Ett asylfall i högen: Fero fick avslag! Nu går han i Albanien och drömmer om Sverige!

Ferit (Fero) vill gärna komma tillbaka till Sverige och arbeta. Har du något tipshör av dig!

Ferit (Fero) vill gärna komma tillbaka till Sverige och arbeta. Har du något tips hör av dig!

Ferit Kllogjeri kom till Sverige för att söka uppehållstillstånd. Han blev placerad på Svanbacken i Delsbo. Hela processen tog två år och Ferit fick avslag. Han fick inte stanna i Sverige. Nu går han i Albanien och längtar tillbaka. Längtar till Sverige. Han trivdes så bra. Han känner sig snudd på som svensk. Han var i Sverige 2012 till 2014. Ferit är 50 år. Han är elektriker. Han är inte gift och har inga barn.

 Varifrån är du i Albanien?

Jag kommer från Elbasan. Det ligger mitt i Albanien. Två mil söder om huvudstaden Tirana.

Var du på Svanbacken hela tiden? Var det bra miljö på Svanbacken?

Det var inte så tråkigt att bo på asylhem, men det var tråkigt att gå och vänta hela tiden på svaret. Det var bra miljö på Svanbacken. God mat. Man fick träffa människor från andra länder. Intressant. Svenska folket är mycket bra.

Hur mycket fick ni i ersättning varje månad? Fick ni pengarna på ett Ica-kort?

Vi fick ersättning – fickpengar – 700 kronor varje månad. Ja, jag hade ett ICA-kort och brukade varje vecka gå till Delsbo och handla på Ica. Eller så tog jag ut kontanter och handlade på Hemköp som ligger mittemot.

Varför vill du komma tillbaka?

Det var svårt för mig i Albanien. Det är svårt att hitta ett jobb. Jag är kristen och muslimerna hjälper varandra. Inte mig. De säger till mig: Du är kristen. Alla älskar inte dig. Du är Quafir. De menar: Ute från Gud. Skratta inte nu men jag känner mig svensk. Tycker om svensk kultur. Svenska människor var mycket trevliga mot mig. Jag brukar gå på svenska kyrkan i Delsbo varje söndag.

Kan du söka uppehållstillstånd igen?

Ja, jag kan söka uppehållstillstand igen i Sverige. Situationen nu i Albanien är svår. Under kommunismen och diktatorns Enver Hoxha var det mycket tråkigt och svårt. Min familj var fattig som alla andra albaner. Vi kunde inte prata fritt. Kommunisterna styrde med järnhand.

Vad kan du jobba med? Kan du jobba som elektriker i Sverige? Kan du tänka dig att jobba med djur.

Jag kan jobba som elektriker men först måste jag gå en kurs i sex månader för elektriker och lära mig mer svenska och vad som gäller här. Jag kan jobba med djur också. Jag älskar djur känner och har vuxit upp med djur i min by. Jag kan bygga och måla. Jobba med vad som helst faktiskt.

Lärde du känna folk i bygden?

Ja, jag lärde känna flera människor i trakten. I kyrkan träffade jag många och så gick jag på Tingshuset. Där fanns det aktiviteter för asylsökande från Svanbacken. Där fick jag många nya vänner. Vissa håller jag kontakt med än via Facebook bl a. Skriver brev också. Det var mycket roligt i Sverige.

Var det svårt att lära sig svenska?

Det var svårt i början men jag lärde mig mer och mer och kan nu svenska ganska bra. Men jag ska lära mig mer. Tycker svenskan har en fin språkmelodi. Jag har lite svårt med uttalet men jag tycker mycket om det svenska språket.

Vilka språk kan du prata?

Jag kan prata engelska, franska och albanska förstås. Det skulle vara jättekul att komma tillbaka till Sverige och få ett jobb där. Om så bara över sommaren avslutar Ferit.

Ferit i bergen

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Ett asylfall i högen: Fero fick avslag! Nu går han i Albanien och drömmer om Sverige!

 1. APPLÅDER & BEKLAGAN för Honom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hoppas han återkommer och får stanna!!! Såna mänskor behöver Sverige ju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Gilla

 2. Jan-Ola Gustafsson skriver:

  Ni som vill veta hur integrationsbluffen har skötts under flera årtionden rekommenderas att läsa boken ”Inte svart eller vitt utan svart och vitt – miggor berättar”. Det är en bok av Merit Wager som bl a 2002-2007 varit Medborgarnas flyktingombudsman men därefter slutat och nu har bloggen https://merit.wager.wordpress.com. Begreppet miggor betyder anställda vid Migrationsverket, polisen, tullen och social/kriminalvård som berättar om alla de fallgropar i hanteringen av asylärenden och lotteriet med uppehållstillstånd som skapat dagens kaos i Sverige, men som dessvärre hela tiden förvärras. Nu har vi t o m i lilla staden Borås ghetton där gängstrider och skjutningar blivit vardagsmat och myndigheterna står handfallna. Jag var chef för invandrarbyrån i en mellansvensk kommun 1988-1992 och förutsåg redan då vad som skulle komma om några år
  utifrån de svagheter som systemet redan hade då. Poliltiker, myndigheter och media döljer hela tiden de växande bristerna i systemet vilket riskerar att skapa farliga konsekvenser i form av konfliktnivåer som inte går att hantera.

  Gilla

 3. Jan-Ola Gustafsson skriver:

  Korrigering: Merit Wagers sida finns på https://meritwager.wordpress.com

  Gilla

 4. Sofia skriver:

  Ny realistisk film om invandringspolitiken i Sverige, byggd på intervju med en doktor i ekonomi:

  Gilla

 5. Sofia skriver:

  Passa på och läs medans det går:
  (Byt ut ”nazist” mot det sanningsenliga ”svensk patriot”)

  http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/granskare-som-inte-tal-en-granskning-14461

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Sofia: Kriminella som granskar vanliga människor! Vilket sjukt land vi lever i. Gode gud!

  Gilla

 7. Ann-Christin skriver:

  Hej!
  En hel Albansk familj jag lärt känna här i Sverige blir nu utvisad. Några sattes i Förvaret hos Migrationsverket i en plågsam och oviss väntan. De fick inte ta med sig någonting och blev inlåsta där. Hemskt!
  När de är tillbaks i Albanien så måste de gömma sig pga en fejd….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.