Hundar är köttätare! Full koll! Foderkoll

Axel, Love, Sonja och Ida poserar i kökssoffan. Det fick gå fort för Sonja satt inte still så länge.

Axel, Love, Sonja och Ida poserar i kökssoffan. Det fick gå fort för Sonja satt inte still så länge.

Det är kul med djur! Hundar och barn går bra ihop. En del är hundmänniskor och andra gillar mer katter. Jag är kattmänniska! Har ingen hund men blir besökt av hundar ändå. Hade hund i tre år i början på 80-talet, och den resan kräver ett eget inlägg.

På senare tid har jag börjat kolla vad knacksen till katterna innehåller. Det är mycket spannmål i maten. Tror det är samma med hundmaten. Man drygar ut med något som inte kostar för mycket för handen på hjärtat: Både katter och hundar är köttätare! Så då blir det till att snoka reda på foder som håller måtter. Det finns en ny sida på nätet som hjälper hundägare att jämföra och hitta hundfoder och hundtillbehör – hundfoferpånätet.se.

Det är viktigt med bra mat till djuren. Hundar kan också få cancer. Däremot får hundar aldrig hjärtinfarkt. En hund i byn blev bara sex år. Dog i cancer för ett tag sedan. Kanske inte lika vanligt med sån sjukdom hos katter.

Djur och ungar! Love i soffan skulle komma på besök. Han bor i Stockholm och han älskar hundar (hans pappa är ellergisk så det blir ingen hund där). Så då ringde han inför höstlovet och undrade om inte vi kunde köpa en liten hund. Nä, men vi kunde låna en kläckte jag ur mig. Sagt och gjort! Vi fick låna Sonja – en bichon frisé – så han fick sitt lystmäte efter hundvalp stillat. Han var mycket glad över det. Axel och Ida som bor i grannbyn var med. Sonja kunde göra konster. Hon kunde stå på två ben och dansa. Sen kunde hon rulla runt för hon visste att hon skulle få en godbit. Det tyckte Love var jättekul!

Hjördis i tröja i väntan på att hennes hundkoja ska bli klar.

Hjördis i tröja i väntan på att hennes hundkoja ska bli klar. Vill inte vara inne om hon slipper. 14 november 2014. Foto: Palena

Både Axel och Love är lite hundrädda så därför dög inte Hjördis för hon är för stor. Dessutom försöker hon gärna hoppa upp på ungarna och det gillas inte. Hjördis är mitt dagbarn. Hon fyller tre år i maj. Hon går hem klockan fyra. Det tycker jag är skönt. Jag är som sagt var kattmänniska. Hundar kräver för mycket energi och uppmärksamhet. Dock jag älskar jag Hjördis väldigt mycket och hon älskar mig! Vad vore livet utan barn och djur!

Här ligger Alfons Limpan Bullen på kökssoffan! Han kommer på besök ibland och leker så fint med Hjördis.

Här ligger Alfons Limpan Bullen på kökssoffan! Han kommer på besök ibland och leker så fint med Hjördis.

P.S. Ungarna i soffan är mina barnbarn. Axel och Ida (tvillingar) är nio år och Love har just fyllt åtta år (dom har inte samma föräldrar). D.S.

…….

Detta inlägg publicerades i Djur och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Hundar är köttätare! Full koll! Foderkoll

 1. livsglimtar skriver:

  Jag var ingenting när det gällde djur, maken hade katt ett tag, sen blev det barn och med tiden marsvin och sen en kanin och det är nu mitt hjärta öppnar sig för djur. Denna kanin älskade jag med hela mitt hjärta. Han var fri att skutta som han ville, jag lärde honom stt gå på kattlåda och pluttarna var lötta att dopa upp. På natten sov han i en ombonad låda nedanför min säng med min arm hängande ner till honom. Åren går och vi skaffade hund och nu insåg jag att det är hund och kaninmänniska jag är. Hund och barn är en oslagbar kombination …
  Trevlig fortsättning på påsken!

  Gilla

 2. http://homeopathuset.blogspot.se/2012/12/fortjanar-dom-det-basta.html

  Jag har gjort lite studier på djurfoder genom att vi jobbar mycket med djur i våran verksamhet.Vi har en tax, 11 år i år. Jag har gjort hans mat sedan vi fick honom. Han har aldrig varit sjuk förutom ett diskbråck för ett par år sedan som läkte ut fint.

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  Kommentar från Eva via mejl:
  Tjena,
  vilka gulliga bilder på barnbarnen, så härliga ungar!
  Ja, det är nog mycket utfyllnad i hundmaten, men det är nog bäst när
  det inte finns vete, utan att det är ersatt av majs eller ris. Lite vegetabilier
  behöver hundarna också, annars blir det för mycket protein.
  Önskar dej en bra fortsättning på Påsken!
  Eva

  Gilla

 4. xmaverickx skriver:

  Hur mycket av Amazonas regnskogar har inte avverkats för att bli betesmark för kor, vilka sedan mördas blir föda för människor OCH deras älskade hundar och katter. Jag tycker också om hundar och katter, men jag måste inte ha dem.
  Och alla sällskapsdjurs ägare säger att de älskar djur, men jag har svårt för att se det gå ihop.
  Alla verkar ha hund numera.
  Hund i koppel i ena handen, smartFån i den andra.
  http://www.vegepet.com/

  Gilla

 5. lantmästare skriver:

  Hej! Hundar är faktiskt allätare, omnivorer, så de kan äta all slags mat, fast olika raser kanske föredrar en sorts före annan. Helst köttprodukter. Katter är köttätare, carnivorer, och ska inte matas med mat innehållande vegetabilier, utan med kött, fisk och köttprotein (inälvor, mjölk). Annars är det som att ge glutenintoleranta gluten! Katter äter gräs för att kräkas hårbollar, som de får i sig genom att äta möss och råttor eller slicka i sig rent, inte för att de är hungriga.
  Gräsätare, herbivorer är djur som inte heller klarar sig utan djurprotein. De har många magar eller blindtarm full med mikroorganismer, smådjur, som finfördelar gräset och när dessa djur dör, blir de näring för moderdjuren.

  Vårhälsningar

  Gilla

 6. Maja Dacke skriver:

  Helt underbara bilder … och djur … tja, även de tvåbenta är ju djur … Jättegosiga alltså! Lyckliga du, Helena.

  Katter är köttätare, jovisst, och när det gäller foder (torrt) finns det flera märken där ceralier inte finns eller minskats ner betydligt, t ex Taste of Wild och Applaws som jag själv har köpt till min katt.

  Jag är nog också kattmänniska men bara älskar hundar … alla! Och jag brukar prata med dem jag möter på stan – de pratar också med mig … på lite olika sätt.

  Särskilt minns jag en gång när jag blev hämtad i bil av en avlägset boende väninna, som hade sin vovve med i baksätet. (Hon var f ö djurpratare …) Plötsligt började hunden röra sig frenetiskt och ville komma fram till mig. – Vad tänkte du på, undrade väninnan. – Leverpastej, sa jag. – Ja, det förklarar saken, sa väninnan. Hon älskar leverpastej … …

  Det är kul med djur även om vi människor oftast är så dumma att vi inte förstår dem – medan de förstår oss.

  Och vad vore vi människor utan djur???

  Gilla

 7. Maja Dacke skriver:

  PS. Hjördis ser så klok ut – klokare än människor i alla fall. Nästan som en klok gammal gumma … eller mer …

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  Maja: Har tänkt samma som dig! Hon är väldigt klok! Blandras! Jämtund, gråhund, säkert lite schäfer och förmodligen också gryt- och fågelhund av något slag. Hon gräver som bara fan och dyker rakt ner i snön efter råttor som en räv. Hittar råttor i lagårn med. 🙂
  Hon glor jämt upp i taken efter duvorna!

  Gilla

 9. Helena Palena skriver:

  xmaverick: Så för att rädda regnskogarna ska hundarna bli vegetarianer! My goodness så sjukt! Se lantmästarens kommentar. På Facebook är det så många som propagerar för att vi människor ska bli veggisar! Helt emot vårt tarmsystem. Vi är gjord för att äta kött. Sen att djurfabrikerna är vidriga det är en annan sak.

  Lantmästare: Hundar äter vad som helst verkar det som. Mycket skit stoppar dom i sig dessutom. Och rullar sig i skiten också. Höns är också allätare. Rätt kul! Vi människor är också allätare! Ganska skönt att ha den insikten för har man en tarmflora i trim kan man fan äta vad som helst och komma undan. Det är där nyckeln till hälsa ligger. I tarmen!

  Måste fixa lite bättre torrfoder till mina katter. De käkar alaskapollock som jag sjuder lite lätt. Det älskar dom. Kokt skinka kan slinka ner. Plus att dom får lite kött när jag håller på med det. Men det är inte alltid dom vill ha. Så dricker dom mjölk direkt från lagårn mellan varven. Nu har Elsa börjat gå ut. Igår kom hon med en fet råtta. Hanen har varit ute länge. Vill gära vara ute om nätterna. Här kommer tips på bra mat från Facebook:

  Meta Kjellgren: ”Standart som bara innehåller kött. Det är framtaget av svenska veterinärer. Djuraffärerna brukar föra fodret. Du kan googla på återförsäljare.” (Antar att det är till hundar).

  Robert Eklund: ”Applaws eller Carnia. Det förstnämnda kan du köpa förmånligt med fri hemleverans hos zooplus. Det andra och även det första kan du köpa hos Animail.
  Applaws och Carnia har liknande sammansättning. Jag köpte Carnia tidigare till mina kissar, men bytte till Applaws för att det finns i större förpackningar med lägre kilopris och är dessutom lättare att få tag på.”

  Maja: Taste och wild och Applaws – märkte du någon skillnad. Vad gillade katten bäst? 🙂

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  Här lite om rå utfodring till hund, katt och iller!

  http://barf.bengalkatt.nu/om_ra_utfodring

  Gilla

 11. Sofia skriver:

  Gatuhund räddade övergiven nyfödd baby:
  http://gloria.tv/media/BDcj2T14L7X

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.