Rötslam med nermalda råttor förgiftar vår mat! Gifterna finns i mjölk, ägg, kött & mjöl! Protestera! Gör så här!

Slamspridning

Inga slamgifter i vår mat! Vi får i oss slamgifter genom maten. Ska vi acceptera det? Nej! Låt oss tillsammans få stopp för slamspridningen! Protestera! Låt Arla, Lantmännen; LRF o s v få höra vad du som konsument tycker om rötslammet

Gör din röst hörd! Gå till Ren Åker Ren Mat och följ instruktionen! På Ren Åker Ren Mats hemsida skall du klicka längst upp till vänster.

Miljögifter i slam hotar hälsan hos barn och vuxna

Världshälsoorganisationen WHO har i en uppmärksammad rapport visat att hormonstörande miljögifter är en trolig orsak till en rad sjukdomstillstånd hos barn, ungdomar och vuxna. Man nämner bl a

Bröstcancer, låg spermiekvalitet, missbildade könsorgan, för tidiga födslar, låga födelsevikter, prostatacancer, testikelcancer, fetma, diabetes och tidigarelagd pubertet, beteendestörningar, astma, ökad infektionskänslighet, hjärtsjukdom, Alzheimer, Parkinson, tidig menopaus och åderförkalkning.

När det gäller exponeringen för dessa miljögifter, kommer de mest kraftfulla ämnena i form av föroreningar i vår mat. Där hittar man idag bromerade flamskyddsmedel, perfluorerade ämnen, klorerade bekämpningsmedel, policykliska aromatiska kolväten, dioxin, PCB osv i en icke överblickbar ”cocktail”. De flesta av dessa är fettlösliga och svårnedbrytbara. De hamnar i navelsträngsblod och bröstmjölk.

WHO framhåller att dessa miljögifter samlas in från hela samhället, från biltvättar, industrier, avfallsupplag osv och hamnar i avloppsvattnet och koncentreras i avloppsslammet. WHO anger vidare att de efter slamspridning i livmedelsproduktionen avdunstar från åkrarna till atmosfären. Sedan faller de ned på alla odlingar, på exempelvis betesmark för kor och spannmål för barnvälling. Även ekologiska odlingar drabbas. Miljögifter kan idag påvisas i de flesta livsmedel – i både mjölkprodukter och barnmat.

All slamspridning måste avbrytas snarast!

Läs miljökämpen Gunnar Lindgrens artikel på Medicinsk Access: “Slamspridningen gör att miljögifter finns i vår mat” .

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Rötslam med nermalda råttor förgiftar vår mat! Gifterna finns i mjölk, ägg, kött & mjöl! Protestera! Gör så här!

 1. LRF Mjölk skriver:

  Hej Helena! Det sprids inget avloppslam på svenska mjölkgårdar. Mjölkbranschen
  förbjöd detta redan 1997. Mer om våra policys här: http://www.lrf.se/Medlem/Foretagande/LRF-Mjolk/Om-LRF-Mjolk/Branschpolicy/ Hälsningar från LRF Mjölk

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Jag vet det! Men kan vara bra att Arla också får höra vad konsumenterna tycker! Eller hur?

  Gilla

 3. LRF Mjölk skriver:

  Det är bra att du vet, men gör gemene man det? Det är otyligt i uppropet att det inte handlar om den svenska mjölken.

  Gilla

 4. Gunnar Lindgren skriver:

  Till LRF mjölk. Uppropet är nödvändigt då argumentet att slam inte sprids på mjölkgårdar är helt otillräckligt – slamgifterna sprids genom luftnedfall. Om LRF-mjölk inte följer ny kunskap från WHO och framhärdar att ”slam sprids inte på mjölkgårdar” är detta allvarligt. Det tyder på att LRF-mjölk inte har kontroll på miljögifterna i mjölk.

  LRF-mjölk bör därför svara på:
  Finns något av dessa svåra miljögifter i mjölk: Bromerade flamskyddsmedel, Perfluorerade ämnen, Klorerade bekämpningsmedel, Dioxin och PCB?
  Med slammet sprids motsvarande 5 000 p-piller per hektar. Finns östrogena hormoner i mjölk?

  Gilla

 5. Medmera skriver:

  HANDLA EKOLOGISKT!

  Gilla

 6. Josef Boberg skriver:

  Ett övermått av kolhydrater/socker i kosten – och på tok för lite av animaliskt fett och vegetabiliskt fett av typ kokosolja och olivolja – är ett säkert sätt att förstöra en god hälsa med – som jag själv har upplevt det.

  Jag köper numera företrädesvis sådant som är ekologiskt odlat = sådant som ej är gödslat med rötslam, konstgödsel och bekämpningsmedel.

  Gilla

 7. Maja Dacke skriver:

  Och, LRF-mjölk, hur är det med halterna av aluminium, barium, strontium m m i svenskproducerad mjölk? Eller det kanske inte undersöks? Jag som storkonsument av yoghurt m m skulle gärna vilja veta och flera observanta med mig.

  Tacksam för svar om sådant finns.

  Gilla

 8. Maja Dacke skriver:

  Även ekologisk odling till våra kossor kan inte undgå det som kommer uppifrån … …

  Gilla

 9. Sofia skriver:

  En intressant ny hälsoupplysningskanal; Nätverket Vetenskap och Folkbot;
  http://www.youtube.com/channel/UCLySV1t0gzKhH5UGmSurWdQ

  Gilla

 10. LRF Mjölk skriver:

  Hej Gunnar och Maja! Den svenska mjölken är väl kontrollerad. Mjölkbranschen analyserar regelbundet kadmium och andra metaller, bekämpningsmedel, dioxiner, PCB och flera andra
  miljögifter för att försäkra sig om att inga oönskade ämnen finns i mjölken. Läs gärna mer om det arbetet här: http://www.lrf.se/Medlem/Foretagande/LRF-Mjolk/Gard-och-mejeri/Mjolkkvalitet/Frammande-amnen/

  Gilla

 11. Maja Dacke skriver:

  Tack, RLF, men tyvärr fick jag inte svar på mina frågor …

  Det man inte undersöker får man inget utslag från.

  Vilka metaller t ex undersöker man förekomst av? Förutom kadmium? Bly, kvicksilver … Jag skulle vilja ha en lista. Och ingår där aluminium, barium, strontium, arsenik … med flera giftiga/ämnen? Eller antar man att dessa inte ska finnas och därför inte undersöks?

  Hoppas på svar.

  Gilla

 12. Gunnar Lindgren skriver:

  LRF Mjölks svar är osant. Livsmedelsverket har hittat ett stort antal svåra miljögifter i svensk mjölk. Bl a
  • Bromerade flamskyddsmedel: BDE-28, BDE-47, BDE-66, BDE-99, BDE-100, BDE-153, BDE- 154, BDE-209, HBCD
  • Dioxin och dioxinliknande PCB
  • Klorerade bekämpningsmedel: p.p’-DDE, p.p’-DDD, p.p’-DDT, HCB, alfa-HCH, beta-HCH
  • Perfluorerade miljögifter: PFHxA, PFHpA, PFNA, PFOA, PFDA, PFUnDA, PFDoDA, PFHxS, PFOS

  Det är uppseendeväckande att LRF-mjölk för fram osanna uppgifter. Detta stärker bilden av att LRF-mjölk saknar kontroll av de produkter man levererar till barn och vuxna.

  Gilla

 13. Maja Dacke skriver:

  Gunnar L, har du någon sida/undersökning/källa/ att hänvisa till? Jag tror knappast att Livsmedelsverket slår på trumman för det som det hittat men …

  Gilla

 14. Gunnar Lindgren skriver:

  De allvarliga uppgifterna finns i:
  1. ”Livsmedelsverkets rapportserie nr 7/2012”
  2. ”Department of Applied Environmental Science (ITM) Stockholm University, Vestergren et al”
  3. ”Matkorgen 2010 från Livsmedelsverket”

  Gilla

 15. Josef Boberg skriver:

  LRF 12. Slam (15 juni 2011): ”Avloppsslam ska inte spridas på mjölkgårdar. Avloppsslam ska inte heller spridas på mark där det odlas bete, vall, annat grovfoder eller rotfrukter för utfodring till nötkreatur för mjölkproduktion. För fält som tidigare gödslats med avloppsslam ska en väntetid gälla om minst tre år från spridningstillfället till skörd. I första hand gäller slamförbud även för övriga inköpta inhemska foderråvaror. … ”

  Jag kan ej tankelogiskt få ihop detta. Varför i jisse namn kan ej kossor äta slamgröda – när det är OK för människor enligt svenska myndighter att göra det ?

  Har LRF fel för sig – eller är det myndigheterna som är ute på åtta famnar djupt vatten utan att kunna simma ❓

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.