Kampen om oljan = Ekonomisk härdsmälta! Värst drabbas USA som står inför ett regelrätt inbördeskrig

Två bubblorBrage Norin – fysiker och kinaexpert ger sin syn på världsläget

De tre fossila guldäggen

*En stor del av den återstående lätttillgängliga oljan finns i länderna runt Persiska viken.
*Över en fjärdedel av världens naturgastillgångar finns i Sibirien i Ryssland. Även Iran har ofantliga gasreserver.
*Världens största kolfyndigheter finns i USA. Trots att användningen av kol i USA är väldig, kan landet fortsätta med dagens utvinning av kol i flera hundra år framöver.

Oljan
Ingen annan fråga under efterkrigstiden har varit så viktig i amerikansk politik som oljan. Den amerikanska oljepolitiken är ett tydligt skolexempel på doktrinen ”söndra och härska”. Denna politik är just nu på väg mot ett historiskt misslyckande.
Länderna runt Persiska viken sitter på det riktigt stora guldägget – gigantiska oljetillgångar. Inte ens allt guld i världen kan glimma så skönt. Ett välstånd utan like på jorden kan förverkligas i dessa länder när fred äntligen kan skapas i Mellanöstern. Men tyvärr är politisk, militär och ekonomisk makt beroende av olja. Oljetillgångar har skapat ett mänskligt lidande utan like.

Naturgasen
Det fossila bränslet gas skapar inte krig lika lätt som oljan. Gasen måste transporteras i pipelines till köparna. Kina och Indien – två snabbt växande jätteekonomier – är mycket beroende av den ryska naturgasen för sin fortsatta utveckling. Europa är den tredje stora intressenten. Ryssarna sitter med alla ess i kortleken. Priset på naturgas kommer med stor sannolikhet att stiga och tillgångarna i Sibirien är väldiga. Ryssland har även olja och kol, men naturgasen är Rysslands guldägg.
Den ryska naturgasen är en jättefråga för den amerikanska politiken. Många länder i Europa kommer att bli mer och mer beroende av den ryska naturgasen. Men även Kina och Indien är i stort behov av energi, och Europa kommer i framtiden att få konkurrera med två mycket starka ekonomier om samma fossila bränsle – rysk naturgas.

Kolet
Det fossila bränslet kol kommer att skapa stora politiska konflikter – men knappast krig. Många länder har kol, men få nationer har så stora tillgångar per person som USA. Den egna oljan är nästan slut och naturgasen är begränsad. Kolet är USA:s guldägg. Det kommer att bli mycket svårt att få USA att lämna kvar kolet i marken.

Kina saknar fossila guldägg
Visst har Kina kol, olja och naturgas – men tillgångarna är begränsade. Det är idag svårt att ytterligare öka den egna kinesiska kolproduktionen. Importen av kol från Australien ökar. Hela bergskedjor av kol i Australien har sålts till kineserna.

Kineserna riktar nu uppmärksamheten till Rysslands väldiga koltillgångar i Sibirien. Där finns närmare 17 procent av världens kol – men infrastrukturen är bristfällig. Emellertid kan kineserna bygga både vägar och järnvägar. Transporterna av kol från Sibirien är på väg att lösas. De första köpeavtalen av ryskt kol är redan undertecknade.

Det är inte bara kolkraftverken i Kina som slukar kol. Stålindustrierna och cementindustrierna slukar tillsammans kolossala mängder kol. Kinas kolkonsumtion var ungefär densamma som USA:s väldiga kolkonsumtion för bara ett årtionde sedan. Idag konsumerar Kina över tre gånger mera kol än USA. Kina är i desperat behov av de ryska koltillgångarna för att kunna förverkliga sina stormaktsdrömmar.

USA befinner sig i en mardrömssituation
”Modern” teknik som kommer att få katastrofala miljökonsekvenser, har på kort sikt ökat den amerikanska olje- och gasproduktionen. Men ALLA vet att detta inte kommer att fungera på lång sikt. Inget land i världen är så beroende av olja och naturgas som USA. ”Frackingtekniken” har gett landet ett kort andrum – men miljöeffekterna är horribla.

Det finns två framtidsscenarier:
1: Ett framtida samarbete inom energiområdet mellan EU och Ryssland.
2: Ett gemensamt amerikanskt/europeiskt storkrig om kontrollen av olje- och naturgasen i Mellanöstern.

Inbördeskriget i Syrien för att störta Assadregimen var den första viktiga pusselbiten. Detta mål var absolut nödvändigt för att lägga nästa pusselbit – att erövra kontrollen av Irans väldiga naturgasreserver. Men trots alla tiotusentals legosoldater som slussades in i Syrien har USA totalt misslyckats med den första pusselbiten – Assadregimens fall. Ryssland blev i stället den stora segraren. Satsningen på IS för att splittra Irak i tre delar är desperat. En kurdisk, en sunnimuslimsk och en shiamuslimsk statsbildning i Irak – ett tredelat Irak – leder inte till fred. Striden om kontrollen av oljan och naturgasreserverna leder tvärtom till ett fortsatt blodbad.

Det Irakiska folket kommer snart att inse fällan gillrad av CIA – precis som i Syrien. Folket i Irak hatar kriget mer och mer och snart misslyckas även det nya splittringsförsöket. Folket i Irak vill ingenting annat än att leva i fred – och det nya IS-kalifatet slutar i ett nytt fiasko. Detta är givet på förhand.

Snipp, snapp, snorum – som genom ett trollslag – blir det ett långsiktigt samarbete inom energiområdet mellan EU och Ryssland. Vår utrikesminister satsade på fel häst. Den ”gamla världen” kommer inte att ställa upp på ett storkrig mot den muslimska världen. CIA:s krigsplaner kommer ännu en gång att misslyckas.

Om Rysslands samarbete med Iran lyckas väl, kan leveranserna av naturgas till södra Europa garanteras under mycket lång tid framöver. Det är precis detta politiken i Mellanöstern handlar om. USA handlar i ren desperation. Den sista militära supermakten är på fallrepet. Dollarns ställning undermineras allt snabbare. Världen drabbas snart av en ”ekonomisk härdsmälta” – men värst drabbas USA. Landet står inför ett regelrätt inbördeskrig.

Även Europa kommer att skakas hårt av dollarns fall. De kravaller vi skådat i Aten och London är en mild försmak av vad som komma skall. Tyvärr kan ingenting ändra prognosen. Man måste vara blind på bägge ögonen och döv på bägge öronen om man inte fattar vad som är på gång.

Brage Norin höjdare

Brage Norin – Skogså Tankesmedja

Faktum är att väst köper stulen irakisk olja av terrorkalifatet Islamiska staten. I USA frågar man sig varför Washington tillåter att en hel terrorstat låter sig födas utan att västvärlden eller USA reagerar. Förmodligen för att dom som strider är tränade och beväpnade av USA: irakiska armén, kurdiska Peshmergan och islamisterna i IS. Läs mer!

svd svd svd dn dn

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Kampen om oljan = Ekonomisk härdsmälta! Värst drabbas USA som står inför ett regelrätt inbördeskrig

 1. Pingback: U-daterad; Man måste vara blind och döv om… | Konkursverket.se

 2. Helena Palena skriver:

  Kommentar från Mister Lai: När det gäller olja så finns de största reserverna i Världen i ett land och det är Venezuela. Hoppsan!!
  Jo så är det men den olja som finns där är seg (asfaltliknande) och mycket sur vilket gör att få vill ha den idag trots mycket lågt pris. Mycket därifrån blir asfalt. Hur det ser ut framöver vet ingen. Det är dyrt att raffa denna olja och det finns inte heller några raffinaderier som gör det. Meningen var att Q8 ombyggda raffinaderi på Hisingen skulle bli ett av de som skulle kunna raffa denna surolja men man la ned projektet – varför, vet ej troligen ekonomiska.

  När det sedan gäller lätt olja av olika kvalitéer så är de tre största producenterna i ordning
  Ryssland
  Saudi
  USA
  Sedan finns de olja i fält lite här och där men av de cirka 90 miljoner olje ekvivalenter (fullgod motsvarighet till oljan är LNG exempelvis ) som förbrukas dagligen så är det få exportländer vilket är mer viktigt än vem som producerar den. Vad jag som förbrukare är intresserad av är vem kan sälja till mig. Cirka 75 miljoner fat ren olja produceras per dygn resten upp till 90 miljoner är LNG det mesta.
  Ryssland kan sälja cirka 8 – 9 miljoner fat per dygn, och säljer idag till Sverige 175 tusen fat av de 550 tusen vi förbrukar per dygn på ett ungefär.
  Saudi säljer idag mellan 7 – 9 miljoner beroende på årstid men kan enligt en del källor kortsiktigt gå upp till runt 12 miljoner fat per dygn.

  USA har inget att sälja – de behöver däremot importera ungefär 9 miljoner fat per dygn trots en produktion på snart 10 miljoner fat per dygn. Det man importerar kommer i huvudsak från México, Venezuela, Kanada, Nigeria och Angola. Nästan inget från Mellanöstern vilket är rätt märkligt eller hur! USA är inte en marknad utan två. Det skiljer enormt mycket mellan marknaden i centrala och östra USA vilken inte är förbunden med marknaden i sydvästra USA med Kalifornien och andra stater där. Västra USA får sin olja från Alaska i huvudsak åtminstone än så länge.

  Naturgas är det mer av och finns i många länder. USA har stora tillgångar liksom Kanada Ryssland flera länder vid Persiska viken. Det som är problemet med naturgasen för Europas del är att Ryssland samt Nordsjön är de enda som kan leverera. Det finns planer på att via en pipeline genom Syrien föra upp gas till Turkiet för att där ansluta till Europa men det har ännu inget blivit av då Ryssland motsätter sig detta.

  Den gas som är mer intressant är den gas som kallas LNG och är flytande naturgas -160 grader och som körs i tankfartyg från framförallt fabrikerna i Persiska viken. Men bristen på LNG fartyg är stor det finns bara cirka 430 stycken och av dessa är nästan 100 % uthyrda på långtidscharter. Mellan Persiska viken och Japan går nu allt fler fartyg då Japan lagt ner sina 54 Kärnkraftverk och ersätter de med LNG drivna turbiner istället.

  Det stora bekymret med LNG som troligen är den bästa form av energi som idag finns efter oljan är att det behövs väldiga resurser för att bygga de konverteringsanläggningar från naturgas till LNG och som kostar enorma summor.

  Det lilla landet Qatar är Världens tredje största producent av naturgas, man har också en stor flotta fartyg för att transportera den LNG gas man producerar i sina fabriker. Qatar är enormt förmöget land och har Världens högsta levnadsstandard. Bara var femte innevånare är född i landet.
  Kol är intressant men det finns kol och det finns dålig kol.
  Det som är kvar i USA är för varje dag mindre bra kol och det blir snart bara den dåliga kolen som de har. Richard Heiberg har skrivit mycket om detta och det är som på ett äppelträd man plockar den frukt som är bäst först och till slut är det bara sekunda kvalité kvar. Heinberg som nog idag är en av de 10 bästa analytiker som finne inom energisektorn säger att det finns med den förbrukning som är idag kol i USA för något årtionde kvar. Skulle förbrukningen öka markant så räcker den kortare tid.
  I övrigt håller jag med i huvudsak vad Brage skrivit det finns detaljer men det är inget att orda om. Det jag skrivit kan ses som ett tillägg till hans goda artikel och är ingen kritik.

  Gilla

 3. Fredrik skriver:

  När Lars Ohly var partiledare sa han sittandes i tv-soffan ”män ska flytta på sig för kvinnor” men när Lars Ohly avgick var det en man han flyttade sig för. Nour El Refai satt bredvid som medhummare och Lars Ohly framstod som en riktig kvinnokämpe, försökte han manipulera män att flytta sig? kanske några flyttade på sig för att känna sig politiskt korrekta men egentligen blev de bara lurade av en kommunistisk makthavare.

  Gilla

 4. Benny H skriver:

  Man undrar ju när folk i allmänhet ska förstå att USA:s dagar som imperium är räknade? Det är ju i det ljuset man ska agera. Hur ska Sverige förhålla sig till EU, Ryssland, Kina och BRICS när det brakar samman samman för USA. Carl Bildt har ju på eget bevåg skaffat Sverige fiender i onödan och man hoppas att framförallt Ryssland kan skilja på nationen Sverige och skojaren Carl Bildt. Den ekonomiska dollar-charaden som USA lyckats blända många med så länge, har ju tydliga sprickor som bara den som inte vill se missar. Det mest komiska är alla s.k ekonomer som ju spelar med i det här sprattet och får bra betalt för att låtsas som allt är normalt även om det finns hederliga ekonomer som talar om den beska sanningen. Givetvis avfärdade som tokstollar av bankirer och finansvalpar som lever gott på det nuvarande dollar-svindleriet.

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Benny: Bra kommentar med ypperlig fråga! Carl Bildt & Co! WOW! Ja, hopps vinnarna kan skilja på Calle B och oss som inte vill delta i ränkspelet som pågår.
  Vi har Dagens Industri! Gode gud vilken polerad yta. Där får bara rumsrena vara med plus i resten av MSM. Ska lägga upp din kommentar på Facebook som snabbkurs 2 i Världsläge. (Y)

  Gilla

 6. anders skriver:

  Kommentarerna på DI är värd läsningen. Hoppa över artikeln, men läs ingressen, så vet man vad som förväntas bli sagt och vilket budskap DI vill ha ut.

  Dock tenderar det att bli fler artiklar om kändisars vanor och annat än om ekonomi.
  Är detta bristande fantasi eller medveten taktik?

  Samma som i övriga media? Ut med dialog och debatt, och in med ”mello”-ytan?

  Gilla

 7. Pingback:  Planer på ett nytt stort attentat i USA organiserat och betalt av Saudi! ISIS! USA! 9/11! | Helena Palena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.