄR pengar då du är skolad till att kunna skilja på en grundhet (såsom meter) och en härledd enhet ( t.ex Km/h). En ekonom tror dock på fullaste allvar att bankerna skulder på pengar (dvs ditt och mitt kontoinnehav) ÄR pengar.

  Då bankerna ”lånar ut” sina egna skulder till konton som de hittar på vid ”lånetillfället” består därför den sk ”penningmängden” till 97% av bankernas skulder till kontoinnehavare och INTE av pengar (dvs kronor i Sverige). Endast 3% av penningmängden består av pengar, dvs kronor. Det är därför det går åt helvete för bankerna när det blir bankrusning – bankerna kan inte betala sina skulder till de som står vid bankomaten – bankerna har inga pengar.

  Jo, det vore jättebra om naturvetare med din tankeförmåga i större omfattning började gå igenom den lögnapparat som begravt ekonomernas tankeförmåga i snömos. Du vet, Fredrick Soddy, nobelprisgater i Kemi gjorde just detta och skrev bl.a:

  “There is nothing left now for us but to get ever deeper and deeper into debt to the banking system in order to provide the increasing amounts of money the nation requires for its expansion and growth.
  An honest money system is the only alternative.”

  Han skrev också:

  ”What is banking?…The most dangerous as it is the most ridiculous form of universal tyranny the World was ever called upon to destroy.”

  Så ditt skarpa tänkande behövs, Brage!

  Gilla

 24. Brage Norin skriver:

  Mitt livs absolut största misstag var att försöka förstå kvantmekanik och relativitetsteori. I min glada ungdom hörde vi talas om en engelsman som kunde undervisa om relativitetsteori så att studenterna förstod . Jag ”gav mig fan på” att om jag tänkte nog intensivt och länge – så skulle även jag klara av detta. Efter många år gav jag upp. Jag tvingades konstatera att jag hade undervisat på universitet om saker som jag inte fattade själv.

  Flera år senare fick jag tröst. När jag läste om hur våra främsta kvantmekaniska experter debatterade – då äntligen vaknade jag upp. ”Den som tror att han har förstått kvantmekaniken – har inte förstått den”. Alla riktigt stora fysiker hade ungefär samma uppfattning.

  Hur kunde jag göra misstaget att tro att vår hjärna var utrustad med någon slags universiell intelligens? Varför fattade jag inte att människans hjärna sitter fast i den värld som styrs av den klassiska fysikens lagar? Allt jag uppfattar som ”logiskt” är naturligtvis skapat i den värld där jag är fången. Min hjärna är helt enkelt hjärntvättad av den klassiska fysiken.

  Att jag inte vaknade upp tidigare sörjer jag än i dag. Tänk om någon stor fysiker hade väckt upp mig i min stormiga ungdom? Tänk om någon hade sagt – ”sluta ifrågasätta det skenbart ologiska. De lagar som styr mikrokosmos eller makrokosmos är helt främmande för den klassiska fysikens värld. Du gör ett stort misstag om du inte bara accepterar detta”. Men jag fick aldrig detta råd.

  Den fysiker vi hörde talas om när jag var ung var Stephen Hawking. Hur stor han skulle bli visste vi inte då.

  Gilla

 25. Helena Palena skriver:

  Brage: Det håller inte! När dimen ramlar ner och man förstår vilket bedrägeri vi lever under kommer andra frågor. Eller svar hur man nu ser det. Allt vi lärt är gjort i en viss ordning för att passa dom en procenten och deras planer för världen. Nyckeln till allt är pengarna och hur dom skapas. Nu sitter dom verkligen på en guldhöna i och med det digitala inträdet. Säger bara: Fräls oss från ondo! Mer av elände kommer. Man kommer inte att släppa sin guldkalv i första rummet.
  Läs på om fri energi! Världen skulle kunna vara hur bra och fri somhelst om inte dom onda fanns! Säger bara Tesla och vad som hände med honom. Vad som händer med alla som knystar om fri energi. Gissa själv!
  Och det här med klimathotet! Jisses och jösses vilken bluff! Al Gore fick inte bli president. Han satt och grät ut hos sin fru över det. Sen skrev han sin bok som han for världen runt med och vände overheadblad och lurade mänskligheten. Qui bono?

  Cui bono? (latin: ‘ till vems gagn?’) är ett latinskt uttryck som framför allt används i kriminologiska sammanhang, i betydelsen ‘vem har brottet gagnat?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.