Vive la Nässla och Maskros! LINDRA utifrån men LÄKA inifrån!

BrännässlaEtt omgjort mejl till en väninna som har eksem (med klåda) i hårbotten och på armarna. En släkting som har cancer i levern ska också få ta del av detta eftersom hon har fått mycket vatten i kroppen.

Nu står naturens alla underbara växter snart i full blom. Idag åt jag tre maskrosblad som redan kommit opp i ett solskyddat läge. Så gott! Tuggade länge. Bittert. Driver galla. Mycket bra.

Har man problem med klåda och eksem så hjälper cortinson för stunden. Men det gör också huden skör. Den spricker lätt och in kommer bakterier som gör inflammationen värre.

Vi har lever och njurar i kroppen. De jobbar intensivt ihop för att sortera ut det kroppen behöver för sitt välbefinnande. Allt annat ska gå ut med avföringen och urinen. Klarar inte lever och njurar av den uppgiften så valsar slaggprodukterna istället omkring i kroppen. De lagras t ex i bindväven – bl a urinsyra – som skapar inflammationer (fibromyalgi). Och ut kommer det som eksem både här och där. Gifterna måste ju ta vägen någonstans. Boten mot detta är att stärka sina organ i dess enträgna arbete. Man kan LINDRA utifrån men måste LÄKA inifrån.

Snart har du medicinen utanför dörren. Nässlan ökar njurarnas förmåga till utsöndring av slaggprodukter. Innehåller många olika ämnen som kroppen behöver. Björk är bra mot störningar i urinvägarna som visar sig i blåskatarr och urinvägsinfektion o s v. Maskrosen driver galla och får fart på levern och stärker immunförsvaret i slutänden.

Inom folkmedicinen används brännässla invärtes vid anemi, ödem och diabetes. Aktiva ämnen i brännnässlan (Urtica dioica):

Kalium, myrsyra, kisel, garvsyra, slemämne, lecitin, klorfofyll, vitaminer, magnesium, järn, fosfor, svavel, xantofyll, karotin, pantontensyra, eterisk olja plus lite till.

Kalium t ex är nödvändigt för att njurarna skall kunna göra sig av med slaggprodukter

Svavel kopplas till skadliga ämnen, dessa blir då vattenlösliga och kan lämna kroppen via urinen

Klorofyll öka syre- och näringstransporten till cellerna och är stärkande. Höjer ämnesomsättningen.

Övriga ämnen bidrar till helheten av det stöd nässlan ger njurarna och resten av kroppen vid ohälsa.

Gissa varför nässlan bränns? Jo, för den är så himla nyttig och vore den inte brännande skulle människor och djur ha utplånat den för länge sen!

Maskrosen (Taraxacum) är bra mot måttlig förstoppning, som urindrivande medel, nedsatt gallflöde och körtelsekretion

Innehåller bitterämnet taraxacin, organiska syror, kolin, garvämnen, eterisk olja, slemämnen, kalium, kalcium, järn och B-vitamin.

Bitterämnet taraxin stimulerar kraftigt lever, galla, bukspott och saliv. Njurarna blir även påverkade positivt av detta.
Organiska syror tillsammans med slemämnet verkar milt laxerande.
Kolin medverkar vid spjälkning av fett och detta kan indirekt leda till att ett för högt blodtryck kan sänkas.

Du kan plocka själv och göra te på växterna. Eller, så kan du köpa på hälsokosten. Man kan använda färska blad eller torka dom på ett myggfönster och ha i påsar eller burkar att dricka under vintern o s v. Håller minst ett år.

Jag smular torkade nässelblad på filen av och till (eller maskros). Då behandlar kroppen örten som mat. Dricker man te går det mer via njurarna. Du kan ta en handfull färska nässelblad och ha i en kanna. Koka vatten och hälla på så det täcker. Låta stå några timmer eller över natten. Vattnet ska bli grönt. Sila ifrån och drick.

Dricker man te och vill göra en kur kan man dricka tre koppar om dagen i 14 dagar. Var det bra kan man hålla upp en vecka och sen göra om kuren.  Kuren kan upprepas tre gånger till.

Maten ska vara din medicin sa dom gamla grekerna! Jättebra! Och allt finns utanför dörren och är helt gratis! Inte behöver man ha krämpor inte! När kroppen känner att man styr själv blir den glad! Betänk att människor i 60-årsåldern har processat 60 ton mat så är det ett tecken på att våra inälvor och slemhinnor är mycket starka. Och kroppen strävar alltid efter självläkning bara man ger den en chans. Läs gärna Den självläkande männsiskan av Sanna Ehdin. (En klassiker).

P.S. För att hålla mal och skadeinsekter borta kan man ha en nässla i en blomkruka. Brännässlor används också för att göra nässelvatten som går utmärkt att gödsla andra grödor med. D.S.

Här kan du läsa en bra grej i Land.

Granskott, nässlor, björklöv… Plocka in lite av vårens sprittande växtkraft! Här är 4 dunderkurer från naturen som jagar bort vårtröttheten.

Eksem i hårbotten. Råd till Marianne!

…….

Detta inlägg publicerades i Tips!, Växter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Vive la Nässla och Maskros! LINDRA utifrån men LÄKA inifrån!

 1. Antonia skriver:

  Naturen kan ju. Det fanns inga mediciner i tablettform förr. Det fanns kloka gummor istället. 🙂

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Antonia: Sant! Vilken tur då att det fortfarande finns kloka gummor. Även vita piller är gjorda på naturens under – fast i syntetisk form. Ofta med en massa biverkningar.

  Gilla

 3. xmaverickx skriver:

  Jag hade vårtor som barn.
  Då gjorde jag det här, utan att någon hade lärt mig, jag bröt av maskrosstjälken och kletade den vita ”mjölken” på de två vårtor jag hade på fingrarna. Och lät det torka in, sedan skrapade jag bort det och lite av vårtan, och det upprepade jag några gånger. Till slut var vårtorna borta och jag har inte haft några sedan dess.

  Gilla

 4. Pingback: En ny variant på elektriska stolen! Med inslag av nässla! | Helena Palena

 5. CastoroPollux skriver:

  Hade lite vårtor på händerna som barn. Lapis fungerade då men sedan kom fotvårtor långt senare i vuxen ålder och som aldrig gick att frysa bort trots decennier av försök, underhållet av allt mer sofistikerade frysapparaturer.

  Minns att rakbladet också åkte fram på den tiden för att decimera fingrarnas dekorationer och åtminstone en vårtrot sågs slinka ur ett djupt hål i huden.. 🙂

  Svaret var citron och förmodligen c-vitaminbrist. Att dricka 20-40 droppar per dag pressad ekologisk citron (willys) trollade bort allihop på tre veckor. Det är många år sedan. Köper nu ständigt en flaska och tar mindre doser varje dag. Sjukvården får leta efter andra aningslösa..

  Att spetsa vatten med citron förvandlar den genomskinliga drycken till något mer spännande och uppfriskande..

  Gilla

 6. Pingback: Maskros! Dandelion! Människans bästa vän! | Helena Palena

 7. Monica Antonsson skriver:

  Nässlor och annat ogräs som legat i vatten några dagar är ju fantastiskt att gödsla med också.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.