Potentilla Anserina: Gåsört

Illustration_Potentilla_anserina0Nästa ört jag ska bekanta mig med är gåsörten. Tror till och med att den växer vid bakstugans trapp. Har inte börjat blomma än dock så jag kan räkna blombladen. Håller just nu även  på med blodrot. Återkommer om den.

Gåsörten är en liten, låg och krypande rosväxt, bladen är flikiga och silverfärgade på undersidan. Gula blommor – fem kronblad –  som sitter på långa skaft. Örten är vanlig i hela landet. Den växer oftast på åkrar och andra gräsmarker, gärna där marken är fuktig.

Bladen (året runt): Användbar som medicinalväxt. Duglig som föda. Ett avkok på bladen från gåsört sägs vara bra mot hemorrojder (utvärtes). Avkoket kan även drickas för att avhjälpa besvär med matsmältningen. Bladen går att äta, även om de energirika rötterna vanligen är det man främst äter hos gåsörten. Bladen kan dock ge ett bra tillskott av vitamin C. Örten används inom folkmedicinen mot menstruationssmärtor och roten har ansetts verksam mot inflammationer i tandköttet.

Rot (året runt): Roten från gåsört har hög kolhydrathalt och kan ätas färsk eller kokt. De smakar väldigt likt rå potatis. Man använder de gula/ljusbruna rötterna eftersom de mörkare/svarta är vissna och smakar illa. Roten kan användas hela året men den är som de flesta rötter bäst under vinterhalvåret, från cirka augusti till maj.

Latinska namnet anser betyder gås. Gåsörten har fått sitt namn av att den gärna ätes av gäss. De gula blommorna öppnar sig på morgonen och sluter sig på kvällen, och vid dåligt väder förblir de slutna hela dagen. Blomningen pågår hela sommaren. Linné är den enda vetenskapsman inom örtriket som man betecknar med  ett L. efter det latinska namnet. Potentilla Anserina L. En mycket stor man Carl von Linné!

…….

Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Potentilla Anserina: Gåsört

 1. Antonia skriver:

  Jag såg massor av sånt i somras runt mina föräldrars hus på ängarna. Vackra blommor, jag tog kanske bilder på dem också. Kanske dyker upp förr eller senare. Gåsört.

  Gilla

 2. Johnny skriver:

  I morgon är det midsommarafton och då gäller det att plocka sju olika blommor och sedan önska sig sju vackra kvinnor, 🙂

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  Jonny: Oj! Vad ska du med sju till! För mig räcker det med en! Man alltså! 😛

  Gilla

 4. Johnny skriver:

  En för varje veckodag, jag tycker att man bör dela med sig av sig själv, 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.