Ryssland enda land i Världen som har alla råvaror som finns! Ryssland gynnas av sanktionerna!

USA krigar för att behålla petrodollarn! Utan olja och gas står sig ett modernt samhälle slätt. Ingenting fungerar.

USA krigar för att behålla petrodollarn! Utan olja och gas står sig ett modernt samhälle slätt. Ingenting fungerar!

Mister Lai – säkerhets- och oljeanalytiker – är doktor i ekonomi. Utlandssvensk. 55 år. Har arbetat länge för ett internationellt oljebolag men är numera på en av Europas största banker. Militär utbildning till officer. Bor i England just nu.

Det skrivs så mycket nu om oljepriset och dess konsekvenser av folk som fanimej inte vet ett dugg om denna bransch. De har inte förstått ett jota vad saker och ting handlar om.

Olja och gas är strategiska råvaror.
Vad är då en strategisk råvara – Jo det är något som man måste planera för att kunna ha tillgång till alltid. Utan olja och gas står sig ett modernt samhälle slätt. Ingenting fungerar. Det här vet ni alla.

Priset på denna råvara har stigit under de senaste årtionden väldigt mycket och det har i sin tur flera orsaker. En av dessa är att det är i princip bara 10 länder som kan exportera främst olja till andra nationer. Av detta 10 – tal länder är det två som kan sälja väldigt mycket och det är Saudi Arabien och Ryssland. Sedan kommer länder som Irak, Iran, de små Gulfstaterna och Venezuela, Nigeria, Norge och några till.

På vår planet förbrukar vi idag cirka 100 miljoner fat (156 liter) råolja per dygn. Men allt är inte olja utan man räknar om gas till oljefat osv. Det är drygt 70 miljoner ren olja som förbrukas per dygn.
När det gäller produktion av olja så ser det lite annat ut än när det gäller vilka som kan sälja mycket. Här kommer USA in som två eller trea och Kanada producerar också väldigt mycket. Det finns ett 50 – tal länder som producerar olja men de flesta har inget att sälja precis som USA trots en produktion på nästa 10 – miljoner fat per dygn i USA och väldiga mängder gas producerar de också. Vad det beror på att USA inget har att sälja är att de förbrukar i runda tal 18 miljoner fat olja per dygn. Det vill säga ungefär vart fjärde fat som produceras av verklig olja i Världen använder man i USA.

USA importerar i första hand från México och Kanada samt från Venezuela. En stor del av oljan som förbrukas på USA:s västkust kommer från Alaska vilket är USA. En hel del kommer från Nigeria men väldigt lite från Mellanöstern och då särskilt från Saudi.

Priset på olja har legat nu stadigt något år runt 104 dollar per fat. Plötsligt så faller priset på kort tid ner med 50 % lite drygt så här långt. Kommer nog att falla lite till – varför?

Det finns bara två länder som har kapacitet att påverka priset neråt och det är Saudi och Ryssland. Men priset kan också påverkas av att vi har en mycket svag Världsekonomi. Men vad ni hör från USA och andra länder så går det ju jättebra – mindre antal arbetslösa säger man. Men den verkliga statistiken pekar åt annat håll (läs bloggaren Flute).

Det finns ett index över sjöfartens intjäningsförmåga åt sina rederier som heter BDI. Detta index är nu bara cirka 7 % av vad det var 2008. Ner alltså 93 % och varför – jo det finns inga transporter åt fartygen i detta index som omfattar 10 000 – tals fartyg. Det är lite bättre inom några andra sektorer av sjöfarten som bl.a. containers och gasfartyg.

Men priset på olja har sjunkit och det gör att alla länder som importerar olja får mindre räkningar och de som säljer får mindre på kontot. Enkelt eller hur. Då skriver man att Ryssland kommer att gå i konkurs osv. Ryssland producerar 10 miljoner fat per dygn på ett ungefär och cirka 25 % av all gas i Världen. Sverige köper 175 tusen fat olja per dygn från Ryssland och cirka ytterligare 300 tusen fat från andra säljare. Gas är en liten historia i vårt land än så länge. Ryssland kan sälja runt 8 miljoner fat olja och mängder av gas per dygn.

Den Ryska rubeln har sjunkit i värde mot andra länders valuta. Men man säljer sin olja och får in utländska pengar som blir i och med det lägre värdet på rubeln nästan lika många rubel som innan när priset var 104 dollar. Så om du ser det med en Ryss ögon så finns idag lika mycket pengar som innan. Skillnaden är att Ryssen inte kan köpa lika många Mercedes eller lyxprodukter från väst längre men han får lika mycket Ryska varor som innan prisfallet.

Det leder till att Ryska småföretag nu kan sälja sina produkter på sin hemmamarknad i större omfattning än när de konkurrerades ut av produkter från väst vilka nu blivit mycket dyra i Ryssland.
Så för de Ryska företagen på sikt är det mycket gynnsamt med denna blockad. De kan nu bygga upp sina företag utan att bli utkonkurrerade av företag från Tyskland osv. kanske till och med i en framtid bli exporterande.

Vem har bitit sig i rumpan kan ni fråga er. Det USA och EU gjort är ju en blockad som skulle svida.
Ryssland är det enda land i Världen som har alla råvaror som finns innanför sina gränser. De amerikanska kärnkraftverken drivs med uran från Ryssland. Ryssland kan mycket snabbt bli 100 % självförsörjande på allt. I vårt land finns inte mat för mer än halva befolkningen om det blir oro och krig.

Ja tillbaka till oljepriset. SaudiArabien säger man ligger bakom det sänkta priset på olja och det kan visa sig vara sant och då ska man ställa sig frågan varför vill man tjäna mindre pengar. Svaret på det kan förvåna med det ligger till så här. Det finns en rapport från FBI i USA där 28 sidor är totalt hemligstämplade. Denna utredning handlar om vem som bär ansvaret för 9/11 och de flygplan som flög in i tornen och i pentagon. Rapporten har nu börjat läcka och en Senator Liberman från Florida säger helt öppet att det var Saudi som låg bakom 9/11 och att det står i rapporten som han läst. Han vill ställa de ansvariga till svars.

Det var Bush II som hemligstämplade rapporten och det sägs i den att det var familjen bin Laden som finansierade attacken 9/11 inte bara Usama utan hela familjen. Men familjen bin Laden hade aldrig kunnat göra detta utan stöd från Kungafamiljen i Saudi. Familjen bin Laden är bästa vänner med familjen Bush och de äger företag ihop. Det här är en het potatis. Nu är Kungen av Saudi sjuk
Hans efterträdare är sjuk. Den som var säkerhetschef och den som genomförde attackerna Prins Bandar som kallas bandar Bush är avsatt. Han var ambassadör i USA då 9/11 hände.

Det kan vara på det här viset att det börjar osa hett under fötterna på det Saudiska kungahuset, och deras försök att göra sin religion Wahabismen stor genom krig och korruption. Wahabismen ligger bakom kriget i Tjetjenien. Wahabisterna hatar Shia muslimerna något enormt. Kriget nu i Irak och Syrien där stöder Saudi ISIS och man stöder Erdogan i Turkiet med enorma belopp. Det finns mycket som nu kommit fram om vad de ställt till med.

För de av er som minns händelsen i Paris nu i höst där en bilkaravan om 11 bilar från den saudiska ambassaden var på väg till flygplatsen Charles de Gaulle och som blev stoppad av 25 beväpnade rånare som tog en portfölj av den prins som hade den kedjad vid sin handled i en pansarbil som de lätt tog sig in i och genomförde denna kupp utan blodsspillan. Vad var det för handlingar som stals.

Troligen var det handlingsplanen för framtida terror attacker och andra grova brott man tänker begå.
Man är avslöjad och då blir kungar och prinsar sjuka och försvinner. Den händelse förra veckan kan vara en hämnd för den stulna portföljen, Prins Bandar kontrollerar stora mängder med terrorgrupper.
Vad man gör nu från Saudis sida är att försöka sig på att visa sin makt genom att slå sönder den oljeindustri som finns i västvärlden där oljan kostar 60 – 80 dollar fatet att producera. Att förstöra våra ekonomier. Minns ni vad prins Bandar sa innan OS i Sotji – jo han skulle skicka in sina 10 000 terrorister att förstöra Ryssland. Det var då Putin sa åt honom att gör du det bombar jag Riyadh.

Något ni kan vara säkra på är att alla dessa småkrig som nu pågår som det i Ukraina där förresten en Svensk Nazist stupade på den Ukrainska sidan i veckan som gick. Han slogs för Azov brigaden de är nazister hela högen. De hatar ryssen. Jo dessa krig är ett led i att öppna för det stora kriget. Allt sitter samman och allt som sker är ett led i det som komma ska.

Jag återkommer.
Mister Lai

Wiseman tror att låga oljepriser kan leda till rysk kollaps!

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Ryssland enda land i Världen som har alla råvaror som finns! Ryssland gynnas av sanktionerna!

 1. Sofia skriver:

  Make sense to me!

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Sofia: To me too! 😛

  Gilla

 3. Hans Nilsson skriver:

  Det tycks vara en spännande tid vi har framför oss. Jag lutar mig emot Putin och Lavrovs fingertoppskänsla och goda omdömme.

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Hans: Samma här! Om det är någon jag skulle vilja träffa är det Sergej Lavrov! Gissa jag skulle ge honom bra tips! Och gud vad vi skulle snacka skit om Carl Bildt!

  Gilla

 5. anders skriver:

  GoldenJackass analyserar situationen:

  Gilla

 6. Maja Dacke skriver:

  Snacka skit om Carl Bildt? Men Helena, kan man annat än bara prata om honom, och därmed börjar det lukta något så avskyvärt att man måste hålla för näsan? Jag tror att t o m nuvarande säpochef skulle kunna kräkas.

  Det finns mycket att läsa här och där på nätet – en del bitar passar in i det lagda pusslet, men mycket fattas och något passar inte in. Vi fortsätter pussla – och Mr Lai ger många bra bitar.

  F ö ser det inte bra ut för vårt land – här är jag pessimist. Vilket land skulle man gräva ner sig i om man vill ha lugn och ro och relativ säkerhet, säg det! Om jag det visste skulle jag starta en omvänd reseverksamhet, som kunde skapa en enorm massutvandring. Tyvärr skulle – som i verkligheten – endast de penningstarka kunna utnyttja den servicen.

  För jäkligt, helt enkelt.

  Gilla

 7. Sofia skriver:

  Eftersom Försvaret är nedlagt borde vi äkta svenskar få det som finns kvar i landet i form av skyddsrum, förråd och byggnader av skilda slag.
  Då kan vi som insett läget bygga något nytt där. Eller?

  Gilla

 8. Lasse skriver:

  Vad hade Saudiarabien att vinna på 9/11? Att 9/11 var en vinstlott för det militärindustriella komplexet och Israel kan jag förstå, men Saudiarabiens vinst är svår att se för mig. Någon?

  Gilla

 9. Hans Nilsson skriver:

  Eftersom det Svenska försvaret i princip bara består av högkvareteret och polisen är snart enbart till för att försvara alla andra än svenska folket blir det för svensken själv att ta ansvaret för sitt eget, familjens och bostadens skydd. För detta krävs betydligt mer slagkraftiga vapen än slangbella och pilbåge. Den som har tänkt efter före har i varje fall ett bättre utgångsläge.

  Gilla

 10. Benny skriver:

  Lasse, Saudiarabiens vinst var ju givetvis kriget mot terrorn som gett kungahuset fortsatt respit att fortsätta förtrycket av sitt folk, allt för att stävja påstådd terrorism. Samtidigt så ingick ju i planen att Irak, Libyen och andra för Saudi misshagliga regimer skulle avlägsnas och attack på Iran väntar, oklart dock när, eftersom det inte alls gått som man tänkt i Irak osv. Sen är ju Iran ingen motståndare där USA förväntar sig att militären deserterar eller läger ner vapnen som i Irak så det kan dröja. Att Sauduarabien hade ett finger med i spelet kring 9/11 är inte många som bestrider men frågan är hur stor? Låg Saudi bakom hela terrordådet eller har Mossad, CIA eller andra ljusskygga organisationer också del i det hela. Skulle tro att det är många inblandade i detta terrordåd både i Saudiarabien, USA, Israel.

  Gilla

 11. Lars Andersson skriver:

  Tack Benny, det låter trovärdigt. De tre, USA-Israel-Saudiarabien (sunni) verkar ju också samarbeta väl när det gäller kriget mot Syrien (shia) och Iran (shia) har de ju hotat anfalla i flera år nu, så ondskans axel verkar vara intakt.

  Gilla

 12. Helena Palena skriver:

  Lars A: Här kommer svar från Mr Lai:

  ”Det här säger en hel del om vad man vunnit

  WTI oljan kostade ungefär 300kr fatet 2001
  Innan den senaste nedgången som nu varit har oljan kostat det dubbla på ett ungefär. Runt 700 kronor fatet. Om man säljer så där en 7 – 9 miljoner fat om dagen blir det en slant.

  Säg 8 miljoner 300 = 2,400 miljoner
  Säg 8 miljoner 700 = 5,600 miljoner

  Skillnaden är 3,2 miljarder om dagen

  Säg 3 miljarder x 356 = 1 biljon kronor per år i runda tal

  Ganska goda skäl skulle jag vilja säga. Ta det sedan gånger 13 år så blir det 13 biljoner skäl att fixa 9/11.”

  Gilla

 13. xmaverickx skriver:

  @Sofia. Apropå fredens religion.
  Den så kallade fredsrörelsen, som är allt annat än de ger sig ut för att vara, och som använder denna symbol http://sv.wikipedia.org/wiki/Antik%C3%A4rnvapenm%C3%A4rket.
  De är Anti Kristna, och symbolen betyder bland annat död.http://en.wikipedia.org/wiki/Runic_insignia_of_the_Schutzstaffel
  http://www.gotquestions.org/peace-sign.html

  Gilla

 14. Sofia skriver:

  Tragikomiskt!
  Jag förmodar att de flesta medlemmarna i Fredsrörelsen vill väl men är omedvetna om avsikterna som styret har.
  Jag har alltid haft intrycket att de är naiva och ledda som en fårskock.
  (Inget ont om får – jag älskar dem)

  Gilla

 15. Lars Andersson skriver:

  Tack Helena, det var vänligt.

  Gilla

 16. Benny skriver:

  De här sanktionerna mot Ryssland måste vara de mest korkade och kontraproduktiva från EU:s synvinkel någonsin. Det enda det kommer att leda till är att rysk inhemsk produktion av industrivaror, livsmedel, ja allt möjligt går upp och importbehovet från EU efter sanktionernas slut minskar. Dessutom har man ökat importen av livsmedel som inte odlas i Ryssland från Sydamerika, Asien och Afrika och det kan vara nog så svårt att få tillbaka Ryssland som kund då man misstänker att sanktioner kan drabba landet igen på lika vaga grunder som nu. Bättre då att satsa på pålitliga handelspartners utanför EU som inte leker världspolis tillsammans med USA. Ryssland är tillräckligt stort och har som sagt alla råvaror, teknik och industriell kompetens för att göra sig närmast oberoende från utlandet. Sen om folk i Ryssland till hundra procent nöjer sig med att klara sig utan tyska lyxbilar eller franska lyxvaror återstår väl att se men jag misstänker att mycket av den ryska marknaden är förlorad för EU för ett bra tag framöver.

  Gilla

 17. Lars Andersson skriver:

  Instämmer med dig Benny. Ryssland (Gazprom) meddelade EUs energiförhandlare på besök i Moskva att Ryssland kommer att sluta transitera gas genom Ukraina och att man inte avser att återupptaga South Stream utan att det är Turk Stream som gäller och att EU-länder själva får betala infrastrukturen från turkisk-grekiska gränsen om de vill köpa rysk gas via Turkiet.

  EU(SSR) har gjort bort sig fullständigt i Ukraina när man ställt sig på samma sida som USA efter statskuppen i Kiev. NATO-staterna är vasaller till USA och får bära största kostnaderna för sanktionerna mot Ryssland. Nu deltar även EU-länder, som ej är NATO-stater och därmed inte har NATO-skydd som ex Sverige och Finland, i sanktionerna mot Ryssland, en krigshandling. Det verkar inget bra att vara med i EU och NATO när man förlorar sin självständighet att agera i eget intresse.

  Som du säger, så kommer sanktionerna att tvinga Ryssland att utveckla sin egen industri och söka nya handelspartners i Asien, Afrika och Sydamerika. Intrycket är att EU(SSR) med Tyskland i spetsen och USA försöker underminera och skada Ryssland så att landet blir svagt ekonomiskt och militärt för att stoppa en global konkurrent. Synd att Europa åter igen skall splittras i öst och väst när Ryssland äntligen kommit ut ur kommunismen och började bli ett normalt land. Nu är det vi i väst som lever i en union med propaganda media och lögnaktiga politiker och eliter. Trist och farlig utveckling som inte gynnar någon, möjligen USA.

  Gilla

 18. Lars Andersson skriver:

  Här är en mycket intressant artikel om terrorattacken i Paris, lägger en länk här även om Off Topic:

  http://www.globalresearch.ca/je-suis-cia/5425118

  Gilla

 19. Hans Nilsson skriver:

  Skulle europa delas upp i ett nytt öst/väst önskar jag för egen del att tillhöra öst. Hellre ha Putin som min ledstjärna än Obama och Merkel.

  Gilla

 20. Kalle skriver:

  Oj, detta är riktigt bra analyser. Känns lite lyxigt att få ta del av dem så här på en blogg. Det som normalt skulle kosta 100-tusentals kronor att få som rådgivning.

  Ska följa bloggen. kanske kan jag själv ”bjuda” tillbaka med några av mina egna insikter på sikt även om jag kanske inte kan mäta mig med Mister Lai

  Tack!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.