Rysare! Ryssland begränsar utländskt ägande! Heja Ryssland!

Voltaire”Rysare i Ryssland för mediebolagen”.

Det ryska parlamentet har antagit en lag som begränsar utländskt ägande i rysk media till 20 procent skriver DI. Lagen berör ett ett 15-tal utländska företag. MTG påverkas. Bolaget äger 38 procent i Rysslands sjätte största tv-station CTC Media. Finska Sanoma påverkas även. Ryssland kör hårt. Kastar ut opinionsbildningen som går mot det ryska. Putin gör helt rätt. Det är han som ska godkänna lagen.

Hur ser mediebilden ut i Sverige? Vem äger snudd på rubbet? Jo, familjen Bonniers. Men det är ingen här som tycker att det är problematiskt. Fast dom borde. Hur ser medieblden ut i Ukraina t ex? Ett otal oligarker som äger media. Klart bolag med massa pengar tycker det är luckrativt att äga tidningar och tv-stationer i många länder. Då kan man styra vad massan ska ha åsikter om. Inte vad dom ska tänka – men vad man officeillt får säga i rummet.

Kommentarer under artikeln

”Skjuta sina vänner. Ryssland angriper alltså de västerlänningar som är mest ryssvänliga. Det är ju de som har investerat där för att de har ngn sorts tillit till den ryska ekonomin. Hur bra är det?”

”Skulle inte tro att MTG är värsta hotet mot Putinismen. Det finns nog t o m inhemska oligarker som utgör ett större hot mot Putinismen än utländska mediaägare. Putinismen utgör väl någon slags återgång till något slags mellanting mellan tsarismen och den korta tid av demokrati man hade 1917. Och det fanns ju helt klart en motsättning mellan tsaren och föregångare till dagens neoconservatives som t ex Jacob Schiff. Den sistnämnde hade ju några år tidigare tvingat president Taft att riva upp ett avtal med tsar-Ryssland.

MTG är väl en relativt opolitisk mediaägare. Det är en av de få mediaföretag i väst som saknar en tydlig politisk agenda. Det är dock knepigt för den ryska regimen att kirurgiskt plocka bort mediaägare som vill ha tillbaka Jeltsin-stilen eller en ukrainsk utveckling.

Med inhemska mediaägare som det går att sätta press på tror sig väl Putin kunna hantera även oligarker som vill se Putin dingla från närmaste lyktstolpe. Skulle dock tro att Putin föredrar att vissa oligarker inte äger några medier alls i Ryssland. Skall bli intressant att se hur länge Putin klarar sig. Min gissning är att han går samma väg som tsarfamiljen om inte kineserna ser till att bygga upp en konkurrerande etnisk ägar- och maffiastruktur i Ryssland.”

Ja, hur länge klarar sig Putin. Man får säga vad man vill om läget i världen, men Putin värnar Ryssland och sitt ryska folk. Det är nog rättesnöret. Sen att han har allsköns maktgalna emot sig som vill in och ta för sig i Ryssland igen är en annan sak. Kan inte vara lätt. Säger bara Ukraina. Men, om man har koll på media går det lättare att styra. Så Ryssland gör helt rätt som begränsar utländskt medieägande.

Utländska mediebolag som drabbas: News Corp, Pearson, Hearst Corporation, Axel Springer, Conde Nast, Burda, Bauer Media, Walt Disney, EM-Holding, Discovery Communication, Viacom, Sony Entertainment Television. Källa: Moscow Times.

dn

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Rysare! Ryssland begränsar utländskt ägande! Heja Ryssland!

 1. Håkan Lundberg skriver:

  Skulle vi gör i Sverige också. Begränsa den fördummande amerikanska propagandan som inget annat syfte har än att göra oss till följsamma, okritiska och lydiga konsumenter

  Gilla

 2. Ola skriver:

  Bra Helena! Det är konstigt nog inte många som klarar att göra den enkla analysen. Märkligt tycker jag som tycker som du trots att jag egentligen är anti-socialist och anti-ryss, men nya förhållanden kräver nya analyser.

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  Håkan: Det skulle vi! Men hur ska det gå till? Vi säger ju inget mer än muttrar vid köksborden. Nä, det går år h-e! Om 50 år är hela inkråmet i Sverige utbytt.

  Ola: Jag har alltid varit mera höger. Ändå håller jag på Ryssland och Putin. Det är omvänd kompott nu. Det gäller att hänga med och följa pengarna. Det finns inget höger eller vänster. Bara bankparasitism! Läs det inlägget på bloggen Ett nytt penningsystem. Det borde räcka om man är någorlunda läskunnig. 😛

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Anders: ”The media is a key tool in the battle for hearts and minds” Det gäller att ha full kontroll över röksignalerna! Via media kan man faktiskt lura i folk precis vad som helst.

  Gilla

 5. Maja Dacke skriver:

  ”Via media kan man faktiskt lura i folk precis vad som helst.”

  Ja, Helena, det är bara att titta sig omkring här i landet …

  Det känns bittert att vakna upp och förstå – en del föredrar att aldrig göra det. Men vi andra har klarat detta steg i alla fall. Nu följer det andra och det tredje och så vidare.

  Gilla

 6. anders skriver:

  Visst är det ett mått av freak show, i mental bemärkelse….

  Gilla

 7. Antonia skriver:

  Putin kommer inte att stanna vid medierna. Han kommer bli en ny Stalin som kommer ställa till med mycket oreda för världen och även för sitt eget folk.

  Gilla

 8. Ola skriver:

  @Antonia
  På 50- och 60-talen hotade Stalin och kommunisterna att översvämma Europa med sina stridsvagnsarméer men de amerikanska kärnvapnen hängde som ett vedergällningens svärd över ryssarna. Idag är Ryssland bara en skugga av sin forna storhet och hårt tillbakapressade av det aggressiva NATO. Läget är nu det omvända och det är USA som hotar de europeiska folkens frihet, inklusive det ryska.
  Ungerska Fidez med stödpartiet Jobbik har för att hävda sitt oberoende mot EU sökt sig mot Ryssland och skrivit ett avtal om att köpa ryska kärnkraftverk. Klokt val.

  Gilla

 9. Helena Palena skriver:

  Ola: Bra kommentar! Så slapp jag skriva den själv. En del har svårt att se att det är omvänd kompott nu. Och ännu svårare blir det om man vuxit upp i ett kommunistland. Det diskuteras i ”demokratiska” länder att censurera internet. Men i ”diktatoriska” länder har man inga planer på det. Putin har inte det. Men Carl Bildt är ledare för en kommission tillsatt av USA för att utreda hur vi ska ha det med internet i framtiden. Storebror är oroad. Nästan vet vad Bildt har fått order om att implementera.

  Putin: Russia won’t limit access to internet

  http://rt.com/news/192216-access-internet-russia-putin/?utm_source=browser&utm_medium=aplication_chrome&utm_campaign=chrome#.VCwP1YMnCpc.facebook

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  Du har fått svar Antonia!

  Gilla

 11. Antonia skriver:

  Tack! Men jag vill inte kommentera det vidare.

  Gilla

 12. Gösta Lilja skriver:

  Jag förstår inte vad som skrämmer vettet ur folk när det gäller Putin? Vad har han gjort egentligen? Han har ju inte satsat 5 000 miljoner dollar på att kuppa in en regim som eldar upp folk levande och stryper havande kvinnor med elsladdar. Eller gräver ner civila som befriats från inre organ i massgravar. Eller gallskriker och tigger pengar och vägrar att betala skulder.

  http://www.8dagar.com/2014/10/ukrainsk-rattvisa-2.html http://www.nyhetsbanken.se/news/view.asp?ID=2024

  De gränser som skapades efter den bankstödda judiska statskuppen i Ryssland för snart 100 år sedan har ju korrigerats på andra håll – varför inte i Ukraina? Är det inte rimligt att människorna i ryskdominerade områden får rätt att värna om sin kultur och sitt språk precis som människorna i t ex Baltikum?

  Ryssland bör underkänna Krusses och Lenins gränsdragningar i väster. Ukraina kan få behålla Stalins och huset Romanovs vidlyftiga förläningar. Om inte blir det ju inte mer än en tumme kvar av USA:s och EU:s jubileumsrevolution.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.